Dodaj do ulubionych

Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon

26.04.05, 16:26
Co wam się podoba w tych pismach, a co wnerwia, który jest najlepszy, a który
się stacza, czy sytuacja polityczna wpływa na popularność poszczególnych
tytułów? Jeśli macie chwilę, to podyskutujmy o segmencie kolorowych
tygodników opinii.
Obserwuj wątek
    • n_nicky Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 26.04.05, 16:51
      Polityka-od jakiegoś czasu coraz gorzej,ale i tak ją czytam.W ostatnim czasie
      znieknęła moja ulubiona rubryka po kilkudziesięciu stronach artykułów
      politycznych-"Wujek Dobra Rada".Szkoda.

Newsweek-nigdy nie był specjalnie ambitny.Od początku stronniczy,przez układ
      Wróblewski-Walter(nienawiść do Polsatu i promowanie TVNu i jego ludzi).Czasem
      niezłe artykuły z nauki,przyrody.Czytuję.

Wprost-przeglądam,ale nie kupuję.Zakłamany.

Przekrój-przeglądam,nie kupuję.Nie lubię Najsztuba.

Ozon-jeszcze nie czytałam.Pewnie kolejny tygodnik uzależniony od czyichś opinii
      i sugestii.Dziwna nazwa jakoś mnie odrzuca.

Reasumując-za dużo tytułów jak na polski,przeżywający kryzys,rynek
      prasy.Czytelnictwo w Polsce spada na łeb na szyję,ceny czasopism rosną,każdy
      kolejny tytuł z pogranicza polityki jest uzależniony od konkretnych
      ugrupowań,ludzi,mediów(telewizji) itp.Żaden nie jest najlepszy,bo w każdym roi
      się od niedoskonałości.Ale z drugiej strony,nie da się stworzyć takiego
      tygodnika,który w pełni odpowiadałby wszystkim czytelnikom.
      • Gość: dziejanusz Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.05.05, 22:46
      • nibi1 Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 11.05.05, 22:54
        O WPROST: Czytałem WPROST długi czas, nie kazdy numer, ale często. Ostatnio
        coraz częściej zauważałem iz musze chyba zmienic tygodnik. Ale juz nr 19 - to
        naczelny Król przesadził.Tyle jątrzenia w jednej gazecie to sie żadko zdarza.
        Np artykuły:Parszywa dwunastka-Prezydent na czele; Tchórz stanu - Jaruzelski;
        Cimoszewicz-be; Dabrowski-be; Mazowiecki-be. Przesadzili. Od dzisiaj tej
        gadzinówki już nie kupię. Pozdrawiam
        • Gość: mumu Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:41
          nibi1 napisał:
          Od dzisiaj tej
          > gadzinówki już nie kupię.

określenie "Gadzinówka" - a to dobre jest!!!
    • jk Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 26.04.05, 20:05
      nie ma sensu rozmawiać o Ozonie - AŻ jeden jego numer się dotąd ukazał :)
      pewnie się w nim jeszcze sporo zmieni
      • aniaczepiel Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 27.04.05, 13:25
        Polityka - super ;) .
        Wprost - prawicowy brukowiec.Wkurzają mnie rubryki "Z życia koalicji" i "Z
        życia opozycji" oraz antybelkowe artykuły o Belce.Oni mają belkowstręt, więc...
        w każdym numerze jest jego zdjęcie i złośliwy komentarz.Jeszcze raz pytam,
        dlaczego tak jest?!
        Newsweek - czasami mają ciekawe artykuły, a czasami przynudzają.
        Przekrój - może być.
        Ozon - może być, jak na początek.Ciekawe, co się z nim stanie parę numerów
        później. Jeszcze przypomnę,że jutro wychodzi nowy. Jeszcze nie wiem, czy kupię
        i czy w ogóle do niego zajrzę.
        • Gość: ungabunga Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.icpnet.pl 27.04.05, 15:49
          Plityka super? Nudna i dla polgłowkow ktorzy anie nie wiedza co pisza ani nie
          wiedza co czytaja. Pilch? Garlicki? Nudna nudna i lewcko ubecka (Garlicki to
          agent) gazetka. Acha zapomnialbym o super dzienikarzynie czyli kochajaca
          Kwasniewskiego Paradowskiej. To ta chuda szkapa co Michnik ja szanuje do tego
          stponia ze dzwoni po kolezensku do jej szefa aby wstrzymal jej artykul. Acha i
          jescze niezbedniki cwiercinteligentow. Tak super. Wprost za duzo sensacji i
          niesprawdzonych artykulow. Choc tutaj moga sobie podac rece z Polityka. A co do
          Belki to akurat sie zgadzam , gorszego premiera to juz chyba byc nie mozna.
          Ozon po jednym numerze ciezko stwierdzic a Newsweek ma dobre artykuly ale jest
          bardzo nierowny. Ale to ten ostatni tytul jest najmniej sluzalczy. Generalnie
          najgorsza Polityka. Gazeta lewicowych studentow.
          • dr.krisk Hmm.. 28.04.05, 16:54
            Poziom oraz niechlujstwo jezykowe twojej wypowiedzi wskazuja na to, ze gazet
            uzywasz wylacznie do zabijania much. Tutaj polecalbym miesisty "Nasz Dziennik".
          • Gość: kangoor Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 30.04.05, 12:17
            . Acha zapomnialbym o super dzienikarzynie czyli kochajaca
            Kwasniewskiego Paradowskiej. To ta chuda szkapa co Michnik ja szanuje do tego
            itd....
            Czyli tygodniki oceniamy według??
            a) maści dziennikarzy
            b) wagi i wzrostu
            c) gatunku ( dzielimy na dzikie i oswojone ??? )

Odpowiedz mi proszę bo niestety nie wiem , ale tak kategoryczna osoba w swoich
            sadach bedzie znała odpowiedź.
            • Gość: Tertioo Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:54
              Paradowska beznadziejna, podobnie jak cała "Polityka". Oni tam mają artykuły
              czasem z kosmosu..... Ja polecam "WPROST" (choć nie zawsze, to zazwyczaj
              prezentują najwyższy poziom), ale przede wszystkim "RUBIKKON" (za darmochę w
              necie):

www.rubikkon.pl
    • Gość: MAXX Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.05, 14:46
      POLITYKA - najlepsza mimo,iż obniżyla nieco loty
      WPROST-prawicowy brukowiec ,dziwi mnie to pamiętając przeszlość towarzysza króla
      PRZEKRÓJ- sympatyczny ale dość lekki
      NEWSWEEK- jakiś taki nierówny i nieprzyjemny w odbiorze
      OZON- oglądalem pierwszy numer ale nic a nic mnie nie zaciekawil.
      • Gość: UnaK Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.04.05, 16:10
        "wprost" -świetny ,nie ma co dyskutować, czytam juz 10 lat

"neewsweek"- całkiem spoko, lubię ja bo jest sporo tematów gospodarczych i
        czasem ciekawe z nauki i przyrody

"polityka" - tragedia, kilka razy kupiłem i za każdym razem żałowałem
        pieniedzy ,śmierdzi mi tam lewakami i "prospołecznikami" ,jak czytam tematy
        gospodarcze to się gotuję

"przegląd" , przeglądnąłem kilka razy i na tym sie skończyło

za "ozon" nawet sie nie zabieram ,wystarczy mi "wprost" i "newsweek" na zmianę
      • bbombel_reaktywacja Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 29.04.05, 20:00
        Wprost nie jest pismem prawicowym, od dawna byl pismem lewicowo-liberalnym
        (wiele razy atakowal Kosciol, kilka razy Jana Pawla II, wiele razy Radio Maryja)
        ale zmienil ostatnio styl pisania na pro prawicowy widzac ze lewica i liberalizm
        staly sie mniej niepopularne.
        • Gość: sdh Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 30.04.05, 08:35
          Wprost zmienił styl pisania na prawicowy gdzieś około 10 lat temu ( afera Olina)
          • al_an.ski Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 30.04.05, 08:40
            Gość portalu: sdh napisał(a):

> Wprost zmienił styl pisania na prawicowy gdzieś około 10 lat temu ( afera
            Olina
            > )
            To nie bardzo sie rozum iemy, co znaczy "prawicowy". Prawicowa jest "Gazeta
            Polska", a "Wprost" stał sie po prostu szmatławy
      • Gość: mumu Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:53
        WPROST -> za gospodarkę 5-tka, reszta nie nadaje się nawet na papier do podcieru
        POLITYKA - Paradowska lubi głaskać lewicę po grzbiecie -1, Bunda, Krzemiński Cieśla -1, Szostkiewisz za polityką międzynarodową 4+ i dobry jest także T.Miecik.
        Reszta tutułów sporadycznie, nie wypowiadam się.
    • Gość: emem Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 16:31
      wprost - może być (po wejściu newsweeka zrobił się gorszy)
      newsweek - pisemko dla amerykański analfabetów
      polityka - czerwono aż oczy bolą
      przekrój - tylko przeglądam
      ozon - nie przeglądałem
      • ballerinapl Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 27.04.05, 23:04
        Polytyka- lubie, aczkolwiek czasami chyba przeginaja z bronieniem biednego
        prezydenta i lewicy
        Newsweek - czytuje od czasu do czasu i zawsze znajdzie sie jakis artykul ktory
        jest stronniczy az boli
        Wprost - nie czytuje bo zalatuje mi tygodnikiem brukowcem, tzn zalatywal ile
        razy wzielam go w swe wypielegnowane dlonie :)
        Przekroj - kupuje rzadko, mam wrazenie ze w Przekroju numer musi sie "udac".
        wtedy caly jest ciekawy. Albo wrecz przeciwnie, caly nudnawy.
        Ozon - wyszedl jeden numer, wiec troche wczesnie mowic, mnie sie nawet podobał
        aczkolwiek daleka jestem od prasowego orgazmu.
        A frekwencyjnie to najczesciej czytam Polityke.
        Pozdr
        • newsrum Tak jak Ty glosują Czytelnicy pięciozlotowkami 28.04.05, 01:39
          Polityka na czele, newsweek nr 2, wprost czuje na plecach oddech przekroju,
          ktopry ma szanse wyscignac te schodzaca gwiazde.OZON - na razie faul,ale jak
          pamietam pierwszy nr newsweeka byl tez do bani...
          ballerinapl napisała:

> Polytyka- lubie, aczkolwiek czasami chyba przeginaja z bronieniem biednego
          > prezydenta i lewicy
          > Newsweek - czytuje od czasu do czasu i zawsze znajdzie sie jakis artykul
          ktory
          > jest stronniczy az boli
          > Wprost - nie czytuje bo zalatuje mi tygodnikiem brukowcem, tzn zalatywal ile
          > razy wzielam go w swe wypielegnowane dlonie :)
          > Przekroj - kupuje rzadko, mam wrazenie ze w Przekroju numer musi sie "udac".
          > wtedy caly jest ciekawy. Albo wrecz przeciwnie, caly nudnawy.
          > Ozon - wyszedl jeden numer, wiec troche wczesnie mowic, mnie sie nawet
          podobał
          > aczkolwiek daleka jestem od prasowego orgazmu.
          > A frekwencyjnie to najczesciej czytam Polityke.
          > Pozdr
          • Gość: k Re: Tak jak Ty glosują Czytelnicy pięciozlotowkam IP: *.devs.futuro.pl 28.04.05, 09:38
            Polityka jest strasznie konserwatywna, jednak ma znakomite teksty spoleczne. genialne reportaze -
            klaniam sie w pas.
            Newsweek chyba za bardzo chce sie wyroznic i pokazac, ze nie zajmuje sie jedynie polityka - stad te
            badawczo-spoleczne okladki. Nie wiem, jak ich sprzedaz, ale ja - ilekroc widze kobiete z napisem
            "menopauzie mowie nie" albo dzieci z dworca zoo - ich nie kupuje.
            Przekroj wciaz zadziwia mnie pomyslami. 16 stron o Benedykcie XVI chociazby. Banal, ale jaki piekny.
            bardzo to jest kreatywny zespol, ktoremu sie chce. Watpie, czy jest to zasluga naczelnego, ale ktos, kto
            tym wszystkim kreci ma leb.
            No i Wpros, ktory - od kiedy dal na okladce Jaruge w staniku jest dla mnie jedynie szmatlawym UBeckim
            periodykiem.
            • Gość: k Re: Tak jak Ty glosują Czytelnicy pięciozlotowkam IP: *.devs.futuro.pl 28.04.05, 09:42
              ach, przepraszam, jeszcze ozon. Ale to pismo jeszcze nie istnieje w mojej swiadomosci. Pierwszy
              numer nie pokazal NIC, czego nie widzialabym w poprzednich, dlatego jak panowie (i panie) cos
              WYMYSLA, to zrecenzujemy.
    • Gość: Ender Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:04

Najwyższą sprzedaż ma "POLITYKA"-ok 200 tys. potem "NEWSWEEK" ok 175-180 tys.
      a "WPROST"-niecałe 170 tys. natomiast "PRZEKRÓJ" 130 tys.

Jeżeli chodzi o płaszczyznę poziomową" to przedstawiam moją, małą subiektywną
      charakterystykę :
      "POLITYKA"- duży format, długie teksty, obszerna publicystyka,bogaty język,
      wysoki poziom profesjonalny tekstów, unikanie natretnego afiszowania poglądów,
      czytany dla świetnych piór. Ale też pismo lewicowo-liberalne, popiera i broni
      Kwasniewskiego, czasem nie napisze czegoś wprost tylko w zawoalowany sposób.Mi
      osobiscie nie podobały sie teksty p. Baczyńskiego i Żakowskiego o lustracji i
      nagonka na Wildsteina. Po namysle do minusów zaliczam także J. Paradowską.
      "WPROST"-pismo prawicowe, choć red. nacz. jest tow. Król, bardzo anty-
      lewicowe, liberalne w dziedzinie gospodarki, popiera prawicę a zwłaszcza PO.
      Warstwa merytoryczna słabsza niz w 'Polityce",teksty proste, krótkie, język
      też prosty czasem kolokwialny, brak znanych nazwisk, tematy czasem niechlujne,
      ale ciekawi felietonisci i dobrze redagowana rubryka ekonomiczna.
      "NEWSWEEK"-wzorowany na edycji amerykańskiej a więc teksty poprwane ale
      pisane według szablonu redakcyjnego, najładniejsza szata graficzna, pismo stoi
      posrodku z mały przechyłem na prawo(Ziemkiewicz, Zaremba), adresowane też do
      kobiet-przez odpowiedni dobór tematów.

Ja osobiście zawsze kupuje "Politykę" czasem 'Newsweek" a wyrosłem
      zczytania "Wprost"
      • Gość: rely Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 29.04.05, 12:33
        Ender, "adresowane też do kobiet" ? Też ?? :-)
        Kobiety, ja proszę, oczy precz od "Polityki" i "Wprost", "Newsweek" czytamy :-)
        Poważnie - lubię z "Newsweek" w fotelu się zagłebić i w tenże się wgłębić :)
        • Gość: Ender Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 15:07

Ok nie brzmi to najlepiej ale taka prawda. Przed wydaniem "N" były
          przeprowadzone badania, które wykazały że istnieje niezagospodarowana część
          społ.-kobiety i studenci. Stąd częste okładki "N" typu piękno i uroda.
    • Gość: lekki Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.04.05, 21:27
      Najlepszy jest Wprost. Czytając ten tygodnik odpoczywam od natrętnej lewicowej demagogii Polityki.
    • Gość: wazka Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 22:35
      Polityka number one od lat. Rzetelna, bez wpadek - chyba tylko bardzo
      zacietrzewieni nie widzą (nie chca dostrzec) wysokiego poziomu merytorycznego i
      literackiego.
      Wprost przestałam czytac lata temu. Pismo dla hipochondryków - stale straszą
      jakimiś choróbskami czy innym paskudztwem, dla wrogów kobiet - kobieta jest
      najszczęśliwsza, kiedy nie ma wykształcenia i siedzi w domu, inaczej czyha na
      nią wszelka zaraza, zawał i wylew (oparte na rzetelnych badaniach najlepszych
      uczonych świata arabskiego). Ostatnio kupiłam, bo z racji zawodu zgłębiam
      rankingi wyższych uczelni i byłam dość przerażona. Rzeczy Wildsteina są po
      prostu kiepsko napisane, pobiezne, powierzchowne. Dowcipy zaś agresywne i
      niesmieszne.
      Newsweek mnie nudzi. Sieczka.
      Przekrój całkiem, całkiem
      Ozon mnie nie pociąga. Podobno psuje się od tego wzrok
      • Gość: Imac Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.chello.pl 29.04.05, 04:26
        Poltyka - dla mnie numer jeden, zwłaszcza za język i stronę merytoryczną
        artykułow, szerokie spektum tematów i dobry dział kulturalny. Owszem, bywa
        nachalnie lewicowa, ale też jest o wiele mniej lewicowa, niż analogicznie,
        prawicowy jest Wprost. Na indoktrynację prowadzoną przez Politykę mogę spoglądać
        z rozbawieniem, na tą prowadzoną przez Wprost, nie mogę patrzeć wogóle. Poza tym
        odpowiada mi szata graficzna i cenię dobre reportaze. Podobnie jak zwykle (bo
        nie zawsze) spokojny, mało agresywny ton wypowiedzi.
        Wprost - od nich zaczynałem. Dziś naprawdę nie jestem w stanie. Tendencyjny,
        arogancki styl, co mogłoby być czasem jakąś zaletą, gdyby nie to, że niestety ma
        się wrazenie "płytkości" omawianych tematów. Częśc artykułow jest banalna i
        mogłaby nie istnieć. No i indoktrynacja posunięta znacznie bardziej niż w "polityce"
        Newsweek - nie lubię. Drazni mnie ten amerykański schemat pisania, który, o
        ironio, oni uważają za swoją wielką zaletę....
        Przekrój - jest "fajny" ale "fajność" to za mało. Duzo ciekawostek, ale brakuje
        mi podstawowych informacji, dla których czytuje takie tygodniki. Mógłby stanowić
        uzupełnienie do powyżej wymienionych tytułow, sam niestety nie zaspokaja
        potrzeb. Trzeba jednak przyznać, że zdarzają się ciekawe numery.
        Ozon - pierwszy numer nie zaciekawił mnie niczym specjalnym, zobaczymy co będzie
        dalej. Mam wrazenie, że pomysłem na to pismo było połączenie Newsweeka z
        Przekrojem, zobaczymy...
        Pozdrawiam
    • Gość: Matt Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.if.uj.edu.pl / *.if.uj.edu.pl 29.04.05, 12:30
      Polityka - bezdyskusyjny numer jeden. Najbardziej obiektywna i rzetelna, najwyzszy poziom, tylko z felietonami slabo - Stomma stacza sie od dluzszego czasu, a o Pilchu szkoda gadac.

Wprost - kiedys czytalem, dzis kijem bym nie dotknal, gdyby nie swietne rysunki Sawki. Obiektywizmu zero, rzetelnosci zero, poziom agresji niebotyczny (i stale rosnacy), koniunkturalizm potworny.

Newsweek - nijaki. Poziom przecietny, nie bardzo jest sie do czego przyczepic, ale i nie bardzo jest za co pochwalic. Moze poza tekstami Ziemkiewicza i Zaremby.

Przekroj - ciekawy, genialne rysunki Raczkowskiego (jak Polityka mogla sie z nim rozstac!?), niezle rozmowy Najsztuba, poziom przyzwoity.

Przeglad - marny, stronniczy, nic interesujacego.
      • Gość: sdh Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.04.05, 18:59
        Wprost zdecydowanie nr 1 a szczególnie Zalewski i Mazurek. Niezły jest też Zieliński. Oprócz Wildsteina możnaby jeszcze przetransferować z Rzepy Rybińskiego.
        nr 2 Newsweek choć Ziemkiewicz tam jakiś taki nieśmiały
        nr 3 Przekrój, Polityka - oni ciągle zachwycają się Kwaśniewskimi i Belką :-)
        • Gość: Zionę ogniem Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.aster.pl 29.04.05, 19:42
          Polityka - socjalistyczna gazetka dla onanistów spod herbu nowej lewicy
    • yossarian18 Najwyższy Czas! 29.04.05, 20:30
      Zdecydowanie nr 1. Gazetki typu Wprost, Polityka, Niusłik politycznie poprawne
      i śmiertelnie nudne.
    • dublin2 Podgorski i Kowalczyk najlepsi 29.04.05, 21:49
      Artur Podgorski z Polityki to jeden z najlepszych redaktorow - jemu zawdzieczamy poziom
      merytoryczny i redakcyjny pisma.
      Marek Kowalczyk z Newsweeka to bezapelacyjnie najlepszy fotoedytor w tym kraju.
      Poszlo po nazwiskach bo im sie nalezy.
    • tawananna Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 30.04.05, 11:37
      Kupuję trzy: "Politykę", "Wprost" i "Newsweeka". Nie naraz, oczywiście. Kieruję
      się tematami artykułów w konkretnym numerze.

Ostatecznie najczęściej wybieram "Politykę" - za artykuły społeczne i świetne
      reportaże, obszerne, napisane ładnym językiem teksty.

Na drugim miejscu jest... chyba jednak ex equo "Newsweek"
      i "Wprost". "Newsweek" jest przeraźliwie poprawny i schematyczny, niektóre
      artykuły pisane jak dla idiotów.
      • Gość: K Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 09.05.05, 23:11
        Tak zgadzam się z tobą.
        Ja też kupuję wszystkie te gazety i też nie razem oczywiście:)
        Zarówno Polityka i Wprost są w jakiś sposób uwikłane politycznie, jedna trochę na lewo druga trochę bardziej na prawo
        Mnie to nie przeszkadza. Uważam ,że lepiej i uczciwiej jest się konkretnie określić niż na siłę silić się na neutralność jak Newsweek.
        Do newsweek'a mam w ogóle najwięcej uwag.
        Po pierwsze o poziomie tej gazetki świadczy ,że przeczytanie jej zajmuje mi tyle czasu co przeczytanie VIVY . Nie jest to dobra rekomendacja dla pisma ktróre ma jakeś ambicje (no chyba że nie ma:)
        Po drugie wiele artykułów jest ....banalnych. Po prostu nie dowiaduję się z nich nic nowego.
        Ozonu nie czytałam. Tytuł taki lekko zniechęcający, ale się przemogę ,może nie będę żałować.
    • tawananna Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 30.04.05, 11:42
      Kupuję trzy: "Politykę", "Wprost" i "Newsweeka". Nie naraz, oczywiście. Kieruję
      się tematami artykułów w konkretnym numerze.

Ostatecznie najczęściej wybieram "Politykę" - za artykuły społeczne i świetne
      reportaże, obszerne, napisane ładnym językiem teksty.

Na drugim miejscu jest... chyba jednak "Newsweek". "Newsweek" jest przeraźliwie
      poprawny i schematyczny, niektóre artykuły pisane jak dla idiotów. Ale, jak
      wydaje mi się, częściej niż inne tygodniki porusza tematykę naukowo-
      technologiczną. Ciekawe są niektóre artykuły dziennikarzy zagranicznych.

"Wprost"... nigdy nie wiem, czy przypadkiem nie wyrzuciłam 4,5 zł w błoto.
      Miewa numery bardzo dla mnie ciekawe i takie, w których nie znalazłam
      praktycznie nic interesującego. Poziom tekstów - gdzieś między "Polityką"
      a "Newsweekiem". Niezła część felietonowo-humorystyczna, Zalewski i Mazurek
      miejscami bardzo zabawni (choć czasem agresywni i nieśmieszni).

"Przekroju" nie kupuję. Nie żeby był zły, właściwie nawet nie mam wyrobionego
      zdania. Jak dla mnie zbyt "ciekawostkowy", ktoś już pisał, że jako dodatkowy
      tygodnik jest niezły, ale jako źródło bieżących informacji - nie bardzo.

Tygodnika "Ozon" jeszcze nie miałam w rękach.
    • Gość: dziewanna Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.05, 15:05
      Wprost to szczyt redaktorskiej żenady. Od czytania samego spisu treści można
      wpaść w depresję.Gdyby wszystkie nieszczęścia i katastrofy, jakie przez lata
      zapowiadał Wprost, rzeczywiście się wydarzyły, to i świata i tym bardziej
      samego Wprost, by juz nie było. Niestety redaktorzy tego tygodnika znają tylko
      jeden sposób na przyciągnięcie czytelnika: ogłośmy koniec świata, wojny,
      choroby, katastrofy. Szczególnie nierzetelne są artykuły o zdrowiu. Z kolei
      Nesweek chce byc rzetelny aż do przesady, a właściwie chciał być. Czy nikt nie
      widzi, jak w ostatnich miesiącach z pisma, które starało się tak po amerykańskm
      być obiektywne, pisac o pozytywnych wartościach stało się bardzo
      zideologizowane, mocno prawicowe i coraz częściej, zupełnie po wprostowemu,
      nierzetelne. Zamiast wpływów amerykańskich mamy duch Axla Springera. To chyba
      ma byc sposób na podwyższenie sprzedaży, bo Polityka ostatnio ciagle prowadzi.
      Kupuje się Polityke dla wszystkich jej zalet, o których tu już było pisane, ale
      to co teraz jest Polityki zaletą, równie dobrze może stać się za jakis czas jej
      kamieniem u szyi. Przede wszystkim wszyscy politykowscy starcy, którzy okupują
      łamy i z rozkoszą robią numer jubileuszowy, bo poczatki tygodnika to ich
      młodość. Oczywiście młodzi w typie Karnowskiego w Newsweeku wypisują bzdury w
      typie: Michnik był za Solidarności trybunem ciągnącym lud na barykady, ale po
      to są starcy, żeby młodych edukować i korygować, a nie samemu się popisywać.
      Jeśli Polityka ma przetrwać. Ozon oczywiscie jest przykładem tego, co dzieje
      sie, jeśli się młodych dopuści do głosu bez żadnej kontroli ze strony jakiegoś
      światłego starca. Nie ma tam na przykład kogoś ktoby powiedział, że jak się
      zrobiło jeden numer, to nie powinno sie w nastepnym numerze zamieszczać w tym
      samym miejscu identycznych materiałów, identycznie ilustrowanych (1 numer
      pomysł na biznes, 2 numer rzadkie zawody).
      • Gość: 20% Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.ci.uw.edu.pl 09.05.05, 15:29
        Gość portalu: dziewanna napisał(a):

> Wprost to szczyt redaktorskiej żenady. Od czytania samego spisu treści można
        > wpaść w depresję.Gdyby wszystkie nieszczęścia i katastrofy, jakie przez lata
        > zapowiadał Wprost, rzeczywiście się wydarzyły, to i świata i tym bardziej
        > samego Wprost, by juz nie było. Niestety redaktorzy tego tygodnika znają tylko
        > jeden sposób na przyciągnięcie czytelnika: ogłośmy koniec świata, wojny,

Święta prawda.
        Dodaj do tego króciutkie, miałkie artykuły oraz niechlujną szatę graficzną.
        Okładki wyglądają tak jakby robił je 14-latek bawiący się Photoshopem. Ale
        niektórym to smakuje.
    • Gość: sensey Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.pl / 193.24.200.* 30.04.05, 17:48
      Newsweek jest najlepszy podwzględem bezstronności, ale nie zbyt ciekawy.
      Polityka ma zajmujące artykuły, ale jest za bardzo lewacka. Jeszcze ten poradnik
      inteligenta- takie to postępowe, że się można zwymiotować.
      Wprost czytam raz na miesiąc. Niektóre artykuły jakby żywcem wzięte z Naszego
      Dziennika,a czasem zdarzają się też takie jakby z Polityki (z jednej strony
      Nałęcz z drugiej Wildstein), ale generalnmie trzymają poziom.
      Ozon to pismo dla 16-latków. Wysoki poziom prezentuje szczególnie dział z
      humorem. Ciągle się czepiają Kaczyńskich. Taki Fakt w wersji Przekroju.
      Przekrój- dno. SuperExpress w wersji ala Wprost :)
      Najlepiej kupić Angore, ma się najciekawsze artykuły z tych wszystkich i jest
      spokój, bo nie trza kasy marnować.
    • Gość: inspektor gadżet Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 02:46
      od ladnych paru miesiecy sytuacja tak sie ustabilizowala:

polityka - czerwono-lewicowa,
      newsweek - center,
      wprost - udaje prawice.

w zaleznosci jakie kto ma poglady, takie pismo bedzie bronil.
      • Gość: Ender Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 09:49

No niekoniecznie. Ja mam poglądy centro-prawicowe(lub liberalne jeżeli chodzi
        oo gosp. a konserwatywne jeżeli chodzi o sprawy społ.) a lubię "Politykę"-z jej
        wadami- natomiast "Wprost" jest dla mnie kiepskim pismem.
    • yxmena Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 01.05.05, 09:44
      Od lat czytuje Politykę i Wprost i muszę przyznać,że nie zawiodłam się na tych
      właśnie tygodnikach.Nie zawsze co prawda wszystko mi się podoba,ale mam jakiś
      tam pogląd na to co się dzieje w kraju i poza nim.Kiedyś bardzo lubiłam
      Przekrój,ale odkąd jest nie krakowski ale warszawsko-najsztubowski jest nie do
      czytania.Newsweek?Kupuje od czasu do czasu,a Ozon właśnie kupiłam po raz
      pierwszy...zobaczymy jaki będzie kolejny numer,narazie jest średniak
      • Gość: pstragpotokowy Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.compass.net.nz 01.05.05, 10:19
        ...Przeglad...czyli to czym byla kiedys Polityka...niestety wylacznie w
        internetowej wersji...
        ...Polityka...
        ...czasami Przekroj...

---------------------
        ...Wprost...gadzinowka...a szkoda bo kiedys mialo szanse byc naprwde dobrym
        pismem...

...i to chyba wszystko...

----------------------
        ...uczcijmy Swieto Pracy pomnikiem dla Pana Bronka w kazdej polskiej gminie...
        • Gość: rely Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 02.05.05, 02:13
          pstrągu_potokowy,
          "Newsweek" pominąłeś ? Ach, wiem, kobiety i studenci przechwytują, w drodze
          (locie) do Ciebie. To ta "niezagospodarowana część społ." jak zauważył Ender :-)
          • konopielka80 Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 04.05.05, 10:58
            Polityka - lubię, ale czasem mnie denerwują te ich felietony, nudne i nieciekawe, szkoda miejsca !
            Przegląd- to mój numer jeden, zwłaszcza za czeste artykuły o tematyce społecznej, problemach kobiet, aborcji, antykoncepcji, alimentach, niechcianych dzieciach, seksualności...
            Angora- niestety co raz gorzej..idiotyczne okładki, gonienie za sensacją, przedruki często sensacyjne ale bez większej wartości...
            Newsweek- amerykańskie pisemnko, sporo przedruków, ale za to łądna szata graficzna
            Wprost- szkoda gadać...plucie, insynuacje i jeszcze Ci kretyni Mazurek i Zalewski
            Przekrój- wolałam ten tradycyjny, krakowski a nie popisy Najsztuba
            Ozon- na razie przezytałam tylko jeden numer, ale nic ciekawego, oryginalnego tam nie znalazłam;

• Gość: martinez Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.mash.pl / 212.160.91.* 09.05.05, 15:45
              Dlaczego większość pomija Przegląd - nierówny, ale przeciez na wysokim poziomie
    • mema Polityka! li i jedynie 09.05.05, 17:06
      Od kilku lat, regularnie sroda jest dniem Polityki. Nie czytałam jedynie
      felietonów moralisty Zanussiego (na szczęscie, przestał pisywac i pewnie
      czytelnicy już o jego naiwnych tekstach zapomnieli), teraz smieszy mnie ton
      zakowskiego (jakis taki studencko- mesjański). A Plicha nie czytam od
      niechlubnego felietonu, w którym dał upust wszystkim kompleksom związanym z
      psychoprofesjami (był to bodajże komantarz do spray Andrzeja S.). poza tym
      uwielbiam Wujka Dobra Rada, Fusy Plusy i Minusy, Grońskiego i Stomme, swietne
      reportaze, doskonałe komentarze na tematy gospodarcze zrozumiałe nawet dla
      blondynki ;) i ogolnie: ciekawe tematy. Na oprawie graficznej się nie znam, ale
      zaczynam przeglądanie numeru od 'Fotoszopki', Mleczko i Czeczot takze warci
      obejrzenia :)

Wprost... hmm.. kiedys czytałam, ale cos wydał mi sie zbyt prawicowy i nudnawy.
      Kilka tygodni temu postanowiłam sprawdzic, czy miałam rację. Przejrzałam numer,
      zmusiłam się do przeczytania 2-3 artykułów (podrioże pociagami dłuzą sie
      okrrropnie) i.. odłożyłam ze wstrętem. do tego stopnia, że zostawiłam Wprot w
      pociągu.

Nesweek? Juz ktos napisał: amerykanska sieczka dla ludzi, kórzy nie potrafią
      przeczytać artykułu dłuższego niż jedna strona A4.

Przekrój- przejrzałam kilka razy, nie zachwycił mnie.
      Po Ozon nie siegnę... Za bardzo niebianska wonią mi z reklam zalatuje ;)
    • Gość: belinda Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 17:25
      Czytam Przegląd. Ze względów estetycznych nie biorę do ręki Wprostu. Rycerz -
      Król agent PRL i IIIRP - cóż tego typu facet może zaproponować - obłudę.Tak
      też dobrał sobie ekipę - posłusznych potakiwaczy.
      • basior Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 09.05.05, 21:05
        Ja najbardziej lubię Politykę!Szczególnie cenię to pismo za ciekawy dobór
        tematów. Przeglądając często mam wrażenie, że napisali akurat o tym, o czym
        chciałbym przeczytać. Twórcy tego pisma mają z pewnością dobre pióra, których -
        co ważne - używają z rozwagą. Dzięki temu nie jestem zmuszony do czytania
        artykułów agresywnych (kiedyś taka "spokojna" była Gazeta Wyborcza, ale to było
        kiedyś).

Wprost razi mnie kiepskimi tematami, Newsweek jest zbyt "hamburgerowaty". O
        Przegladzie i Ozonie się nie wypowiadam.

Niedoceniany Przegląd o dziwo często zawiera artykuły przewyższające bardziej
        znane tygodniki!
    • slovas A Tygodnik Powszechny to nie tygodnik? 09.05.05, 23:16
      Piszecie tu tylko o kolorowych pismach o nierzadko krótkim rodowodzie i
      arcykomercyjnym charakterze, a zapominacie o szacownym i historycznym Tygodniku.
      Tam też znajdziecie wiele ciekawych tematów.
      Zwykle kiedy się zmuszę i przeczytam od deski do deski czuje sie mądrzejszym
      człekiem. Choć z reguły sie nie zmuszam i pomijam aktykuly które mnie nie
      ciekawią, zwykle te najbardziej wartościowe.
      Ale jedno denerwuje jednak. Wprawdzie to pismo katolickie, ale kiedys bylo
      więcej nawiązań do świeckiej politycznej i społecznej rzeczywistości.
    • Gość: cookie Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 23:39

Polityka - troche passe, swiat ja przegania, ale trzyma poziom i jestem jej wierny od ponad 30 lat, choc z pogladami zgadzam sie coraz rzadziej. Warsztatowo i merytorycznie zdecydowanie najlepsza. W kazdym razie "dojrzewa" a moze starzeje sie razem ze mna. Choc czasem felietonow Radgowskiego zal...

Przekroj - pewnie, nie ma nic wspolnego z krakowskim, ale od kilku miesiecy przegladam i czytuje. Jest coraz lepiej. Zdecydowany numer 2, choc oczywiscie nieco inna kategoria niz Polityka. Coraz czesciej "czyta sie", szczegolnie jak Najsztub ma lepszy dzien i mniej pajacuje.

Wprost - ciagle "testuje poziom dna". Juz im chyba niewiele zostalo. 3 artykuly w numerze musza pluc na Wyborcza, 2 na Kwasniewskiego, jakis biuscik na okladce, reszte jakos sie upchnie. Panie Sawka, czas uciekac...
      Musze przyznac, ze jeszcze kilka lat temu czytalem Wprost prawie co tydzien. Zal patrzec na takie staczanie sie pisma. No coz, pewnie target im sie zmienil.
      Ja w kazdym razie z niego wypadlem.

Przeglad - enklawa KTT - ogolnie beznadzieja z niejakimi przeblyskami. Moze pojsc do piachu, jak sie skoncza dotacje po wyborach. Plakac nie bede.

Ozon - na okladce pierwszego numeru zobaczylem blad gramatyczny (juz nie pamietam, jaki). Dam dzieciom jakies pol roku na nauke. Potem moze kupie.

Ogolnie sa tygodnie, gdy nie bardzo jest co wybrac w kiosku.
      • lukkkas Sawka 10.05.05, 11:38
        Co do tekstów to można mieć różne opinie ale Sawka (Wprost) bije na głowę
        prostackie rysuneczki Mleczki (Polityka).

• Gość: cookie Re: Sawka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.05, 14:12
          De gustibus est non disputandum. Ja tam lubie obu. Moze odpowiada mi prostacki styl? I jeszcze Raczkowskiego tez lubie.
          Sawka jest we Wprost najwartosciowszym autorem; pisalem, ze pora uciekac ;-)

Aha, jeszcze o Newsweeku. Amerykanski hamburger w polskiej wersji. Czasem zimny, czasem podsmierduje. Wystarcza na 15 minut. Mozna sobie darowac, grozi niestrawnoscia.
    • nie.mala.mi Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 10.05.05, 16:27
      Politykę- czytuję co tydzien choć nie od deski do deski

Wprost, Przekrój, Newsweek- niższy poziom, jeśli kupuję to dla jakiegoś
      konkretnego tekstu nie dla całęgo pisma

Ozon- znalazłam 1 wartoścowy artykuł
    • fristajlerka Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon 11.05.05, 08:38
      Przekrój - kupuje co tydzień, czytam od deski do deski, w wersji wspólczesnej:
      od okładki do okładki, zaczynając od ostatniej, potem 1 strona, rysunek
      Raczkowskiego, w tym tygodniu nie piszemy..., Sasnal, dział kulturalny, a potem
      reszta... generalnie całośc, choć przy niektórych artykułach tracę podzielność
      uwagi i zaczynam się skupiac np. na jedzeniu czy innych pozytecznych
      czynnościach
      Polityka: kupuje od czasu do czasu, raport, na własne oczy, kultura, obyczaje,
      społeczeństwo
      wprost: nie kupuję wcale, w empiku podczytuję felietony skiby.
      ozon: kupiłam jak dotąd 3 wydane numery, chyba mi wystarczy, niewiele z nich
      pzreczytałam a juz na pewno niewiele zapamietałam.
      newssek: kiedys czytałam i kupowałam, teraz w ogle zapomniałam, ze taki
      tygodnik w ogóle jest.
    • Gość: e.m Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój czy Ozon??? IP: *.chello.pl 12.05.05, 11:51
      Sprawa szalenie prosta - żadne z tych pism.

Proponuję Economist + Nature (ew. Science) lub w wersji lżejszej Time + New
      Scientist.

Warto uzupełnić codzienną lekturą "Rzeczpospolitej" i "Wyborczej" (choćby tylko
      wydań internetowych).

• Gość: Derdioos Re: Polityka, Wprost, Newsweek, Przekrój, Ozon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:52
      OZON jest beznadziejny, POLITYKA kłamliwa, PRZEKRÓJ populistyczno-lewacki,
      WPROST ciekawy, ale często panikują... Ja polecam pisma internetowe,
      szczególnie "Rubikkon":

www.rubikkon.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka