Dodaj do ulubionych

Zakazany Kod

IP: *.ifd.uni.wroc.pl 06.06.06, 08:08
Leczenie dlugie i nie rokujace...
Obserwuj wątek
    • Gość: jojo Re: Zakazany Kod IP: 212.244.107.* 06.06.06, 08:22
      No cóż ciemnogród się kłania, Jak tak dalej pójdzie za 5 lat cofniemy się w
      mroki srednioweicza.
      • gaiaa Pic na wodę, pokazówka 06.06.06, 08:42
        Teraz zakazany? Ci, co chcieli obejrzeć, obejrzeli. A może Jakson, z pokory,
        nie chciał byćlepszy od watykańskich cenzorów, którzy potępili książkę już
        przetłumaczoną na 30 języków?
        • Gość: Aricia Re: Pic na wodę, pokazówka IP: *.sieci.fonet.pl / 217.98.102.* 06.06.06, 09:37
          Nie oglądałam jeszcze filmu, ale bardzo mnie ciekawi, przede wszystkim dlatego,
          że prowokuje do myślenia. Slogany typu "obraza kościoła" są żenujące, przecież
          jeśli ktoś naprawdę wierzy to taki film nie sprawi, że nagle przestanie. Moim
          zdaniem to doskonała próba wiary, a także dobra prowokacja do zagłębiania się w
          historię i tym samym poszerzaniu wiedzy. Uważam, że ci któzy potępiają książkę
          i film robią to ponieważ mają ograniczoną wiedzę, i nie rozumieją faktów i
          mitów, a także artystycznego przekazu.Lub mają duży interes w dyskryminacji
          takiego spojrzenia na sprawę. Pozdrawiam.
          • krasnov Dobrze! Niech tłuszcza wie, kto rządzi w tym kraju 06.06.06, 09:45
            Może otrzeźwieje.
          • Gość: efgds Re: Pic na wodę, pokazówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:02
            Gość portalu: Aricia napisał(a):
            > Uważam, że ci któzy potępiają książkę
            > i film robią to ponieważ mają ograniczoną wiedzę, i nie rozumieją faktów i
            > mitów, a także artystycznego przekazu.Lub mają duży interes w dyskryminacji
            > takiego spojrzenia na sprawę.

Ci, którzy potepiaja ten film, maja wielka wiedze, (potrafia polemizowac z tymi
            wszystkimi glupotami zawartymi w ksiazce) znacznie wieksza niz przecietny widz,
            ktory postawione w Kodzie tezy moze uznac za prawdziwe.
            Ta ksiazka niezle "pojechala" kosciol i jezeli myslisz, ze kazdy czlowiek uwaza
            wnioski browna za fikcje literacka to sie grubo mylisz.
            Interes to ma brown, na swoich pseudointeligenckich dociekaniach zarobil kupe kasy.
            • Gość: Brodos Re: Pic na wodę, pokazówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:05
              Patrz moj post ponizej, to zobaczysz ile ludzi go uwaza za prawdziwy.
              Pozrawiam i przyznaje racje efgds
          • Gość: Czytacz ANIOLY... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:40
            I pomyslec ze Anily i Demony Browna to dopiero bedzie obrazoburcze, w koncu
            przeciez okazuje sie ze glowa spisku w tej ksiazce byl opetany rzadza zostania
            papiezem kamerdyner papieza.
        • Gość: andy Re: sam fakt cenzury jest tragedia IP: *.prosiebensat1.net 06.06.06, 09:40
          tego mozna bylo sie spodziewac, cenzura wladz,
          smutno i ciemno
      • Gość: Janosik Re: Zakazany Kod IP: 212.219.94.* 06.06.06, 09:42
        Wstyd! Komuna wraca. Wlodarze mowia nam co dobre, a co zle. Gdzie sie podziala
        demokracja!? Jak ktos chce, to zobaczy film, a jezeli nie, to nie. Hej!
        • ecto Re: Zakazany Kod 06.06.06, 09:52
          ej przeciez to jest demokracja. ktos przeciez wybral tego wlodaza - wiec to jest
          wola wiekszosci coby nie pokazywac.
          • Gość: Brodos Re: Zakazany Kod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:01
            Czesc Ecto,
            Tutaj chyba nie chodzi o polityke. Ja osobiscie ksiazke czytalem i film
            widzialem pozniej. To jest po prostu cienki film (bardzo rozreklamowany dzieki
            SONY i Kosciolowi Katolickiemu) ale akurat podzielam zdanie dziennikarzy z
            Cannes. Tam po prostu nie ma co ogladac i jezeli to dyrektorowie kin podejmuja
            takie dzcyzje, to jest OK. Gorzej, jezeli politycy podejmuja takie decyzje, no
            ale jak wiadomo to oni sa wlascicielami kin w Polsce.

A inna sprawa to sprawa ciemnego tlumu. We Francji robili badania i okolo 30%
            ludzi mysli, ze rzeczy zawarte w Kodzie sa prawda. W Polsce wcale nie jest
            lepiej, no ale to juz sprawa kazdego z osobna.
            Pozdrawiam
            Skoro jesteśmy tak ułomni, to przynajmniej doskonalmy swoje grzechy.
            Z. Jerzyna

ecto napisał:

> ej przeciez to jest demokracja. ktos przeciez wybral tego wlodaza - wiec to
            jes
            > t
            > wola wiekszosci coby nie pokazywac
            • wanda43 Re: Zakazany Kod 06.06.06, 15:02
              W ksiązce nie ma nic,co nie byloby znane wczesniej.Pisal o tym juz dawno
              np.Johhanes Lehmann w książce "Tajemnica rabbiego Jezusa".Brown tą wiedze
              przerobil na powiesc kryminalną.Ot i tyle.Znawcy historii chrześcijanstwa i
              katolicyzmu,bibilisci,wiedzą,ze to zadne rewelacje.
    • Gość: mich_ Re: Zakazany Kod IP: 194.204.148.* 06.06.06, 09:38
      a w Dąbrowie Górni9czej - 130 tys mieszkańców - nie mamy takich problemów bo
      nie ma kina. dziekujemy władzom miasta
    • galan12 Cała władza w ręce katolibów-a Orwell rechocze !!! 06.06.06, 09:38
    • galan12 Udostępnić katabasom biura na Mysiej !!!!!!!!!!!!! 06.06.06, 09:40
    • Gość: wlodzimeirz.ilicz Czas skończyć z dyktaturą kleru. Księża na IP: *.crowley.pl 06.06.06, 09:42
      Księżyc a nam dać spokój.
    • Gość: MC Re: Zakazany Kod IP: *.era.pl 06.06.06, 09:44
      na głupotę nie ma lekarstwa :-(
      • dycu Re: Zakazany Kod 06.06.06, 09:49
        Film widziałem, książkę czytałem. Tak naprawdę to nie ma o co robić szumu bo to
        zwykła fikcja literacka, która nijak nie ma się do rzeczywistości. I jeśli
        obraziła czyjeś uczucia religijne to poprostu świadczy o jego/jej ograniczeniu,
        gdyż nie potrafi pogodzić się z faktem, że ktoś czasami fantazjuje. Zastrzelmy
        Tolkiena za to, że wymyślił Śródziemie. Zresztą przy ekranizacji trylogii też
        były głosy sprzeciwu w związku z religijnym przesłaniem podróży Hobbita :):):).
    • piwi77 Pani Janina z Odrodzenia seksu pewnie tez nie 06.06.06, 09:46
      uprawia. Bo za duzo zlego o nim slyszala...
    • Gość: Jarek Re: Zakazany Kod IP: *.magma-net.pl 06.06.06, 09:48
      Niektórzy ludzie nie potrafią tego zrozumieć, że nie po to dał nam Stwórca
      możliwość abstrakcyjnego myślenia żeby z niego nie korzystać. Są w naszym kraju
      tendencje, aby ze społeczeństwa myślącego zrobić społeczeństwo instynktowne,
      które reaguje bezmyślnie na polecenia przywódców. Te czasy już minęły. Władza
      nie potrafi chyba pojąć, że każdy z nas kocha, wierzy, czuje inaczej. Dlaczego
      nikt nie krytykuje malarza, który namalował Madonnę z twarzą swojej ukochanej?.
    • Gość: czarek63 Burmistrz to hipokryta i faryzeusz IP: *.pk62.com 06.06.06, 09:51
      a tym zakazem chce sobie pryede wsyzstkim udowodnic, ze jest inaczej. Mialem
      juz nie pisac komentarzy na polskich stronach, ale nie wytrzymalem, to juz
      przekracza wszelkie normy i granice. Komuna zakazywala po cichu, teraz to
      sprawa wrecz honoru (tego durnego sarmatyzmu). Obronca wiary - skad wie, jaki
      jest film, skoro go nie widzial? Ja tez myslalem, ze bedzie gorszy, takie byly
      negatywne pierwsze recenzje po Cannes (dziennikarze byli zaplaceni przez Opus
      Dei?), ale tydzien temu bylem na filmie (wczesniej czytalem ksiazke) i nie jest
      zly jako film. Tresc, MM, Gral itp. to sprawa drugorzedna. ale przeciez to nie
      chodzi o film, ale o lamanie konstytucyjnego prawa do wolnosci i wyboru.
      Ludzie, nie dajcie sie!
      • Gość: Brodos Re: Burmistrz to hipokryta i faryzeusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:04
        Gość portalu: czarek63 napisał(a):

> a tym zakazem chce sobie pryede wsyzstkim udowodnic, ze jest inaczej. Mialem
        > juz nie pisac komentarzy na polskich stronach, ale nie wytrzymalem, to juz
        > przekracza wszelkie normy i granice. Komuna zakazywala po cichu, teraz to
        > sprawa wrecz honoru (tego durnego sarmatyzmu). Obronca wiary - skad wie, jaki
        > jest film, skoro go nie widzial? Ja tez myslalem, ze bedzie gorszy, takie
        byly
        > negatywne pierwsze recenzje po Cannes (dziennikarze byli zaplaceni przez Opus
        > Dei?), ale tydzien temu bylem na filmie (wczesniej czytalem ksiazke) i nie
        jest
        >
        > zly jako film. Tresc, MM, Gral itp. to sprawa drugorzedna. ale przeciez to
        nie
        > chodzi o film, ale o lamanie konstytucyjnego prawa do wolnosci i wyboru.
        > Ludzie, nie dajcie sie!

Sorry Czarek, ale film jest cienki w porownaniu z ksiazka i na dodatek na koncu
        wystepuja calkiem inne watki niz w ksiazce. Nie dziwie sie, ze ludzie nie chca
        placic za ogladanie tego filmu, bo ja zaplacilem i troche zaluje.
        A jak ktos naprawde chce obejzec ten film, to niech jedzie do innego miasta.
        Popatrz, jakie to proste.
        Pozdrawiam
        • Gość: czarek63 Re: Burmistrz to hipokryta i faryzeusz IP: *.pk62.com 06.06.06, 10:20
          Sorry, ale widze, ze nie rozumiesz podstawowej rzeczy, o ktora tutaj chodzi.
          Ksiazka jest duzo lepsza od filmu, ale to nie oznacza, ze ktos ma go zakazywac
          i ograniczac wolnosc - zmuszac chetnych, by jechali gdzie indziej. Na szczescie
          nie mieszkam od 14 lat w PL, ale bywam i to, co sie teraz dzieje moge porownac
          do Arabii saudyjskiej a moze juz do Iranu (tez tam bywalem i wiem co sie
          wieczorami dzieje, zeby ten "czarny smrod" odreagowac).PL jest krajem
          europejskim, ale czy powinna byc w zwiazku z nowym trendem dyktatorskim w Unii.
          Chyba, ze z Bialorusia.
          • Gość: Brodos Re: Burmistrz to hipokryta i faryzeusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:32
            Czesc Czarku,
            Ja tez nie mieszkam w Polsce i tez mi sie to nie podoba o czym mowisz. Ale
            jezeli wlasciciel kina nie chce puszczac filmu, to dlaczego wzbudza to
            kontrowersje?
            Jak bylem nastolatkiem i mieszkalem w Polsce (1995 - 2000), to tez chcialem
            zobaczyc duzo filmow, ktorych akurat wlasciciele nie chcieli kupic, bo 'im sie
            nie oplacalo'.
            Wiem, ze Kod to akurat nie zostal w tych miastach 'niezakupiony' z powodow
            ekonomicznych, tylko raczej 'poprawnosci politycznej', ale chodzi o to, ze
            zamiast sie zalic na forum, proponuje wyjechac do innego miasta i tam go
            obejrzec. Miasto, czy kino i tak straci duze dochody z biletow wiec to ich
            problem.
            Mieszkasz 14 lat za granica i jeszcze jestes malkontentem. Zawsze myslalem, ze
            to Polska rodzi taki styl myslenia, ale sie pomylilem. Powiedz, w jakim kraju
            mieszkasz, to bede go unikal.
            Pozdrawiam
            • Gość: czarek63 Re: Burmistrz to hipokryta i faryzeusz IP: *.pk62.com 06.06.06, 10:47
              malkontent
              «człowiek niezadowolony ze wszystkiego, we wszystkim doszukujący się braków,
              ujemnych stron»
              Jestem przeciwienstwem malkontenctwa, jestem hedonista i bojownikiem o wolnosc
              czlowieka. Gdybym mieszkal w Swidniku to rzeczywiscie bylbym chyba
              malkontentem, albo tepakiem, ktory godzi sie na to co mu serwuja. Do mojego
              kraju lepiej nie przyjezdzaj, tu potrzebujemy ludzi otwartych, kosmopolitow, a
              nie ograniczonych - przeczytaj swoje wszystkie wypowiedzi, zloz je w jedna
              wypowiedz i staraj sie zastanowic, kogo i czego bronisz. Pamietaj - to nie jest
              decyzja kierownika kina, to nie jest czysta gra rynkowa, tylko LAMANIE PRAW
              CZLOWIEKA PRZEZ NAWIEDZONEGO BURMISTRZA.
              • Gość: Brodos Re: Burmistrz to hipokryta i faryzeusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 11:30
                Czesc Czarek,
                Wiem, ze jestes hedonista, bo staralem sie sprawdzic, z jakiego kraju piszesz
                poprzez wejscie na strone twojego IP. Dla mnie to czysty hedonizm. Ciekawe
                rzeczy tam znalazlem. :-)))
                No, ale wracajac do tematu. Problem w tym, ze ja naprawde nie bronie nikogo i
                niczego. Mam to po prostu gleboko gdzies, ze jeden z kilkuset tysiecy urzedasow
                w Polsce okazal sie ekstremalnym katolikiem, a ludzie na forum obwiescili juz
                koniec Polski liberalnej i tolerancyjnej. Chociaz mieszkam za granica, to nie
                mieszam nigdy mojego kraju z blotem przez 1 glupka. Widze, ze dla niektorych
                proba statystyczna w liczbie 1 osoby jest juz wystarczajaca, zeby powiedziec ze
                wszyscy sa tacy.
                Mieszkam w kraju, dla ktorego prawa czlowieka maja charakter nadrzedny, nawet
                czasami do przesady, ale nigdy nie spotkalem sie z takimi pogladami jak tu
                prezentuja ludzie.
                3maj sie
                Pozdrawiam
                --------------------------------------------------------
                It is impossible for a man to learn what he thinks he already knows.
                Epcictetus (c. 60-120); Roman philosopher
    • Gość: Maja Re: Zakazany Kod IP: *.aster.pl 06.06.06, 09:54
      Rzeczywiście "mocni w wierze",skoro filmu się boją
    • Gość: gość portalu Re: Zakazany Kod IP: *.catv.net.pl 06.06.06, 09:56
      tak nie bardzo rozumiem jakim prawem decyduje sie za ludzi co maja ogladac a
      czego nie, wracamy do czasow cenzury jak widac
      • Gość: Brodos Re: Zakazany Kod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:08
        O jakiej cenzurze ty mowisz? Moze to okreslisz mianem 'Inkwizycji'?
        Przeciez mozna pojechac do innego miasta i juz.
        Jak sie ma nadgorliwego burmistrza, to sie zmienia miasto, a nie popada w
        depresje.
        Pozdrawiam
    • Gość: scirus Jestem za... IP: *.herbapol.pl 06.06.06, 09:57
      zakazaniem powielania KODu DNA osób mającyh takie pomysły poprzez prokreację,
      zapłodnienie invitro i wiatropylenie.
      Pozdrawiam
      Scirus
    • piwi77 Ksiazke czytalem, film obejrzalem. Legenda z 06.06.06, 10:00
      Maria Magdalena jednak bardziej mi odpowiada niz ta, koscielna, bez niej. Jest
      bardziej "sexy".
    • Gość: thorgim Widziałem, parę słów odemnie IP: *.egb.pl 06.06.06, 10:01
      byłem wczoraj.
      Dobry film przygodowy, przypominający Indianę Jonesa i Skarb Narodów
      Dobre kreacje aktorskie, wartka akcja, zwroty akcji - w sumie niezły film.
      Ale wyciągać daleko idące wnioski z tego holywoodzkiego hitu? Moim zdaniem
      brednie. TO NIE JEST FILM NAD KTÓRYM TRZERBA SIĘ ZASTANAWIAĆ. Ludzie, zrozumcie,
      że rozpatrywanie tego filmu w kwestii wiary czy też niewiary jest bez sensu. Jak
      ktoś wierzy - spłynie to po nim jak woda po kaczce. A jak ktoś nie wierzy i lubi
      takie spiskowe teorie dziejów - woda na młyn jego wymysłów.

A najlepszym komentarzem niech będzie jedna z ostatnich kwestii filmu:
      "Nieważne jak było. Ważne w co wierzysz"
      • Gość: Brodos Tak, przestanmy pokazywac filmy o terrorystach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 10:11
        ...bo ktos ogladajac je moze sie stac terrorysta.
        Logika myslenia taka jak przy kodzie,
        Pozdrawiam forumowiczow
    • Gość: jasiek.pl "Sztuka idzie naprzód, a za nią strażnicy" IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 06.06.06, 10:04
      Panie Burmistrzu Świdnika! S.J.Lec mówi: "Czy ludożerca ma prawo mówić w
      imieniu zjedzonych przez siebie".
    • Gość: oleoganja@stofanet Re: Zakazany Kod IP: *.rev.stofanet.dk 06.06.06, 10:12
      a co w tym zlego, ze Jezus sobie zyl z Maria Magdalena. Czlowiek normalny i
      zdrowy to se musi od czasu do czasu pociupciac. Ksieza se uzywaja i nikt nie
      robi z tego tajemnicy.A co do burmistrza "Jacksona" to on madrala pewnie juz
      film widzial i teraz nie chce sie podzielic z innymi. FUJ!!!!nie ladnie. Ja
      ogladalam i nic strasznego tam nie ma - jak sie wierzy to nic tego nie zmieni.
      Ale historia mowi sama za siebie
      • Gość: erete Re: Zakazany Kod IP: *.bih.net.ba 06.06.06, 10:17

ja p......e
    • Gość: evita Re: Zakazany Kod IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.06, 10:16
      Niektórzy lubią Ciemnogród. Lepiej się w nim rządzi .
    • mason44 Re: Zakazany Kod 06.06.06, 10:54
      uwaga nie wychodzcie dzis z domu satanisci nadciagaja ludzie uciekajcie

Anna Sobecka: zwracajmy dziś uwagę na osoby ubrane na czarno noszące długie
      włosy

Tą bezczynnością polskich służb zdziwiona jest Anna Sobecka, poseł Narodowego
      Koła Parlamentarnego. - Jestem osobą wierzącą i wiem, że sataniści stanowią
      duże zagrożenie - mówi. Według niej nie można wykluczyć, że wyznawcy szatana
      mogą chcieć wykorzystać dzisiejszą datę, by wszystkim o sobie przypomnieć. -
      Trudno przewidywać, co mogliby planować, ale na wszelki wypadek powinniśmy być
      tego dnia ostrożni i zwracać uwagę na wszystkie podejrzane osoby na ulicy -
      opowiada. Na kogo konkretnie uważać? - Na osoby ubrane na czarno, w skórzanych
      kurtkach, z długimi włosami, tatuażami i kolczykami, bo tak mogą być ubrani
      sataniści.
      • Gość: kaplica Dla pani Sobeckiej... IP: *.aster.pl 06.06.06, 11:05
        www.twozywo.art.pl/zlo/txt/szygiel.htm
    • Gość: Soolik Re: Zakazany Kod IP: *.jasien.net 06.06.06, 12:02
      Co to jest za popieprzony kraj - zeby wladze mogly sobie tak poprostu lamac
      konstytucje!
    • Gość: Gizek S p i e r d a l a ć koscieluchy! IP: 195.20.110.* 06.06.06, 14:43
      Do krucht! O d p i e r d o l c i e się od ludzi i dajcie im spokój! Nie róbcie
      z wszystkich katolików na siłę! Jak ktoś jest wierzący i posłuszny to sam nie
      obejrzy. A jak jest naprawdę wierzący to nawet po obejrzeniu nie będzie się tym
      przyjmował i wierzył dalej w co ma wierzyć.

Nie róbcie z Polski państwa kościelnego!
    • Gość: janeczek kino w Śremie jest w remoncie:D IP: *.icpnet.pl 06.06.06, 15:59
    • Gość: Mwak Re: Zakazany Kod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 18:35
      Super. Świdnik leży chyba na Białorusi. A ten prezydent to młodszy brat
      Łukaszenki,- nawet podobny.
    • Gość: Śremianin Re: Zakazany Kod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 21:46
      a pania redaktor pogięło, czy niedoczytała skąd pochodzi najsłynniejszy minister od edukacji IV RP? A może nie wie tego co studenci przez warszawkę maszerując na flagach napisane mieli? Pisali "Wracaj do Kórnika", bo to rodzinne miasto Romana. W Śremie powitał go zespół lekarzy z miejscowego szpitala, a w kinie kodu nikt nie zobaczy, bo to od grudnia 205 do jesieni 206 jest remontowane, a póxenij "się zobaczy". Ot, mała manipulacja...
    • Gość: czytacz Re: Zakazany Kod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 21:48
      Ups, pana redaktora, ale co za różnica? Roman mógł mieć rodzinne miasto Śrem, zamiast Kórnika, kino mogło w Śremie być zamknięte, więc pani redaktor może być panem redaktorem, to tylko Roman zwraca uwagę na to kto z kim śpi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka