Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:01 nie trzeba uciekac sie az do takich metod. ja zdalam na 17 punktow bez zadnej multimedialnej prezentacji czy zdjec. bylo suuuuuuper:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
multimenda Re: Matura z wampirem 20.04.05, 12:13 i pomyslec, ze ja taka prezentacje robilem juz 15 lat temu na mojej maturze: na pisemnej w temacie o literaturze wspolczesnej pisalem opierajac sie na ekranizacjach kinowych znanych dramatow ( mimo obiekcji polonistci postawili mi jednak b.dobry), a na ustnej po 10 minutach wyprosili mnie za drzwi ze slowami: no dobra, juz sie nie popisuj, zdales celujaco... wystarczylo byc tylko oczytanym i wygadanym, zeby wspaniale wypasc na tle reszty recytujacej wykute na pamiec fragmenty podrecznikow - zazdroszcze wam tej nowej matury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esme Re: Matura z wampirem IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.05, 13:39 Aga gratulacje!!!Natomiast wypowiedź p. Bajdy z warszawskiego liceum tylko udowadnia słabośC nowej formy matury. Nie chcę już mówic o czarnym rynku, który przed maturami kwitł, ale o problemie, przed jakim stają ocenający wystąpienie nauczyciele. Czy faktycznie do każdego prezentowanego tematu są w stanie zadać sensowne pytania, takie które sprawdzą autorskość pomysłu i jego realizacji? W końcu nauczyciele nie są wszechwiedzący. A o wampirze jako zjawisku kulturowym zdecydowanie łatwiej mówić od czasu książki profesor Marii Janion pt. "Wampir. Biografia symboliczna". I gdzie tu autorskość??? Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Matura z wampirem 20.04.05, 13:47 > A o wampirze jako zjawisku kulturowym > zdecydowanie łatwiej mówić od czasu książki profesor Marii Janion pt. "Wampir. > Biografia symboliczna". I gdzie tu autorskość??? 1. trzeba o niej wiedziec (moze 1% maturzystow) 2. trzeba ja przeczytac (moze 10% tych, co o niej wiedza) razem: 0.1% moglaby wyglosic taka prezentacje - to jest chyba jakas autorskosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autorka matury z D Re: Matura z wampirem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.05, 23:17 Przepraszam, ale chyba właśnie przeczytałam, że moja prezentacja była zasługą bardziej p. Janion, a nie moją... Chyba ktoś tu jest troche niesprawiedliwy w swoich osądach. Autorskość? Jest, a i owszem. Temat wymyślony przeze mnie, zatwierdzony we wrześniu zeszłego roku przez kuratorium. Jeśli natomiast chodzi o "Wampir. Biografia..." to była to główna pozycja w mojej bibliografii obok wielu innych książek. Moim zdaniem łatwiej jest jednak "kupić" bądź spreparować maturę na tematy takie jak, "Dlaczego Mickiewicz wielkim wieszczem był". Do tego jest więcej opracowań niż do mojego biednego Draculi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just_me Re: Matura z wampirem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:07 na autorskie tematy mało kto mógł sobie pozwolić- trzeba było je zgłosić jeszcze przed wakacjami, żeby CKE mogło je zatwierdzić i dopuścić. Poza tym, nie znane były wtedy tematy wymyślone przez szkołę, więc nie wiadomo było, czy jest sens wymyślac swój, skoro może się on trafić w ogólnodostępnym zestawie. I jeszcze jedno- mnie prezentowanie przygotowanego materiału również sprawiło wiele satysfakcji. Mówiłam o perswazji w reklamie a jest to temat, który od dawna mnie pasjonuje. Naprawdę nie trzeba silić się na oryginalny temat, tylko po to, aby "zagiąć" komisję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tufi Re: Matura z wampirem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 07:59 hehe, no popatrz - a ja wlasnie jednej dziewczynie napisalam mature i ja przygotowalam do prezentacji wlasnie na temat perswazji jezykowej w reklamie. Dziewczyna dostala 17 punktow. Komisja NIE JEST w stanie sprawdzic, kto kupil prace, a kto napisal ja sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autorka matury z D Re: Matura z wampirem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.05, 23:21 A ja miałam tylko kilka slajdów. Nawet bez animacji. Czyste przewijanie w WinXP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betka Re: Matura z wampirem IP: *.wowbrowse.com 21.04.05, 02:03 Matura - maly doktorat? bo nawet tematy prac magisterkich sa narzucane ;) Odpowiedz Link Zgłoś