Dodaj do ulubionych

Bez książek, ale w mundurku

25.04.07, 07:46
W mojej szkole średniej też obowiązywały mundurki. Oczywiście, jak wszystko,
mają one swoje plusy i minusy. Chciałbym tylko zwrócić uwagę na jedną sprawę.
Wsółczuję wszystkim dojeżdżającym uczennicom, które w zimie będą musiały
chodzić spódnicach. Przecież przy minusowej temp. będą musiały marznąć albo
po zajęciach przzebierać się w toaletach w spodnie (tak było w mojej szkole).
I przy temp. -10 stopni nie wystarczy złożyć ciepłe rajstopy lub majtki aby
nie marznąć.
Obserwuj wątek
    • adas313 No i taki to minister "edukacji". 25.04.07, 08:48
      Dziecko ma do szkoły chodzić w mundurku.

Nauka jest do tego niepotrzebnym dodatkiem.
    • raveness1 Re: Bez książek, ale w mundurku 25.04.07, 08:53
      Kon polski jest bublem genetycznym z trwale uszkodzonym mozdzkiem. Raczej nie
      da sie go wyleczyc...coz bywa, choroba to choroba.
      Ale odseparowanie go od spoleczenstwa jest koniecznoscia. To nie zarty, po
      zakompleksionych faszystach mozna sie wszystkiego spodziewac.
    • Gość: eb771 Bez książek, ale w mundurku IP: 212.244.179.* 25.04.07, 10:29
      Zdolne dzieciaki, z biednych rodzin, nie będą mogły z głodu skupić się na nauce
      z książek, na kupno, których nie będzie ich stać, ale za to będą chodzić
      w "pięknych" mundurkach, dzięki którym, jak głosi minister Gertych, wyrównają
      się ich szanse edukacyjne! Jeszcze kilka takich światłych pomysłów i ja również
      z synkiem podążę na zachód.
    • Gość: xxx Co za bezmózg IP: *.as.kn.pl 25.04.07, 12:13
      Hahahaha. Ale ten Giertych to ciolek. Jak chce zeby kasa z obiadow poszla na mundurki niech sam placi za obiady, albo niech oddaje swoje obfite posilki biednym. Pewnie zawsze mial co jesc to nie wie jak to jest chodzic glodnym. Wstyd i hańba. Lepiej niech obniza pensje posłom i kase przeznacza na pomoc biednym lub pensje dkla lekarzy.
      • Gość: janek Re: Co za bezmózg IP: *.chello.pl 27.04.07, 20:49
        wystarczy zastrajkować!! min. giertych zapowiedział ze kazdy strajkujacy przeciwko niemu otrzyma poczęstunek i cos do picia
    • Gość: miki Re: Bez książek, ale w mundurku IP: 62.233.185.* 25.04.07, 12:47
      Mam już dość nieudolnośći Ministra Giertycha.
      Zabrał pieniądze przeznaczone na stypendia i na obiady, przeznaczył je na
      mundurki.TYLKO PO CO te mundurki?!kwota 50 zł. jest kwotą zdecydowanie za
      małą.Jeśli dziecko urośnie w ciągu roku to co mam doszyć dłuższe rękawy.A może
      wyszedł z założenia że jak zrobi cięcie na obiadach to dzieci nie będą rosły i
      wystarczy jeden mundurek i najlepiej niech będzie pasował przez cały okres
      edukacji.CO?!!!!Cięcia stypendialne teżznajdą swoje odbicie.Tych których stać
      na naukę nie martwią się tym.Mam na myśli Giertycha.Ci którzy by chcieli a nie
      mają pieniędzy mają się gorzej.Chcieć nie znaczy móc , w tym przypadku.
      I to kolejny dowód na NIEUDOLNOŚĆ OŚWIATY POLSKIEJ
    • zajbel Bez książek, ale w mundurku 25.04.07, 15:47
      Mój Boże do czego to doszło . Znam sytuację dzieci z małych miejscowości bo w
      takiej mieszkam. Znam rodziny które do perfekcji opanowały sztukę życia za
      pieniądze gminy. Znam też takie które same borykają się z problemami i tych
      właśnie uderzy mundurkowanie dzieci. Nie wierzę że mundurek jest lekiem na
      całe zło w szkołach. On nic nie zmieni . Nadal będą bogaci i biedni , nadal
      poziom nauczania będzie zależał od programu i nauczyciela a nie od mundurka.
      Teraz też są przepisy które pozwalają mieć wpływ na ubiór dziecka w szkole.
      Zamiast obiadu, podręcznika , komputera dać mundurek to tylko ten minister
      jest zdolny .
    • karol99321 Może sutanny 25.04.07, 16:23
      od razu im dajmy?
    • Gość: puszka Re: Bez książek, ale w mundurku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 17:39
      Dla mnie to paranoja. Dzieci muszą mieć mundurek, ale już posiłku nie. I co on
      myśli, że jak będą mundurki to przestaną się nawzajem przezywać od wsioków i
      biedaków ? Całe szczęście, że chociaż szkoły średnie oszczędził od mundurków. A
      co z uczniami , którzy uczą się w gimnazjach przy liceach? Oni będą się czuć
      przez mundurki gorsi.
      • Gość: Anna Re: Bez książek, ale w mundurku IP: *.idc.net.pl 25.04.07, 18:48
        Ja juz od poczatku bylam zniesmaczona tym pomyslem. Dofinansowanie do mundurka-
        fajnie brzmi 50zl. Ale jest maly problem: jeden mundurek kosztuje 100zl
        (przynajmniej w jednym z tarnowskich gimnazjow), a ponadto pasowaloby miec
        przynajmniej jeden dodatkowy na wymiane(pot i tego typu sprawy. Koszty rosna do
        200zl. Uwzgledniajac pomoc pana ministra: 150 zl. Euforia. Prosze zauwazyc, ze
        150 zl w niektorych rodzinach to miesieczne wyzywienie. A jesli juz w rodzinie
        jest wieksza liczba dzieci to robi sie coraz weselej, nieprawdaz? Jesliby
        pieniadze na mundurki szly innego zrodla, niz pomoc glodnym, to bylabym bardzo
        zadowolona(przynajmniej w pewnym stopniu). Czy dlatego biedniejsi w Polsce maja
        jeszcze bardziej cierpiec glod, tylko dlatego, ze ministrowi wpadl do glowy
        pomysl stworzenia armii sztucznie usmiechnietych, pieknie ubranych uczniow,
        ktorzy za kilka lat wyrusza w podroz swojego zycia w poszukiwaniu wyzszego
        poziomu egzystencji?

Przepraszam, ze nie ma polskich znakow ale moj komputer ich nie posiada.
    • Gość: jarek107 Bez książek, ale w mundurku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 20:17
      Po co ksiazki uczniom lepiej dajmy im mundurki, wtedy dorównaja głupotą naszym
      rządzącym międzyinnymi miłosciwie panujacemu Romanowi Giertychowi a poza tym
      Boże chron nas przed idiotami.
    • Gość: janina Bez książek, ale w mundurku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 18:05
      I o to właśnie chodzi-chłodno ,głodno ale w mundurku.To już przestało być śmieszne -to już jest horror ,bo w imieniu prawa .
    • Gość: doda Bez książek, ale w mundurku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 21:33
      PIENIADZE NA STYPENDIA ZOSTAŁY UKRADZIONE RÓWNIEŻ STUDENTOM I NA CO ONE MAJĄ
      BYĆ PRZEZNACZONE? BO PRZECIEŻ NIE NA MUNDURKI DLA STUDENTÓW.CZYLI WIELEBNY PAN
      MINISTER GIERTYCH ZABIERA SZANSE STUDIOWANIA WIELU OSOBOM GDYŻ TE PIENIĄDZE
      BYŁY NAPRAWDE STUDENTOM BARDZO POTRZEBNE BO DZIECKO BOGATYCH RODZICÓW I TAK MA
      SIE ZA CO UCZYC. ALE NIE KAZDY Z NAS MA BOGATEGO TATUSIA.PANIE MINISTRZE NIECH
      NAM PAN ODDA NASZE STYPENDIA!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka