Gość: szymor IP: *.171.91.241.crowley.pl 19.09.08, 09:40 A czego studenci oczekują??? Może darmowych mieszkań bądż dopłat. Jestem za, też tak chcę, ale dla wszystkich obywateli i jeszcze dorzućmy po samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gali Re: Protest studentów przeciwko brakowi miejsc w IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.08, 11:51 Fakt faktem to nie jest śmieszne, mieszkanie bynajmniej da się znaleść jednak ceny niektóre naprawdę są zbyt wygórowane porównując do standardu pokoju.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Protest studentów przeciwko brakowi miejsc w IP: 62.190.36.* 19.09.08, 12:28 polecam studentom zeby przypomnieli sobie o czyms takim jak praca,wtedy starczy na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cassius-clay Re: Protest studentów przeciwko brakowi miejsc w IP: *.as.kn.pl 19.09.08, 13:27 A wyobraź sobie, że studenci łączą pracę i studia, żeby stać ich było na mieszkanie. I wyobraź sobie również, że 20-latek nie zarobi 3000 zł na ręke, żeby wynająć sobie kawalerkę. Trzeba zapłacić 500 zł lub więcej za pokój w mieszkaniu dzielonym z innymi, często nieznajomymi, osobami i za resztę pieniędzy przeżyć w nie uwłaczającym człowiekowi standardzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Protest studentów przeciwko brakowi miejsc w IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.09.08, 15:20 Normalności, a nie zwykłej bezczelności, chamstwa i chciwości właścicieli. Sama akcja raczej nic nie przyniesie oprócz zwrócenia uwagi, mamy wolny rynek w końcu. I ceny nowych stancji zaraz wpłyną na ceny tych, które dotychczas były wynajmowane po starych cenach. Wynajmowanie stancji dotyczy nie tylko studentów, ja jestem po studiach, pracuję. Oczywiście nie mam własnego lokum, więc jestem zmuszona wynajmować. Koszty zwiększonych rachunków i tak są przerzucane na wynajmujących (teraz stawki sa wyłącznie - koszt miejsca+rachunki do podziału), standard nie jest zwiększany - w większości są to mieszkania nieremontowane, z meblami wstawionymi na odczepnego, nie ma podstawowych sprzętów typu odkurzacz, a pralka to już luksus. Chcących wynająć wcale tak znacznie nie przybyło, tylko zbliżający się początek roku akademickiego podbija ceny i zwykła chciwość ludzka. No bo dlaczego nie wynająć mieszkania komuś, kto zgodzi się najwięcej zapłacić? A ludzie, którzy nie mają wyjścia, zapłacą. Gorzej, ceny dotychczas wynajmowanych stancji też wzrosną. Jeżeli dotychczas wynajmujący nie zechcą zapłacić więcej niż wcześniej było umówione, to właściciel znajdzie następnych chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Protest studentów przeciwko brakowi miejsc w IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 19.09.08, 15:29 kiedys wynajmowalem mieszkanie. zalezalo mi na fajnym wspollokatorze. i tylko tyle. owszem dzownilo sporo osob, natomiast do mieszkania dotraly moze trzy. bylem naprawde fair - jeli ktos rezerwowal miejsce, to kolejnej dzowniacej osobie tlumaczylem, ze moze sie zdecydowac, ale ktos przed nia wstepnie zarezerwowal pokoj i ma pierszenstwo. castingi absolutnie nie wchodzily w gre - nie wiedzialbym jak sie w takiej syt. zachowac. to zenujaca praktyka. i o tym, ze nie ma castiongow mowilem przez tel. pare razy bylo tak, ze to ja dzwonilem, bo o umowionej godz. nikt sie nie pojawial. najczesciej slyszalem - ale ja juz znalazlam cos innego. to czemu pani nie zadzownila? zapomnialam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Dodatek socjalny? IP: *.fluendo.com 19.09.08, 16:15 Powiedzmy, że studenci dostaną dodatek 200zł na wynajęcie mieszkania. Wiecie jaka będzie tego konsekwencja? Momentalnie ceny wynajmu wzrosną o... 200zł. Tak było niedawno w Hiszpanii. A pracujący absolwent - dla przykładu - zapłaci za to podwójnie. Raz w podatkach, które rozda się studentom. Drugi raz samemu wynajmując droższe mieszkanie. Każdy dodatek socjalny trafia do kieszeni właścicieli mieszkań i wcale nie poprawia sytuacji studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dcm_Marecheq Skuteczność protestów IP: *.pk.edu.pl 19.09.08, 20:05 Równie dobrze można by protestować przeciw nadejściu zimy - efekt będzie podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Protest studentów przeciwko brakowi miejsc w IP: *.tosa.pl 19.09.08, 20:54 nie wystarczy ze mieszkania beda tansze!mieszkanie dla studentow 3 pokojowe w poznaniu za min 2 tysiace to przesada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowiak nigdy studentowi, IP: *.chello.pl 19.09.08, 23:31 studenci bardzo ciężko pracowali na swoja opinię, u sąsiada rozpalili nawet ognisko, studenci zwykle mieszkają w pubie, jak przestana mylić jedno z drugim to może będzie inaczej, liczba chcących wynająć studentowi drastycznie spada, a to co zostało jest bardzo drogie, no bo po studentach trzeba robić remont raz do roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA A kto powiedzial ze kazdy musi miec studia ? IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 06.10.08, 05:20 To jakas post komunistyczna mentalnosc. Kto powiedzial ze kazdy musi miec studia. Nie stac cie to studiuj i pracuj albo nie studiuj. Mieszkam w USA 22 lata tez skonczylem studia ale tu nikt nie nazeka ze sa drogie i go nie stac. Czemu bo tu nie bylo komuny. 50 % studentow pracowalo. Tylko nieliczni mieli pomoc z domu od rodzicow. Wiekszosc wzjela pozyczki ktore beda splacac przez wiele lat. Nikt nie myslal o akcji protestacyjnej, skargach prozbach do radnych itp. To sa jaja. Studencie stac cie to studjuj. Nie stac cie to pamietaj ze w Polsce brakuje budowlancow, kafelkarzy i podobnych zawodom. Odpowiedz Link Zgłoś