Dodaj do ulubionych

Matura z wampirem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:01
nie trzeba uciekac sie az do takich metod. ja zdalam na 17 punktow bez zadnej
multimedialnej prezentacji czy zdjec. bylo suuuuuuper:)
Obserwuj wątek
    • multimenda Re: Matura z wampirem 20.04.05, 12:13
      i pomyslec, ze ja taka prezentacje robilem juz 15 lat temu na mojej maturze: na
      pisemnej w temacie o literaturze wspolczesnej pisalem opierajac sie na
      ekranizacjach kinowych znanych dramatow ( mimo obiekcji polonistci postawili mi
      jednak b.dobry), a na ustnej po 10 minutach wyprosili mnie za drzwi ze slowami:
      no dobra, juz sie nie popisuj, zdales celujaco... wystarczylo byc tylko
      oczytanym i wygadanym, zeby wspaniale wypasc na tle reszty recytujacej wykute na
      pamiec fragmenty podrecznikow - zazdroszcze wam tej nowej matury :)
    • Gość: esme Re: Matura z wampirem IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.05, 13:39
      Aga gratulacje!!!Natomiast wypowiedź p. Bajdy z warszawskiego liceum tylko
      udowadnia słabośC nowej formy matury. Nie chcę już mówic o czarnym rynku, który
      przed maturami kwitł, ale o problemie, przed jakim stają ocenający wystąpienie
      nauczyciele. Czy faktycznie do każdego prezentowanego tematu są w stanie zadać
      sensowne pytania, takie które sprawdzą autorskość pomysłu i jego realizacji? W
      końcu nauczyciele nie są wszechwiedzący. A o wampirze jako zjawisku kulturowym
      zdecydowanie łatwiej mówić od czasu książki profesor Marii Janion pt. "Wampir.
      Biografia symboliczna". I gdzie tu autorskość???
      • xiv Re: Matura z wampirem 20.04.05, 13:47
        > A o wampirze jako zjawisku kulturowym
        > zdecydowanie łatwiej mówić od czasu książki profesor Marii Janion pt. "Wampir.
        > Biografia symboliczna". I gdzie tu autorskość???

1. trzeba o niej wiedziec (moze 1% maturzystow)
        2. trzeba ja przeczytac (moze 10% tych, co o niej wiedza)

razem: 0.1% moglaby wyglosic taka prezentacje - to jest chyba jakas autorskosc?
      • Gość: Autorka matury z D Re: Matura z wampirem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.05, 23:17
        Przepraszam, ale chyba właśnie przeczytałam, że moja prezentacja była zasługą
        bardziej p. Janion, a nie moją... Chyba ktoś tu jest troche niesprawiedliwy w
        swoich osądach.
        Autorskość? Jest, a i owszem. Temat wymyślony przeze mnie, zatwierdzony we
        wrześniu zeszłego roku przez kuratorium. Jeśli natomiast chodzi o "Wampir.
        Biografia..." to była to główna pozycja w mojej bibliografii obok wielu innych
        książek. Moim zdaniem łatwiej jest jednak "kupić" bądź spreparować maturę na
        tematy takie jak, "Dlaczego Mickiewicz wielkim wieszczem był". Do tego jest
        więcej opracowań niż do mojego biednego Draculi.
    • Gość: just_me Re: Matura z wampirem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:07
      na autorskie tematy mało kto mógł sobie pozwolić- trzeba było je zgłosić jeszcze
      przed wakacjami, żeby CKE mogło je zatwierdzić i dopuścić. Poza tym, nie znane
      były wtedy tematy wymyślone przez szkołę, więc nie wiadomo było, czy jest sens
      wymyślac swój, skoro może się on trafić w ogólnodostępnym zestawie. I jeszcze
      jedno- mnie prezentowanie przygotowanego materiału również sprawiło wiele
      satysfakcji. Mówiłam o perswazji w reklamie a jest to temat, który od dawna mnie
      pasjonuje. Naprawdę nie trzeba silić się na oryginalny temat, tylko po to, aby
      "zagiąć" komisję.
      • Gość: tufi Re: Matura z wampirem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 07:59
        hehe, no popatrz - a ja wlasnie jednej dziewczynie napisalam mature i ja
        przygotowalam do prezentacji wlasnie na temat perswazji jezykowej w reklamie.
        Dziewczyna dostala 17 punktow. Komisja NIE JEST w stanie sprawdzic, kto kupil
        prace, a kto napisal ja sam.
    • Gość: Autorka matury z D Re: Matura z wampirem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.05, 23:21
      A ja miałam tylko kilka slajdów. Nawet bez animacji. Czyste przewijanie w WinXP
    • Gość: betka Re: Matura z wampirem IP: *.wowbrowse.com 21.04.05, 02:03
      Matura - maly doktorat? bo nawet tematy prac magisterkich sa narzucane ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka