Dodaj do ulubionych

Rewolucja w oprogramowaniu

05.06.07, 13:57

To nie pierwszy raz, gdy Google oferuje narzędzia programistom. Firma, jak
wielu konkurentów, udostępniła w ostatnich latach wiele swoich programów
innym, w nadziei, że wykorzystają je do budowy własnego oprogramowania i serwisów.

Dla Google oprogramowanie to narzędzie i marketingowy bonus, a dla MS produkt
finalny. Różnica dość istotna.

Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: 66.28.139.* 06.06.07, 11:14
      Idą ciężkie czasy dla małych-miękkich. Google przejmują rynek a oni w tym czasie
      zamiast się rozwijać po staremu bredzą i straszą. Tylko, że teraz, w otoczeniu
      firm o przyjaznym wizerunku, wyglądają jak dziurawy strach na wróble, który
      śmieszy zamiast przerażać.
      • Gość: Marecki Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: *.eranet.pl 07.06.07, 00:15
        Jasne. Idą za to złote czasy dla programistów. Będą tworzyć soft korzystając z
        darmowych narzędzi i... chyba też będą za darmo go sami rozdawać. Przecież
        Google rozdaje wszystko za darmo, więc soft tworzony narzędziami Googla też
        powinien być za darmo. A jak ktoś będzie chciał sprzedać własne oprogramowanie
        to niech spada na drzewo. Ktoś (np. Google) napisze darmowe. A reszta
        programerów - do sprzątania ulic.
        • Gość: . Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: 64.34.251.* 07.06.07, 18:02
          Kolega najwyraźniej nie zdaje sobie sprawy, że chyba wszystkie większe darmowe
          projekty np. KDE, OpenOffice tworzone są w znacznej mierze przez płatnych
          programistów, zatrudnionych przez duże firmy. Te firmy nie są głupie i na pewno
          nie pozwolą sobie powiedzieć dobrym fachowcom "na drzewo".
          Model tworzenia płatnego oprogramowania o zamkniętym źródle jest gorszy i jako
          taki skazany na powolne wymarcie. Takie to już prawo natury.
          • tetlian Re: Rewolucja w oprogramowaniu 12.06.07, 21:04
            Jak tak dalej pójdzie, to za 10 lat Google będzie władać całym światem. Ale i
            tak lubię ich produkty.
            • konread Re: Rewolucja w oprogramowaniu 17.06.07, 18:42
              tetlian napisał:

> Jak tak dalej pójdzie, to za 10 lat Google będzie władać całym światem. Ale i
              > tak lubię ich produkty.

W zasadzie to już włada i jest to na tyle niebezpieczne, że ciałem się stały
              dawne reklamy Google, która głosiła "czego u nas nie ma, to znaczy że nie
              istnieje w sieci". To niebezpiecznie Google zaczęło internautom narzucać w jaki
              sposób mają budować strony, i to jest teraz ważniejsze niż trzymanie się
              standardów W3C, aby strona nie wyleciała z indeksu wyszukiwarki. Ale trzeba
              przyznać że niczego póki co na rynku nie ma.
        • Gość: durnegoogle Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: 209.233.32.* 17.06.07, 22:11
          google dokladnie do tego doprowadza. Place NAJLEPSZYCH programistow w USA
          roczne sa gorsze niz dobrego AKTORZYNY w POLSCE miesiecznie.

Poza tym google to najwieksze zagorznie dla prywatnosci ze wzgledu na ich
          sledzenie tego co i z jakiego komputera ludzie wyszukuja.
      • gburiaifuria Re: Rewolucja w oprogramowaniu 17.06.07, 23:20
        Gość portalu: :) napisał(a):

> Idą ciężkie czasy dla małych-miękkich. Google przejmują rynek a oni w tym czasi
        > e
        > zamiast się rozwijać po staremu bredzą i straszą. Tylko, że teraz, w otoczeniu
        > firm o przyjaznym wizerunku, wyglądają jak dziurawy strach na wróble, który
        > śmieszy zamiast przerażać.

i bardzo dobrze, ze tak jest.
    • domino00 Re: Rewolucja w oprogramowaniu 06.06.07, 20:36
      no, ale to zdjęcie to chyba sprzed 10 lat, Eric wygląda już trochę inaczej, a co
      do rozwoju aplikacji wydaje mi się, że ważniejsza od wątku desktopowego będzie
      linia mobile, w nowych iPhone Google Maps będzie od razu zainstalowane, a Google
      Calendar już działa w wersji mobile
    • zorro_i_juz Re: Rewolucja w oprogramowaniu 07.06.07, 17:01
      maruda.r napisał:
      > Dla Google oprogramowanie to narzędzie i marketingowy bonus, a dla MS produkt
      > finalny. Różnica dość istotna.
      A dla uzytkownika?
      Juz nie tak istotna, prawda?
      A ja jestem uzytkownikiem a nie Googlem czy Microsoftem.
      • maruda.r Re: Rewolucja w oprogramowaniu 08.06.07, 18:26
        zorro_i_juz napisał:

> maruda.r napisał:
        > > Dla Google oprogramowanie to narzędzie i marketingowy bonus, a dla MS pro
        > dukt
        > > finalny. Różnica dość istotna.
        > A dla uzytkownika?
        > Juz nie tak istotna, prawda?
        > A ja jestem uzytkownikiem a nie Googlem czy Microsoftem.

Sądzisz, że Lenor dodany do Ariela w ramach promocji jest za darmo?
        Za darmo po prostu nic nie ma. Tak jak wspomniał powyżej anonimowy forumowicz:
        najlepsze rzeczy piszą najlepsi, ale tylko wtedy, gdy są dobrze opłacani.

• zorro_i_juz A kiedy darmowy system operacyjny Google? 07.06.07, 17:06
      Czy Linux to jedyny darmowy OS ? Ciekawe kiedy Google zacznie wypuszczac cos
      konkurencyjnego do Windows?
      • Gość: . Re: A kiedy darmowy system operacyjny Google? IP: 64.34.251.* 07.06.07, 18:22
        Nie jedyny ale najbardziej zaawansowany. Prócz jądra Linuks istnieje jeszcze
        Hurd ale do pełnej funkcjonalności dużo mu brakuje. Są jeszcze systemy *BSD.
        Niestety mają dużą słabość - licencję która umożliwia zawłaszczanie kodu nawet
        przez takie zakały jak M$. Wszystkie są mniej więcej zgodne z ogólnouniksowymi
        standardami co jest wielką zaletą. Nie ma sensu robić czegoś nowego kiedy to co
        jest sprawdza się wyśmienicie.
        • maruda.r Re: A kiedy darmowy system operacyjny Google? 08.06.07, 18:28
          Gość portalu: . napisał(a):

> Nie jedyny ale najbardziej zaawansowany. Prócz jądra Linuks istnieje jeszcze
          > Hurd ale do pełnej funkcjonalności dużo mu brakuje. Są jeszcze systemy *BSD.
          > Niestety mają dużą słabość - licencję która umożliwia zawłaszczanie kodu nawet
          > przez takie zakały jak M$.

Sugerujesz, że kod BSD Microsoft może przejąć i zmonopolizować?

• Gość: gość portalu Re: A kiedy darmowy system operacyjny Google? IP: 66.28.139.* 09.06.07, 22:50
            Nie bardzo rozumiem co by miało oznaczać pojęcie "monopolizacja kodu" ale
            niestety jest prawdą, że każdy kod na licencji BSD może być włączony nawet do
            Windowsa. Trudno się więc dziwić, że nie cieszy się ona wielką popularnością.
            • Gość: Z Re: A kiedy darmowy system operacyjny Google? IP: 212.69.73.* 12.06.07, 03:41
              Przykład: MacOS X powstał na podstawie OpenBSD.
              • Gość: tomasz Re: A kiedy darmowy system operacyjny Google? IP: *.magma-net.pl 12.06.07, 15:45
                Na podstawie FreeBSD i (głównie) Mach-3.
    • Gość: ANNA 46 Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: 80.241.17.* 07.06.07, 17:51
      A MNIE ZNIKNAL PROGRAM "PRZYWRACANIE SYSTEMU " POMOZCIE PROSZE NIE RADZE SOBIE
      SAMA I NIEMA MI KTO POMOZ. BLAGAM O POMOC
      • Gość: . Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: 64.34.251.* 07.06.07, 18:26
        U mnie szczerze mówiąc też go nie ma. Jak dotąd nawet nie widziałem powodu żeby
        się tym martwić...
        • maruda.r Re: Rewolucja w oprogramowaniu 08.06.07, 18:30

Program jest zazwyczaj tu:
          %SystemRoot%\system32\restore\rstrui.exe

• Gość: gienioo Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: *.autocom.pl 12.06.07, 00:10
            No taaaak a teraz napisz drogiej kolezance krotki ciuciorial o tym jak ma sobie
            odpalic command line'a i wyswietlic SystemRoota z env'ów.
    • Gość: truth Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: *.g.intelink.pl 15.06.07, 09:44
      nie rząd USA
      nie OpenOffice
      nie Unia Europejska
      ...
      ostatnia nadzieja w Google

trzymam kciuki
    • Gość: bartek Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 08:57
      niezle
    • Gość: mutant offline? IP: *.telprojekt.pl 17.06.07, 10:42
      a kto w dzisiejszych czasach nie jest online?
      cos chlopaki ida nie w ta strone, bo nawet jesli sa jeszcze jacys nieliczni bez internetu to za pare lat takich nie bedzie
      • Gość: nico Re: offline? IP: *.devs.futuro.pl 17.06.07, 11:35
        Zobacz sobie na pierwszy slajd z prezentacji. Nawet jak w 99 przypadkach na 100 mozesz skorzystac z sieci, to w tym 1 przypadku to, ze nie mozesz sie do niej dostac moze zawazyc na waznym kontrakcie itp.
        Moim zdaniem pomysl super, mi tego brakuje, wiec np. trzymam sobie cala poczte nie tylko na gmailu ale tez lokalnie na kompie, zeby miec do niej zawsze dostep.
    • Gość: tksl Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: *.aster.pl 17.06.07, 10:47
      juz nie moge tego czytac jak piszecie POCZTE MAILOWA
      TO TAK JAK MASLO MASLANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      NIE MA POCZTY MAILOWEJ TYLKO POCZTA ELEKTRONICZNA

E
      L
      E
      K
      T
      R
      O
      N
      I
      C
      Z
      N
      A

ZAPAMIETAJCIE TO PIŚMAKI!
      • Gość: mutant Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: *.telprojekt.pl 17.06.07, 13:18
        piśmaki? chyba pismaki
    • Gość: java is one! kropka net idzie do piachu IP: *.dialog.net.pl 17.06.07, 14:10
      Java jest Open Source,

Google idzie w tym samym kierunku,

czyly .net idzie do piachu
      • Gość: białostoczanin Re: kropka net idzie do piachu IP: *.dsl.bell.ca 17.06.07, 15:58
        Witam, bo .net to dziurawy crap nic więcej. Brawo Google. Pozdrawiam
        • mistrzkungfu Re: kropka net idzie do piachu 17.06.07, 17:24
          Piszesz jakbys wiedzial o czym
          • Gość: białostoczanin Re: kropka net idzie do piachu IP: *.dsl.bell.ca 17.06.07, 18:32
            Wiem o czym piszę.
            • mistrzkungfu Odp. 17.06.07, 18:35
              No wlasnie, o czym ty piszesz!
              • Gość: białostoczanin Re: Odp. IP: *.dsl.bell.ca 17.06.07, 19:21
                Czy masz zamiar mnie publicznie egzaminować ze znajomości platformy .NET i jej
                poszczególnych skaładników, czy co? Nie lubię tej platformy z wielu powodów
                których to z wrodzonego lenistwa nie będę wymieniał. Zapoznałem się z tą
                platformą będąc w szkole i od razu nie przypadła mi do gustu. Z punktu widzenia
                programisty .NET, w przeciwieństwie do Java, nie jest cross-platform, czyli
                applikacje skompilowane pod windows nie będą działać na innych OS'ach. Ale jedną
                z głównych przyczyn mojej niechęci do .NET jest to że jest to proprietary
                software. Jestem gorącym zwolennikiem Open-Source i takim chyba już pozostanę.
                Temat uważam za zamknięty.
                • mistrzkungfu Re: Odp. 17.06.07, 19:54
                  Aplikacje napisane w .NET są cross-platform i gdybyś poświęcił więcej czasu na
                  naukę w szkole to byś się o tym dowiedział.

Jeżeli jesteś zwolennikiem Open-Source to bądź nim dalej, ale co to ma do .NET?
                  Jest wiele projektów OS w .NET i o tym dowiedziałbyś się z Internetu, gdybyś
                  może mniej czasu poświęcał na wypisywanie głupot.

Z jednym się zgadzam: temat jest zamknięty!
    • Gość: graf Re: Rewolucja w oprogramowaniu IP: *.home.net.pl 18.06.07, 07:53
      maruda.r napisał:
      >
      > Dla Google oprogramowanie to narzędzie i marketingowy bonus, a dla MS produkt
      > finalny. Różnica dość istotna.
      >
      Zgadzam się w zupełności, oprogramowanie dla google to tylko narzędzie. Ich
      celem jest zdobycie wszystkich danych nt. swoich użytkowników.
    • Gość: tomasz Rewolucja w oprogramowaniu IP: *.chello.pl 18.06.07, 19:20
      Mozilla to fundacja, nie firma. New York Times pisze czasami jak Fakt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka