Gość: pp IP: 212.244.23.* 11.12.06, 07:13 Ale doktory wyjadą do Irlandii i co wtedy? Szanuj doktora swego możesz mieć irlandzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aqq Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.kl.amwaw.edu.pl 11.12.06, 07:29 Nie może być!Polski doktor komuś pomógł?Przecież oni tylko łapówki biorą i pavulon na zmianę z corhydronem podają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: 129.230.248.* 11.12.06, 08:31 Czesc ja juz od lat mieszkam w Anglii i tu jest jeszcze gorzej. Zdjagnozowali u mnie endomotrioze ktora natychmiast miala byc operowana tzn. w UK natychmiast znaczy 7 miesiacy. W tym czasie dostalam zapalenie otrzewnej i ledwo zywa ucieklam do Polski na operacje. W Anglii nawet nie powiedzieli SORRY. Anglia to kraj wielkich mozliwosci, ale chorowac tutaj moga niestety tylko milonerzy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Problemem nie jest fachowosc naszych lekarzy 11.12.06, 10:57 Zreszta nie tylko lekarzy, ale calej sluzby zdrowia - pod wzgledem fachowowsci sa na wysokim poziomie. Polski problem to organizacja sluzby zdrowia, mentalnosc ludzi i zaawansowanie techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Problemem nie jest fachowosc naszych lekarzy IP: 194.75.37.* 11.12.06, 11:02 czasami wiedza lekarzy tez jest problemem chociaz sam juz nie wiem czy jestesmy gorsi od Anglii czy USA pod tym wzgledem - naprawde nie jest to takie proste. z jednej strony system ksztalcenia lekarzy w Polsce jest najglupszym systemem jaki widzialem i skupia sie przede wszystkim na nauce niepotrzebnych rzeczy ktore nigdy nikomu sie nie przydaja jednoczesnie zaniedbujac sprawy istotne. z drugiej strony w USA i w Anglii widzialem tyle kretynskich dzialan lekarzy ze sam juz nie wiem gdzie jest gorzej. wiem za to gdzie lepiej placa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moltes Po pomoc z Irlandii do Polski IP: 193.28.0.* 11.12.06, 07:49 Tak a podatki płacą w Irlandii, a niedawno tak płakali ale jednak przyszła koza do woza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.toya.net.pl 11.12.06, 07:58 pogielo kogos w gazecie? Ten sam tekst,ale innego autora czytałem w łódzkiej gazecie wyborczej w zeszłym tygodniu:/ a tu żrodlo Metro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałek Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.devs.futuro.pl 11.12.06, 07:55 Może warto by było skończyć z mitami na temat wysp? wysokości zarobków i jak tam jest cudownie? Każdy się tylko nakręca tym wyjazdem, a na miejscu okazuje się że wcale tak różowo nie jest... Cokolwiek odłożyć można gnieżdżąc się po pięciu, sześciu w pokoju, jedząc fasolę i licząc każdego funta, euro....inaczej się po prostu nie da. Spróbujcie sobie wynająć kawalerkę w IE, kupić auto, zarejestrować, normalnie jeść...iść do kina czy normalnego sklepu, a nie cały czas Lidla...nic kasy nie zostanie Ja nie wyjeżdżam...mam informacje z pierwszej ręki jak tam jest...niezbyt różowo...moim zdaniem jak ktoś ma tutaj pracę z pensją pow. 2000tys. netto to nie warto wyjeżdżać...ale takie jest moje zdanie (może jak ktoś lubi zaszpanować kasą po przyjeździe do Polski to mu się spodoba...ale czy to jest wogóle zdrowe?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 08:10 te Michałek, anal-fabeto, w jakiej branży dostajesz bez znajomości języka polskiego 2000 tys. netto (rocznie, czy miesięcznie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertrobert2 Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 08:38 ...2000 tys. netto (rocznie, czy miesięcznie)? to łyżwiński płaci;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałek Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.devs.futuro.pl 11.12.06, 08:49 w każdej:) tylko własnie trzeba znać język polski, a nie używać "k****" co drugie słowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaca Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.server.ntli.net 11.12.06, 09:07 obudź się kolego bo bredzisz strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałek Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.devs.futuro.pl 11.12.06, 09:18 wstało się rano lewą nogą? bedbug w ass ugryzł,hehe? Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: Po pomoc z Irlandii do Polski 11.12.06, 09:40 Mając pensję 2000tys. netto ja bym wyjechał. Na Karaiby. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 No bo widzisz, jak wyjechac, to na stale. 11.12.06, 11:04 Na stale, to znaczy osiasc w normalnych warunkach. Mieszkanie/dom, samochod, normalna rodzina, zintegrowac sie z lokalnymi, praca za "normalna" pensje, a wtedy zyje jest zupelnie inaczej. Taka praca w przelocie to tylko na jakis czas, dorobic i do domu, ale wtedy nie mozesz nic powiedziec na temat miejscowych ludzi i zwyczajow. Sptykalem ludzi, ktorzy niby mieszkaja 10 lat za granica i niby wszystko wiedza o kraju i ludziach, a jak przyjdzie co do czego, to okazuje sie, ze nie znaja nawet jednego sasiada tak zeby z nim swobodnie pogadac, zaprosic ba impreze czy na kolacje i isc do niego z wizyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Ta bo nasi tamy wyjechali brudasy i nieroby IP: *.crowley.pl 11.12.06, 09:07 Odpowiedz Link Zgłoś
azebrowski Ale to my, Polacy, płacimy na was, "Irlandczyków" 11.12.06, 09:10 Wykształcenie jednego lekarza w Polsce po specjalizacji kosztuje ponad milion złotych. Polscy lekarze zasilą więc rzeszę dobrze opłacanych prywatnych lekarzy w Irlandii, a irlandzka i brytyjska publiczna służba zdrowia będzie jeszcze podlejsza. Nie mam nic przeciwko Polakom z Irlandii, którzy przyjeżdzają leczyć się do Polski, ale pragnę przypomnieć, że to ja oddaję prawie 50% mojej pensji na polskie składki zdrowotne, podatki, akcyzę, jeżdzę do pracy na benzynie, do której Państwu Polskiemu dopłacam 70%...Składki które płącą Polacy w Irlandii nie zasilają polskiego NFZ. Jeśli ktoś godzi się zarabiać 4x więcej, to musi wziąć pod uwagę koszt i standard życia na wyspach. A Polacy w Irnaldii i Anglii nie muszą Państwu Polskiemu oddawać nawet złotówki. Dla mnie to jest dwuznaczne moralnie i niesprawiedliwe społecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyjasnienie Re: Ale to my, Polacy, płacimy na was, "Irlandczy IP: 80.175.112.* 11.12.06, 09:25 Chcialaby tu cos wyjasnic. Nie jest prawda, ze obcokrajowcy (tym Polacy z wysp) korzytaja z opieki zdrowotnej nie placac za to. Przeciez jesli w POlsce nie pracujesz to nie masz ubezpieczenia i nie masz prawa do leczenia. Ja mam karte ubezpieczenia europejskiego. Kazdy placacy podatki w UK moze ja otrzymac. Znaczy to, ze odwiedzajacy Pl czy jakis inny kraj UE i majac wypadek korzysta sie z darmowej sluzby zdrowia na koszt ANGIELSKIEJ NHS. Nie mam najmniejszej ochoty wykorzystywac polska sluzbe zdrowia, place podatki w UK to niech NHS placi za moje leczenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard sprostowanie do Wyjaśnienia 11.12.06, 09:57 Wkradła sie podczas wyjaśnienia mała nieścisłość. W opisywanym artykule nie chodzi o odwiedzanie PL i podczas tego odwiedzania konieczność skorzystania ze służby zdrowia. Tu było celowe przybycie do Polski ze względu na wyższy poziom usług medycznych. W porządku byłoby dopiero wtedy gdyby za tamtejsze ubezpieczenie zostali obsłużeni według tamtejszych standardów albo gdyby dopłacili taką kwotę jaką musieliby wydać tam gdyby chcieli być tam leczeni według wyższych standardów. Ale wtedy nie musieliby tu przyjeżdżać. Niestety, na całym świecie jest tak, że do zaawansowanej medycyny mają dostęp tylko najzamożniejsi, tylko u nas tworzy się fikcję, że jest ona dostępna dla każdego. Mimo tej fikcji, część osób (chociaż oczywiście nie wszyscy potrzebujący, bo na tym właśnie ta fikcja polega) jest w stanie skorzystać z usług zaawansowanych i drogich w ramach ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu501 Re: Ale to my, Polacy, płacimy na was, "Irlandczy 11.12.06, 11:34 Tak było z naszym synem, przyleciał do Polski z kartą europejską poszedł do przychodni a oni nie wiedzieli co z TYM zrobić, dopiero po telefonie do oddziału NFZ-tu wszystko sie wyjaśniło, że nie musi nic płacić a przychodnia ma zkserować kartę i wypełnić odpowiednie druki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc W Galway jest tak samo ! IP: 87.192.248.* 11.12.06, 09:39 Nasza kolezanka prawie udusila sie, bo woda w organizmie zaczela dostawac sie do pluc a swietni irlandzcy lekarze stwierdzili, ze to uczulenie i kazali pic jej wiecej plynow. Trafila do szpitala w Polsce w ostatniej chwili !! Partacze. W Irlandii nie ma nic poza pieniedzmi. To wielka wies!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masonka Re: W Galway jest tak samo ! IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.06, 09:48 No i tam nasi dochtorzy partacze czuja sie jak rybka w wodzie. W Polsce trzeba sie coraz i coraz bardziej wykazac. Ciesze sie, ze Lodz ma taki dobry szpital - lubie Lodz;) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard paradoks :) 11.12.06, 10:21 bo dotychczas łódzka służba zdrowia wywoływała raczej negatywne skojarzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec W Anglii jest tak samo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 09:54 Moja koleżanka rodziła dziecko w angielskim szpitalu. Omal nie przypłaciła tego życiem, bo lekarze zapomnieli sprawdzić, czy łożysko jest całe (nie było)! Kilka dni po wyjściu ze szpitala zasłabła, i trzeba było ratować jej życie. Mamy świetnych i profesjonalnych lekarzy, choć ich niewątpliwy profesjonalizm idzie niekiedy w parze z chamstwem i niewrażliwością na potrzeby pacjenta. To, co się dzieje przy porodach, woła o pomstę do nieba. Lepiej rodzić w domu, z położną, jeśli ma się taką możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: w Polsce również zdarzają się wpadki 11.12.06, 10:29 i to nawet w przypadku, gdy płaci się lekarzowi, aby był przy porodzie. Również koleżanka mało co nie przypłaciła życiem bo lekarz nie sprawdził, czy było całe łożysko - a w dodatku jeszcze płaciła jemu prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dublin4 w Irlandii to klasyka IP: 82.198.144.* 11.12.06, 10:01 Pod wzgledem sluzby zdrowia Irlandia to kraj trzeciego swiata. Brud, syf lozka na korytarzach etc. Polscy lekarze maja duzo lepsza opinie o szpitalach w Polsce niz w Irlandii, tylko zarobki nie te. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitteleuropa Re: w Irlandii to klasyka IP: 149.9.0.* 11.12.06, 11:06 Wyspy Brytyjskie to brudastwo. Dotyczy to też np. kibli i knajp. Wystarczy porównać z Niemcami, Austrią lub Szwajcarią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dublin 4 za czyje pieniadze?!!! IP: 82.198.144.* 11.12.06, 10:17 tak przy okazji, to za czyje pieniadze lecza sie 'polscy irlandczycy'? czy nie za pieniadze biednych polskich podatnikow?!! tez jestem w Irlandii i denerwuja mnie tacy 'pseudopolacy' co tylko potrafia narzekac na Polske, wrecz bluzgac na swoj kraj i wychwalac Irlandie a gdy sa w potrzebie to przypomina im sie ojczyzna i darmowa opieka zdrowotna. Malo tego, nasi rodacy cwaniacy zarejestrowani sa czesto w Polsce jako bezrobotni i tak przyczyniaja sie do wzrostu gospodarczego naszej ojczyzny. Dlatego uwazam, ze Polacy pracujacy za granica nie powinni miec dostepu do bezplatnej opieki zdrowotnej w Polsce! powinni za nia zaplacic - i pisze to z pelna swiadomoscia prosto z Dublina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogusław Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.06, 10:29 No i co w tym dziwnego? Przecież leczyli ich pewnie lekarze z Polski którym było źle w kraju. Ci co wyjeżdżają to są właśnie najlepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.range81-158.btcentralplus.com 11.12.06, 10:40 Na pewno nie leczymy sie na koszt polskiego podatnika, bo tak sie nie da. Zeby skorzystac z uslug NFZ musimy miec karte ubezpieczenia. no a taki lekarz rodzinny dostaje za nas znacznie wiecej kasy niz za ubezpieczonego w NFZ, wiec pokrzywdzony nie jest. A poza tym Michalku, wcale nie trzeba mieszkac w piec osob w pokoju, zeby cos odlozyc. Ja z mezem i dzieckiem mieszkamy sami, pracuje tylko maz, do lidla nie jezdzimy bo inne sklepy mamy blizej, maz pracuje oczywiscie legalnie, placimy podatki, skladki, za przedszkole tez oczywiscie z wlasniej kieszeni, nie pobieramy zasilkow i jakos jestesmy w stanie odlozyc kase. A oszczedni nie jestesmy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: 213.228.247.* 11.12.06, 10:47 Taka jest prawda nie trzeba biedowac zeby w Irlandii cos odlozyc. Kazdy kto nigdy z Polski nie wyjechal nie moze nic na ten temat powiedziec. Ja mialam przykladowe 2000PLN i wyjechalam i wiecie co NIE ZALUJE! Pozdrawiam. A poza tym irlandia to kraj wiesniakow z kasa taka prawda rolnik w gumowcach jezdzacy najnowszym jeepem Mercedesa taka rzeczywistosc... Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Po pomoc z Irlandii do Polski 11.12.06, 10:43 Skoro dziecko po powrocie do Irlandii znów zachorowało to może poprostu ten kraj mu nie służy i trzeba wrócić do ojczyzny !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabama Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: 193.201.167.* 11.12.06, 11:00 W kwestii formalnej i peanów na temat wyleczenia w Polsce Atopowego Zapalenia Skóry i gronkowca złocistego - proponuję tym lekarzom dać w takim razie Nobla, bo do tej pory jeszcze się to nikomu nie udało. Z Atopią - chorobą genetyczną człowiek buja się całe życie, będą w lepszym lub gorszym stanie, a 100% atopików ma gronkowca który pustoszy skórę - tego też wyleczyć się nie da, chyba że mocząc delikwenta w formaline :-) Polakom udało się zdiagnozować problem. I nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Po pomoc z Irlandii do Polski 11.12.06, 11:02 W por. do zachodnich sasiadów (nie tylko Niemców), to o wiekszosci polskich szpitali/lów mozna tylko powiedziec: afrykanskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~ Re: Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.244.149.234.ostrow2.tnp.pl 11.12.06, 11:27 a faktem jest też to że często anglicy jeżdzą leczyc się do Francji, takie uroki upaństwowienia służby zdrowia po wygraniu wyborów na koniec II W.ś podziękujcie lordowi Beveridge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient zusu Po pomoc z Irlandii do Polski IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.12.06, 11:10 zarabiać i godnie żyć w irlandijest fajnie ale jak w tyłku strzyaknie to do polski po bezpłatne leczenie bo to łodzianin ale pracować i płacić na zus mam ja bo >wszyscy polacy to jedna rodzinadziwka i złodziej emigrant isędzina< Odpowiedz Link Zgłoś