Dodaj do ulubionych

Wiedźmin się powiesił

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 20:45
poprostu karty graficzne nowej generacji (nvidia 8400-8800 ati 2400-2900) sa
jak wiadomo beznadziejne dlugo trwaly problemy ze sterownikami itd itp kto
madry nie kupowal tego szajsu dopiero teraz producenci wypuszczaja bardziej
dopracowane wersje na moim 7 letnim kompie wiedzmin smiga bezblednie na
srednich ustawieniach zadnych problemow :P
Obserwuj wątek
    • Gość: Ech Też mi temat na newsa IP: *.chello.pl 06.11.07, 23:11
      Jakkolwiek mogłoby się to wydawać trochę naiwnym tłumaczeniem, to ludzie z CDP
      mają rację. W grach na PC takie łatanie i masa błędów w niby gotowym produkcie
      jest naprawdę na porządku dziennym, a unikają tego (też nie zawsze) jedynie
      najwięksi giganci, których na rynku jest może paru. I prawdą jest, że to taka
      specyfika rynku.

Pisanie takiego artykułu i cytowanie biednego Pawła, który zapłacił za grę a nie
      pogra, świadczy ewidentnie o nieznajomości tematu. Nie twierdzę oczywiście, że
      takiego stanu rzeczy nie można krytykować, ale przyczyny są tu znacznie bardziej
      skomplikowane, niż "twórcy gry olali temat i wypuścili gniota".

No ale statystyczny czytelnik się tym nie interesuje, bo się w ogóle grami za
      bardzo nie interesuje. Może by więc jednak powrócić do dobrej
      ogólnodziennikarskiej praktyki niepisania o nich i zostawieniu ich ludziom,
      którzy się tematem zajmują na codzień i go znają?
      • Gość: gienko Re: Też mi temat na newsa [DEMO] IP: *.lama.net.pl 07.11.07, 00:12
        Podejrzewam, że wypuszczenie dema pozwoliłoby wyeliminować znaczną część błędów przed premierą...
      • Gość: Agent Orange To jest właśnie nauczka, aby nie kupować oryginalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 01:00
        To jest właśnie nauczka, aby nie kupować oryginalnego oprogramowania. Wydasz
        kilkaset zł albo kilka tysięcy a później okazuje się że program nie działa albo
        działa źle. Lepiej zassać.
        • Gość: Gość: Gość: Dorabiasz ideologię... IP: *.ists.pl 07.11.07, 02:37
          Dorabiasz ideologię do złodziejskich nawyków. Co Ty tutaj
          propagujesz - pochwałę złodziejstwa? Komunista jakiś jesteś, czy
          inny socjalista?
          A w łeb sie puknij.
          • Gość: xcv Gnojek pospolity i tyle IP: *.hsd1.fl.comcast.net 07.11.07, 04:29
            nic tylko w moorde lac
            • soul.brother Oto skala korupcji w biznesie gierkowym 07.11.07, 09:48
              Cała firma CDP działa w ten sposób. Oni nigdy nie dbają o jakość bo wiedzą ze
              wystarczy wpuścić odpowiednia ilość reklam. Gra nie musi sie uruchamiać.
              Wystarczy ciemny lud oszukać. Wystarczą reklamy i artykuł ze wydali miliony i
              zatrudniają setki osób.

Oto skala korupcji w biznesie gierkowym, studio które nigdy wcześniej nie
              zrobiło żadnej gry. Jednak we wszystkich mediach, juz wele lat przed ukończeniem
              gra okrzyknięta "kultową". W kazdej gazecie w kazdym portalu, w każdej stacj tv
              przeczytasz ze kazdy musi tego smiecia to kupic.

I co jedno wielkie oszustwo! Gra nie działa, nie chodzi o to ze nie spełnia
              obietnic. Chodzi o to ze gra nie działa a dziesiątki tysięcy osób dały sie oszukać!

• Gość: Moi Re: Oto skala korupcji w biznesie gierkowym IP: 168.168.43.* 07.11.07, 10:11
                ale ty masz nasrane we lbie
              • Gość: Cortez Re: Oto skala korupcji w biznesie gierkowym IP: 213.17.164.* 07.11.07, 10:12
                "Chodzi o to ze gra nie działa a dziesiątki tysięcy osób dały sie
                oszukać!" - ochłoń gościu, u mnie wywaliła sie parę razy, sciagnałem
                łatke, zainstalowałem ją (jakieś 20 min to trwało) i wszystko śmiga.
                Gra jest bardzo dobra, nikt nikogo nie oszukał. Nie ma to jak się
                wypowiadać o czymś, czego się nie widziało...
              • lol76 To jest normalne... 07.11.07, 10:34
                Nie wiem dokladnie jak jest z ta gra - poneiwaz jej nie mam. Nie
                wiem dlaczego sie zawiesza i jakie sa wymagania systemowe. Jezeli
                chodzi jednak o sytuacje w ktorej soft nie dziala 'wlasciwie' po
                jego debiucie - to jest to sytuacja jak najbardziej normalna.
                Testowanie i latanie bedzie trwalo tak dlugo jak ta gra bedzie na
                rynku.
                Niestety to jest poza zrozumieniem przecietnego dziennikarzyny,
                ktory wypisuje glupoty - jest material, to super, mniejsza o warstwe
                merytoryczna. Debilstwo i tak w to uwierzy.
              • maruda.r Oto skala głupoty 07.11.07, 23:38
                soul.brother napisał:

> Wystarczy ciemny lud oszukać. Wystarczą reklamy i artykuł ze wydali miliony i
                > zatrudniają setki osób.
                >
                > Oto skala korupcji w biznesie gierkowym, studio które nigdy wcześniej nie
                > zrobiło żadnej gry.

Ot, co zbyt ciasny moherowy berecik może zrobić z głowy.

• lugner.bakayaro Re: Oto skala korupcji w biznesie gierkowym 08.11.07, 18:23
                a czegos ty sie nacpal ?? sorry ale wiedzmin jest genialny jest przelomowym sRPG
                praktycznie jest pierwsza gra w ktorej czyny podjete na poczatku maja znaczenie
                na koniec gry w takim dstopniu kazda decyzja ma znaczenie nie jak w innych grach
                , imho to wiedzmin ma wicej wspolnego z final fantasy niz z morrowindem itp :P
                ale wracajac do tematu .. chcialem zauwarzyc ze np neverwinter nights mial mase
                patchy . wiekszosc rpg ma mase patchy i to przedewszsytkim dlatego ze sa
                oogromne :P a co do tego ze nie dzila wna microsoftu :P
        • Gość: kerk tak tak, a oprogramowanie samo się zrobi za darmo IP: *.171.102.190.crowley.pl 07.11.07, 07:59
          dedbilu
        • Gość: pepick Re: To jest właśnie nauczka, aby nie kupować oryg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 08:07
          Kiedyś dziecko zaczniesz pracować. Oby wtedy nikt Ci za pracę nie zapłacił...
        • kola Re: To jest właśnie nauczka, aby nie kupować oryg 07.11.07, 12:09
          swiete suowa - long live piracy!!
        • Gość: Bpb Re: To jest właśnie nauczka, aby nie kupować oryg IP: 212.160.172.* 08.11.07, 11:00
          Kolego,
          Gra kosztuje okolo 80 zl - w zaleznosci od sklepu. Ty pewnie wiecej wydajesz na
          fajki i wode w miesiacu.

Bob
      • Gość: Agent Orange Re: Też mi temat na newsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 01:02
        > No ale statystyczny czytelnik się tym nie interesuje, bo się w ogóle grami za
        > bardzo nie interesuje. Może by więc jednak powrócić do dobrej
        > ogólnodziennikarskiej praktyki niepisania o nich i zostawieniu ich ludziom,
        > którzy się tematem zajmują na codzień i go znają?

Ale jakie to ma znaczenie, że gra nie działa na karcie Fooshmu 3234xw4 Turbo?
        Mnie to gó.. obchodzi. Kupuję produkt i ma działać.
        • Gość: Bartek Re: a takie IP: 85.127.180.* 07.11.07, 07:41
          żadna karata Fooshmu w historii galaktyki jeszcze nie działała poprawnie;
          zainstalowanie dowolnej gry wiele tu nie zmieni :)
        • Gość: kerk No i działa wbrew temu co panowie dziennikaże wypi IP: *.171.102.190.crowley.pl 07.11.07, 08:00
          sują
          • bad_moon Re: No i działa wbrew temu co panowie dziennikaże 07.11.07, 10:04
            mnie rowniez dziala bez zastrzezen. gra zawiesila sie raz (a gram w nia juz
            blisko tydzien)
        • Gość: Ech Re: Też mi temat na newsa IP: *.chello.pl 07.11.07, 09:43
          > Ale jakie to ma znaczenie, że gra nie działa na karcie Fooshmu 3234xw4 Turbo?
          > Mnie to gó.. obchodzi. Kupuję produkt i ma działać.

Oczywiście, z punktu widzenia konsumenta jest to oczekiwanie jak najbardziej
          właściwe. Problem jest niestety taki, że w świecie oprogramowania komputerowego
          w aktualnej sytuacji po prostu nie do spełnienia. I nie jest to tylko domena
          rodzimej "twórczości", czy jakichś konkretnych firm, a dotyczy całego tego rynku
          jako takiego. Ja nie mówię, że problemu nie ma, bo jest i można o nim
          dyskutować, ale rzeczowo i szerzej niż na przykładzie tej akurat czy tamtej gry...
        • Gość: x Re: Też mi temat na newsa IP: *.uni.lodz.pl 07.11.07, 14:13
          Analogia:
          Proponuję kupić garaż dla samochodu osobowego i próbować wstawić do niego ciężarówkę.
        • Gość: Summit Re: Też mi temat na newsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 16:11
          A jak kupujesz samochód z silnikiem benzynowym, to później pewnie piszesz
          zażalenia do producenta, że tankujesz olej napędowy, a samochód nie chce
          jeździć. I pewnie masz też pretensje, że do Toyoty nie pasują części fiata. Lecz
          się gościu.
    • Gość: ag Konsument nie ma żadnych praw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 23:24
      Oprogramowanie komputerowe to jedyny produkt/usługa gdzie konsument
      nie ma dokladnie żadnych praw. Żadnej gwarancji, rękojmi, prawa do
      odszkodowania za wadliwe działanie itd. Za to ma różne obowiązki,
      ograniczenia, zakazy, groźbę kar itd. Jak to jest, że prawo tak
      nierówno traktuje producentów samochodów, bułek i programów? Tylko
      proszę się nie wymądrzać, że kupuję nie program a licencję na
      korzystanie itd. Liczy się skutek a nie jak to coś życzy sobie
      nazywać producent.
      • Gość: dareeeeek nie - Konsument ma prawo podstawowe Nie kupowac IP: 81.26.0.* 06.11.07, 23:42
        nie zgadzam sie - Konsument ma prawo podstawowe Nie kupowac.
        • Gość: xiquet Re: nie - Konsument ma prawo podstawowe Nie kupow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 12:38
          tak, ma prawo nie kupować, tylko jak kupuje produkt, to ten produkt nie powinien
          być wadliwy, prawda? kupisz niedziałający mikser - wymienią ci, kupisz
          niedopracowaną grę - musisz czekać na patch i słuchać komentarzy wydawców, że
          gracze są przyzwyczajeni do niedoróbek - to chyba troszkę nienormalne? no ale od
          lat jesteśmy przyzwyczajeni do tego: mamy windowsa, który jest podatny na wirusy
          i żeby jako tako bezpiecznie działał musimy wydać kolejne pieniądze na
          zabezpieczenie - jakoś nikt się nie buntuje - bo wszyscy mamy pirackie kopie,
          prawda? osobiście korzystam i z windy i z Linuksa (żeby nie było, że marudzę a
          nie szukam alternatywy). ale to akurat nie istotne
          • Gość: Michal_London_City zostan programista... IP: *.actix.com 07.11.07, 17:26
            i pokaz nam (idiotom) jak to sie robi dobrze. Jesli to potrafisz to bede calowal
            ziemie, po ktorej stapasz...
      • Gość: Zdzisiek Re: Konsument nie ma żadnych praw. IP: *.e-wro.net.pl 06.11.07, 23:58
        Zajmuję się zawodowo tworzeniem oprogramowania (wprawdzie nie gry ale
        oprogramowanie biznesowe). Obecne techniki tworzenia oprogramowania praktycznie
        wykluczają zrobienie nietrywialnego oprogramowania całkowicie bez błędów. Śmieję
        się jak słyszę w TV że najnowszy samolot Boeing-a ma kilka milionów części. Taki
        samolot projektują i testują zespoły po kilka tysięcy osób przez kilka lat. A
        oprogramowanie które ma kilka milionów wierszy to robią zespoły po kilka osób i
        w parę miesięcy. Dodatkowo oprogramowanie może mieć znacznie więcej stanów
        wewnętrznych niż taki samolot. Jest wykorzystywane na więcej sposobów niż
        samolot i działa często w bardziej różnorodnym środowisku. W efekcie nad
        oprogramowaniem pracuje się tak długo aż staje się ono "wystarczająco dobre". Co
        znaczy mniej więcej że jego użyteczność przewyższa wady. Jak klient chce mieć
        lepsze oprogramowanie to musi więcej zapłacić - zwykle jednak klienci chcą
        właśnie najbardziej zaoszczędzić na testach.
        Podsumowując to żaden rozsądny twórca oprogramowania nie da gwarancji że jego
        produkt jest niezawodny. A jeśli będzie do tego zmuszony to obwaruje to takimi
        ograniczeniami (np. rodzaj sprzętu, oprogramowania, sposób korzystania) że taka
        gwarancja się na nic nie przyda.
        • Gość: wretertert [...] IP: *.hsd1.or.comcast.net 07.11.07, 00:03
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • maruda.r Re: Konsument nie ma żadnych praw. 07.11.07, 01:12
          Gość portalu: Zdzisiek napisał(a):

Tak
          > i
          > samolot projektują i testują zespoły po kilka tysięcy osób przez kilka lat. A
          > oprogramowanie które ma kilka milionów wierszy to robią zespoły po kilka osób i
          > w parę miesięcy. Dodatkowo oprogramowanie może mieć znacznie więcej stanów
          > wewnętrznych niż taki samolot.

Co gorsza, każdy użytkownik staje się pilotem, pasażerem i serwisantem.

• Gość: mikelondon Re: Konsument nie ma żadnych praw. IP: *.phoenix-trading.co.uk 07.11.07, 11:31
            maruda.r napisał:

> Gość portalu: Zdzisiek napisał(a):
            >
            > Tak
            > > i
            > > samolot projektują i testują zespoły po kilka tysięcy osób przez
            kilka la
            > t. A
            > > oprogramowanie które ma kilka milionów wierszy to robią zespoły
            po kilka
            > osób i
            > > w parę miesięcy. Dodatkowo oprogramowanie może mieć znacznie
            więcej stanó
            > w
            > > wewnętrznych niż taki samolot.
            >
            > **************************************
            >
            > Co gorsza, każdy użytkownik staje się pilotem, pasażerem i
            serwisantem.
            >

ehhh - popatrzcie na jedno - Windows Vista. Wspanialy produkt
            wielkiej kompanii. I co? Latac trzeba. Poprzednik (XP) - sytuacja
            podobna. Tak wiec powiedzialbym ze to norma. Przestancie wiec
            demonizowac bo Wiedzmin naprawde chodzi i to bez zarzutu.
            Zainstalowalem do tej pory tylko jedna latke i (odpukac) nie mam
            problemow. Tak jak juz wczesniej pisalem - brak mi tylko czasu zeby
            usiasc i skonczyc Wiedzmina. Ale sciagalem go specjalnie z Polski -
            te teksty sa po prostu wielkie :D dawno sie tak nie ulalem grajac w
            RPG. Zwlaszcza teksty w karczmach - Fajnyc chlop jestes - napij sie
            ze mna, albo Komu by tu obic ryja... Kosmos.
          • Gość: brum Re: Konsument nie ma żadnych praw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 12:12
            > Co gorsza, każdy użytkownik staje się pilotem, pasażerem i serwisantem.

To jeszcze nic. Bo w wielu przypadkach rowniez pilotem-oblatywaczem...
            • maruda.r Re: Konsument nie ma żadnych praw. 07.11.07, 23:29
              Gość portalu: brum napisał(a):

> > Co gorsza, każdy użytkownik staje się pilotem, pasażerem i serwisantem.
              >
              > To jeszcze nic. Bo w wielu przypadkach rowniez pilotem-oblatywaczem...

Ba! ale jakie musiałyby być koszty gry, gdyby jej autorzy chcieli się pokusić o
              przetestowanie jej we wszystkich możliwych wariantach programowo-sprzętowych.

• Gość: headshot Re: Konsument nie ma żadnych praw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 00:20
        Konsument oprogramowania ma nawet więcej praw niż konsument jakiegokolwiek sprzętu.

1. Zepsuje ci się np. pralka, producent na własny koszt ma obowiązek ją
        naprawić. Zepsuje się program, producent na własny koszt produkuje i udostępnia
        patcha. Z tym że z reguły gwarancja na sprzęt jest dużo krótsza niż okres
        supportowania software'u.

2. Jeżeli masz problem z daną konfiguracją komputera (nie działa na niej
        program) możesz przesłać nośnik i praktycznie każdy producent zwróci pieniądze.

• Gość: marl57 Re: Konsument nie ma żadnych praw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 03:24
        więc sprawa do rzecznika praw obywatelskich
        o nierówne traktowanie - tak mi się zdaje.
        • Gość: szmatan Re: Konsument nie ma żadnych praw. IP: 131.207.206.* 07.11.07, 09:23
          polecam spróbować :D
    • Gość: KonSool goodbye, PC-gaming... IP: *.aster.pl 06.11.07, 23:41
      no coz, ciekawe ile jeszcze czasu minie zanim polscy gracze zrozumieja, ze na
      calym swiecie do grania sluza konsole nowej generacji a nie maszyny do prac
      biurowych / komunikacji przez internet...?

nic nie jest w stanie wyrazic ulgi jaka poczulem, kiedy po raz pierwszy (po 15
      latach grania na roznych konfiguracjach komputera klasy PC - nigdy notabene
      optymalnej...) włączyłem mojego Xboxa 360...

Wygodna kanapa, nowy LCD full HD 46 cali i krystaliczny, ostry jak żyleta,
      płynny jak zmrożona wóda obraz... do tego bezprzewodowy pad, pozycja półleżąca,
      dobry spliff i jazda przez pare godzin. chyba nie muszę dodawać że każda gra
      ruszała na pełnych obrotach po 30 sekundach od włączenia konsoli i wsunięcia
      płytki na tackę podajnika.

zero zmartwień "czy mi pójdzie". pójdzie.
      zero zastanawiania "czy będzie haczyć". nie będzie.
      zero ściągania łatek, sterowników kart graficznych, kalkulowania ile jeszcze
      ramu dołożyć.

100% zabawy, 200% relaksu, 1000% satysfakcji.

goodbye pc-gaming. było miło, ale się skończyło.
      • maruda.r Re: goodbye, PC-gaming... 07.11.07, 01:16
        Gość portalu: KonSool napisał(a):

> no coz, ciekawe ile jeszcze czasu minie zanim polscy gracze zrozumieja, ze na
        > calym swiecie do grania sluza konsole nowej generacji a nie maszyny do prac
        > biurowych / komunikacji przez internet...?

Nigdy. Bo nikt, kto ma zamiar pograć od czasu do czasu, nie będzie inwestował w
        dodatkowy złom, z którym są jeszcze większe problemy.

• Gość: kerk wszystko ładnie, tylko że niektórych typów gier... IP: *.171.102.190.crowley.pl 07.11.07, 08:07
        na konsole po prostu nie ma
        głównie RPG i strategie
        mnie nawalanki na konsolach (pomimo mojego entuzjazmu dla tych
        urządzeń) raczej nie bawią
        • Gość: dwal Konsole są OK - tylko grać na nich nie ma w co ;)) IP: *.iimcb.gov.pl 07.11.07, 12:29
          Jeśli nie biędzie więcej gier taktycznych (a la OFP czy H&D),
          strategii, złożonych cRPG i MMORPG, to konsole nadal będą ostoją
          growych ciołków, jarających się 5 częscią Halo i nie umiejacych
          potem poradzić sobie z kompem w biurze. A szkoda - przecież konsole
          tak ładnie wyglądają ;)
      • lugner.bakayaro Re: goodbye, PC-gaming... 08.11.07, 18:44
        lol konsole sssssaa do baannnnnnnniiiiiiii ciekaw jestem jak pograsz w fps na
        konsoli np w takiego quaka online buahah kosnole sa dobre do ier arcae nie do
        fps czy rts
    • Gość: Pinezka Jak zwykle Bill zawinił - let's kill Bill :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.07, 23:56
      Zawsze to łatwiej zwalić na kogoś.
    • gekon1979 po zainstalowania patcha giera 07.11.07, 00:00
      nie wywalila sie ani razu, klopoty byly tylko pierwszego dnia
      patch 1.1a zalatwil sprawe
    • Gość: Jarek Re: Wiedźmin się powiesił IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.11.07, 00:22
      Z tą niestabilnością to trochę przesada. Fakt, że 2-3 razy mi się wywaliła gra (na kilknaście dłuższych posiedzeń), ale to da się przeżyć. Zwłaszcza, że od instalacji patcha nie zaliczyłem żadnej zwiechy.

Natomiast CDP dał ciała w innym miejscu i obrywa za to niemiłosiernie wszędzie gdzie się da. Otóż Wiedźmin niemiłosiernie długo doczytuje lokacje, a niewiarygodnie irytujące jest np wchodzenie do budynków, z których jesteśmy po paru sekundach wyrzucani i trzeba np wgrać grę od nowa bo się zrobiło jakiś błąd (sekwencja: wczytanie wnętrza budynku, wyjście z budynku, długie wczytanie lokacji, po czym quick load i ponowne długie wczytanie lokacji). Brr...

Ale ogólnie nie żałuje wydanych 79,99. Ba - jestem nawet dumny, że w końcu Polacy zrobili grę, której nie musimy się wstydzić. Oby częściej (np. na dniach Gears of War).
      • Gość: Bilbo Bagins Re: Wiedźmin się powiesił IP: *.brutele.be 07.11.07, 01:14
        Same zwiechy i bledy, ale jestes dumny synku... Ciekawe.
        • Gość: pepick Re: Wiedźmin się powiesił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 08:18
          Mi gra powiesiła się za pierwszym razem tylko - nie zmieniłem ustawień, a mój
          sprzęt spełnia zaledwie minimalne wymagania no i się zacięła. Następnym razem
          zmieniłem ustawienia na mniejsze i już nie było problemu. Co ciekawe nie są to
          ustawienia najniższe z możliwych. I nie jestem dumny, że to polska gra. Cieszę
          się, ale nie ja ją robiłem, więc i dumy nie odczuwam.
        • Gość: Cortez Re: Wiedźmin się powiesił IP: 213.17.164.* 07.11.07, 10:24
          Na tle innych dobrych gier Witcher wypada znakomicie. Teraz
          rozumiesz dziadku dlaczego on jest dumny? Bo jest to dobra gra z
          naprawdę niewielką liczbą błędów, w dodatku szybko załatanych.
          Twoim problemem dziadku jest fakt, że nie znasz się na tym, co
          komentujesz, dlatego pewnych rzeczy nie rozumiesz, a inne są dla
          ciebie "ciekawe".
    • Gość: kawu Wiedźmin się powiesił IP: *.spray.net.pl 07.11.07, 00:31
      Buhahahahaa!!! powiesił się....
    • Gość: Andyx Wiedźmin się powiesił IP: *.range86-143.btcentralplus.com 07.11.07, 00:37
      Ależ to prawda. Mi również (na Viście) Wiedźmin, a właściwie The Witcher, bo mam angielską wersję, wywalał się co ok 15-30 min.
      ALE!
      Większość graczy narzeka, że patch 1.1a im nie załatwia sprawy i pewnie w większości przypadków to tylko przez ich własną głupotę, bo nie robią tego o co prosi CD Projekt. Tam wyraźnie pisze, że w przypadku Visty, trzeba również ściągnąć ostatni hotfix dla Visty właśnie, a większość pewnie to olewa i ściąga tylko patcha. A ten w połączeniu z wyżej wymienionym hotfixem (przynajmniej mi) w całości problem rozwiązał.
      • kontonagownie Re: Wiedźmin się powiesił 07.11.07, 09:43
        Hmm...tak czytam te komentarze i normalnie nie chce mi sie wierzyc w
        te zwisy. No nic, ale na moich komputerach nawet WindowsMe byl
        stabilny...

Zainstalowalem gre po wyjeciu z pudelka. Bez zadnych patchy,
        wlaczylem i gram. Giera czasem przychaczy, ale to wina tego że gram
        w wysokich detalach na moim sprzecie (stary x64 2800, GF7600, 1GB).

Nie wiem skąd te spięcia. ALe tak, macie rację, dogrywanie lokacji
        to trochę przegięcie...chociaż, w takim na przykład Oblivionie, przy
        wejściu/wyjściu do każdej jaskini też dosć długo dogrywało..

Ciekawe czy większa liczba ramu pomoże.
        • Gość: SebaeL Re: Wiedźmin się powiesił IP: 62.233.214.* 07.11.07, 10:59
          ontonagownie napisał:

> Ciekawe czy większa liczba ramu pomoże.

Dual Core 6420 2,13 GHz
          Radeon 1950 PRO
          HDD na SATA II
          4 giga RAM
          Vista HP 64 bit

Dogrywania faktycznie dają w kość, ale nie wiem czy u mnie było by gorzej z
          mniejszym ramem. U mnie trwają maksymalnie do 30 sekund.
          Gra ani razu się nie zawiesiła, nie wywaliła w trakcie - jedynie po dłuższych
          sesjach, przy zamykaniu i już po wyjściu do windy, pojawia się komunikat
          "program przestał działać i nastąpi jego zamknięcie" ;)
          Co ciekawe, nie odczułem dużej różnicy w płynności obrazu pomiędzy radkiem 1950
          a x800 którego miałem na początku - gram na średnich ustawieniach.
          • Gość: SebaeL Re: Wiedźmin się powiesił IP: 62.233.214.* 07.11.07, 11:00
            Acha, zarówno Wiedźmin jak i Vista ze sklepu, wgrany patch 1.1a, bez łatki ze
            strony MS (dla Visty 64 nie potrzebna).
    • Gość: WinNieT Tyle że nawet to nie rozwiązało wszystkich probl.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 00:53
      A gdzie wszystkie rozwiazali? w M$?
    • Gość: Geralt z Vidii Wiedźmin rulez! IP: *.spray.net.pl 07.11.07, 01:10
      Pierwsza polska superprodukcja jest super. :-) Na forach zachodnich zbiera dobre
      opinie. A, że są problemy z konfiguracją - no niestety na PC będą. Mi po
      przeinstalowaniu driverów karty graficznej przestały działać niektóre gry, które
      działały bez zarzutu przez dłuższy czas. O kłopotach z Vistą moich znajomych nie
      wspomnę (Second Life nie działa z Vistą chyba do teraz). Ja z tego powodu
      zostałem na XP. Zresztą dużo ludzi gra na nielegalach Visty i XP i nie mają
      najnowszych service packów i patchy. No i ostatnie - na patche do Witchera nie
      trzeba czekać. Są dostępne jeden po drugim, co nie jest częste w przypadku gier
      zachodnich.
      • Gość: Bilbo Bagins Re: Wiedźmin rulez! IP: *.brutele.be 07.11.07, 01:16
        Taak... rulez!!! Trzeba tyko:

1. przeinstalowac drivery
        2. zainstalowac hotfixa
        3. zaistalowac piec pathy....
        4...
        5...
        6. Wywalic to g>>no za okno!
        • maruda.r Re: Wiedźmin rulez! 07.11.07, 01:22
          Gość portalu: Bilbo Bagins napisał(a):

> Taak... rulez!!! Trzeba tyko:
          >
          > 1. przeinstalowac drivery
          > 2. zainstalowac hotfixa
          > 3. zaistalowac piec pathy....

Historia prawie każdej gry, to kalendarium poprawek. Jeżeli jest inaczej, to
          najczęściej znaczy, że gra nie wzbudza większego zainteresowania.

• patthecat To łajenko drogie przez które okno cię ewakuować? 07.11.07, 01:31
          Gość portalu: Bilbo Bagins napisał(a):

> Taak... rulez!!! Trzeba tyko:
          >
          > 1. przeinstalowac drivery
          > 2. zainstalowac hotfixa
          > 3. zaistalowac piec pathy....
          > 4...
          > 5...
          > 6. Wywalic to g>>no za okno!
        • Gość: kerk sam się wywal, grałeś chociaż?? IP: *.171.102.190.crowley.pl 07.11.07, 08:13
          czy wyrażasz opienię dla zasady?
          ja nic nie reinstalowałem, śmiga
      • Gość: sou Re: Wiedźmin rulez! IP: 194.154.219.* 07.11.07, 09:42
        No nie wiem, mi Second Life dziala bdb na Vista - zarowno na 64bit jak i 32bit...
    • Gość: Jacek Debilny artykuł IP: *.acn.waw.pl 07.11.07, 01:21
      Zarzut, że są problemy z Wiedźminem na Viście jest idiotyczny - od dawna
      wiadomo, że Vista ma problemy ze wszystkim, łącznie z częścią sprzętu
      firmowanego przez Microsoft, co jest już kompletnym wariactwem. Jeśli ktoś był
      tak głupi, że zainstalował sobie Vistę, zamiast poczekać aż te "coś" zacznie
      działać jak należy, może mieć pretensje do samego siebie.
      Nie ma też nic niezwykłego, że gra może się wieszać, itp. Wystarczy uświadomić
      sobie, jak wiele może być konfiguracji sprzętowych. Fizycznie niemożliwe jest
      przetestowanie gry na każdej możliwej kombinacji urządzeń. Oczywiście w tym
      wypadku zadaniem producenta jest możliwie szybka reakcja i usuwanie błędów.

Przed ukazaniem się Wiedźmina tu i ówdzie pojawiały się spekulacje, jak ta gra
      będzie kiepska. Gdy już się pojawiła i okazała naprawdę niezłą, zaczyna się
      usilne szukanie dziur w całym i dosrywanie. Czy to taka nasza polska specjalność?
    • Gość: Programista Pazerna firma wypuściła wersję beta jako... IP: *.ists.pl 07.11.07, 02:31
      Wypuściła wersję beta jako produkt przetestowany i za pieniądze
      graczy testuje grę. Jest to zarazem śmieszne i jest to kompromitacja
      firmy.
      Ja na miejscu graczy nigdy nie kupowałbym niczego tej firmy, aż
      nauczą się w niej profesjonalnego marketingu.

W pewnym sensie faktycznie naśladują Microsoft, którego praca nad
      systemem operacyjnym Vista to kpina z ludzi. Vista to taki niebywały
      knot, że już gorzej chyba być nie może. Oczywiście, ten, kto usiłuje
      grać pod Vistą, będzie narzekał, ale to problem który pochodzi z
      Visty.

Przestrzegam usilnie przed używaniem Visty przy korzystaniu z kont
      bankowych, giełdowych, bukmacherskich, itp. Vista jest dziecinnie
      łatwa do szperania przez nawet prymitywne szperacze. Nie będziesz
      nawet wiedział człowieku, ze ktoś obserwuje co robisz i czyta Twoje
      tajne hasła :-))
      Korzystajcie póki co z XP w dowolnej wersji, uzbrojonego w
      antywirusy i firewalle, oraz akatualizowanego oprogramowania z
      firmowej strony. Albo z ...Linuksa.
      • Gość: dzekson2 Re: Pazerna firma wypuściła wersję beta jako... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 04:23
        powinien choć się mieczem pochlastać a nie od razu sie wieszać
        s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376
      • Gość: sou Re: Pazerna firma wypuściła wersję beta jako... IP: 194.154.219.* 07.11.07, 09:52
        To ja mam chyba problem, bo mi gry pod Vista dzialaja bez zarzutu - Wiedzmin tez i Second Life, ktore ponoc nie dziala...Poza tym patche, bugfiksy, service packi to chyba codzienna praca w software development, wiec dlaczego robicie z tego sensacje? Podobno tylko emacs nie ma bugow :-D
      • Gość: MVP Re: Pazerna firma wypuściła wersję beta jako... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 11:20
        Haha, rozbawiłeś mnie swoimi branymi "out of your ass" opiniami na
        temat bezpieczeństwa Visty.
    • Gość: Bleblus Gra jest Piekna i mi Smiga IP: *.hsd1.fl.comcast.net 07.11.07, 04:24
      ujecie tematu jest tendencyjne a ton naglowka swiadczy o tym ze autor z jakis
      dziwnych powodow musial dokopac produkcji z ktorej Polska powinna byc
      dumna...przestancie sie czepiac i docencie co po wielu latach sie nareszcie
      udalo...po co z uporem maniak wciaz podcinac galaz na ktorej my wszyscy sobie
      siedzimy
    • olias Wiedźmin się powiesił 07.11.07, 07:18
      no dobra, powiedzcie prawdę. bo u nas nadal wielu ludzi stosuje
      zasadę "byle jak byle do przodu". Byli testerzy gry? Na ilu
      konfiguracjach sprzętu sprawdzaliscie? No i ten cud - łatka w 1.
      dniu sprzedaży oznacza że wady sami znaliście, bez łaski
      wpienionych klientów. Nie trzeba było o tydzień odwlec wytłaczanie
      płytek?
    • Gość: Grobel Wiedźmin się powiesił IP: *.its.it 07.11.07, 07:51
      Ta gra jest bardzo antypisowska:

1. Co chwilę pojawiają się w dialogach teksty typu: nie ma prawa i sprawiedliwości.
      2. W jednym z dialogów ukazał się wątek o emigracji i osobach które wyjechały
      (oczywiście w odniesieniu do fabuły gry, ale i tak każdy wie o co chodzi).
      3. W drugim rozdziale na bagnach podczas rozmowy z dziadkiem-kanibalem można
      wybrać odpowiedź: spieprzaj, dziadu.

Ciekawe, kiedy się prawdziwe kaczory połapią? Dobrze, że już nie rządzą bo
      podaliby twórców gry do sądu za obrazę.
      • na-luzie Re: Wiedźmin się powiesił 07.11.07, 11:15
        hehe czy jest antyPis nie miałam okazji jeszcze sprawdzić.
        zamówiony wiedzmin dopiero do mnie jedzie
        ale pewnie już jutro będzie:D
    • Gość: kerk Mi od początku działał panowie defetyści IP: *.171.102.190.crowley.pl 07.11.07, 07:56
      aczkolwiek grafa na max ustawieniach chodzi chodzi i gdzies po
      godzinie sie wyjebuje, po czym musze ustawiac nizsze parametry i
      wtedy jest cacy
      dwa razy w ciągu tygodnia mi się skraszowała

ale sama gra wymiata! :)
      • kontonagownie Re: Mi od początku działał panowie defetyści 07.11.07, 09:44
        "Gra"..a czy to nie program karty graficznej, po przekroczeniu
        pewnej temperatury, zamyka aplikacje? W koncu zameczasz karte
        max.detalami...
        • kerk5 bardzo możliwe 07.11.07, 14:13
          GForce 8500 GT
          miewa problemy
    • Gość: none Wiedźmin się powiesił IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.07, 08:17
      No, tytuł artykułu jak, nie przymierzając, z "Faktu" lub "Super Ekspresu". Albo
      nawet z "Faktów i mitów" (gdzie podobno pisuje zabójca ks. Popiełuszki ;-) ).
      Ale po raz kolejny a treści wychodzi totalne lamerstwo autora. Jak sobie czytam
      fora i ludzie narzekają na Wiedźmina, to w większości mają albo podkręcone
      procesory/karty graficzne/pamięć, albo kiepskie komponenty, albo wykazują
      niezrozumienie zasad działania komputera (kupują super-hiper kartę, szybki
      procesor, a resztę zostawiają, jak była; efekt - zasilacz nie wyrabia i komputer
      się zawiesza albo wychodzą różne kwiatki). Przy okazji - mnogość różnych
      konfiguracji na rynku zdecydowanie nie sprzyja pisaniu stabilnego oprogramowania
      - w końcu każdy z producentów może coś troszkę zmodyfikować, w którymś miejscu
      nie do końca trzymać się standardu i problem gotowy (vide chipset VIA KT400 i
      karty ATi R300, które nijak nie chciały poprawnie współpracować z pełną prędkością).
      A dokładając odrobinę "polactwa" - proszę mi pokazać grę/duży program wydaną w
      tym stuleciu, która od razu działa na wszystkich komputerach i nie wymagała
      wydania łatek. Począwszy od wspomnianego już MS Windows, poprzez FarCry, Gothic,
      Oblivion czy C&C: Tiberium Wars.
      • Gość: Mikołaj Re: Wiedźmin się powiesił IP: 193.0.242.* 07.11.07, 09:02
        > A dokładając odrobinę "polactwa" - proszę mi pokazać grę/duży program wydaną w
        > tym stuleciu, która od razu działa na wszystkich komputerach i nie wymagała
        > wydania łatek.

LaTeX.
        • pawel_xx Re: Wiedźmin się powiesił 07.11.07, 09:31
          > LaTeX

LaTeX to przecież program z wczesnych lat
          lat 80-tych UBIEGŁEGO wieku .

Zespół programistów LaTeX-u miał 25 lat na usunięcie
          wszystkich błędów. Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych :-)
    • Gość: marek34 Wiedźmin się powiesił IP: *.ein.unterdrueckter.codesklave.de 07.11.07, 08:17
      Dajcie spokój. Jest tyle dobrych zagranicznych gier a wy kupujecie jakiś polski
      chłam i narzekacie potem. To tak jakby kupić auto polskiej produkcji i narzekać,
      że się ciągle psuje
      • Gość: Geralt Re: Wiedźmin się powiesił IP: 213.76.128.* 07.11.07, 08:57
        A grales chociaz. Ten "chlam" przyciagnal mnie do monitora na wiele godzin i go
        ukoncze. W odroznieniu od wielu zachodnich superprodukcji, ktore sa
        przereklamowane... Wiedzmin mi chodzi znacznie stabilniej niz wiekszosc innych
        gier, szczegolnie RPG ktore sa znacznie trudniejsze do zrobienia niz bezmozgie
        nawalanki czy fps..
    • bloody_rabbit Problem typowy dla komputerowych RPGów 07.11.07, 08:44
      Morrowind był zabugowany, Oblivion był zabugowany, Neverwinter Nights 2 było
      zabugowane. Taka specyfika gatunku.
    • Gość: Geralt Re: Wiedźmin się powiesił IP: 213.76.128.* 07.11.07, 08:49
      Dziwne, jestem w polowie gry, a ani razu mi sie nie zawiesila. Na karcie Nvidii
      7900 GS (o ile nie pomylilem koncowki) na procesorze c2d 2,13 Ghz (@ 3,2 Ghz),
      windows xp, 2 GB pamieci chodzi mi na maksymalnych detalach na wyzszej niz
      standardowo gram rozdzielczosci (1280x1024). Gra jest REWELACYJNA. Jedna z
      najlepszych RPG w jakie kiedykolwiek gralem. A Gazeta piszac takie brednie
      (zapewne grali na Vista bez hotfixow i starych sterownikach) tylko szkodzi
      dopiero raczkujacemu polskiemu przemyslowi gier. Nawet na zachodnich serwisach
      gra ma b dobre oceny, pomimo niezbyt dobrego tlumaczenia i ocenzurowania w
      niektorych wersjach,
    • Gość: Raazor Wiedźmin się powiesił IP: 195.136.36.* 07.11.07, 09:16
      Witam! Posiadam procesor P4 2.66Ghz 64bit, 1GB RAM, karta GForce
      6600 254MB RAM, system WINDOWS XP Home Edition oryginalny z
      wszystkimi aktualizacjami. Jak do tej pory doszedłem do trzeciej
      lokacji tj na bagna i gra mi się nie zawiesiła. Oczywiście mam
      również zainstalowany najnowszy patch. Gram w rodzielczości 800x600
      przy średnich detalach z wyłączonym efektem rozmywania obrazu. ten
      efekt strasznie przychacza kompa w przerywnikach. Gra jest świetna!
      Grałem również wcześniej w Gothic wszystkie części - wysiadają.
      Fabuła powala.
    • Gość: ZiomisławPaliblant Wiedźmin się powiesił IP: *.e-wro.net.pl 07.11.07, 09:20
      Czy naprawdę nie można było wypuścić wcześniej jakiegoś dema, jak np. zrobili kolesie od UT2007 ?
      To by zanęciło graczy, i jednocześnie wskazało rozwiązanie wielu problemów.
    • Gość: mikromiękki problem leży po stronie microsoftu? IP: *.acn.waw.pl 07.11.07, 09:22
      a ja myślałem że to winna jest PO
    • Gość: Beavis242 Wiedźmin się powiesił IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 07.11.07, 09:37
      Blah blah blah. Gram gre non stop przez ostatni dobry tydzien po 8 godzin
      dziennie. Raz na jakis czas wywali sie ale da sie to przezyc. Gra jest
      rewelacyjna. Najlpesza jaka gralem od Boldour's Gate. Gram na ustawieniach
      maksymalnynch przy karcie NVidi 7950 1920 x 1200 Moj sprzet to 2,33 GHz, 3GB,
      Windows XP. Wszyscy Polacy powinni byc dumni ze tej gry. Bardzo polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka