Dodaj do ulubionych

Papież Jan Paweł II podpisał dekret o heroiczno...

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.12.04, 13:59
wyzej wymieniona zakonnica urodzila sie nie w nysie ale w neisse i nie w
polsce lecz w niemczech i byla niemka co tak starannie sie unika zeby to
jasno powiedziec.pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: som narodowca IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.12.04, 02:52
      Czyli jak Niemka to lepiej czy gorzej? No i co z tego, ta ziemia ma złożoną
      historię i trzeba sznować tych którzy tu żyli i budowali tu to co istnieje.
      Poztym nie ma Boga niemieckiego i polskiego, wiec to nie jest ważne czy byla
      marsjanką czy wenusjanką. Więcej takich niemców, żeby choć trochę zmazać plamę
      krwi z kart historii, bo przesiąka na sąsiednie strony.
    • silesian1 Re: Papież Jan Paweł II podpisał dekret o heroicz 25.12.04, 18:50
      Ty berger jesteś zacofany człowiek. Masz bardzo waskie, nieświeże,
      powiedziałbym nawet niemodne - bo szowinistyczne poglądy.

Wszyscy, ktorzyśmy się tu urodzili na tej pięknej Ślaskiej Ziemi,lub na nią
      przybyli i tu mieszkamy, a także nasze urodzone tu już dzieci i wnuki - wszyscy
      jesteśmy przede wszystkim najpierw - Ślązakami.
      Jedni starsi z nas, którzy urodzili się tu przed wojną, mówili i mówią po
      niemiecku.
      Od początku, czyli od dziecka mówili zawsze dwoma językami: po niemiecku w
      niemieckich wówczas urzędach i szkołach, a w domu i kościele - w języku swego
      serca, tj. po polsku .I co - nazwiesz ich Niemcami ?
      Mowi ci to coś - berger - baranie !
      Drudzy, jak my, urodziliśmy się tu na Ślasku po wojnie i mówimy po polsku.
      Ale uczymy się obcych języków - przynajmniej ci światlejsi z nas. Część naszych
      rodzin, mieszka dzisiaj z różnych powodów w Niemczech i tam mówi po niemiecku.
      I co z tego ? Jeszcze inni Ślązacy mieszkający na Morawach, bo tam się
      urodzili i mówią po czesku.Rozumieją j.polski i uczą się jeszcze niemieckiego.

I co berger, mamy przez to jeden drugiego nienawidzieć ? Mamy my Ślązacy
      ( często z dziada , pradziada,) z tego powodu rzucać się sobie z nienawiścią do
      gardeł, bo jakiś tam niedouczony w historii tej ziemi - pseudo-nacjonalista
      berger - daje tu na forum, wyraz swoim frustracjom, niedouczeniu i zacofaniu ?
      Przyznaj się, tego byś chciał - ciemniaku ?

Chyba i tak z tego nic nie rozumiesz ?
      • bolko1335 polskie upraszczanie sprawy!!!!! 26.12.04, 19:40
        som nie martw sie o krwe na kartach niemickiej historii, ty dzieki Bogu nie
        bedziesz tu nikogo sadzil ani osadzal.
        silesianie nie jestesma wszyscy slazakami, jest bowiem zasadnicza roznica
        miedzy kims kto tu przyjechal i zyje inna tradycja a kims kto tu mieszak od
        setek lat. to tez takie typowe polskie uproszczenie!!!!

potem piszesz silesianie:
        > Od początku, czyli od dziecka mówili zawsze dwoma językami: po niemiecku w
        > niemieckich wówczas urzędach i szkołach, a w domu i kościele - w języku swego
        > serca, tj. po polsku .I co - nazwiesz ich Niemcami ?
        czy byl to napewno polski??? czy ty ich nazwiesz polakami, baranie????
        gdzie tak bylo? wszedzie? i znow wredne uproszczenia silesianie, i jak cie tu
        nazwac??? nie mozna przeciez ciagle barana obrazac!!!!

tak jak np. te cytowane imiona tych osob wszystkie skrzetnie spolonizowany nie
        a moze sielsianie powiesz mi ze w metryce urodzenia te siastry mialy napisane
        Matylda czy Franciszka??? i znow wrednie lganie silesianie!!!!!!!!!
        A teraz co do rzucanie sie sobie do gardel, jak dluga polacy swach lapsk po
        slask nie wciagali byl tu spokoj, w przeciagu ale paredzisieci lat zniszczono
        wszystko dolnoslazakow juz nie ma a gornoslazacy dogorywaja
        a teraz jeszcze sie ich historie odpowiednio przeklada by pasowala do polskiej
        racji stanu!!!!!!!!!! tylko sie zygac chce!!!!!!!!
        • silesian1 Re: polskie upraszczanie sprawy!!!!! 27.12.04, 09:37
          bolko1335 napisał:
          som nie martw sie o krwe na kartach niemickiej historii, ty dzieki Bogu nie
          > bedziesz tu nikogo sadzil ani osadzal.

Nie bardzo wiem o co Ci w tej wypowiedzi chodzi ? Napisz jaśniej.

> silesianie nie jestesma wszyscy slazakami, jest bowiem zasadnicza roznica
          > miedzy kims kto tu przyjechal i zyje inna tradycja a kims kto tu mieszak od
          > setek lat. to tez takie typowe polskie uproszczenie!!!!
          >
          > czy byl to napewno polski??? czy ty ich nazwiesz polakami, baranie????
          > gdzie tak bylo? wszedzie? i znow wredne uproszczenia silesianie, i jak cie tu
          > nazwac???

Jak bardzo potrzebujesz mnie jakoś - nazwać, to se ulżyj.
          Bo - zgadzam się - tymi wrednymi uproszczeniami całkowicie na to zasłużyłem.

> tak jak np.te cytowane imiona tych osob wszystkie skrzetnie spolonizowany nie
          > a moze sielsianie powiesz mi ze w metryce urodzenia te siastry mialy napisane
          > Matylda czy Franciszka??? i znow wrednie lganie silesianie!!!!!!!!!

Tu sie zbuntuję, bo żadnych imion w moim poście nie wymieniałem. Co do meritum,
          znów mosz pierónie - recht! Powiem Ci, że Moja babka miała na imię Mathilda.
          Przeca ło to Ci idzie ? Pra ?

A teraz co do rzucanie sie sobie do gardel, jak dluga polacy swach lapsk po
          > slask nie wciagali byl tu spokoj, w przeciagu ale paredzisieci lat zniszczono
          > wszystko dolnoslazakow juz nie ma a gornoslazacy dogorywaja
          > a teraz jeszcze sie ich historie odpowiednio przeklada by pasowala do polskiej
          > racji stanu!!!!!!!!!! tylko sie zygac chce!!!!!!!!

I znów się z tobą pieronie zgodzom. W zapamiętałej chęci szybkiej reakcji na
          post tego szczeniaka, zupełnie straciłem z pola widzenia - nasze, śląskie
          imponderabilia. By nie mieszać mu za bardzo w głowie, zupełnie niesłusznie
          dokonałem paru uproszczeń, a ty je skrzętnie wychwyciłeś. Brawo. Dzęiekuję ci
          za ich wskazanie i wytknięcie mi ich. Trochę, z tymi imionami -to mi dodałeś
          do "koszyka" - ale przecież zaraz się na ciebie za to nie obrażę ?
          Moje śląskie serce jest bardzo szeroko otwarte i takie drobiazgi go nigdy - nie
          przemogą.

pozdrawiam
          Cię serdecznie
          i jeszcze raz dziekuję za rzeczowe sprostowania.

• Gość: k Re: polskie upraszczanie sprawy!!!!! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 27.12.04, 10:39
          bolko1335
          popelniles blad bo nie napisales ze temu wszystkiemu winni sa Polaki.
          Niewazne ze karty niemieckiej historii przesiakly krwia sasiadow.
          Jakbys sie staral krwi tej nie zmyjesz i to jest twoj bol i rozpacz.
          Zalosny jestes.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka