Dodaj do ulubionych

Press - lista płac dziennikarzy

16.12.05, 13:34
Nie wiem dlaczego, ale nikt się jeszcze z Was szanownych Redaktorów nie
wypowiedział. Znaczy dobrze Wam :-)

Moje refleksje są dwie:

1. Środowisko "na etatach", w dużych warszawskich tytułach opłacane jest
dobrze a moze nawet bardzo dobrze. Newsweek (bo to Newsweek, prawda?) płaci od
5 netto w gorę, Rzepa 3-6, oczywiście gwiazdy dostają więcej.

2. Z produktami PRESS chyba nieco przesadził. 2-6 tys za tekst w miesięczniku
ekonomicznym? Gdzie pytam? W Forbes czy Manager Magazin? Bo BWP i BM juz nie
ma. 1,1- 1,6 tys netto za artykul w tygodniku społ-polit? Oj, freelancerzy
mają się w takim razie bardzo dobrze -)
Obserwuj wątek
    • Gość: .:I:. Nikt nie pytał The Warsaw Voice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 19:28
      > polsat1 napisał:
      > Środowisko "na etatach", w dużych warszawskich tytułach opłacane jest
      > dobrze a moze nawet bardzo dobrze.
      --------------------------------------------------------------------------------

Dobre sobie. Zapytajcie ludzi od Jonasa ile ów złoto-miodousty piewca
      przyzwoitości w gospodarce płaci swoim pracownikom.
      • antek1974 Re: Nikt nie pytał The Warsaw Voice 19.12.05, 10:31
        Witam!
        Ceny "produktow" nie wydaja mi sie mocno przesadzone moze wlasnie poza tymi
        honorariami za artykuly w prasie biznesowej i duzym reportazem do miesiecznika
        o filmie (2 tys. netto).

Bardziej zaskakujace sa pensje netto redaktorow prasy centralnej. Dla
        slyszacego wiecznie o bezrobociu i bryndzy wsrod dziennikarzy to niezly
        szok. "Dziennikarz z nazwiskiem w tyg. spol.-polit." 10-20 tys. zlotych netto?
        Za 2-3 teksty w miesiacu? To ciekawe

Pozdrawiam
        Antek

• Gość: Poinformowany Przesada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 12:36
          Jesli chodzi o tzw. tygodniki opinii, to gruba przesada, ze zarabia sie tam po
          10-20 tys. zl. Byc moze tyle dostaja dziennikarze funkcyjni. Mialem przyjemnosc
          wspolpracowac z niektorymi czolowymi w Polsce tytulami z tego segmentu i z tego
          co mnie pamiec nie myli za artykul na 2-3 łamy (strony) mozna dostac tam od 600
          do 800 zl. (nie mowie o cover story). Trzeba jednak pamietac, ze wiecej niz 4-5
          takich tekstow na 2-3 łamy w miesiacu raczej nie da sie zrobic, wiec w
          najlepszym wypadku mozna z wierszowki wyciagnac gora te 3-4 tys. zl. Do tego
          jakis etacik, ale nie wiem, ile to jest, bo nie bylem nigdy ich pracownikiem
          etatowym ;) Ktos sie orientuje ile to moze byc? Znajoma byla ze 2-3 lata temu na
          etacie i wspominala, ze ma ok. 1,5 tys zl + wierszowke. Potwierdzi to ktos?
          gdyby tak bylo, to etatowy dziennikarz amialby 1,5 tys. + 3-4 tys. wierszowki,
          ergo ok. 5-6 tys., a nie 10-20 ;)
          • polsat1 Re: Przesada 19.12.05, 12:52
            Nie zgadza się :-) Pamiętajmy, ze mowa jest o dziennikarzach "z nazwiskiem", a
            to oznacza np. Piota Zarembę.
          • antek1974 Re: Przesada 19.12.05, 15:57
            No wlasnie jestem ciekaw czy przesada. Moje doswiadczenia sa zblizone do
            twoich. Pamietaj jednak ze sprzedajac tekst do redakcji raczej nie mozesz
            liczyc na stawki zblizone do wierszowek redakcyjnych (no chyba ze jako autor
            zewnetrzny masz nazwisko). Zawsze wydawalo mi sie ze za ten sam tekst
            dziennikarze etatowi zarabiaja wiecej niz te 600-800 zlotych.

Pozdrawiam
            Antek
            • Gość: Poinformowany Re: Przesada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 16:09
              Tam, gdzie pracowalem nie dostawiali wiecej. Wiem to, bo rozmawialem z nimi o
              tym, a oni nie wiedzieli ile ja dostaje, wiec o zadnym blefie raczej nie moglo
              byc mowy. Cennik obowiazywal na przelomie 2004/2005, ale nie wydaje mi sie, zeby
              do tego czasu cos sie zmienilo. Tym bardziej na korzysc... Byc moze stawki za
              etat sa teraz nieco wyzsze, ale wierszowka - z tego co wiem - nie ulegla
              zmianie. Dlatego smiem twierdzic, ze dziennikarz (nie gwiazda) w tego typu
              tygodnikach (jesli w kazdym numerze ma jakis material na 2-3 strony) + etat
              zarabia nie wiecej niz 6-7 tys. zl na reke. Funkcyjni maja na pewno wiecej, ale
              tez nie wydaje mi sie, aby bylo to 20 tys. Pewnie maja cos kolo uposazenia posla
              10-12 tys. ;))) Gdzies kiedys czytalem, ze cover story w Polityce albo we
              Wprosciaku, to ok. tysiaca zl na reke. Niestety, nie pamietam gdzie, ale zrodlo
              bylo wiarygodne.

Inna sprawa, ze coraz mniej redakcji trzyma etatowych dziennikarzy. Maja zwykle
              staly wspolracownikow (umowa z tytulu praw autorskich), albo kaza dziennikarzom
              zalozyc wlasna dzialalnosc.

• faniwan Re: Przesada 20.12.05, 11:54
                W tygodnikach (dla stałych pracowników) nie mawierszówek tylko stałe pensje,
                więc o czym ta dyskusja?
                • Gość: Poinformowany Re: Przesada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:28
                  Zalezy w ktorych ;)))
                  • polsat1 Re: Przesada 20.12.05, 13:15
                    Skądinąd wiem, że tym funkcjonującym na etatach wiedzie się całkiem nieźle :-)
                  • faniwan Re: Przesada 21.12.05, 10:44
                    nie ma we wprost i newsweeku, w polityce chyba też nie, reszta się nie liczy
                    • polsat1 Re: Przesada 21.12.05, 13:46
                      Zatem czy sie stoi czy sie lezy....6 tysiecy sie nalezy?
                      • moherowyberet Re: Przesada 21.12.05, 16:57
                        wiem, ze wywolam wasze niedowierzanie, ale rekordowe wierszowki za teksty
                        wynosza ok. 30 tys. rzadko, ale sie zdarzaja
                        • polsat1 Re: Przesada 23.12.05, 10:22
                          hm..chodzi o teksty śledcze ?
                      • faniwan Re: Przesada 23.12.05, 13:34
                        zawsze można jeszcze wylecieć na pysk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka