Gość: Robert IP: 193.0.122.* 23.04.06, 21:37 Innowacyjnosc jak wyciagac kase ... Bo reklamowane nowe cechy Visty sa juz dawno obecne w OS X i Linuksie ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adri linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:14 Przyszłość jest jasna- przyszłość to linux. A cała rozprawa dodatkowo reklamuje produkty Bila Gatesa. Wszyscy którzy przechodzą na linuxa po max 3mcach kasują winde. Powód? Stabilność, bezpieczeństwo. cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Moskal Życzę M$ wszystkiego najgroszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:23 Koniec z monopolem - to się MUSI skńoczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Życzę Moskalom wszystkiego najgorszego IP: *.unm.edu 23.04.06, 23:37 Koniec z monopolem - to się MUSI skończyć! Odpowiedz Link Zgłoś
ohmygoodnes dajcie spokoj.. 24.04.06, 06:30 ja tam z wielka przyjemnoscia czytam ich strone internetowa :) ----- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszysztof Wyobraź sobie że nie ma monopolu i mamy 30 różnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 08:40 systemów operacyjnych. Naprawade byloby tak fajnie? Zupelnie nie wiem, czy za waszymi wypowiedziami stoja jakiekolwiek glebsze przemyslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak naprawde fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:41 naprawde by bylo fajnie, tak samo fajnie, gdyby bylo 30 operatorow komorek w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_ca Re: Wyobraź sobie że nie ma monopolu i mamy 30 ró IP: 38.116.207.* 24.04.06, 21:35 dobra uwaga ale... juz teraz istnieje niezla liczba systemow UNIXowych i w wiekszosci wypadkow oprogramowanie odpala sie rownie dobrze na HP/Solaris/AIX/RedHat/xxxBSD...... bo istnieja standardy okreslajace jak pisac soft, ogolnie dostepne biblioteki C/C++, co wiecej sustemy te swietnie instaluja sie na roznych platformach od 386 przez Spark, Alpha, x64, PPC po dualCore. Wiec o co ci chodzi z ta roznorodnascia? Po mojemu gdyby MS dzialal fair to na rynku OSow i tak zajmowalby jedno z czolowych miejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
starydziat Re: linux 23.04.06, 22:26 Jeżeli posiadasz wiedzę na poziome pozwalajacym przejść instalację i konfigurację linuxa, to tak samo korzystając z windy zapewnisz sobie stabilność i bezpieczeństwo, poza ceną ;) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WinNieT Trochę znam Linux i inne *nix IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 01:36 Jakoś nie czuję się na siłach korzystać bezpiecznie z windoze. Do dziś nie wiem np. gdzie trzymać klucze albo jak pobrać pin z klawiatury. O wszystkich znanych m$pożywkach to już nie ma sęsu pisać. Instalacja współczesnego Linux z jednego nośnika (dvd) jest trywialna, domyślnie skonfigurowany system jest bezpieczny w większości zastosowań domowych i biurowych. Całość trwa 15-30 min. Doprowadzenie windoze do tego poziomu bezpieczeństwa i funkcjonalności wymaga wymachiwania przez kilka godzin stosem płyt, na które w dodatku trzeba wydać masę kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BladeKiller Re: linux IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.04.06, 22:46 Pełna prawda - jestem tego klasycznym przykładem. Ale mnie do Gnu/Linuksa "zmusiła" głównie ideologia. Linuksowi już naprawdę niewiele brakuje by pojawić się w większej ilości wśród domowych użytkowników - nie u każdego, bo jest bardziej wymagający niż Windows ale jednak coraz szybciej statystyki będą się pieły w górę. Future is open - try Linux! Odpowiedz Link Zgłoś
habrys Linux jest ok, ale jeszcze nie do gier 24.04.06, 10:49 Zainstalowalem ostatnio Ubuntu 5.10 i zmusilem zone, ktora jest absolutnym laikiem do uzywania go. Sama instalacja trwala niecala godzine (razem z automatycznym sciagnieciem uaktualnien z netu) i przebiegla bezproblemowo. Zona troche byla wystraszona, ale bardzo szybko zaczela sobie Linuxa chwalic. Ze czcionki ladniejsze, wszystko dziala jak trzeba (nie zeby pod XP nie dzialalo, tez dzialalo), mozna sie kolezankom pochwalic, ze jest sie "trendy". Jesli o mnie chodzi, to jestem informatykiem i uzywam domowego komputera do wielu zastosowan. Nie ma zadnych problemow z (dzialalo natychmiast po instalacaji): - edycja tekstow w OpenOffice - rowniez dokumenty stworzone wczesciej w Wordzie, - arkusze kalkulacyjne w OpenOffice (uzywam do ksiegowosci) - import z Excela bez problemu, - mail (Thunderbird), www (Firefox), torrent (Azureus), osiolek (aMule), - nagrywanie plytek cd i dvd (K3B), - edycja i przegladanie zdjec (GwenView, GIMP), - drukowanie zdjec i dokumentow, - filmy, mp3, radio internetowe, - srodowisko programistaczne Java (NetBeans, Eclipse). Wiekszosc z tych rzeczy jest dostepna zaraz po instalacji, niektore trzeba doinstalowac, ale robi sie to czesto prosciej i szybciej, niz w XP - z repozytorium (Ubuntu ma doskonale zarzadzanie pakietami: deb, Synaptics). Jedynym problemem sa gry bez wersji pod Linuxa - czyli niestety ciagle doskonala wiekszosc. Czesto i to mozna obejsc (Cedega, Winex), ale nie jest to juz takie proste. Wiec ciagle mam Windowsy na drugiej partycji - tylko do grania. Nie chce mi sie tracic czasu na kombinowanie. Mysle, ze Linux juz bardzo niedlugo przekroczy mase krytyczna ilosci uzytkownikow i producentom sprzetu bedzie sie oplacalo pisac i dolaczac na plytkach drivery. To samo z grami. Doom3 i pare innych gier juz jest pod Linuxa, ale niestety ciagla dosc malo. A ostatnio milo zdziwiliem sie kupujac nowa plyte glowna CrossFire (Asus A8R32-MVP Xpress Deluxe 32). Prosze bardzo: jest i sterownik do windows, i do Linuxa. Slowem, jestem optymista jesli chodzi o przyszlosc Linuxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małpa Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:27 zabawne, że linuksiarze zaczynają się zachowywać jak zieloni :) Odpowiedz Link Zgłoś
tlysakowski Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie 23.04.06, 23:41 Sam jesteś zielony, jeśli do tej pory nie korzystałeś z Linuksa. Ja stukam właśnie przy PLD - winda przy tym to maluch przy mercedesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawstudent UE to tyran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:44 niczym w zimbabwe UE bedzie dyktowac co moze firma zamiescic w swoim autorskim sofcie (!!!!). W mysl zasady bogatego mozna lupic, socjalistyczna europa lamie prawo. Wszyscy posiadacze windowsa dopingujacy UE sa zalosni zawsze moga przejsc na linuxa wiec czemu tego leniwe **** nie robia? i jak tu byc dumny z bycia europejczykiem, tfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BladeKiller Re: UE to tyran IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.04.06, 22:48 Tyranem jest Microsoft Corporation, który rozwiązaniami całkowicie paraliżuje konkurencje. A UE to dostrzegła i stara się wyrównać szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
tlysakowski To Microsoft robi interesy z chińskim reżimem 23.04.06, 23:43 więc uważaj z uwagami o tyranii UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie Re: To Microsoft robi interesy z chińskim reżimem IP: 158.194.194.* 24.04.06, 00:08 Podczas gdy UE brzydzi sie jakimikolwiek zwiazkami z chinskimi wladzami... podobnie jak popierajace UE inne firmy komputerowe - bez jaj! Z Chinami handluja wszyscy - nawet Lepper by chcial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big t Re: UE to tyran IP: 62.93.41.* 24.04.06, 17:42 ale Microsoft sobie sam zapracował na obecną sytuację. A co ty powiedziałbyś gdyby po 30 latach swojej ciężkiej pracy kazali ci sie dzielić, aby wyrównać szanse słabszym? UE to kicha, czego się czepią to tylko spie... A Azjaci i Amerykanie się tylko śmieją z europejskiego ciemnogrodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakej Czy pani komisarz UE zapodała sobie pręt w dupę? IP: router.kraszewskiego* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:54 I czy używa Windowsa? Jak używa to niech przestanie - nie musi, jak nie używa to nie jej sprawa => może spie..ć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Czy pani komisarz UE zapodała sobie pręt w du IP: *.resnet.purdue.edu 24.04.06, 06:26 Dokładnie tak. Albo komuś się zestaw Windows+WMP+IE+itd podoba i go używa, albo mu się nie podoba, nie płaci i nie używa. To tak jak z zestawem w McDonaldzie - kto chce ten je, kto nie chce ten nie je. Komisja wsadza łapy w nie swoje sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Pręt w dupie podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:49 A do ZUS jak mam wyslac dokumenty bez Window$? A telewizje polska jak mam obejrzec bez Window$? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Pręt w dupie podatnika IP: *.resnet.purdue.edu 24.04.06, 09:54 Jeśli jest z tym problem, to już wina ZUS-u oraz TVP, a nie Microsoftu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Pręt w dupie podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:57 ZUSu nie mozna podac do sądu, bo nie podlega ustawie o konkurencji. Gdyby nie dumping przeprowadzany przez M$, nie byłoby klopotu z monopolem, amerykanie tez podzielili AT&T - pamietasz, bo jestes stamtad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Pręt w dupie podatnika IP: *.resnet.purdue.edu 24.04.06, 10:04 > ZUSu nie mozna podac do sądu, bo nie podlega ustawie o konkurencji. Czyli argumentujesz tak: ZUS z własnej winy zmusza Cię do używania produktów firmy Microsoft, ale nie można podać ZUS-u do sądu, więc trzeba wyżyć się na kimś innym, czyli należy dokopać Microsoftowi za grzechy ZUS-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Pręt w dupie podatnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:04 Nie, zwracam uwage na to drugie - AT&T, bo nie raczyles odpowiedziec - to, ze zus eliminuje z rynku wszystko poza windows to efekt dominacji windows, no i ZUS oczywiscie - parki korupcyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad nie wiesz o czym mowisz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 23:29 mam legalnego windowsa... trace duzo czasu by pozbawic go tych wbudowanych gowien psujacych wszystko co mozliwe - zobacz ile czasu trzeba spedzic aby wyrznac IE czy WMP z Windows - najgorsze ze system sztucznie uzywa tego szajsu i dopiero zalatanei kilku wywolan powoduje ze jakos to dziala - oczywiscie trace prawo do wsparcia ze strony M$... trudno przezyje to nie potrzebuje masy WMP z DRM - mam inne playery - mniejsze i atrakcyjniejsze pod wzgledem funkcjonalnosci a avi nie jest jedynym containerem na swiecie i jakos obede sie bez jego podgladu w systemie... i moglbym tak duzo pisac...bo wiele mozna wyciac - tym bardziej ze sa wersje tzw embeded windows ktore sa tego gowna pozbawione... tylko nie mozna ich kupic i legalnie zainstalowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: nie wiesz o czym mowisz... IP: *.unm.edu 23.04.06, 23:33 Przecież mogłeś wybrać coś innego, jeśli ci się MS Windows nie podoba... Sam sobie przeczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: nie wiesz o czym mowisz... IP: *.resnet.purdue.edu 24.04.06, 10:00 Proste pytanie: czy uważasz Windows (ze wszystkimi dodatkami itd) za najlepszy dla Ciebie system operacyjny? Są dwie możliwe odpowiedzi: a) TAK. Wtedy Twoje narzekanie na ten system jest nie na miejscu. b) NIE. Ale wtedy - po co się z nim męczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: nie wiesz o czym mowisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 10:02 "b) NIE. Ale wtedy - po co się z nim męczysz?" bo mnie zmusza to tego panstwo polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: nie wiesz o czym mowisz... IP: *.resnet.purdue.edu 24.04.06, 10:07 > bo mnie zmusza to tego panstwo polskie Ha! A jeśli państwo polskie wyśle mordercę, który zadźga Twoją rodzinę nożem, to komu będziesz miał za złe, producentowi noży czy państwu polskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: nie wiesz o czym mowisz... IP: *.dcs.pl 24.04.06, 12:12 To NIE używaj. NIE kupuj. Dziwne, że niektórzy nie potrafią myśleć. Jak nie podoba Ci się iPod to kupujesz np Creative Zen. A widze, że w temacie OS to jakaś dziwna praktyka dominuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_ca sam nie wiesz o czym mowisz... IP: 38.116.207.* 24.04.06, 20:28 wiekszosc uzytkownikow NIE ma wyboru w sprawie OS - czytaj uwaznie 90% rynku jest zdominowana przez Windows - co w praktyce oznacza monopol. pomysl o tym co piszesz, iPod vs. Creative jedno i drugie jest porownywalnie dobre i nie nie dominuje rynku, wiec wybor pada na to co sie bardziej podoba. jezeli mial bys wybor tj. podobna cena, wszyskie potrzebne ci aplikacje mozna zainstalowac na np. 5 roznych OS'ach to OK. ale tak nie jest i nie jest to wina Linuksa, Mac-OSa, UNIXa DR.OSa itp... tylko niestety zachlannej polityki Microsoft. Jak chca tworzyc systemy operacyjne to niech sie tym zajmoja a nie podkopuja calego rynku oprogramowania..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-lewak Re: UE to tyran IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.06, 23:42 Prawda, niestety. Dzisiaj okazuje sie, ze Microsoft nadużył pozycji, bo w połowie lat 90-tych włączył Media Player do Windy. A w 2010 okaże się, że Google ma zapłacić karę - pewnie z miliard dolarów - bo zaoferowało pocztę do wyszukiwarki... albo inny program. Kto ma decydować o tym jak rozwijać swoje własne produkty? Firma czy urzędnicy? A zresztą kazali zrobić Windę bez WMP. Podobno jest na rynku. Czy ktoś to kupuje? Albo choćby piratuje... Za chwilę UE zdecyduje jakie fonty w Linuksie są dobre, a jakie niedobre. Na pewno tego chcemy? Odpowiedz Link Zgłoś
tlysakowski Re: UE to tyran 23.04.06, 23:46 > Za chwilę UE zdecyduje jakie fonty w Linuksie są dobre, a jakie niedobre. > Na pewno tego chcemy? Nie, nie tego. Szlag mnie jednak trafia, jeśli z kmoich podatków urzędy kupują drogie legalne Windowsy, zamiast zaopatrzyć się w sto razy lepsze darmowe Linuksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu rząd US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 00:36 Jakos rzad US kilkadziesiat lat temu nie mial oporow z podzieleniem monopolu telekomunikacyjnego - to czemu UE ma tolerowac obecny monopol na oprogramowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WinNieT Re: UE to tyran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 02:28 To że UE żąda opublikowania specyfikacji technicznej powszechnie używanych protokołów i formatów danych jest uzasadnione, tak jak pdstawowa informacja o składzie leków czy żywności. Lepszym rozwiązaniem może być tylko dopuszczenie do rynku produktu, który spełnia wymagania obowiązujące w UE. Jeśli dotyczy to praktycznie wszystkiego, to jaki jest powód traktowania inaczej oprogramowania? Prosty przykład: w Polsce, zgodnie z PN powinno obowiązywać powszechnie kodowanie ISO-8859-2. Jak jest chyba wiesz. Spróbuj sprzedawać np. urządzenie elektryczne zasilane inaczej niż zgodnie z PN 230V/50Hz. M$ wszystkiego sam nie wymyślił, proponuję poczytać np. dostępne dla każdego dokumenty RFC. Tych opublikowanych przez m$ jest kilka, programy zgodne z pozostałymi dogadują się z windoze jeśli m$ nie miał jak wykoślawić standardu. Zmiany wprowadzone przez m$ w stosunku do powszechnie znanych i opublikowanych standardów nie są duże, ale upierdliwe. To trochę tak, jak z zielonymi światłami stop, będą świecić jak naciśniesz na pedał ale na zielono. Do m$ zwykle trzeba się dostosować, bo kloszy nie ma jak wymienić, a zielone się przyjęły bo bardziej podobają się blondynkom. Tylko z samochodem ten numer nie przejdzie, nie dostanie chomologacji i po sprawie. Czemu oprogramowanie nadal jest wyjątkiem? Co do IE i WMP. Od 1997 używam Linux (wcześniej głównie jakiś *nix) min. dla tego że mogę w dowolnej chwili odinstalować i zainstalować to, na co mam ochotę. Mówiąc bardziej ogólnie mogę zestawić oprogramowanie zgodnie z tym co jest mi potrzebne. Nadmierna funkcjonalność może być problemem, zrób z windoze porządny router do neostrady to się przekonasz że to takie proste nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob Re: UE to tyran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:00 Człowieku to co piszesz to jeden bełkot. A na windowsie zrobiłem porządny router - wystarczyl programik nat32, bardzo prosto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konkret Podaj adres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:50 podaj adres IP, zobaczymy czy działa ten twoj routerek? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: UE to tyran IP: *.itq.pl 24.04.06, 14:52 Nie chodzi o to, ze dolaczyli playerek, ale o to, ze blokuja rozwoj innych, wciskajac swoje _zamkniete_ rozwiazania. Mechanizm dziala tak: Mamy praktycznie monopol na Windows. Z kazdym systemem instalujemy Media Player. Media Player umie odtwarzac nasze opatentowane formaty, np. asf lub wmv. Uzyskujemy mase krytyczna na rynku, kazda osoba chcaca zaoferowac streaming video i dotrzec do odbiorcy musi od tej chwili robic to w wmv - przez to format zyskuje na znaczeniu i wypiera inne rozwiazania. Nastepnie, poniewaz format jest zamkniety i opatentowany, moglibsmy np. wziac sie za rynek softu do obrobki wideo i promowac wlasny program, uniemozliwiajac edycje wmv (ktore wypromowal nasz player, wypromowany przez windows) konkurencji - w koncu mamy patent na wmv. I tak to mniej wiecej dziala - lokciami do przodu, zajac teren, a potem za wszelka cene nie wpuszczac tam innych, mnozac techniczne i prawnicze zasieki. A z edycja wideo to nie jest zart - otwarty i popularny program VirtualDub juz nie moze otwierac plikow w formacie asf - MS zabronil... www.advogato.org/article/101.html > A zresztą kazali zrobić Windę bez WMP. Podobno jest na rynku. Czy ktoś to > kupuje? Albo choćby piratuje... Ja bardzo chetnie kupie, tylko w sklepach nie ma. Dlaczego? > Kto ma decydować o tym jak rozwijać swoje własne produkty? Firma czy > urzędnicy? Kto ma decydowac o tym, jak rozwijasz wlasne produkty? Ty, czy inna firma? Podpowiedz: monopol to nie jest pozadana, zdrowa i normalna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej PDF jest konkurencyjny do Acrobata? ;) Bez jaj :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 23:09 Przecież to Adobe stworzyło format PDF ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad dziennikarz to burak i utozsamia pdf na wszystkie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 23:25 sluzace do przechowywania dokumentow w wysokiej jakosci gotowych do druku. M$ ma wlasny format i wspiera go na roznyuch etapach - na szczescie PDF wywodzacy sie z PS broni sie calkiem niezle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_ca Re: PDF jest konkurencyjny do Acrobata? ;) Bez ja IP: 38.116.207.* 24.04.06, 04:35 Gość portalu: Maciej napisał(a): > Przecież to Adobe stworzyło format PDF ;) Drogi Macieju, wiem juz, ze rozpoznjesz pojedyncze literki, ale czy potrafisz zrozumiec ich sens?? Autor pisze, ze produkt M$ zawarty w Vista jest konurencja dla Adobe a nie Adobe dla Adobe.... Znaczenie rozprawy rośnie, bo za chwilę cała historia może się powtórzyć. Na początku przyszłego roku Microsoft ma wypuścić na rynek nowy system operacyjny - Vista. Mają być do niego dołączone nowe aplikacje: ochrony internetowej (konkurencyjne np. wobec produktów Nortona czy McAfee), tworzenia i odczytywania dokumentów elektronicznych (tzw. PDF, konkurencyjne do Adobe Acrobat) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.rbc.ru 23.04.06, 23:27 Komisja Europejska powinna przeznaczyć środki na stworzenia alternatywy dla produktów amerykańskich imperialistów. Najlepiej te środki wykorzystałaby na pewno francuska firma Bull. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.ztpnet.pl 23.04.06, 23:36 Komisji chodzi o to, ze programy te sa integralna czescia systemu i nie mozna ich odinstalowac. W Linuksie jest to mozliwe, a Windows Media Player nie usuniesz z Windowsa (wczesniej boje toczyly sie o Internet Explorera). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Newjersejczyk Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.delv.east.verizon.net 24.04.06, 01:11 Pracuję na Windows od 1995r. i jestem wdzięczny Microsftowi za to co stworzył i tworzy. Na razie psy szczekają a karawana jedzie dalej. Ale pewnie kiedyś się znudzi Gatesowi ta ciągła przepychanka z niedowarzonymi firmami czekających na przejęcie sekretów technologii Microsoftu na zasadzie "na krzywy ryj", co to kolejne sądy mogą uszczknąć od giganta. I wtedy nareszcie będziecie mieli tylko wytwory cieniasów. Chap aux bas dla Microsoftu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WinNieT Jaką to technologię stworzył m$? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 02:38 Poczytaj trochę obowiązujące normy i znajdź te dokumenty, które opublikował m$. Jeśli twierdzisz że całą resztę zrobiły cieniasy to usuń oprogramowanie, które nie bazuje na technologii m$. Będzie spokój na forum bo mam nadzieję że zaczniesz od TCP/IP. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: Jaką to technologię stworzył m$? 24.04.06, 12:03 Nawet nawet samego Winshita, bez obsługi sieci nie będzie mógł używać, bo przecież okna i mysz to wynalazki firmy Xerox. Gościu musi być wyjątkowo odporny na wiedzę skoro ma do czynienia z komputerami już tyle lat i tak plecie. I jak tu nie wierzyć tym, którzy twierdzą że używanie Winshita ogłupia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ent hehe ale powiedziales IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:47 To niech billowi moze sie juz dzisiaj znudzi, dobrze? Bardzo prosze. Pogadaj z nim. Prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Autor powinien odrobić pracę domową... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 01:39 Żadnej obsługi PDF w nowym produkcie MS nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Autor powinien odrobić pracę domową... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 01:49 Vista będzie potrafiła skonwertowa PDF pod swoje Metr, więc na jedno wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eli Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.crowley.pl 24.04.06, 03:02 Nie rozumiem tego. Linux jest podobno lepszy ale ... ale nikt go nie chce masowo używać. Co zrobimy ? Namówimy wielką komisję europejską żeby zrobiła porządek z imperialistyczną świnią i pomogła wprowadzać jedyny "wolny" słuszny system. To bzdura. M$ sobie radzi pomimo tego że do każdej dystrybucji Linuksa dołączaja więcej dodatkowego softu niż do windy. Dlaczego ? Po prostu ludzie korzystaja z kompletnego systemu, a nie kolekcji klocków. Najlepszą rzeczą dla tego rynku jest konkurencja, ale wybaczcie, żaden linux nie jest konkurencją dla Windy pod kątem "usefrendly" Pod tym kątem to tak jak porównywać Prom Atlantis do Starego Opla. Atlantis jest super tylko ilu potrafi nim sterować ? Jest wybór. Albo Linuks albo Windows. Każdy komu nie podoba sie Windows powinien przejść na Linuxa. I tyle. Te żądania przypominają problem: dlaczego ludzie kupują kompletne samochody zdalnie sterowane a nie zestawy LEGO MindStorm. Bo nie mają czasu bawić się klockami. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: linuks? 24.04.06, 03:34 co wy ludzie z tym linuksem , uzywam Windows i jest znakomity i niezawodny , poza tym cale Chiny beda mialy Windows. wiec jaki tam Linuks , panowie, europa moze sobie uzywac nawet DOS'a , kogo to obchodzi , dlaczego ludzie maja rezygnowac z czegos co jest dobre, mlotek nie musi miec trzonka ze zlota zeby spelnial swoj cel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_ca Re: linuks? IP: 38.116.207.* 24.04.06, 04:58 "mnie siem wydawa", ze tu nie chodzi o walke Winda vs. Linux tu chodzi o zasady. Calkowicie zgadzam sie z Komisja UE - bo gdzie jest granica monopolu?? 100% to oczywiste ale 90% to jeszcze nie monopol? Uzywam Windy bo musze, Linuxa bo chce. Bill Gates jest zachlanny i to mnie denerwuje a nie to czy Windows jest do bani - jest calkiem OK. Praktyki M$ takie jak wykupowanie mniejszych firm, wklejanie ich produktow do wlasnego systemu i zabijanie w ten sposob konkurencji nie jest dobre - oczywiscie nie moge powiedziec, ze nimoralne bo to przeciez BUSINES! Dzieki tym dzialania padl np. Netscape o niebo lepszy od owczesnego IE. Teraz toczy sie terz inna walka o system plikow FAT, M$ dazy do calkowitego zamkniecia jego algorytmu i specyfikacji co uniemozliwi komunikacje systemow open source z systemami Windows. W pdpowiedzi powinno powstac konsorcjum systemow UNIXowych by zablokowac TCP/IP - juz widze MS wdrazajacego 'nowy lepszy protocol miedzysieciowy' pozdro tomek Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: linuks? 24.04.06, 12:20 O to właśnie chodzi. Małomiękcy nie mają najmniejszych szans konkurować z Linuksem pod wzgłędem jakości i funkcjonalności oprogramowania. Dlatego w walce sięgają po inna broń: starają się jak mogą ograniczyć możliwości współpracy Winshita z konkurencyjnymi systemami. UE powinna raz na zawsze udaremnić takie zabijające konkurencyjność knowania małomiękkich nakazem publikowania wszystkich potrzebnych specyfikacji. Tylko tyle. Więcej nic nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damilog Re: linuks? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 00:08 Z tego co wiem(z praktyki też) to nie ma większych problemów w komunikacji między windowsem a linuxem. Cyber... ty chyba linuxa nigdy nie używałeś. To właśnie on jest winny i Samba która nie zbyt dobrze funkcjonuje. Ja osobiście dwa razy ją musiałem isnstalować aby dostać się do plików na kompie kolegi ale przez to program nawalił a nie przez to że nie potrafił! Choć i tak dużo mu brakuje(problemy z dłuższymi nazwami itp.). A oprogramowanie pod lina nie jest jeszcze lepsze niż to pod windka! Ja myśle że jest tuż tuż ale jeszecze troszke brakuje. Jeśli wyjedziesz z przeglądarką to sobie wpój to iż IE przegrwa przez to iż ne jest akualizowany.Ale zdecydowanie najlepiej strony wyświetla np poczte na onecie.Czemu w FF nie wyświetla tak ładnie? Bo jest nie dorobiony.(tak na marginesie to ja używam netscape). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damilog Re: linuks? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 00:01 To bardzo ciekawe z tym fat ale wydaje mi się że po prostu nie przemyślałeś tego co piszesz. Mikrosoft jak na razie (tak mi się wydaje) chce zupełnie usunąć ten system plików i na razie na NTFS pozostać a potem coś lepszego wprowadzić. Pamiętaj że FAT nie jest zbyt bezpieczny(utracić dane jest bardzo łatwo). A swoją drogą , czytam te wszystkie dyrdymały głupich ludzi(lub mądrych inaczej) i zgadzam się z tymi mądrymi co to mówią że jak nie chcesz to nie kupuj. Ja pracuje na windowsie bo mimo wszystko LINUX jest jeszcze tródny w obsłudze i nie wszystko działa tak jak powinno. SMB jest do dupy, wogóle sieć lokalna i udostępnianie jest tródne dla przeciętnego użytkownika. Poza tym w linie łatwo zrobić sobie bałagan(w katalogu TMP). Myśle że to nieważne ile się ma rynku. Oni musieli sobie na to zapracować. Pamiętajcie iż nikt im niczego za darmo nie dał! Osobiście nie popieram nakładania kar na MICA przez UE. Ale powinni udostępnić część wiedzy.Tylko jak dużo. Z drugiej jednak strony niech producenci wymyślą coś innego lub niech nie piszą nic nawindka jeśli im sięnie podoba a niech stworzą swój os lub zaczną robić wszystko pod inne systemy operacyjne. To właśnie producenci z innych firm w dużej mierze są odpowiedzialni za pozycje windowsa. Gdyby nie było dla niego oprogramowania to system by nie był tak popularny!Pamiętjcie o tym. Jeśli się nie podoba to nie używać. Mi się też do końca win nie podoba ale musze przyznać iż linuxowi brakuje o wiele więcej do bycia the best. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_ca Re: linuks? IP: 38.116.207.* 25.04.06, 01:19 wiem, ze jestem sarkastyczny ale nie moge sie oprzec: Gość portalu: damilog napisał(a): (...)LINUX jest jeszcze tródny (...) chlopcze popracujesz troszke a zobaczysz, ze mozna te tr(?)dy pokonac. a tak powaznie - powazne firmy jakos nie maja problemow z implementacjami OpenSource np. Apache na FreeBSD to serce yahoo. >Z drugiej jednak strony niech producenci wymyślą coś innego lub niech nie > piszą nic nawindka jeśli im sięnie podoba a niech stworzą swój os lub zaczną > robić wszystko pod inne systemy operacyjne. To właśnie producenci z innych firm > w dużej mierze są odpowiedzialni za pozycje windowsa. Gdyby nie było dla niego > oprogramowania to system by nie był tak popularny!Pamiętjcie o tym. Nie wiem czy potrafisz zrozumiec to co czytasz? Windows a scislej MS podkleja do swojego systemu rozwiazania innych nastepnie je patentuje jako wlasne - dlatego pierwsza darmowa usluga poczty elekronicznej teraz jest pod znakiem M$, dlatego nie istnieje SpeeDisk, zaadoptowany jako Defrag, dlatego LINDOWS musial zmienic nazwe na Linspire... przyklady mozna mnozyc. FAT czy NTFS operaja sie na tym samym zrodle, ktore to MS wkrotce zamknie. A tak na marginesie - system plikow Linuxa od ext3 nie wymaga defragmentacji a NTFS cierpi na te chorobe jaka jest fragmentacja plikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fat Re: linuks? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.04.06, 10:42 > To bardzo ciekawe z tym fat ale wydaje mi się że po prostu nie przemyślałeś > tego co piszesz. Mikrosoft jak na razie (tak mi się wydaje) chce zupełnie > usunąć ten system plików i na razie na NTFS pozostać a potem coś lepszego > wprowadzić. Pamiętaj że FAT nie jest zbyt bezpieczny(utracić dane jest bardzo > łatwo). Chwala MS za polozenie lapy na FAT, zwlaszcza ze uzywa sie go np. na kartach pamieci do aparatow cyfrowych. Tu nie chodzi o zadne bezpieczenstwo chlopie, tylko o kase z patentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: linuks? IP: *.resnet.purdue.edu 24.04.06, 06:23 No i właśnie tu jest cały bezsens: komisja stara się Microsoftowi dokopać za to właśnie, że większości ludziom podoba się ich zestaw produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: linuks? IP: *.itq.pl 25.04.06, 10:45 Nie chodzi o zestaw produktow, chodzi o to, ze towarzyszy temu zestawowi cala masa praktyk monopolistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WinNieT Lego rozwija, gotowa zabawka nudzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 03:34 Nie dostałem nigdy gotowej zabawki, zawsze trzeba było coś złożyć i skleić. Moje dzieci podobnie. Z efektów jestem zadowolony - komplet świadectw z paskiem, brak problemów z nauką w elitarnym liceum i trochę czasu na sport. Tak dla porządku, nikt w rodzinie (łącznie z babcią) nie używa m$. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edmundo el Faj'ans decydujące sracie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 04:58 O decydującym starciu słyszę od 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.resnet.purdue.edu 24.04.06, 06:19 Artykuł jest napisany w sposób bardzo stronniczy. Zastanówmy się - komu szkodzi niby ten Microsoft. Szkodzić może tylko tym, którzy jego produktów używają - przecież jak ktoś nie używa, to mu nie robi różnicy, co tam w Windowsie siedzi. No ale skoro ten ktoś używa tych produktów, no to chyba dlatego, że woli te produkty od produktów konkurencji - np. woli używać Windowsa od Linuxa. No a skoro woli, no to chyba uważa te produkty za lepsze (z punktu widzenia jego potrzeb, ceny, dostępności softwaru, itd) od wszystkich innych. No więc o co może takiemu "przeciwnikowi Microsoftu" chodzić? Czysta hipokryzja. Z jednej strony z Microsoftem współpracuje (kupuje produkty), a z drugiej krzyczy że MS jest be. No to jak jest be, to nie używaj, i spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie 24.04.06, 12:37 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Zastanówmy się - komu szkodzi niby ten Microsoft. Szkodzić może tylko tym, > którzy jego produktów używają - przecież jak ktoś nie używa, to mu nie robi > różnicy, co tam w Windowsie siedzi. No ale skoro ten ktoś używa tych produktów, > no to chyba dlatego, że woli te produkty od produktów konkurencji - np. woli > używać Windowsa od Linuxa. No a skoro woli, no to chyba uważa te produkty za > lepsze (z punktu widzenia jego potrzeb, ceny, dostępności softwaru, itd) od > wszystkich innych. > > No więc o co może takiemu "przeciwnikowi Microsoftu" chodzić? Czysta hipokryzja > . > Z jednej strony z Microsoftem współpracuje (kupuje produkty), a z drugiej > krzyczy że MS jest be. No to jak jest be, to nie używaj, i spokój! Ja używam wyłącznie Debiana GNU/Linux. Z małomiekkimi nie współpracuję lecz nie można powiedzieć, że mam z nimi spokój. Te paskudne kreatury przy pomocy prawniczych intryg ciągle usiłują utrudnić życie piszącym Wolne Oprogramowanie programistom. Jakiś czas temu, przy pomocy przekupionych pseudoekspertów usiłowali wprowadić w UE wadliwą ustawę o patentach w oprogramowaniu. Należy z dumą przypomnieć, że to właśnie polscy europosłowie otworzyli władzom UE oczy na to zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumper Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.zab.nat.hnet.pl 24.04.06, 07:40 Do zastosowań domowych Windows jest bezkonkurencyjny w porównaniu z Linuxem. Najprostrzy powód, to instalacja dodatkowego softu - w Linuxie to często masakra. A jeśli chodzi o stabilność, to KDE pozostawia wiele do życzenia. A jeśli chodzi o bezpieczeństwo - jeden mały darmowy firewall (Sygate Personal Firewall) i nie mam żadnego syfu pod XP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:46 Wiesz, to co tobie sie wydaje, nie musi byc prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
pankolorko Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie 24.04.06, 10:03 vista moze byc ciekawym SO wiec mam wojny prawne w glebokim powazaniu. wydajniejsze systemy operacyjne sa nam - uzytkownikom - jak najbardziej na reke. jesli ktos zaproponuje ciekawsza, kompatybilna platforme to z checia skorzystam. jak do tej pory jednak jestesmy zbyt leniwi by kozystac z linuxa i zbyt ubodzy by posiadac maka... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.dcs.pl 24.04.06, 12:09 Jednak PRL z głów nie wyszedł. Nie ma to jak eurolewaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Microsoft vs. Komisja - decydujące starcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:05 Sam jestes lewak - zapewnij uczciwą specyfikację wymiany danych to zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś