Dodaj do ulubionych

Pożegnanie z kasetą

• Gość: RMS404 Pożegnanie z kasetą - TO NIE CONDOR IP: 193.203.44.* 09.05.07, 18:10
      Bo condor miał odłączane kolumny. "Jakiś niefachowiec tu pracuje"
      • Gość: m Re: Pożegnanie z kasetą - IP: *.aster.pl 09.05.07, 22:42
        > Bo condor miał odłączane kolumny

a tam
      • Gość: Yan Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.lodz.msk.pl 09.05.07, 23:01
        Condor NIE MIAŁ odłączanych kolumn. Były "na stałe" a w jednej z nich był
        wbudowany m. in. zasilacz sieciowy
    • Gość: panzerpapst A Wiskord Szczecin to co ? Stilon produkował IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 18:15
      lepsze, ale "wiskordy" były też w PRLu, miały gorsza jakośc, ale były, ktoś tu nie odrobił lekcji:
      " W Polsce w czasach PRL jedyną powszechnie dostępną marką kasety był Stilon Gorzów"
      Jak sobie przypomne TDK chromowe kupowane za ciężkie bodajze 2,90 zielonych w Pewexie to az łezka w oku się kreci :))) Mam jeszzce kilka w szafie razem z Mexellami, innych marek nie uznawałem
      • xaliemorph Maxell'e 09.05.07, 18:40
        O widzę że tu jakiś pasjonat się znalazł :) Może wtedy dużego rozeznania nie miałem ale doskonale mi przypomniałeś markę kaset o najlepszej jakości jakiej akurat słyszałem (z własnych doświadczeń). Ba, utwory nagrane na kasetach wyprodukowanych przez firmę Maxwell do dzisiaj, jak na kasety magnetofonowe, dobrze brzmią. Z tym że ja preferowałem wersję o długości 120 minut :)
      • Gość: doc Re: tdk rulez;-) IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 19:14
        mialem tez kilka metalowych. to byla jakosc!
        • Gość: panerpapst Ty burżuju metalowy ! :))) IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 19:22
          Metalowe TDK chyba były nawet po ponad 6 zielonych :), sam miałem tylko 1 Maxella metalowego za trochę ponad 5, specjalnie kupionego dla "Brothers in Arms" spiraconego z cd, którego reklamowali wtedy jako pierwszy "cd full digital". Cholerka, brzmiało to super jak po raz pierwszy usłyszałem, do dzisiaj pamietam ten dźwięk talerzy perkusyjnych :)))
    • Gość: piotrek M-V de nastepny niedouczony debilek a wiskord szczecin ? IP: 85.183.152.* 09.05.07, 18:27
      ha ha kolejny niedouczony polski debilek a wiskord szczecin ? tam tez robili kasety
    • Gość: kamilaaaaaaaaaaaa Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:45
    • Gość: kamilaaaaaaaaaaaa Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:46
      kurde, a co z takimi najprostszymi dyktafonami na kasety:( tanie to było i chciałam taki sobie kupic
    • Gość: Michal Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.sdm.de 09.05.07, 18:47
      Wsadzaj sobie w odbyt jedna dziennie. Bedziesz mial zabawe do przyszlej wiosny.
    • Gość: oldschool Pożegnanie z kasetą?? IP: *.244.155.51.wifi155.tnp.pl 09.05.07, 18:51
      Winyle wracają do łask. Z kasetami będzie podobnie.
    • Gość: muzyk Vinyl skopiowany na kasete brzmi lepeij na kasecie IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 18:57
      zdigitalizowany, nie mowiac juz o skompresowanym do mp3. Robilem slepe testy
      osluchujac pyte vinylowa, przegrana na kasete (Technics az7) i zdygitalizowanej
      na progfesjonalnym sprzecie i przeniesianej na cd. Kaseta jako nosnik
      analogowy, pomimo, ze dynamika nie jest przylaczajaca (ok 60-70 dB z dolby c)
      calkowite brzmienie jest po prostu lepse niz z CD (odtwarzacz Audio Analogue
      Paganini)
      • Gość: muzyk Re: Vinyl skopiowany na kasete brzmi lepeij IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 19:00
        niż zdygitalizowany, tak mialo byc w temacie. Dodam, ze wszystko odnosi sie do
        starych vinyli z epoki analogowej i lampowej. Wspolczesne sa masteringowane
        cyfrowo i to jest porazaka.
    • Gość: Nihilista Pożegnanie z kasetą IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 19:04
      Przegrac na 1 DVD
    • Gość: doc ja tam sie ciesze;-) IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 19:12
      topowy magnetofon 3 glowicowy mozna kupic na allegro za mniej niz 100 zl

dawno temu kupowalem swoj w pewekscie za chyba 300 czy 400 usd
    • Gość: tobi A jak nagrać z radia i TV???? IP: 217.153.99.* 09.05.07, 19:29
      Gdy chcę nagrać jakąś audycję lub film z TV podczas mojej nieobecności robie to
      z łatwością na kasetach video VHS. Jeśli nie będzie odtwarzaczy i kaset to co w
      zamian? Nagrywarki DVD do TV kosztują 2-3 tys. zł. Czy o to chodziło?
      • Gość: panzerpapst Co ty opowiadasz ?! Jakie 2-3 tysiace ?! IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 19:32
        poniżej tysiaca sa juz nagrwarki z HDD, bez HDD dostaniesz za kilkaset zł, sa tansze niz odtwarzcze dvd sprzed paru lat.
    • Gość: beata oto nastała nowa epoka i trza ją wziąć, ok? IP: *.aster.pl 09.05.07, 19:36
      nie ma co biadolić, postęp idzie i iść będzie. Ja się cieszę z tego i czekam na
      więcej, może się doczekam, a może nie, ale napewno doczekają się moje dzieci,
      wnuki i z tego się cieszę. My mielismy życie było w PRLu i było do dupy, może
      przed moimi następcami świat będzie bardziej otwarty? Pragnę tego dla
      wszystkich, ok? Ale Kwacha nie chcę już więcej oglądać, bo zrobił to, co
      zrobił. Przez niego dłużej czekaliśmy na normalność, a nie dzięki niemu
      weszliśmy do UE, ok? Po co te kłamstwa>?????????????
      • miro1973 Re: oto nastała nowa epoka i trza ją wziąć, ok? 09.05.07, 22:23
        Po co te zale? Dyskutuje sie tu o tasmach a nie polityce- moze kompresik?
        • Gość: Daniel22 Kasety magnetofonowe i szpule najlepsze IP: *.net.pulawy.pl 10.06.07, 16:08
          A ja tam nagrywam na kasetach i magnetofonach szpulowych stereo i mam gdzieś mp3
          i ipody.Wole brzmienie analogowe a kasety jeszcze długo nie znikną chociaż wybór
          jest kiepski i trudno jest znaleźc np.kasete metalową bo o chromową już łatwiej
    • Gość: Maksiu2005 Pożegnanie z kasetą IP: 85.14.78.* 09.05.07, 19:40
      Ja myślałem że już znikły dawno już nie wiedziałem kaset w sklepie ni cd tez
      powinno zniknąć na rzecz DVD :)
    • Gość: Video 2000 Video 2000 IP: *.cust.tele2.de 09.05.07, 19:45
      "Popularnych technologii, które przechodzą nieubłagalnie do muzeum, jest coraz
      więcej. Podobnie wygląda los kaset VHS, które zadebiutowały na rynku w 1976 r.
      (technologię tę przeforsował koncern JVC po ciężkiej walce rynkowej z Sony i
      Philipsem, które promowały alternatywne nośniki Betamax i Video 2000)."

Mala korekta - system Video 2000 zostal stworzony przez GRUNDIGa i Philipsa.
      Panowie redaktorzy - przydałby się lepszy research.
    • Gość: stach Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:52
      zrób ich spis i mi wyślij, może kupie od ciebie coś jak znajde coś ciekawego w
      tej kolekcji szczepanczernecki@o2.pl
    • Gość: fla Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.crowley.pl 09.05.07, 20:04
      > ja mam 300 kaset i co z tym zrobić?

proste - wrzucic pod walec, z plackow wyciąc zgrabne krazki i juz masz pirackie
      cd ze swoja muzyka... ;)
    • Gość: kal800 Pożegnanie z kasetą IP: *.gdynia.mm.pl 09.05.07, 20:54
      Cóż to za brednie??? CD do lamusa? Przecież to nonsens, nic innego nie oferuje
      takiej jakości jak płyta CD (oprócz kaset DAT oraz płyt winylowych) i nie widać
      na horyzoncie nic co mogłoby ten nośnik zamienić - SACD czy DVD Audio potrzebują
      jeszcze dużo czasu żeby na dobre wejść...
      • Gość: Acsl Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.acn.waw.pl 10.05.07, 00:13
        Ja kaset nie używam od czasu pozyskania sprzętu obsługującego Mini Disc -
        firmy SONY rzecz jasna. Mimo iżabawka nie przyjęła się w Polsce aż na tyle
        poważnie, to nie zastąpię jak narazie płyt MD / HI-MD na nic innego co może
        zapisać pliki (nietylko) muzyczne. Jest tanie, małe i od czorta włazi na jedną
        taką pierdółkę . HI-MD za 25 PLN = 1 GB pojemności. Odtwarzacze są droższe, a
        jak chce mieć 10 GB muzy, kupuję 10 płyt HI-MD i problem z głowy. Napewno jak
        zgubię sprzęt, albo ktos mi go gdzieś buchnie, nie będę płakał, że straciłem
        całe 10 GB muzy itp... a jedynie sprzęt i jedną MD...
        • Gość: hannah24 Re: Pożegnanie z kasetą IP: 81.210.119.* 10.05.07, 01:19
          Wszyscy tutaj o muzyce, a co z nagrywaniem siebie, np. żeby ćwiczyć naukę
          języka obcego. Ja nagrywam sobie tekst, przesłuchuję, poprawiam, fragmenty
          nagrywam od nowa, potem daję nagranie do omówienia nauczycielowi, on sobie
          przesłuchuje, itd. Jak coś takiego zrobić na innym nośniku? Kasety VHS służą do
          nagrywania programów tv. w nocy albo gdy jestem poza domem, można 30 razy coś
          nagrać, potem pożyczyć komuś. O wiele Latwiej na takiej kasecie znaleźć mały
          fragment tekstu czy obrazu. Na płytach CD o wiele trudniej.Sony i reszta robią
          pieniądze a o wygodzie klientów to oni napewno nie myślą
    • Gość: kanarek Uwielbiałem ten dźwięk trzasku... IP: 62.233.164.* 09.05.07, 20:55
      Jak teraz żyć bez tego....rozpacz większa niż po śmierci Józefa Stalina....

fototel.pl/
    • Gość: bigfly na pohybel CD! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:02
      kompakty były kiedyś reklamowane jako niezniszczalne pamiętacie? w radiu Pomorza
      i Kujaw kiedyś na początku lat 90-tych w audycji na żywo został ten cud techniki
      złamany na pół, a potem włożony do odtwarzacza i grał. a przynajmniej kazano nam
      w to uwierzyć na słowo. CD i DVD jest na rękę wielkim korporacjom właśnie ze
      względu na swoją krótką żywotność. wystarczy parę rys i już biegniemy do sklepu
      po następny. znowu wydajemy forsę. zarówno nośniki, jak i odtwarzacze są bardzo
      tanie w produkcji, trudno o lepszy model-produkt z punktu widzenia SONY, czy
      innych gigantów. są jednorazowego użytku, dlatego powiadam wsadzcie je sobie w
      tyłek!
    • Gość: gobo Pożegnanie z kasetą IP: *.lodz.mm.pl 09.05.07, 21:03
      Witam
      Dla młodych ludzi zawsze będzie liczyć się prostota kart pamięci czy formatu
      mp-3 ale tu niestety nie ma miejsca na jakość taką jak np. płyta winylowa kaseta
      cc czy nawet płyta CD.
      Szkoda że tak młodym ludziom słoń już na uch nadepną.
      Pozdrawiam
      • Gość: Slamazzar Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:55
        Trudno się dziwić! Ludziom, którzy od dziecka pół życia spędzają z słuchawkami
        w uszach i regulatorem głośności ustawionym na maxa, na prawdę jest teraz
        wszystko jedno, czego słuchają... Hehe, a potem w wieku 40 lat
        będzie: "Tatusiu, jak się nazywa prezydent Francji?" - "Cooo??? Aaa, wpół do
        piątej synku!" ^_^
        Pozdrówki
      • Gość: lamer Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 22:13
        Gość portalu: gobo napisał(a):

> Witam
        > Dla młodych ludzi zawsze będzie liczyć się prostota kart pamięci czy formatu
        > mp-3 ale tu niestety nie ma miejsca na jakość taką jak np. płyta winylowa kaset
        > a
        > cc czy nawet płyta CD.
        > Szkoda że tak młodym ludziom słoń już na uch nadepną.
        > Pozdrawiam

Jest gorzej, wytwórnie muzyczne specjalizują sie w produkcji muzyki pod tzw.
        bumboxy. Jeżeli ktoś ma możliwość posłuchania CD wydanego 10-15 lat temu, i ma
        możliwość posłuchania wersji zremasterowanej cyfrowo, gdzie w jakikolwiek sposób
        nastąpiła ingerencja w muzyke wie o czym pisze. Niskie tony chude i cienkie jak
        na pierdzące głośniki komputerowe przystało, wysokie wyciągnięte itd. Nie jestem
        audiofilem i nie mam sprzętu za Bóg wie ile kasy, mam na tyle dobry żeby z
        łatwością usłyszeć co jest z CD a co z pochodzi z jakiegokolwiek kompresowanego
        formatu. Kompresja oznacza stratę, której na ogół nie słychać w większości
        popularnego sprzętu. Pisze o takich zjawiskach jak scena i przestrzeń w muzyce.
        Tego nie usłyszycie z głośników komputerowych.
        Cudów nie ma i nie będzie, CD czy płyta winylowa nadal dostarcza więcej
        informacji i tak zostanie.

Co do kaset, w pewnym momencie TDK chyba myślał myślał i wymyślił podbicie basów
        i wysokich poprzez specjalnie dobrana mieszankę, głównie dotyczy to kaset
        metalowych i chromowych. Idealne rozwiązanie dla radiomagnetofonu i starych
        decków, ale nie dla dobrego kaseciaka. TDK SA-XX z podwójnym podbiciem taki cud
        zamiast funkcji kontur, dobre dla kasprzaków (nawet z najtańszą głowica Alpsa),
        ale już nie dla lepszego sprzętu, wychodziło coś dziwnego w połączeniu z
        rodzimymi Altusami wychodziła makabra.

MP3 lubie słuchać jak szlajam sie po mieście :D
    • patman Wczoraj kilkadziesiąt kaset wyrzuciłem na śmietnik 09.05.07, 22:02
      W sumie ciut było tego żal, ale od lat leżały i zbierały kurz. Za niedługo czas na płyty CD.
    • Gość: mama Re: Pożegnanie z kasetą IP: 83.238.150.* 09.05.07, 22:38
      A ja mam dzieci, które oglądają mnóstwo bajek - mamy zarówno wiele płyt jak i kaset VHS. Ale płyty bardzo szybko się niszczą (szczególnie jeśli dzieci same obsługuja sprzęt) i ciężko ogląda się bajkę jeśli się zacina. Kasety mają wiele lat i jakość bez zmian. A kiedy trzeba przerwać oglądanie bajki (na kasecie) i powrócić na drugi dzień do oglądania to nie ma problemu. Z płytą już jest problem, bo trzeba szukać "tego momentu".
    • Gość: gnago Pożegnanie z kasetą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:38
      Taaak, jak to nowe wypiera stare i nowe ponoć jest lepsze. Pamiętam czasy gdy kaseta kosztowała 1/3 płyty CD. Dziś wytłoczenie jednego CD-eka czy DVD to grosze dalsze 5% dla wykonawcy i reszta dla właściciela cyrku. A najlepiej jak wejda pamięci z licencją na odtworzenie jedynie kilkakrotne utworu. Ale będę mógł sobie osobiście skonfigurować zawartośc tego nośnika i będzie super crazy cool i tak dalej tylko powiesić ...... takie mendy rewolucja blisko?
    • Gość: Rzywwy Artykuł zerżnięty z daily mirror,telegraph z 08.05 IP: *.atol.com.pl 09.05.07, 22:57
      Wczoraj wracałem z Londynu i na lotnisku czekając na samolot dorwałem daily
      mirror wczorajszy. Na necie nie znalazłem dokładnie tego samego artykułu tylko
      nieco inny ale liczby i trochę innych danych się zgadza:
      www.mirror.co.uk/news/technology/tm_method=full%26objectid=19061180%
      26siteid=89520-name_page.html ,
      www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml;jsessionid=LBQEYJMUEXBATQFIQMGSFFWAVCBQWIV0?xml=/news/2007/05/07/ntapes07.xml
      Co prawda wątek jest rozwinięty ale autor poszedł na łatwiznę...
      Już pomarudziłem:) CZUWAJ
      • Gość: condor Re: Artykuł zerżnięty z daily mirror,telegraph z IP: *.aster.pl 10.05.07, 11:27
        No nie wiem, czyzby Telegraph pisal o polskich klimatach typu Stilon i zespol
        Siekiera? ;-))
        zreszta w artyklule jest nawet podant Telegraph jako zrodlo jakichs rzeczy.
        nie ma co marudzic bez sensu przy tak smutnej okazji jak pozegnanie z kaseta :-)
    • Gość: Faggot Re: Pożegnanie z kasetą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:01
      Ja mam ponad tysiąc kaset i niczym się nie przejmuję. Nie wyrzucę ich przecież
      na śmietnik. Kupa wspomnień, kawał mojego życia, ech te czasy już nie wrócą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka