Dodaj do ulubionych

Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowców

• wlodwoz Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc 28.02.06, 21:19
      Nareszcie pierwszy rozsądny pomysł naszych,pożal się boże,ustawodawców.
      • jasmina_tdi Proponuję również dodatkowe szkolenia dla... 28.02.06, 22:39
        ...wszystkich "przyjezdnych" z miast ponizej 100 tys mieszkańców, bo to jest
        dopiero PROBLEM, jak taki wjedzie na pierwsze w swoim życiu rondo. Jak widze
        rejestrację hjk78li czy coś równie abstrakcyjnego, to mam ochotę wrzucić
        wsteczny i uciekać byle dalej. Walka o życie, drodzy państwo, normalna walka. I
        nie ma co się burzyć, czy smiać.
    • Gość: Aldis Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:36
      Bardzo dobry pomysł!!!!! Tym bardziej mi się podoba, że nie ma to być ozdoba,
      ale pociąga za sobą realne konsekwencje w postaci limitów prędkości i
      dodatkowych obostrzeń. Wstyd się przyznać, ale prawda jest taka, że rok po
      prawie jazdy miałem stłuczkę, której powodem była nadmierna prędkość. Czasem
      jak myslę o swoich pomysłach za kółkiem i liczbie sytuacji, z których udało mi
      się wyjść dzięki fartowi, to dziwię się, jak to przeżyłem... Mam prawko 17 lat,
      natłukłem ok. 700-800 tys. km. prawie wszystkim co ma 4 koła (i 2 także): od
      malucha, przez rózne osobowe, żuka, dostawcze, po V6 z 250 kM pod nogą, więc,
      uprzedzając ataki - wiem co mówię. I jak widzę wyczyny 20 - latków i młodszych
      (zresztą - wiek tu ma niewiele do powiedzenia - więcej głupota, bezmyślność i
      brak doświadczenia), to myślę o tych wszystkich, których wyciągałem ze skorup,
      będących wcześniej samochodami i wszystkich, których reanimowałem przez te lata
      i wszystkich, których już można było tylko przykryć, albo przy mnie umierali...
      Troszkę pokory moi mili.
      p.s. Jest takie powiedzenie: jeździj tak szybko, jak Twój anioł stróż potrafi
      latać. Polecam przemyśleniu.
    • Gość: Wanda Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.hsd1.tx.comcast.net 28.02.06, 23:10
      Hm, nie byłam wcale taka młoda, kiedy zrobiłam wreszcie prawo jazdy i nakleiłam
      zielony liść dobrowolnie. Nie zauważyłam, żeby na mnie ktokolwiek polował,
      zapamiętałam, że inni kierowcy byli życzliwi i często zwalniali żebym mogła
      zmienić pas. Ale może to już zamierzchła historia ....
    • orinus Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc 28.02.06, 23:34
      "Zielone liście" uważam za świetny pomysł. Mam prawo jazdy od 16 lat, ale
      zacząłem jeździć 4 lata temu. Zanim pierwszy raz wsiadłem do samochodu,
      przykleiłem na szybach "liscie" - dla bezpieczeństwa swojego i innych
      kierowców. Liść informuje jadącego za mną, że mogę popełnić błąd - może nie
      włączę na czas kierunkowskazu, gwałtownie zahamuję, zawaham sie przy zmianie
      pasa.Jeśli zrozumie, zachowa większy odstęp, nie będzie na mnie trąbił ani
      migał wściekle światłami. I to działa - jeśli za kierownicą siedzi starszy
      człowiek, który pamięta do czego służyły "liście". Jeśli kierowca samochodu
      jadącego za mną jest młody - nic go to nie obchodzi. Czy po tych 4 latach i
      kilkudziesięciu tysiącach przejechanych kilometrów uważam się za dobrego
      kierowcę? Nie. Bo nie mogę być pewny, że nigdy nie popełnię błędu i że bedę w
      stanie poradzić sobie w każdej sytuacji. Na razie jeżdżę z "listkami" - bo
      cenię zwoje bezpieczeństwo i życie.
    • Gość: 35 lat za fajerą Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.centertel.pl 28.02.06, 23:48
      większej głupoty nie wymyślił nawet Łukaszenko.Brawo nareszcie pięknie widać
      czym zejmuje się "jAŚNIE NAM PANUJĄCY RZĄD KWA KWAKÓW"no cóż ptasia grypa u
      bram.Nic dodać nic ująć..............A może tak palmę na głowę tego co ten
      kabaret wymyślił.Będzie widać co mu odbiło.
    • Gość: ArturG Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.zabrze.net.pl 01.03.06, 00:23
      8 lat jezdze samochodem z naklejonymi lisciami. Najpierw ja sie na nim uczylem
      jezdzic, potem siostra, potem matka (po 40-stce byla tedy, liscie to jej
      pomysl), a za niedługo żona bedzie. Nigdy nie czulem zadnego obciachu, nikt sie
      ze mnie nie smial, nikt sie specjalnie przede mnie nie wpycha.
      Liscia nie zdejmuje, bo choc przejechalem kolo 100000 km, a siostra bierze
      udzial w rajdach, to jednak matka dalej jezdzi jak ofiara. Zreszta po co mam
      zdejmowac, skoro czesto jestem wpuszczany np. z podporzadkowanej, badz
      cierpliwie czeka sie aż wymanewruje - choc czasem z daleka widze, ze innych nie
      wpuszczaja. Oczywiscie, ja jezdze na Slasku, tu sie jezdzi spokojniej - w Wawie
      90% aut nie wrzuca migacza przy zmianie pasa, tutaj to sie rzadko zdarza raczej.
      Dlatego kochane dresy - lansujcie sie przy Need For Speed, a olistkowanie
      poczatkujacych popieram.
      Zas ograniczenie 50/80 - poroniony pomysl. Rok mi zajelo wytlumaczenie siostrze,
      ze jesli wszyscy na 3-pasmowce w miescie jada 80km/h, to ona ze swoimi
      przepisowymi 50km/h stwarza wieksze niebezpieczenstwo, niz oni wszyscy razem
      wzieci. Matka do dzis tego nie zrozumiala.
    • Gość: znawca Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.chello.pl 01.03.06, 00:34
      Pomysł bardzo dobry.

Po odebraniu prawa jazdy myślałem że jestem mistrzem świata i okolic.
      Po przejechaniu 300.000 km już wiem, że wtedy byłem ciężkim frajerem.
    • Gość: dex Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.116.193.202.debica193.tnp.pl 01.03.06, 00:36
      W zeszłym rokou zdałem prawo jazdy abc i w tym roku wyjezdziłem sobie licencje
      rajdową r-2 tzw: dwójczyne, wiem że jestem niezłym kierowcą i pewnie czuje sie
      z kółkiem a więc chyba nie powinienem jezdzić z listkiem tylko dlatego ze mam
      prawko te 12mies. przecież zdarzają się osoby o większym doświadczeniu z
      kółkiem ale które potrafią startować z 3 biegu czy jechać z ręcznym przez 200m.
      Każdy indywidualnie powinien sam decydować czy jest dobrym kierowcą lub czy ma
      sobie obkleić auto (przecież to żaden wstyd, jedni lepiej pływają drudzy
      jeżdzą).
      • Gość: Pablito Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.pai.net.pl 01.03.06, 01:03
        Uff dobrze że mnie ten głupi pomysł ominał.Że nie musiałem obciachu robic i
        liścia nalepiać na moje auto. I jakos sobie poradzilem. 2 lata mija w marcu od
        kiedy mam prawko , 50 tysiacy za kolkiem a za kierownica czuje sie jak ryba w
        wodzie
    • Gość: gosc Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.autocom.pl 01.03.06, 01:27
      ten kraj jest poje..y...

a może by tak instruktorów i WORD-y zmusic do tego żeby lepiej szkoliły...
    • Gość: gonar Jestem przeciw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 05:43
      Kolejny idiotyczny przepis. Kodeks obowiązuje wszystkich, czy mają prawko
      miesiąc czy też 10 lat. Zastanawiam się, jak to ma być egzekwowane? Policja
      sprawdzająca czy ktoś ma słusznie czy też nie liść na szybie??
      Widziałem już wiele sytuacji na drodze i przylepienie naklejki z całą pewnością
      w żadnej z nich by nic nie pomogło. Tak naprawdę to tylko praktyka uczy co
      zrobić powiedzmy gdy auto wpadnie w poślizg, lub nagle ktoś wybiegnie na drogę.
      Myślę że raczej by się przydały dodatkowe darmowe szkolenia doskonalące
      umiejętności właśnie z zakresu takich sytuacji. Np.organizowane przez policję na
      podstawie faktycznych zdarzeń. Jestem przekonany że wielu by się zapisało na to.
      Mam duże doświadczenie w trasach, też międzynarodowych, a i tak bym się zgłosił
      bo zawsze warto podnosić kwalifikacje.
    • Gość: instruktor Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.com.pl 01.03.06, 08:37
      Większe zagrożenie ne drodze stwarzają starzy kierowcy.Proponuje wprowadzenie
      wielokolorowych listków i oznakowywanie nimi samochodów piratów drogowych ! Znam
      osoby , które mają zatrzymane prawa jazdy i , pomimo to nadal jeżdżą !Policjanci
      zatrzymują ich , i , puszczają ! Ciekawe, czemu ? To oni stwarzają prawdziwe
      zagrożenie na drogach a nie nauka jazdy czy też świeżo upieczony kierowca .Za
      nic mają przepisy i innych kierowców !
    • Gość: maranka Re:przecież to już było !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:15
      na niektórych bardzo starych samochodach do dzis można je oglądać - jak w
      muzeum - znaczy nic nie znaczą
    • Gość: driver Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.pl.tesco / *.pl.tesco-europe.com 01.03.06, 09:31
      Baran jeden! Nie wazne dla niego bezpieczenstwo tylko o ze ktos cos moze
      skomentowac. Kompletny matoł z gościa
    • Gość: bruno Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: 80.50.253.* 01.03.06, 09:36
      A mnie sie pomysl bardzo podoba. Beda dzieciaki w złomie sprowadzanym z zachodu
      bardziej uwazac. Oby przepis zostal wprowadzony jak najpredzej. Obiema rekami
      podpisuje sie pod tym pomyslem.
    • Gość: India Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: 87.207.116.* 01.03.06, 09:53
      widać pracownicy Ministerstwa Transportu pragną się czymś
      wykazać /błyskotkiwym/ i faktycznie im sie to udało a mianowicie udowodnili ze
      brak im logicznego rozumowania.Bo czy długość posiadania prawa jazdy świadczy o
      umiejętnościach kierowcy czy też raczej praktyka?Jak stwierdzić ile godzin ktoś
      wyjeździł przez okres 2 lat? A juz moze samo posiadanie dokumentu daje wprawę?
      Czy moja mama która ma prawo jazdy od 30 lat i za kierownicą siedziała 2x w
      życiu jest dobrym kierowcą i nie musi jeździć z listkiem? A moze takim którzy
      posiadają tak długo prawo jazdy tez oklejać samochody czyms wrodzaju -
      MISTRZ!!!! No to moze jeszcze lepiej -wprowadzmy tachografy -bedziemy wiedzieli
      kto ile wyjeździł i moze ktoś przy tej okazji zarobi.Niech sobie wprowadzają
      głupawe rozporzadzenia -bedące świadectwem niekompetencji -brakiem logicznego
      myślenia i nie znajomości mentalności Polaków.
      • Gość: pioot Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: 213.17.230.* 01.03.06, 10:18
        No właśnie głupiej mętalności. Jaki problem widzisz w tym aby twoja mama chcąc
        gdzieś w końcu pojechać nakleiła sobie taki listek? Naszej durnej mentalności
        narodowej trzeba wszystko nakazywać , a może tak odrobinę własnej świadomości
        by wystarczyło. Pomysł z listkiem uważam za słuszny.
        • Gość: india Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: 87.207.116.* 01.03.06, 11:42
          nie wyobrazam sobie zeby gdziekolwiek pojechała nawet z lisciem.A gdzie zasada
          ograniczonego zaufania?Myslę,ze uwazać to trzeba na wszystkich kierowców i mieć
          głowę na karku.
    • Gość: Alka Re: Zielone liście dla świeżo upieczonych kierowc IP: *.streamcn.pl 01.03.06, 10:14
      Kosztem poczatkujących kierowców cwani piraci drogowi będa wyłudzać naprawy i
      malowania starych pojazdów robiąc celowe stłuczki.To już było przerabiane !!!!
    • Gość: bl Doby pomysł... IP: *.acn.waw.pl 01.03.06, 11:00
      ...jak niedoświadczeni bedą mieli zielone liście to będzie widać, że kierowca jest niedoświadczony i trzeba go łagodniej traktować. Taki znaczek będzie świadczył, że kierowca się "wpycha" bo ma słabe doświadczenie, a nie o tym, że jest bezczelnym cwaniaczkiem np. zajeżdzających drogę z pasa służącego do skrętu w lewo...
      Może te znaczki trochę złagodzą obyczaje na drogach :)
      Jedna ten znaczek "Baby on Board" jest zazwyczaj zamocownay na stałe - jeżeli dziecka nie ma w aucie to powinien być odczepiany. Zazwyczaj okazuje się, że takim autem jedzie jakiś "jeleń" 100km/h w terenie zabudowanym i nagminnie łamie przepisy:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka