Dodaj do ulubionych

Biznesmeni w habitach

05.08.05, 11:38
Cytat: "Ze 120 zł, które dała mu kobieta, złotówkę odkłada do skarbonki z
ofiarami na mszę. Pozostałe pieniądze chowa w szufladzie, a zamiast reszty
daje klientce swój zielarski kalendarz."
Jeżeli miał wydać resztę ze 120zł, to wynika że ta kobieta dała banknoty (a
reszty nie wydał, bo dał kalendarz), więc jak z banknotu odłożył złotówkę
(bilon)? Banknot na części podzielił czy jak? Jeżeli cały artykuł jest tak
samo rzetelną dziennikarską robotą Pani Angeliki Swobody to gratuluję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bogusław Re: Biznesmeni w habitach IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.05, 09:23
      A ile płacą podatku z tej działalności?
    • Gość: MANAGERY... Re: Biznesmeni w habitach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 09:26
      ale ci darmozjadzi w sukienkach nie płacą podatków, ZUS-u i innych. My im to fundujemy. A każdy normalny polak bez sukienki płaci VAT-y, ZUS-y, podatki. Dajcie takie same prawa nam , bez kiecek, to też będziemy robić interesy, albo zrównajcie kieckowych z nami "normalnymi", to kieckowi padną. Pisanie bzdur nie ma sensu, kiedy pisze się o uprzywilejowanych. Ostatno czytam, że złapano pijanego klechę -szofera. Wypuszczono dziada, a za kilka godzin znowu go zatrzymano za kierownicą, bez prawka, bardziej narąbanego. I co? Wypuszczono dziada! A ja bez kiecki już bym siedział! CHYBA KUPIĘ SOBIE SUTANNĘ, OTWORZĘ INTERES, BĘDĘ JEŹDZIŁ NAWALONY I NIKT MI TU NIE PODSKOCZY. To cała Polska rzeczywistość!
      • rob11111 Re: Biznesmeni w habitach 06.08.05, 11:06
        Widzę, że <MANAGERY> masz problem. Co do składek i podatków, to jesteś w
        błędzie. Zresztą to i tak Ciebie i tobie podobnych nie przekona. Najlepiej to
        udaj się do najbliższego Urzędu Skarbowego i zrób "Obywatelskie poinformowanie"
        o unikaniu obowiązku podatkowego przez konkretne fizyczne osoby lub instytucje,
        na piśmie, podpisz się, dołącz swój adres. Jako Urząd będą mieli obowiązek
        poinformować Ciebie o skutkach kontroli. Tylko widzisz, Ty tego nie zrobisz bo
        wiesz, że nie masz racji. Na marginesie. O takich jak Ty to od księży ja nigdy
        nie słyszałem aby o Nich mówiono per "dziad" i tym podobne inwektywy. Oni Tobie
        w podobny sposób nie odpłacą. Twoja zaciekłość budzi we mnie współczucie dla
        Twojej osoby i stanu Twoich emocji. Miłego wypoczynku weekendowego (urlopowego).
        • Gość: Waldi Posłuchaj Radia Maryja, usłyszych lepsze obelgi... IP: 80.51.0.* 07.08.05, 11:45
          niż "dziad". Widać, naiwna jesteś Kocia...
        • Gość: Józek z Rychwałdu Ale przecież to nie jest wina mnicha! IP: *.c204.msk.pl 07.08.05, 21:11
          Znam ojca Grzegorza Srokę osobiście. To stary tłuścioch, bardzo szorstki w
          obejściu, możnaby nawet powiedzieć, że swoich pacjentów traktuje po chamsku.
          Ziół mu się oczywiscie nie chce zbierać, ale kupuje je hurtowo a następnie
          trochę je pomiesza i sprzedaje, jako antidotum na różne choroby. Prawie
          wszystkie mają taki sam smak, ale mają też sporą zaletę. Otóż zioła NIKOMU NIE
          SZKODZĄ! Czasem nawet pomogą na jakieś bzdurne dolegliwosci jak kolka czy
          wzdęcia. Ale przy takich szarlatanach najaważniejsza jest wiara pacjenta w
          wyzdrowienie! A ojciec Sroka żyje sobie nieźle, podobnie jak reszta
          rychwałdzkich zakonników, ale przecież to sami naiwni ludkowie przyjeżdżają doń
          tłumnie, wierząc w jakieś tajemne ozdrowienia. On im tylko sprzedaje ziółka z
          Herbapolu, tyle że 5 razy drożej...
          • rob11111 Re: Ale przecież to nie jest wina mnicha! 09.08.05, 21:10
            Józek, Ty to tak jesteś z Rychwałdu jak ja z Warszawy. Masz do Niego żal, bo
            pewnie wyrzucił Ciebie jak powiedziałeś, że palisz (lub pijesz) i nie masz
            zamiaru się odzwyczajać. Słyszałem, że On tak robi, jak ktoś sam sobie szkodzi
            i nie ma zamiaru przestać.
        • Gość: ana Re: Biznesmeni w habitach IP: *.brda.net 08.08.05, 09:40
          jezeli przedmówca jest w błedzie to prosze poinformuj nas jak jest
          faktycznie.Co księża i cała ta świeta grupa społeczna nie są uprzewilejowani??
          • rob11111 Re: Biznesmeni w habitach 09.08.05, 21:01
            do <ana>: oskarzeni mają udowodnić swoją niewinniość? Widzisz <ana>, oni są tak
            samo uprzywilejowani jak Ty i ja. Wystarczy dla Ciebie informacji? Nie? Przykro
            mi.
          • rob11111 Re: Biznesmeni w habitach 09.08.05, 21:07
            I jeszcze jedno <ana>. Czytaj i myśl, to nie boli. Ja nie pisałem o
            uprzywilejowaniu tylko o rzetelności dziennikarskiej: jak z banknotu odłożyć
            bilon (zapłacono tak, że trzeba było wydawać resztę, której nie wydano). Jeżeli
            chcesz do mojej wypowiedzi się odnosić, to do tego faktu. Bo tak to wychodzi na
            słynne swego czasu: A w Ameryce biją murzynów (pamiętasz? nie? przykro mi,
            widocznie młoda jesteś).
      • Gość: pies na czarnych Re: Biznesmeni w habitach IP: *.asko / 82.177.183.* 07.08.05, 12:27
        Dodaj do tego ładowanie z budżetu dla sukienkowych rocznie około trzech
        miliardów złotych,dodaj do tego 600 milionów na indoktrynację zwaną nauką
        religii,dodaj do tego armię kapelanów /nawet w zdychających szpitalach na
        etatach ordynatorów/,dodaj do tego wszelkie darowizny i dodacje poszczególnych
        samorządów.Ogrom dojenia spoleczeństwa przez czarne struktury jest
        przerażający.Nie mówię już o popspolitym złodziejstwie typu ograbienia 400
        baranów i Kredyt Banky na 450 milionów złotych.Ta instytucje nalezałoby
        zdelegalizować.Takiemu np Flaszce Głódziowi za 13 lat balangowania przy nędznej
        armii naliczono 9700 zł emerytury.
        • Gość: X Do biednego kundelka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.05, 20:03
          Widzisz, szczekaniem nic nie zmienisz. Jakimis faktami i owszem. Ale z tymi u
          ciebie cienko, oj cienko!

> Dodaj do tego ładowanie z budżetu dla sukienkowych rocznie około trzech
          > miliardów złotych,dodaj do tego 600 milionów na indoktrynację zwaną nauką
          > religii,dodaj do tego armię kapelanów /nawet w zdychających szpitalach na
          > etatach ordynatorów/,dodaj do tego wszelkie darowizny i dodacje poszczególnych
          > samorządów.Ogrom dojenia spoleczeństwa przez czarne struktury jest
          > przerażający.Nie mówię już o popspolitym złodziejstwie typu ograbienia 400
          > baranów i Kredyt Banky na 450 milionów złotych.Ta instytucje nalezałoby
          > zdelegalizować.Takiemu np Flaszce Głódziowi za 13 lat balangowania przy nędznej
          > armii naliczono 9700 zł emerytury.
      • walko1969 Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 20:55
        Mylisz się płcą podatki,opłacają ZUS i VAT od działalności.Takie z ciebie wyłazi cholerstwo że nawet nie starasz sie sięgnąć po sensowne argumenty.
        • wari Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 21:32
          W jaki sposób płacą VAT od usług hotelarskich jeśli nie ewidencjonują i nie
          wydają rachunków ?
        • Gość: asc Re: Biznesmeni w habitach IP: 213.17.170.* 08.08.05, 14:42
          obowiązek mają płacenia ale czy to robią to już inna sprawa ;)
          przecież furtka jest ;) nie pobierają opłat tylko ofiary ;) bez rachunkow faktur
          itp i wszystko cacy
      • Gość: kawka Re: Biznesmeni w habitach IP: *.zawidow.com / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 12:38
        Czy oni kogokolwiek zmuszają do tego żeby dawał im pieniądze,czemu widzicie
        księży i zakonników jako darmozjadów /czepcie się tych którzy naprawnę niszczą
        polski naród/ Znam wielu księży którzy wsierają ludzi nie tylko duchowo ale i
        materialnie . Na pewno są również tacy /myślę że są to nieliczne przypadki/
        którzy myślą tak jak jeden z tych który się tu wpisał -że założy suknię i bedzie
        robił to co zechce - ale tacy nie mają szans na dłuższe przetrwanie ludzie mu na
        to nie pozwolą.Każy ksiądz płaci podatki ZUS-y /Przyjrzy się uważniej polskiej
        rzeczywistości,a wtedy może zauważysz ludzi uprzewilejowanch-
      • Gość: Oraclus Re: Biznesmeni w habitach IP: *.highspeedsurfer.de 08.08.05, 16:45
        no na emeryture, marna, bo marna trza se wplacac i ci sunkienkowi se placa,
        ubezpieczenia tez,podatki takze, wiec nie wiem po co sie oskarza od razu, a
        pojecia to sie ma tyle, co ja o fizyce molekularnej.jak zauwazam, najbardziej
        burza sie ci, co w zyciu nie chodzili domkosciola i maja tyle z nimw poslnego,
        ze moze rodzice ich kiedys ochrzcili...
        pozdr
    • Gość: madziaaa Re: Biznesmeni w habitach IP: *.aster.pl 07.08.05, 11:41
      wystarczy od kazdej transakcji oddac zlotowke pod koniec np. dnia czyli czemu nie w
      banknocie albo z kasy bo jak to w kasie jakis bilon sie w niej znajduje albo...zanim sie czepniesz cudzej
      rzetelnosci proponuje dla odmiany troche pomyslec.
      • Gość: acomitam Re: Biznesmeni w habitach IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.08.05, 15:28
        I nie ma się co dziwić, że może sobie kombinować skoro się nie płaci podatków,
        nie ma się kasy fiskalnej i tak dalej i tak dalej i tak baju, baju a
        bedziesz...no zgodnie z wszelkimi założeniami katolicyzmu w piekle, a nie w
        raju. Najlepiej pod płaszczykiem "dobroci" kombinować. Zapewne ucza się tego w
        seminariach. Z drugiej jednak strony pragnę powiedzieć, że lecznicza
        działalnośc O. Grzegorza ( chyba Sroka czy cos takie z nazwiska ) jest znana i
        przyniosła dużo dobrego chorującym. Szkoda tylko, że jest przekreślone przez
        takie postępowanie. Oczywiście trudno, aby zakonnik za swoje pieniadze kupował
        surowiec i mieszanki czy mikstury rozdawał darmo. Ciekawe jednak jak wygląda to
        wtedy kiedy przychodzi do tego zakonnika osoba, której nie stać na tak drogie
        rzeczy. Czy odchodzi z kwitkiem, czy ma jakieś ulgi czy też jest traktowana
        zgodnie z miłosierdziem katolickim, a w to ostatnie raczej nie jestem w stanie
        dać wiary, tak samo jak w bezinteresowność, ubóstwo, dobroć itd kleru
        katolickiego.
        • Gość: Ździchu Re: Biznesmeni w habitach IP: *.chello.pl 07.08.05, 18:05
          tjaaaa, już to widzę....
        • kig7276 Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 22:38
          Ubustwo i dobroc przewielebnego polskiego kleru widac u kazdego bez wyjatku po
          czerwonej i spasionej gebie.Zwlaszcza biskupi ledwo poruszaja sie oblani
          tluszczem.
          • Gość: bla Re: Biznesmeni w habitach IP: *.rozgadana.pl 08.08.05, 11:35
            Tłuszczem można obrosnąć jedząc tylko ziemniaki.
            A zresztą co do tego ma tkanka tłuszczowa?
        • jan62 Re: Biznesmeni w habitach 08.08.05, 15:45
          Kto tu kąbinuje antyPolonusie,antyChrześcijaninie,kąbinuje to Twój lewacki rząd okupujący Naród Iracki.Przysyłający Polakom statek langenort.Fundując Polakom marsze sodomitów.ITP.Przejmując Polski majątek Narodowy, to jrst dopiero wielki przekręt i kąbinatorstwo.
      • rob11111 Re: Biznesmeni w habitach 09.08.05, 21:14
        Przeczytaj artykuł, Pani Dziennikarka widziała odkładaną złotówkę ze 120zł.
        Podczas płacenia przez tą Panią, nie na końcu dniówki. Rzeczywiście musisz
        trochę pomyśleć przy czytaniu.
    • Gość: Waldi Miał kontrole Sanepidu? Płaci podatki? IP: 80.51.0.* 07.08.05, 11:43
      Wątpię...
      • Gość: acomitam Re: Miał kontrole Sanepidu? Płaci podatki? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.08.05, 15:37
        a któż w tym Katolandzie smiałby dokonac jakiejkolwiek kontroli w przybytkach
        należących do kościoła.
    • arahat1 Biznesmeni w habitach- tak juz od tysiaca lat 07.08.05, 11:43
      na glupocie ludzkiej w imie defimicji bog cwaniaki zarabiaja na latwe zycie...
      • Gość: wakacyjna Re: Biznesmeni w habitach- tak juz od tysiaca lat IP: *.arcor-ip.net 07.08.05, 11:58
        Uczyc sie kochani a nie krytykowac.
        • Gość: kuku Re: Biznesmeni w habitach- tak juz od tysiaca lat IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.08.05, 15:41
          Ja za pieniądze też potrafię kochać, to żadna sztuka i do tego nie trzeba być
          księdzem czy też zakonnikiem. A z drugiej strony to strasznie dziwna miłość do
          cierpiących, którzy płacą to wszystko, co Państwu się należy i słyszą, że to
          Państwo jest Państwem Prawa. Pytanie tylko jedno dlaczego to prawo jest
          wybiórcze i nie ma w tym wzgledzie równości.
      • Gość: ciemniaczek Trza było iść do zakonu IP: *.75.56.13.brzesko56.ptc.pl 08.08.05, 13:18
        Skoro uważasz że zakonnicy mają łatwe życie to czemu sam nie zaostałeś
        zakonnikiem??? - Chyba że jednak zostałeś :)
    • jacenty1958 Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 12:16
      Czy Pani pani Angeliko też obsługuje komputer jak mnisi? Czy może z komputera
      pani korzysta?
    • Gość: tomaszzzz Spekulanctwo - nie w porządku IP: *.chello.pl 07.08.05, 12:35
      "- Doskonale pamiętam swój pierwszy zarobek - mówi ojciec Grzegorz,
      franciszkanin z Rychwałdu koło Żywca. - W 1964 roku kupiłem ziół za 36 zł i
      zrobiłem z nich trzy paczki, które sprzedałem za 110 zł."

to jest wg mnie chamstwo niegodne osoby duchownej.
      • Gość: as Re: Spekulanctwo - nie w porządku IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:48
        powiedzial co wiedzal
      • Gość: gromax Re: Spekulanctwo - nie w porządku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 14:29
        a od kiedy to zarabianie polega na czymś innym niż "kup taniej, sprzedaj drożej"?
        i poza tym nie zostało powiedziane co po drodze zostało z tymi ziołami zrobione.
        może zostały odpowiednio wymieszane?

i po trzecie - etyka kupiecka to chyba nie kwestia ceny, tylko uczciwości
        sprzedaży, pewności towaru i rzetelnej informacji nt. sprzedawanego towaru.
      • Gość: kuku Re: Spekulanctwo - nie w porządku IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.08.05, 16:04
        Ale miał piękne przebicie. Ja wtedy zarabiałem 750 zł i miałem na utrzymaniu
        żone i dziecko i zastanawiałem się co do gara włożyć i jak kupic dla dziecka
        cos do jedzenia a sobie i żonie coś na grzbiet nałożyć.
        • Gość: Finwal Re: Spekulanctwo - nie w porządku IP: *.net.autocom.pl 07.08.05, 16:26
          Więc dlaczego nie kupowałeś ziół ? Mogłeś kupić, zrobić odpowiednie mieszanki i
          sprzedać. Wolałeś narzekac jak to ci jest źle. I zazdrościć innym, którym się
          chce. I pewnie tak masz do dzisiaj.
      • Gość: Echo Re: Spekulanctwo - nie w porządku IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.05, 20:06
        Oczywiscie musial troche postudiowac, skomponowac mieszanki, napisac jak je
        uzywac etc. Ale to nie koszuje nic. My wiemy ze wiedza jest za darmo!

Gość portalu: tomaszzzz napisał(a):

> "- Doskonale pamiętam swój pierwszy zarobek - mówi ojciec Grzegorz,
        > franciszkanin z Rychwałdu koło Żywca. - W 1964 roku kupiłem ziół za 36 zł i
        > zrobiłem z nich trzy paczki, które sprzedałem za 110 zł."
        >
        > to jest wg mnie chamstwo niegodne osoby duchownej.
    • szpak_zam Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 13:04
      spostrzegawczy jesteś - słusznie trzeba patrzeć dziennikarzomm na palce
    • Gość: lps Re: Biznesmeni w habitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 14:19
      Artykuł jest podszyty zakamuflowaną nienawiścią.
    • Gość: Zofia. Re: Biznesmeni w habitach IP: *.broker.com.pl 07.08.05, 14:19
      Zioła i smarowania są skuteczne -bardzo ładnie musi być w tych grotach,byłam 12-lat temu ale jeszcze ich nie było,wybiore się ponownie polecam..
    • Gość: dracek7 Re: Biznesmeni w habitach IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.08.05, 14:28
      Schował do szuflady? A kasa fiskalna? A paragonik? A podateczek?
    • Gość: Adam Re: Biznesmeni w habitach IP: *.btk.net.pl 07.08.05, 14:32
      Przecież to zwykły złodziej w habicie i oszust.
      • Gość: buachacha Re: Biznesmeni w habitach IP: *.wroclaw.mm.pl 07.08.05, 15:25
        > Przecież to zwykły złodziej w habicie i oszust.

Rewelacja :-] Powiedz kogo okradł i oszukał, albo odszczekaj, kundelku.
        Typowo polskie - jak ktoś zarabia, jest przedsiębiorczy, odniósł sukces, znaczy
        że złodziej, pijak, krętacz, pedał i sodomita. Brakuje jeszcze tylko, by ktoś
        tym mnichom wyciągnął żydowskie korzenie.
        • Gość: yls Re: Biznesmeni w habitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 16:08
          Powiedz kogo okradł i oszukał, albo odszczekaj, kundelku.
          ciebie, mnie, i po kolei wszystkich którzy za identyczną działalność płacą
          podatki, których część idzie także na dotowanie jego działalności.

> Typowo polskie - jak ktoś zarabia, jest przedsiębiorczy, odniósł sukces,
          znaczy że złodziej, pijak, krętacz, pedał i sodomita.
          Patrz wyżej

Brakuje jeszcze tylko, by ktoś tym mnichom wyciągnął żydowskie korzenie.

A co tu wyciągać, wystarczy przypomnieć że modlą się do żydowskiego boga
          • Gość: Finwal Re: Biznesmeni w habitach IP: *.net.autocom.pl 07.08.05, 16:30
            Nie zapomnij poinformowac Urzędu Skarbowego. Zrobisz to? Nie zrobisz. Bo umiesz
            tylko narzekać i gadać głupoty nie mające związku z prawdą. Dowiedz się,
            poczytaj, sprawdź i dopiero wtedy mów. Inaczej możesz się ośmieszyć.
    • marzena36 Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 14:44
      Tyle w Waszch wypowiedziach zlosci a przeciez to sa wlasnie zasady handlu:tanio
      kupic i dobrze sprzedac.odsylam do podrecznikow zdrowej ekonomii i handlu.kazdy
      z nas jezeli tylko chce, ma"smykale"do handlu rowniez moze zarobic.pozdrawiam
      gosc
      • wirusx Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 16:18
        Tanio kupić, drogo sprzedać - w porządku, ale czy na pewno do tego
        jest "powołany" kler?
        Nie tylko taksówkarze powinni zapytać "handlujących w świątyni" o kasy
        fiskalne, ale potem mieć pogrzeb bez księdza, nie każdy ma odwagę w tym
        Katomatrixie...
        • esterabruggemann Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 17:26
          Nie rozumiem o co wam chodzi i czym tak sie przejmujecie. To oczywiste, ze skoro
          klasztoty musza utrzymywac sie same, to musza same na siebie zarabiac.majatek
          przecietnego klasztoru nie przypomina w niczym dochodow np pana jana kulczyka
          czy tez panow prezesow orlenu. Majatek przecietnego polskiego klasztoru to po
          prostu tyle, ile trzeba zeby bez niepokoju patrzec w przyszlosc, czego
          rzeczywiscie wielu uczciwych ale niezaradnych ludzi w tym kraju moze klasztorom
          pozazdroscic.
          Inaczej sprawa sie ma jezeli spojrzymy na dochody Kosciola jako calosci, w tym i
          Kosciola w Polsce. ale to, nazwijmy, przedsiebiorstwo uslugowe, funkcjonuje juz
          drugie tysiaclecie ! (ok, w Polsce dopiero pierwsze, ale z jakimi wynikami
          sprzedazy!)
          To jest naprawde swietny interes, zwlaszcza ze majatku zgromadzonego za zycia
          nie mozna przekazac w testamencie:>
      • Gość: fajnie Re: Biznesmeni w habitach IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.08.05, 16:24
        Oczywiście, że to są zasady handlu ale pod warunkiem, że jest to kosztem Skarbu
        Państwa, że "taki" handlowiec jest tak samo traktowany jak i ten opłacający
        wszystkie zobowiązania wobec Skarbu. Jeżeli to opiera się na takim czyms jak
        jest podane to dla mnie jest to normalne złodziejstwo, bo to nic innego tylko
        okradanie Państwa, czyli m. in. mnie i Panią. No chyba, że Pani nie płaci
        podatków, czyli też bawi się w złodziejstwo i jest to dla Pani zrozumiałe i
        takie metody Pani pochwala. Konstytucja tego Państwa mówi o równości wszystkich
        wobec m.in. prawa. Więc prosze mi powiedzieć gdzie w tym przypadku wystepuje
        równość! Nie będe cytował nauk Kościoła dotyczących moralności, ubóstwa i tak
        dalej, bo z tych nauk też wynika, że każdy jest równy, ale widocznie nie jest
        to dla tych, ktorzy mienią sie przedstawicielami Boga.
    • jimmy000 Re: Biznesmeni w habitach 07.08.05, 16:41
      Biznesmen czy oszust? Kupił za 36, a sprzedał za 110... Takiej przebitki to
      nawet MediaMarkt nie ma...
    • Gość: Ligia Nie wiem jaki byłcel artykułu... IP: *.ids.pl 07.08.05, 17:29
      Bo chyba nie oczernienie zakonników? A tak własnie się stało.
      • Gość: X Re: Nie wiem jaki byłcel artykułu... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.05, 20:21
        Cel artykulu jest prosty. Wyjac wypowiedzi z kontekstu i insynuowac
        ze mnisi to nowobogaccy ktorzy dorabiajaja sie w nieuczciwy sposob.

Niedawno byl artykul jak koscioly i chyba klasztory musza zdobyc pewna ilosc
        pieniedzy zeby dostac dofinansowanie na odrestaurowanie zabytkowych budynkow.
        I znow wrzawa byla pod niebiosa. Odnawiac koscioly? Wara! W Zwiazku Radzieckim
        zamieniali je na tartaki, magazyny albo ruiny. PRL zrujnowalaby wszystkie
        zabytki religijne gdyby nie poswiecenie tysiecy ludzi.

Ja znam w USA ksiedza ktory nawrocil sie z luteranizmu. Pisze ksiazki ktore
        sprzedaje za miliony nazywa sie Richard John Neuhaus. Ma wlasne biuro w ktorym
        zaczyna prace o 6 rano. Nie zatrzymuje ani centa z przychodow tylko przekazuje
        swojej wspolnocie (nie pamietam jak sie nazyw)

Papiez zarabial miliony za swoje ksiazki. Nie sadze ze kazal sobie cos za to
        kupic. Wiem ze duza sume z tych funduszy przekazal MUZULMLANOM poszkodowanym w
        tsunami. Czy wy ludzie potraficie miec wiecej mozgu niz dziennikarze gazety
        wybiorczej ktora stara sie podsycic w was najnizsze instynkty?
        • Gość: X Re: Nie wiem jaki byłcel artykułu... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.05, 20:25
          Acha, to dofinansowanie przychodzi z Unii Europejskiej i gdyby nie inicjatywa
          kosciolow to by sie zmarnowalo. Oczywiscie idioci widza w tym "bogacenie sie
          kosciola". Ja widze zatrudnienie dla tysiecy ludzi od robotnikow budowlanych po
          konserwatorow sztuki. Jest to fantastyczny wklad nie tylko w polska kulture ale
          i ekonomie.
        • Gość: Ligia Re: Nie wiem jaki byłcel artykułu... IP: *.mosar.pl / *.mosar.pl 08.08.05, 13:38
          Ja mam szczęście chodzić do kościoła, który należy do zakonników. To naprawdę
          wspaniali ludzie. Otwarci, ciepli, potrafiący pomóc gdy człowiek tego
          potrzebuje. Wątpię by chcieli gromadzić dla siebie bogactwa. Tym bardziej, że
          należy do nich najstarszy kościół w moim mieście. Zlecili badania
          archeologiczne, znaleziono naprawdę piękne przedmioty. Dziś wnocy byłam własnie
          na zwiedzaniu zakamarków kościoła. Było cudownie. Organizują ośrodek infromacji
          o sektach i inne imprezy kulturalne.
          Życie zakonne wyklucza posiadanie czegokolwiek. Artykuł jest moim zdaniem
          strasznie ograniczony, fałszywy. Takie rzeczy mogą pisać dzieci, a nie
          szanujący się dziennikarze.
          • Gość: gosc Re: Nie wiem jaki byłcel artykułu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 14:33
            Ja mam Ich za płotem, dosłownie! Robia co chcą. Buduja budynki gospodarcze nie
            pytając nas o zgode a takowa jest wymagana jesli graniczy z nasza posesją. mało
            tego trzymali kiedys w nich swinie( duze miasto). Smierdziało jak lepiej nie
            mowic! po latach walki i zmianie proboszcza wreszcie usuneli zwierzewta,, ale
            budynki nadak są, w których mieszkaja chyba na lewo ruscy, którzy pracuja u nich
            w ogrodzie. Skracaja sobie droge przez nasz ogród.Ostatnio wzywalismy policje bo
            w salkach katechetycznych urządzono dyskoteke na ful. NIe dało sie spac bo nasze
            okna oddalone sa około 30m. Kiedy indziej sale wynajmował jakis zespół (ostra
            muzyka gotycka, ze słowami potocznie wulgarnymi.Szok. Jak wiec widac mam inne
            wrazenia ktore chciałabym zmienic ale to od nich zalezy.
            • Gość: Ligia Re: Nie wiem jaki byłcel artykułu... IP: *.ids.pl 08.08.05, 16:47
              Jakoś trudno mi uwierzyć, że jakakolwiek parafia może być całkowicie (co do
              jednego księdza) zepsuta. Zresztą, jak mowisz proboszcz to chyba myślisz o
              księżach. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie ksiądz i mnich to zupełnie inni
              ludzie (pod względem podejścia do zycia).
    • Gość: kundelek wzruszył mnie ten artykuł... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 21:10
      a szczególnie o ciężkiej doli czarnych braci. Chyba niewielu na to da się nabrać. Czarni łoją naród na różne sposoby - "... W 1964 roku kupiłem ziół za 36 zł i zrobiłem z nich trzy paczki, które sprzedałem za 110 zł...." - obrzydliwa pazerność
      • Gość: X Re: wzruszył mnie ten artykuł... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.05, 21:21
        > a szczególnie o ciężkiej doli czarnych braci. Chyba niewielu na to da się nabra
        > ć. Czarni łoją naród na różne sposoby - "... W 1964 roku kupiłem ziół za 36 zł
        > i zrobiłem z nich trzy paczki, które sprzedałem za 110 zł...." - obrzydliwa paz
        > erność

Jestes jednym z tych o ktorych najnizsze instynkty chodzi. Swierdznenia typu:
        "Czarni łoją naród na różne sposoby" sa dla mnie objawami niskiego poziomu
        umyslowego, zawisci i niecheci zrozumienia faktow. Nad tym wszystkim goruje
        twoja chec wypowiadania niepodwazalnych opinii.... Sredni Amerykanin bylby
        zachwycony (gdyby to byla prawda) i pelen podziwu dla "entrepreneurial spirit"
        chyba po polsku to sie nazywa "duch przedziebiorczosci" bezwzglednie zwalczany i
        potepiany przez PRL. Najwazniejsze ze ten mnich nie moze zatrzymywac tych
        pieniedzy dla siebie.
        • Gość: X Re: wzruszył mnie ten artykuł... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.05, 21:25
          Dla mnie jedyny moralny dylemat to czy wzial za ziolka od biednej wdowy ktora
          nie miala na przezycie czy od rodziny miesjscowego dygnitarza dobrze ustawionego
          w biurokracji partyjnej i oblozonego gotowka.
          • Gość: X Podstawowy kurs ekonomii.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.05, 21:39
            Zeby podniesc poziom dyskusji dodam jeszcze ze jedno z najbardziej podstawowych
            praw ekonomii mowi ze ceny sa zawsze wyznaczane przez podaz i popyt a nie przez
            zlosliwosc dziennikarzy z GW.

Zwiekszony popyt zwieksza produkcje i konkurencje wskutek czego ceny spadaja.
            Manipulowanie cenami prowadzi do sytuacji w stylu ekonomii PRL. Ceny moga byc
            regulowane tylko czasowo w razie jakichs dramatycznych zalaman rynku.
    • Gość: adam Re: Biznesmeni w habitach IP: *.tychy.us / *.tychy.us 07.08.05, 23:03
      A dziwi Cie ten artykul? Zauwaz w jakiej gazecie zostal napisany!! W
      zydowskiej, wiec nie dziw sie, ze klamstwo pogania klamstwo. Tendencyjnie
      autorka napisala ze odklada niecaly %. Moze cos napisza o diasporach
      zydowskich. Dowiedzmy sie kto przejmuje majatki po umierajacych zydach po
      ktorych nie ma spadkobiercow. Bo ze po Polakach nie majacych spadkobiercow
      majatki przejmuje panstwo. Zydzi sa inaczej traktowani?
      • Gość: ola Re: Biznesmeni w habitach IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.08.05, 23:35
        no coz autor wykazal sie zupelna ignorancja: franciszkanie, to nie mnisi!!!
    • Gość: mee... Biznes jest zarezerwowy tylko dla braci... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 07.08.05, 23:48
      ...okraglostolowcow...reszta musi zebrac... ewentualnie nurkowac w
      smietnikach...
    • Gość: Myniu Nienawiść - Dlaczego Ja nie mam? IP: *.osk.enformatic.pl 08.08.05, 00:01
      Nienawiść - dlaczego oni oddają tylko złotówkę do skarbonki?
      Nienawiść - dlaczego nie płacą ZUS i VAT i pogłównego i mi też nie
      Nienawiść - kupują tanio sprzedają drogo
      Nienawiść - Polska
      • krolroger hmm 08.08.05, 02:54
        Moze juz ktos dementowal, jesli tak to przepraszam. Mnisi nie musza konczyc
        seminariow, seminaria koncza czarni, czyli ksieza. Kler to raczej czarni a nie
        mnisi. Klauzula stalosci o ktorej mowa w tekscie oznacza chyba zakaz opuszczania
        murow klasztoru. Ciekawi mnie na co wyda swoja fortune mnich jesli nie moze
        wyjsc na zewnatrz ??
        • Gość: jola Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 13:57
          na budynek klasztoru i budynki przyklasztone w których mieszka????? nie
          przyszło ci to do głowy??????
      • Gość: dart Re: Nienawiść - Dlaczego Ja nie mam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 04:02
        >Nienawiść - Dlaczego Ja nie mam?

Nie "dlaczego ja nie mam" - tylko: "dlaczego on ma moje/nasze"?

Państwo Polskie karmi ten oszukańczy wrzód (kościół) przez stulecia - a kler odwdzięcza się zdradami
        (biskup Stanisław), oszustwami (dominikanie i pan Pisanko), wiecznym ryciem pod naszą
        niepodległością i wolnością. Biedne mniszki krakowskie (elżbietanki (?)) posiadają już sporą część
        śródmieścia Krakowa. Kler wyrwał narodowi Polskiemu tysiące hektarów ziemi - więcej niż kiedykolwiek
        przedtem. "Odzyskuje" się "dobra kościelne" utracone przez kościół w okresie do XVIII wieku. A
        dlaczego nie do XV? Jeszcze na to przyjdzie czas. Kościół "odzyskuje" też skwapliwie nieswoje, np.
        mienie po ewangelikach, luteranach... Znany jest proceder (szczególnie w Krakowie) czyhania przy łożu
        umierających, samotnych ludzi, by podetkać im testament z zapisem domu/mieszkania na rzecz kleru/
        zakonu/parafii... O fundacji Jana Bosko etc. można napisać następne tomy. I to wszystko na kanwie
        niespójnych legend sprzed dwóch tysiącleci. O tempora, o mores!
        • Gość: Łoś Re: Nienawiść - Dlaczego Ja nie mam? IP: *.sap.com / 217.8.176.* 08.08.05, 11:51
          hmmm, gdyby kościół był taki zdradliwy to teraz byś szczekał po niemiecku.
          kościół przez wiele lat był ostoją polskości i języka polskiego a kilka
          wyrwanych z kontekstu przykładów tego nie zmieni.
          a co do mnichów to niech sobie zarabiają a ty bieduj jakeś niemądry bądz dwie
          lewe rączki ma....
          • Gość: asc Re: Nienawiść - Dlaczego Ja nie mam? IP: 213.17.170.* 08.08.05, 15:06
            jakiej polskosci?? jeszcze niedawno po lacinie msze byly odprawiane :P
        • Gość: X Re: Nienawiść - Dlaczego Ja nie mam? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 08.08.05, 16:42
          Masz racje. Dodajmy jeszcze ze Jan Pawel II zawdzieczal swoja kariere Gomulce i
          PRL. I jak sie odwdzieczyl. Zniszczyl nie tylko nasza ukochana PRL ale i caly
          socjalizm!!! O tempora o mores!!!

> >Nienawiść - Dlaczego Ja nie mam?
          >
          > Nie "dlaczego ja nie mam" - tylko: "dlaczego on ma moje/nasze"?
          >
          > Państwo Polskie karmi ten oszukańczy wrzód (kościół) przez stulecia - a kler od
          > wdzięcza się zdradami
          > (biskup Stanisław), oszustwami (dominikanie i pan Pisanko), wiecznym ryciem pod
          > naszą
          > niepodległością i wolnością. Biedne mniszki krakowskie (elżbietanki (?)) posiad
          > ają już sporą część
          > śródmieścia Krakowa. Kler wyrwał narodowi Polskiemu tysiące hektarów ziemi - wi
          > ęcej niż kiedykolwiek
          > przedtem. "Odzyskuje" się "dobra kościelne" utracone przez kościół w okresie do
          > XVIII wieku. A
          > dlaczego nie do XV? Jeszcze na to przyjdzie czas. Kościół "odzyskuje" też skwap
          > liwie nieswoje, np.
          > mienie po ewangelikach, luteranach... Znany jest proceder (szczególnie w Krakow
          > ie) czyhania przy łożu
          > umierających, samotnych ludzi, by podetkać im testament z zapisem domu/mieszkan
          > ia na rzecz kleru/
          > zakonu/parafii... O fundacji Jana Bosko etc. można napisać następne tomy. I to
          > wszystko na kanwie
          > niespójnych legend sp

rzed dwóch tysiącleci. O tempora, o mores!
          • Gość: X Karol Wojtyla - "zdrajca" PRLu!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 08.08.05, 18:09
            Widzicie jakie dno osiagneli adwersarze ktorzy juz nie tylko niecierpia
            jak mnisi sprzedaja ziola ale wmawiaja klerowi zdrade. I cos w tym jest!!
            Sludzy Kosciola niejeden raz pokazali skorumpowanym wladcom miejsce na smietniku
            historii nawet jesli to przyplacali zyciem (np. Jerzy Popieluszko).
            Dlatego KK byl i bedzie sumieniem narodu pomimo kanalii (grzesznikow) takich
            jak Hejmo. KK sklada sie z ludzi tego narodu ktorzy pomimo niedoskonalosci
            stworzyli wielka Instytucje pomimo ostrzezen Chrystusa: "Nienawidzic was beda z
            mojego powodu."
    • Gość: Przywrocona Zyciu Re: Biznesmeni w habitach IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 08.08.05, 07:50
      wejdzcie na www.kameduli.pl. poczytajcie jak zyja i wtedy sie zastanowcie nad
      tym co piszecie
      • Gość: Iwona Re: Kameduli IP: *.chello.pl 08.08.05, 15:55
        Stawianie w jednym rzędzie Kamedulów i naciągaczy, okradających chorych,ktorym
        habit i sutanna kojarzą się z uczciwością i rzetelnością - jest wielkim
        nieporozumieniem.
    • Gość: Blazej Re: Biznesmeni w habitach IP: *.rozgadana.pl 08.08.05, 12:02
      Bardzo charakterystyczne jest to, że na tym forum, że ludzie podstawową
      działalność handlową, czyli - kupić tanio, sprzedać drogo - uważają za oszustwo.
      Tylko dlatego, że zrobił to ktoś, kogo poglądów nie podzielają.
      Podejrzewam, że większość z tych osób, które produkują takie opinie to ludzie,
      którzy siedzą w firmach za biurkami i za prace uważają tylko bicie pieczątką w
      papier, albo raportowanie bzdur szefowi. I dlatego uważają, że są uczciwi.
      Ale nie biorą pod uwagę, że aby mieli stanowisko pracy ich firma musi kupić
      tanio, a sprzedać drogo. I nikogo to nie szokuje. A to, że ktoś nie ma kasy
      fiskalnej... - znam wiele takich biznesów - m.in. dlatego, że w Polsce obecnie
      bardziej opłaca się (pod kątem kar) np. nie mieć kasy w ogóle, niż błędnie
      wpisać dane na kasie.
      Ludzie, więcej rzetelności - w wypowiedziach i w myśleniu.
    • pyosalpinx Lewatywa, prawatywa, prostata... 08.08.05, 12:56
      ...naparstek, napierdestek, mordewkubelwia...czyli ziola dla matola.
    • Gość: Buta Re: Biznesmeni w habitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 14:18
      Tak zarabiaja jak sie patrzy ostatnio byłam w Niepokalanowie myślałam klasztor
      nie będzie drogo ale to była tylko zasłona mały pokoiczek 2 osoby 70 zl ujdzie
      chociaz łóżka były dziecinne a obiad komedia kapusnaik który przypominał zlewki
      itez w smaku a na drugie makaron z makiem dziękuję 8 zł za ten luksus kto chce
      się poczuć jak za dawnych czasów niech tamm jedzie.Pozdrawiam
      • Gość: Echo Re: Biznesmeni w habitach IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 08.08.05, 16:46
        Widzisz, zeby podstawic lozeczka dziecinne potrzeba inwestycji. Kazdy kto uwaza
        ze to drogo moze spokojnie zalatwic sobie prywatne kwatery. Przeciez istnieje
        konkurencja!

Odpowiadasz na :

Gość portalu: Buta napisał(a):

> Tak zarabiaja jak sie patrzy ostatnio byłam w Niepokalanowie myślałam klasztor
        > nie będzie drogo ale to była tylko zasłona mały pokoiczek 2 osoby 70 zl ujdzie
        >
        > chociaz łóżka były dziecinne a obiad komedia kapusnaik który przypominał zlewki
        >
        > itez w smaku a na drugie makaron z makiem dziękuję 8 zł za ten luksus kto chce
        > się poczuć jak za dawnych czasów niech tamm jedzie.Pozdrawiam
    • Gość: biznes is biznes Re: Biznesmeni w habitach IP: *.com.pl / 62.233.185.* 08.08.05, 14:19
      dziennikarka osiągnęła swój cel: nagonkę Polaka na Polaka, pogratulujcie sobie
      wszyscy piszący!
      • Gość: Z Re: Biznesmeni w habitach IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 08.08.05, 16:50
        Rozumiem ze pierwszym czyhajacym byl klecha. Kto byl swiadkiem (drugim czyhajacym)
        ktory ci to przekazal? A moze to twoje urojenia? Nie pij juz chlopie. Prosze cie
        nie pij.

>Znany jest proceder (szczególnie w Krakow
        > ie) czyhania przy łożu
        > umierających, samotnych ludzi, by podetkać im testament z zapisem domu/mieszkan
        > ia na rzecz kleru/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka