Dodaj do ulubionych

Ziemkiewicz kontra Karnowski :)

15.09.06, 09:01
W dzisiejszym dzienniku jest kolejny artykuł R. A. Ziemkiewicza nt. małpiego rozumu - clou: salonowa elita dostała małpiego rozumu i straszy faszyzacją kraju.

Przewracam stronę i czytam artykuł Michała Karnowskiego pt.: "Komisja ośmiesza państwo". Artykuł zaczyna się słowami:

"Ta komisja zagraża polskiej demokracji."

Koniec cytatu. Bez komentarza ;-)
Obserwuj wątek
    • mlynek_kawowy postscriptum 15.09.06, 09:09
      dodam tylko, że artykuł Karnowskiego kończy się asukeranckim akapitem. Karnowski tłumaczy się w nim, że pisząc te słowa wcale nie dostał małpiego rozumu. Ot, krytykyje póki jeszcze nie jest za późno :)

Trzeba teraz tylko wiedzieć, kiedy straszenie zagrożeniem demokracji jest przejawem małpiego rozumu, a kiedy nie :-) A może to zależy od tego jakie nazwisko nosi autor słów? A może jeden salon zastępuje drugi?

Tak sobie piszę, póki jeszcze nie jest za późno ;)
      • mlynek_kawowy asekuranckim, rzecz jasna... 15.09.06, 09:11
        asekuranckim, rzecz jasna...
    • acho Re: Ziemkiewicz kontra Karnowski :) 15.09.06, 09:30
      Już pierwszy tekst - "Krytyka małpiego rozumu" - był jednym z najlepszych Ziemkiewiczowych od paru
      lat. Co więcej - wzbudził gigantyczne zainteresowanie i był źródłem niekończących się komentarzy
      wśród... hmm... omałpionych ;-)
    • jorge.martinez Re: Ziemkiewicz kontra Karnowski :) 15.09.06, 09:37
      mlynek_kawowy napisał:

> W dzisiejszym dzienniku jest kolejny artykuł R. A. Ziemkiewicza nt. małpiego ro
      > zumu - clou: salonowa elita dostała małpiego rozumu i straszy faszyzacją kraju.
      >
      > Przewracam stronę i czytam artykuł Michała Karnowskiego pt.: "Komisja ośmiesza
      > państwo". Artykuł zaczyna się słowami:
      >
      > "Ta komisja zagraża polskiej demokracji."
      >
      > Koniec cytatu. Bez komentarza ;-)

Ziemkiewicz tyż napisał felieton krytykujący prace komicji:

fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/obciachowy_spektakl,790764
      Zostawię to bez komentarza.
      • mlynek_kawowy Czytałem go już wcześniej 15.09.06, 10:03
        Nie w tym rzecz. Ziemkiewicz się dziwi, że niektórzy mu zarzucają zmienność poglądów. Ja rozumiem jego racje w dzisiejszym artykule, nie podoba mi się małpi rozum itd.

Tyle tylko, że tak jak przesadzali niektórzy krytycy obecnej koalicji uprawiając krytykę totalną, tak i przesadza Ziemkiewicz. Kiedy krytykuje Ziemkiewicz - jest OK, jak krytykują inni, to tą całą krytykę wrzucamy do jednego wora i nazywamy "małpi rozum".

Tymczasem w niektórych przypadkach uzasadnione są ataki na PiS za to, że zawłaszczając państwo zagraża demokracji. Oczywiście zawłaszczali już wszyscy poprzednicy, tyle że:

1) Ci obecni robią to wycierając sobie mordki sanacją państwa. Do tego pije też dziś Karnowski...

2) Jeszcze nigdy dwóch najważniejszych posad w państwie nie dzierżyli tak zgodni polity, ba, bliźniacy. Zawsze był jednak większy podział władzy (nawet za Kwacha i Millera) teraz tego nie ma.

3) Działania PiSu przewyższają moim zdaniem to co się działo do tej pory. Przykład: służba cywilna. Miller na przykład wymyślał jakichś p.o., coś tam kręcił, ci mówią otwarcie - służba będzie nasza. I już, ku chwale Ojczyzny! Państwo to ja, interes PiS = interes Polski...
        • dr.szfajcner Re: Czytałem go już wcześniej 15.09.06, 10:34
          mlynek_kawowy napisał:

> Tyle tylko, że tak jak przesadzali niektórzy krytycy obecnej koalicji
          > rawiają c krytykę totalną, tak i przesadza Ziemkiewicz.

Nie rozmiem dlaczego przesadzili.
          Skoro PiS prowadzi polityke totalna, wtraca sie i zagarnia wszystko,
          dazy zeby miec na wszystko wplyw, to niby dlaczego nie mozna PiSu
          totalnie krytykowac?
          Dziwie sie Ziemkiewiczowi, ze popiera totalna polityke PiSu, bo wywodzi
          sie niby z ultraliberalow, ktorzy zawsze twierdzili ze Panstwo powinno
          miec miec w panstwie tylko policje i wojsko, a reszte zostawic obywatelom.
          • mlynek_kawowy Re: Czytałem go już wcześniej 15.09.06, 11:23
            > Nie rozmiem dlaczego przesadzili.

dzis nazwą faszystą Kaczora, jutro Tuska...

> Dziwie sie Ziemkiewiczowi, ze popiera totalna polityke PiSu,

a mnie martwi, że walka z Salonem jest dla niego ważniejsza niż walka z obecnym UKŁADEM. No, ale chłopaki tyle lat na to czekali, że teraz biorą odwet.
            • dr.szfajcner Re: Czytałem go już wcześniej 15.09.06, 11:30
              mlynek_kawowy napisał:

> > Nie rozmiem dlaczego przesadzili.
              >
              > dzis nazwą faszystą Kaczora, jutro Tuska...
              >
              > > Dziwie sie Ziemkiewiczowi, ze popiera totalna polityke PiSu,
              >
              > a mnie martwi, że walka z Salonem jest dla niego ważniejsza niż walka z
              obecnym
              > UKŁADEM. No, ale chłopaki tyle lat na to czekali, że teraz biorą odwet.

Odwet biora chyba tylko na sobie.
              Pokazywanie swoich prawdziwych pogladow to IMO odwet
              na samym sobie.
              ( chyba ze zabawa byla w piskownicy ).
              • mlynek_kawowy Re: Czytałem go już wcześniej 15.09.06, 11:32
                stawiam na piaskownicę...
                Przy czym obie strony strasznie lubią się tłuc łopatkami :(
                • dr.szfajcner Re: Czytałem go już wcześniej 15.09.06, 13:52
                  mlynek_kawowy napisał:

> stawiam na piaskownicę...
                  > Przy czym obie strony strasznie lubią się tłuc łopatkami :(

Nie jestem pewin czy obie.
                  Przeciez to Ziemkiewicz oskazyl Michnika o ochrone zbrodniarzy,
                  a nie Michnik Ziemkiewicza, któren to ( Ziemkiewicz ) bronil
                  np. Balcerowicza, zbrodniarza uznanengo przez PiS i Samoobrone.
    • Gość: borsuk Re: Ziemkiewicz kontra Karnowski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:27
      Jeżeli napisał to Karnowski to znaczy jest polityczna decyzja PiS o utrąceniu
      Zawiszy.Z własnej inicjatywy,ten gladiator myśli uczonych z PiS,nigdy takiego
      tekstu nie odważyłby się napisać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka