Gość: berger IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.12.04, 13:59 wyzej wymieniona zakonnica urodzila sie nie w nysie ale w neisse i nie w polsce lecz w niemczech i byla niemka co tak starannie sie unika zeby to jasno powiedziec.pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: som narodowca IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.12.04, 02:52 Czyli jak Niemka to lepiej czy gorzej? No i co z tego, ta ziemia ma złożoną historię i trzeba sznować tych którzy tu żyli i budowali tu to co istnieje. Poztym nie ma Boga niemieckiego i polskiego, wiec to nie jest ważne czy byla marsjanką czy wenusjanką. Więcej takich niemców, żeby choć trochę zmazać plamę krwi z kart historii, bo przesiąka na sąsiednie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
silesian1 Re: Papież Jan Paweł II podpisał dekret o heroicz 25.12.04, 18:50 Ty berger jesteś zacofany człowiek. Masz bardzo waskie, nieświeże, powiedziałbym nawet niemodne - bo szowinistyczne poglądy. Wszyscy, ktorzyśmy się tu urodzili na tej pięknej Ślaskiej Ziemi,lub na nią przybyli i tu mieszkamy, a także nasze urodzone tu już dzieci i wnuki - wszyscy jesteśmy przede wszystkim najpierw - Ślązakami. Jedni starsi z nas, którzy urodzili się tu przed wojną, mówili i mówią po niemiecku. Od początku, czyli od dziecka mówili zawsze dwoma językami: po niemiecku w niemieckich wówczas urzędach i szkołach, a w domu i kościele - w języku swego serca, tj. po polsku .I co - nazwiesz ich Niemcami ? Mowi ci to coś - berger - baranie ! Drudzy, jak my, urodziliśmy się tu na Ślasku po wojnie i mówimy po polsku. Ale uczymy się obcych języków - przynajmniej ci światlejsi z nas. Część naszych rodzin, mieszka dzisiaj z różnych powodów w Niemczech i tam mówi po niemiecku. I co z tego ? Jeszcze inni Ślązacy mieszkający na Morawach, bo tam się urodzili i mówią po czesku.Rozumieją j.polski i uczą się jeszcze niemieckiego. I co berger, mamy przez to jeden drugiego nienawidzieć ? Mamy my Ślązacy ( często z dziada , pradziada,) z tego powodu rzucać się sobie z nienawiścią do gardeł, bo jakiś tam niedouczony w historii tej ziemi - pseudo-nacjonalista berger - daje tu na forum, wyraz swoim frustracjom, niedouczeniu i zacofaniu ? Przyznaj się, tego byś chciał - ciemniaku ? Chyba i tak z tego nic nie rozumiesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
bolko1335 polskie upraszczanie sprawy!!!!! 26.12.04, 19:40 som nie martw sie o krwe na kartach niemickiej historii, ty dzieki Bogu nie bedziesz tu nikogo sadzil ani osadzal. silesianie nie jestesma wszyscy slazakami, jest bowiem zasadnicza roznica miedzy kims kto tu przyjechal i zyje inna tradycja a kims kto tu mieszak od setek lat. to tez takie typowe polskie uproszczenie!!!! potem piszesz silesianie: > Od początku, czyli od dziecka mówili zawsze dwoma językami: po niemiecku w > niemieckich wówczas urzędach i szkołach, a w domu i kościele - w języku swego > serca, tj. po polsku .I co - nazwiesz ich Niemcami ? czy byl to napewno polski??? czy ty ich nazwiesz polakami, baranie???? gdzie tak bylo? wszedzie? i znow wredne uproszczenia silesianie, i jak cie tu nazwac??? nie mozna przeciez ciagle barana obrazac!!!! tak jak np. te cytowane imiona tych osob wszystkie skrzetnie spolonizowany nie a moze sielsianie powiesz mi ze w metryce urodzenia te siastry mialy napisane Matylda czy Franciszka??? i znow wrednie lganie silesianie!!!!!!!!! A teraz co do rzucanie sie sobie do gardel, jak dluga polacy swach lapsk po slask nie wciagali byl tu spokoj, w przeciagu ale paredzisieci lat zniszczono wszystko dolnoslazakow juz nie ma a gornoslazacy dogorywaja a teraz jeszcze sie ich historie odpowiednio przeklada by pasowala do polskiej racji stanu!!!!!!!!!! tylko sie zygac chce!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
silesian1 Re: polskie upraszczanie sprawy!!!!! 27.12.04, 09:37 bolko1335 napisał: som nie martw sie o krwe na kartach niemickiej historii, ty dzieki Bogu nie > bedziesz tu nikogo sadzil ani osadzal. Nie bardzo wiem o co Ci w tej wypowiedzi chodzi ? Napisz jaśniej. > silesianie nie jestesma wszyscy slazakami, jest bowiem zasadnicza roznica > miedzy kims kto tu przyjechal i zyje inna tradycja a kims kto tu mieszak od > setek lat. to tez takie typowe polskie uproszczenie!!!! > > czy byl to napewno polski??? czy ty ich nazwiesz polakami, baranie???? > gdzie tak bylo? wszedzie? i znow wredne uproszczenia silesianie, i jak cie tu > nazwac??? Jak bardzo potrzebujesz mnie jakoś - nazwać, to se ulżyj. Bo - zgadzam się - tymi wrednymi uproszczeniami całkowicie na to zasłużyłem. > tak jak np.te cytowane imiona tych osob wszystkie skrzetnie spolonizowany nie > a moze sielsianie powiesz mi ze w metryce urodzenia te siastry mialy napisane > Matylda czy Franciszka??? i znow wrednie lganie silesianie!!!!!!!!! Tu sie zbuntuję, bo żadnych imion w moim poście nie wymieniałem. Co do meritum, znów mosz pierónie - recht! Powiem Ci, że Moja babka miała na imię Mathilda. Przeca ło to Ci idzie ? Pra ? A teraz co do rzucanie sie sobie do gardel, jak dluga polacy swach lapsk po > slask nie wciagali byl tu spokoj, w przeciagu ale paredzisieci lat zniszczono > wszystko dolnoslazakow juz nie ma a gornoslazacy dogorywaja > a teraz jeszcze sie ich historie odpowiednio przeklada by pasowala do polskiej > racji stanu!!!!!!!!!! tylko sie zygac chce!!!!!!!! I znów się z tobą pieronie zgodzom. W zapamiętałej chęci szybkiej reakcji na post tego szczeniaka, zupełnie straciłem z pola widzenia - nasze, śląskie imponderabilia. By nie mieszać mu za bardzo w głowie, zupełnie niesłusznie dokonałem paru uproszczeń, a ty je skrzętnie wychwyciłeś. Brawo. Dzęiekuję ci za ich wskazanie i wytknięcie mi ich. Trochę, z tymi imionami -to mi dodałeś do "koszyka" - ale przecież zaraz się na ciebie za to nie obrażę ? Moje śląskie serce jest bardzo szeroko otwarte i takie drobiazgi go nigdy - nie przemogą. pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz dziekuję za rzeczowe sprostowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: polskie upraszczanie sprawy!!!!! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 27.12.04, 10:39 bolko1335 popelniles blad bo nie napisales ze temu wszystkiemu winni sa Polaki. Niewazne ze karty niemieckiej historii przesiakly krwia sasiadow. Jakbys sie staral krwi tej nie zmyjesz i to jest twoj bol i rozpacz. Zalosny jestes. Odpowiedz Link Zgłoś