Dodaj do ulubionych

Nowy zawód: Ręce do pracy

IP: *.who.vectranet.pl 09.05.07, 18:22
Tak samo jak przez lat 15 poszukujący pracy płakali, że nie ma pracy, tak samo
teraz pracodawcy płaczą, że nie ma kto pracować! I tak samo jak ci pierwsi nie
potrafili zrobić rachunku sumienia, tak samo ci drudzy nie chcą tego zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: pluto Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:35
      tylko ktoś kkto kończy studia zna języki obce itd. nie czeka na propozycje
      pracy jako murarz , spawacz w stocznie czy kierowca z całym szacunkiem dla
      tych zawodów...
      • tetlian Re: Nowy zawód: Ręce do pracy 09.05.07, 22:01
        Niestety z zawodem polityka jest identycznie. Każdy nim może zostać. Nawet
        prosty chłop nie rozumiejący praw rządzących tym światem. Nie ma tutaj żadnych
        kryteriów. I przez to mamy polityków jakich mamy.

---
        Tak nasz Jarosław obiera banana
      • Gość: JanuszR Re: Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:26
        Nie jest to prawdą. Mam studia, doświadczenie zawodowe, znam angielski,
        najnowsze technologie i co? Po 2,5 roku bezrobocia zdecydowałem się na własną
        firmę. Przeszkodą zapewne był wiek, nie jestem już szczawikiem. Zauważam jednak,
        że często pracy nie znajdujemy ponieważ dysponujemy ZBYT WYSOKIMI
        kwalifikacjami. Dlatego teraz czekam na zawód "głowy do pracy"
      • sokolasty Re: Nowy zawód: Ręce do pracy 10.05.07, 10:55
        Mądry autor artykułu napisał, że do wykonywania pracy spawacza stoczniowego
        wystarczą chęci ROTFL
    • racz31 Nowy zawód: Ręce do pracy 09.05.07, 18:35
      Z prostego powodu przyjmują na wyżej wymienione stanowiska od ręki ponieważ
      propozycja zarobków jest przeważnie na poziomie 600-800 zł netto, a za tak
      żenujące pieniądze coraz trudniej kogoś znaleźć do pracy stąd tyle wakatów.
      • Gość: mar Głupoty piszą w gazetach IP: 82.139.157.* 09.05.07, 18:45
        > Z prostego powodu przyjmują na wyżej wymienione stanowiska od ręki ponieważ
        > propozycja zarobków jest przeważnie na poziomie 600-800 zł netto, a za tak
        > żenujące pieniądze coraz trudniej kogoś znaleźć do pracy stąd tyle wakatów.

Wakaty ,dużo ? Gdyby były nie płaciliby po 600 zł
    • xaliemorph Nowy zawód: Ręce do pracy 09.05.07, 20:07
      I dobrze. Tak jest na zachodzie i to jest poprawne. Brakuje jeszcze częściowych etatów pracy jak 3/4 etatu czy pół etatu, by raz zaktywizować zawodowo studentów którzy już po zakończeniu studiów by posiadali doświadczenie, a dwa by zaktywizować zawodowo kobiety wychowujące dzieci. Sami spróbujcie pracować na pełen etat z czasem dodatkowymi nadgodzinami i wychowywać dziecko. A teraz to samo z pracą na pół etatu, czasem na 3/4. Można? Oczywiście że tak, ale pracodawcy jeszcze muszą do tego dojrzeć (w końcu jeszcze większość się wykształciła na złotych czasach transformacji ustrojowej gdzie zbijało się fortuny na niskich kosztach pracy a nie na innowacji czy przemyślanym biznesplanie). A nie ściąganie chińczyków by za miskę ryżu mogli pracować na nowy samochód dla szefa buraka, bo jego poprzedni półroczny się mu już znudził.
      • Gość: M. Re: Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 07:47
        W takim razie ja mialem to szczescie, ze przyjeli mnie do firmy na 4/5 etatu,
        dopasowujac sie do moich pozostalych zajec, tj. pracy w charakterze nauczyciela
        angielskiego w firmach...
    • Gość: jobb hehe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:25
      W tym "nowym zawodzie" nie spotkałem się z wynagrodzeniem wyższym niż 800zł. Więc ja poszukam tradycyjnie...
      • Gość: ziggy Re: hehe... IP: *.who.vectranet.pl 09.05.07, 23:25
        A całkiem nie dawno ten "nowy zawód" nazywał się "robol". Jak to się czasy
        zmieniają. No no.
    • Gość: Pi teraz 15 lat czekania na kontrreformację oświaty IP: *.120.udn.pl 10.05.07, 00:03
      Zawód 'robol' stał się niemodny - kształci się tylko 'biurwy'.
      Jak juz ktos kończy liceum to chce być chociaż 'menadżerem'.
    • Gość: niuniuś Prostytutki to nawet rąk do pracy mieć nie muszą ; IP: *.chello.pl 10.05.07, 07:17
      • Gość: manne Re: Prostytutki to nawet rąk do pracy mieć nie mu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.07, 08:26
        ... ale lepiej by bylo!
    • Gość: MAX45 Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.btk.net.pl 10.05.07, 09:28
      Mam wszystkie uprawnienia w ochronie:lic.IIst.POF ,lic.IIst ZT, uprawnienia
      kierownik bezpieczeństwa ,legit. Ddo pracy z bronią palną bojową ,8 lat
      doświadczenia w pracy w ochronie łacznie z kierowaniem strukturami liczącymi
      700 ludzi.I co mi ostatnio zaproponowano ? Umowa Zlecenie za 6,80 brutto, a ja
      odpowiadałem za 1200 tys. miesięcznego przychodu.Podszedłem do tego w
      filozoficzny sposób toż to pracodawcy sprawa jak mnie wykorzysta ,a wykorzysta
      mnie tak jak zapłaci.Ostatni płacił mi 8 tys. miesięcznie brutto ale wycisnąłem
      mu 75 tys. miesięcznie większy zysk z tylko o 2 tys. większego przychodu.
      A teraz w tym całym wzajemnym udwaniu rozmyślam jak się przekwalfikować ,wszak
      mam książeczkę spawacza i ultradżwiękowe i rtg badania spoin wykonywałem ,a za
      sensowną pensję jest mi obojetne gdzie bedę pracował.
    • Gość: OKO Re: Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.07, 10:02
      No śmiesznie się porobiło skończyłem studia a jak idę ze znajomymi murarzami na
      browar to ja muszę oszczędzać bo zarabiam połowę miej pomimo że mam niby ta
      średnia krajową:/ ale nie narzekam bo moja dziewczyna jest lekarzem i ma 900 zł
      podstawowej pensji- 1/4 zarobków murarza :)
      • Gość: ja Re: Nowy zawód: Ręce do pracy IP: 81.26.0.* 10.05.07, 12:10
        zle studia skonczyles
    • Gość: kiku Niczym w PRL powraca kult robola IP: *.chello.pl 10.05.07, 10:18
      Teraz robol będzie pracował za 5 tys., a wykształciuchy za 800 zł. PRL wraca.
      • Gość: 1234 Re: Niczym w PRL powraca kult robola IP: 195.160.253.* 10.05.07, 12:28
        Gdybyś był prawdziwym wykształciuchem to miałbyś szacunek do ludzi którzy ciężko pracują fizycznie NA TWOJĄ wypłatę i nie obrażał byś ich pogardliwym słowem robol... Poza tym w końcu zaczął działać rynek i to on wycenia ludzką pracę. Widocznie praca takiego "wyuczonego" po prywatnej "Szkole biznesu marketingu i szlag wie czego" lub niebieskiego ptaka po etnologii jest tyle warta (800 złotych)..... A odnośnie kultu to właśnie upada kult "mgr" przed nazwiskiem który sprawiał że "czy się stoi czy się leży...."
        • smallwoodek Re: Niczym w PRL powraca kult robola 10.05.07, 14:24
          Taak... rozumiem że fizyk jądrowy ("a kto tam wie co oni tam po tych
          laboratoriach produkują, pani kochana, to jakieś ciemne sprawki na pewno")
          powinien zarabiać mniej od człowieka który kopie rowy... Filozofów, historyków i
          muzyków do kopalń, po cholerę oni komu; plastycy niech malują to co się sprzedaje;
          ech
          szkoda gadać
          • Gość: 1234 Re: Niczym w PRL powraca kult robola IP: 195.160.253.* 10.05.07, 14:56
            Filozof, czy historyk który ma jakieś osiągnięcia naukowe , bądź wykonuje coś co jest dla kogoś użyteczne na tyle że chce za to zapłacić na pewno nie będzie zarabiał 800 złotych... Codzi mi o to że filozofię kończy tysiące ludzi co roku a zapotrzebowanie jest tylko uczelniane, więc 99% z nich jest niepotrzebna! Więc jeśli chcą zarabiać to muszą iść choćby do tych przytoczonych przez ciebie kopalń. Takie to trudne do zrozumienia? Słyszałeś o czymś takim jak podaż i popyt? A co do fizyka jądrowego to dlaczego ma zarabiać skoro niema u nas nawet jednego reaktora? Za to że miał kaprys i samozaparcie w studiowaniu?
            • Gość: Ahmeni Re: Niczym w PRL powraca kult robola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:14
              "Nauka uległaby stagnacji, gdyby miała służyć wyłącznie celom praktycznym."
              - Albert Einstein
        • Gość: pol Re: Niczym w PRL powraca kult robola IP: 212.69.68.* 10.05.07, 14:31
          Strasznie mnie to rozbawiło, szczególnie "to miałbyś szacunek do ludzi którzy
          ciężk
          > o pracują fizycznie NA TWOJĄ wypłatę "
          hehe, no to chyba oni wynależli pralki, samochody, telewizory a wykształciuchy
          tylko przy biurkach kawe piją. A co to praca umysłowa to nie wysiłek, ja bym
          czasem z chęcią złapał łopate i powymachiwał bo mi juz oczy od kompa padają, a
          może niech robole siądą i zaprogramują frezake CNC żeby mi te łopate zrobiła
          typowe komunistyczne myślenie kolego
          • Gość: 1234 Re: Niczym w PRL powraca kult robola IP: 195.160.253.* 10.05.07, 15:03
            A kto te pralki telewizory zrobił? Kto stał przy tez programowalnej frezarce? Inżynierowie? Zarówno jednym jak i drugim należy się szacunek. Jeśli tego nie rozumiesz to znaczy że jesteś zwykłym bucem i że wykształcenie tylko przewróciło ci w głowie. A wracając do łopaty to jak na mój gust jest ona wynikiem działania prasy i szlifierki a nie frezarki numerycznej...
            • Gość: Ahmeni Re: Niczym w PRL powraca kult robola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:21
              Przy frezarce CNC stoi właśnie technik albo inżynier. Szacunek nalezy się jednym
              drugim - piszesz w jednym zdaniu, a w drugim nazywasz rozmówcę bucem. Skąd taka
              niekonsekwencja?
              Co do procesu produkcyjnego łopat nie jestem zorientowany, ale nie wyobrażam
              sobie tam zastosowania dla szlifierki - może mi rozjaśnisz tę kwestię?
        • Gość: kiku Robole pracują na moją wypłatę? IP: *.chello.pl 10.05.07, 15:38
          A to nowość, ciekawe w jaki sposób. Jak widać, powraca kult robola jak w czasach
          prl-u - poprzewracało im się w głowach, a jak już przyjdą to robią łaskę, że coś
          robią (a za duże pieniądze przecież). Wracają czasy, gdy robol zarabiał 2-3 razy
          więcej niż wykształciuch, wracają czasy prl-wkich hydraulików - chamskich,
          leniwych "speców", co trzy razy trzeba ich wzywać, żeby wymienili cieknącą rurkę
          w kiblu.
        • Gość: birtha Re: Niczym w PRL powraca kult robola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:24
          Kult mgr upada bo fatalna jest jakość kształcenia, studentów produkuje się na
          pęczki, uczelnie poszukują źródeł finansowania (czytaj coraz większej liczby
          studentów płacących czesne), a kadra pracuję na kilku etatach żeby przyzwoicie
          zarabiać. Każdy , absolutnie każdy (wyłączając ludzi z ciężki upośledzeniem
          umysłowym) może dziś w Polandii zdobyć wyższe wykształcenie. Tylko liczby i
          statystyki nie sprawiają, że jets to wykształcenie solidne a ludzie wartościowi.
          A tak btw; zastanawia mnie fenomem wdarcia się do języka słowa "wykształciuchy".
          Sama geneza powstania tego nowotworu językowego pachnie głeboką komuną.
    • Gość: HHHAAA Re: Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:37
      No a nie mówiłam dzieciom -po ciorta wam studia!
      Skończ podstwówkę i idź dołopaty a uczyć się możesz później jak się rozejrzysz
      w świecie co i jak. Uczyc sie można i po 40ce a żyć samodzielnie i za godziwe
      pieniądze w młodości.
      • Gość: prawda Re: Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.net81.citysat.com.pl 10.05.07, 12:11
        Świete słowa :)
    • monsiu73 Nowy zawód: Ręce do pracy 10.05.07, 15:23
      to bardzo ciekawe,bo moi rodzice od ponad roku nie mogą znaleźć żadnej pracy,
      fizycznej ani umysłowej, na prowincji, 80 km od W-wy.Próbowali wszędzie. Ojciec
      ma wyższe wykształcenie, matka średnie i nawet do Biedronki nie chcieli ich
      przyjąć na kasjerów. Powód-wiek.Są po pięćdziesiątce.Sprawni fizycznie i zdrowi.
      Takie artykuły powodują,że mam ochotę krzyczeć do ich autorów - ciekawe, gdzie
      tak chętnie przyjmują do pracy?Czy zdrowi ludzie po pięćdziesiątce są już
      spisani na straty?A tamtejszy urząd pracy nie ma żadnych ofert,ani dla młodych
      ani dla starych....
    • dlaczego_jaa Re: Nowy zawód: Ręce do pracy 10.05.07, 15:33
      PRAWDE TEN REDAKTOR PISZE??? Mieszkam w zachodnipomorskim. Chetnie
      przekwalifikowalbym sie... np. na pracownika stoczni szczecinskiej. ILE TAKI BEZ
      KWALIFIKACJI MOGLBY DOSTAC NA POCZATEK? Pytam zupelnie powaznie, jak ktos wie to
      prosze niech odpowie.
    • Gość: marcin1 Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.07, 19:08
      zostan dekoratorem www.balonalia.pl
    • Gość: regiomal Re: Nowy zawód: Ręce do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:21
      Myślę, że problemem jest niedopasowanie zapotrzebowania rynku pracy z
      wykształceniem Polaków w wieku produkcyjnym. (albo na odwrót) Mamy sporo bardzo
      dobrze wykształconych ludzi tylko dla nich nie ma pracy. To należy zmieniać.
      Miejsca pracy dla budowlańców, kierowców, murarzy nie zabraknie w Polsce przez
      najbliższe 50 lat bo pewnie tyle zajmie nam nadgonienie zachodu pod względem
      infrastrukturalnym. Natomiast ludzie po wyższych studiach (znam nawet osoby po
      kierunkach technicznych) mają problemy ze znalezieniem satysfakcjonującej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka