Dodaj do ulubionych

Można pędzić śliwowicę łącką

• Gość: oracz_ prawdziwy Re: Można pędzić śliwowicę łącką IP: *.gw-kliny.lama.net.pl 22.01.06, 09:07
      Nie będę sie znęcał nad autorką. 90% postów poświęcono temu. Fachowe uwagi to
      "waw" i kilku innych. Dodam, że tajemnica łąckiej leży w nieprzestrzeganiu
      higieny w procesie produkcyjnym. Tak, tak, żadne gąsiory, naogół stosuje się
      beczki. Żadne mycie i drylowanie. Kto by sie w takie rzeczy bawił. Jeszcze kilka
      tajemnic związanych z aparaturą i procesem destylacji - pędzenia. Ale tego nie
      zdradzę, zresztą są to tajemnice poszczególnych producentów. I jeszcze
      ciekawostka - milicja zwalczająca "producentów" na pytanie po co te śliwki w
      bece gniją otzrymywała odpowiedź - "a, to dla świń, szkoda wyrzucić". Reakcja
      była natychmiastowa, milicjant dosypywał do beki kilo soli, "jak dla świń to nie
      zaszkodzi", no i oczywiście ze śliwowicy nici.
    • Gość: giorgio1 Re: Można pędzić śliwowicę łącką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:18
      Autorka nie ma zielonego pojęcia o róznicy pomiędzy nalewką a destylatem
      Tak jak pisze to robi się nalewkę sliwówke.
      Śliwowica to destylat z poddanych fermentacji alkoholowej śliwek.
    • Gość: Salou Znowu niedouczony redaktor ! Co porabiał w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:33
      Czy teraz w gazetach piszą tylko ci, którzy nie uważali na lekcjach w szkole ?
      Jakim cudem, po zalaniu śliwek spirytusem dochodzi do fermentacji ?

Fermentacja alkoholowa zatrzymuje się stężeniu alkoholu w roztworze na poziomie
      15%. (Enzymy prowadzące fermentację zostają unieczynnione po osiągnięciu
      stężenia alkoholu etylowego około 15% (białka!) - informacja ze strony:
      www.mlyniec.gda.pl/~chemia/organiczna/alkohole.htm#ferment )

W takim razie jeden litr spirytusu, wlewany do mniej więcej 7 kilo śliwek,
      spowoduje, że fermentacja nie dojdzie do skutku.

Nie wiem, jaki jest proces pędzenia śliwowicy - obstawiam jednak, że jest
      podobnie jak przy innych alkoholach wysokoprocentowych: wpierw przeprowadzana
      jest fermentacja śliwek (może z dodatkiem cukru i drożdzy) - w ten sposób
      uzyskuje się półprodukt o zawartości do 15% alkoholu. Potem jest prowadzona
      kilkukrotna destylacja (odparowywanie z roztworu i skraplanie alkoholu) - aż do
      momentu uzyskania odpowiednio wysokiego stężenia alkoholu w roztworze.

PS. Przypuszczam, że gdyby śliwowicę robiło się zalewając śliwki spirytusem, to
      byłaby zwana nalewką (tak jak np. nalewka z wiśni, nalewka z pomarańczy itd), a
      tak nie jest.
    • Gość: Grzegorz Goleń Re: Można pędzić śliwowicę łącką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:35
      Ten artykuł to kompromitacja "redaktor" Teresy Czajkowskiej. Jak pani nie ma
      pojecia o czym pani pisze, to niech pani zajmie sie czym innym a nie osmiesza
      sie. Jakies standardy powinny obowiazywac nawet w tak nędznym pismie jakim
      jest "metro".
      Po zalaniu sliwek spirytusem fermentacja nie zachodzi, bo od spirytusu drozdze
      zdychają; to sposob na nalewke a nie na sliwowice. Fermentacja to proces w
      czasie ktorego drozdze przetwarzając cukry wytwarzają alkohol. Sliwki same w
      sobie są słodkie i nie trzeba ich słodzić.
    • Gość: IJ Ten debilny artykuł już drugi dzień tu wisi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:56
      szkoda słów...
    • fan.club1 Moczenie śliwek w spirytusie 22.01.06, 17:10
      można nazwać conajwyżej pędzeniem moczu.
    • Gość: amcod Re: Można pędzić śliwowicę łącką IP: 80.51.247.* 22.01.06, 18:48
      Słusznie.O ile mi wiadomo spirytus(alkohol etylowy)wstrzymuje wszystkie procesy
      fermentacyjne(gnilne) powyżej określoego stężnia.W ten sposób można robić
      nalewke a nie śliwowicę.Śliwowica to bimber zrobiony ze śliwek.Umiejętnie!!!
    • bogpol Re: Można pędzić śliwowicę łącką 22.01.06, 18:50
      Witam czy osoba która pisze o Śliwowicy ma pojęcie co to jest Śliwowica? Do
      dobrej Śliwowicy nikt nie używa drożdży tylko śliwki dobrego gatunku.Proste jak
      drut do bimbru używa się drożdży .Proszę Sobie zapamiętać czytelnicy nikt do
      gazety nie sprzedaje tajemnicy za friko.Według mnie jest to lepszy trunek od
      Rakiji.Przede wszystkim leczy po tym trunku nie ma kaca chyba,że ktoś jest
      palaczem .Życzę wszystkim zdrowia . Ten trunek jest najlepszy nie jakieś paści
      chrzszczone bejcą lub najlepsza ŚLIWOWICA TO CZYŚCIUTKA . Konsument dobrego
      trunku
    • Gość: liwo69 Re: Można pędzić śliwowicę łącką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 21:55
      Typowy przykład dyletanctwa. "Młodej" damie wydaje sie , że można pisać na temat
      którym się nie ma zielonego pojecia. A gdzie rzetelność zawodowa?
    • Gość: derek ta sliwowica ty syf jakich mało IP: *.one.pl 22.01.06, 22:06
      Znajomi mnie katuja i przynosz mi te sliwowice jako prezent przy byle okazji,
      ja żeby ich nie urazić przyjmuje i udaje że się cieszę z takiego prezentu,...
      nieraz "podchodziłem" do wypicia jej ale zawsze tak samo mi nie smakowało ta
      jak tu nazwali bimbrowa twórczosć..
    • 999s Re: Można pędzić śliwowicę łącką 23.01.06, 04:52
      Zalewąć śliwki spirytem aby otrzymać fermentację? Chyba za dużo (ch)ałtorka
      skonsumowała tego zacnego trunku, reszta ekipy zdaje się też skoro to poszło w
      świat.

Nie odróżnić destylatu od nalewki ? wstyd, żenada i obciach
    • Gość: smakosz Re: Można pędzić śliwowicę łącką IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.06, 09:16
      To nie jest przepis na śliwowicę. Tak się robi nalewkę śliwkową.
    • Gość: macio a to ci dopiero?! IP: *.pl / *.devs.futuro.pl 23.01.06, 10:14
      zalewa sie sliwki spirytusem i odstawia w cieple miejsce aby zaczela sie
      fermentacja?!!
      Widac, ze tekst pisal zupelny LAJKONIK.Jak w szkole podstawowej na chemii
      mowilo sie nt. fermentacji to lajkonik byl chory. Od kiedy to fermentacja
      zachodzi w spirytusie?
    • moldar.ovh.org Re: Można pędzić śliwowicę łącką 24.01.06, 11:28
      test

moldar.ovh.org #moldarium.oz.pl pierreq.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka