Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY

01.03.04, 19:47
    Chcialabym ostrzec potencjalne modelki i rodzicow, ktorzy
    chcieliby zobaczyc swoje dzieci w reklamach, czy magazynach, przed
    dzialalnoscia pseudo-agencji INFINITY (i jej 'blizniaczki'
    COSMOPOLITA. Wlascicielem obu jest ten sam czlowiek). Agencja
    pobiera oplaty za tzw. rejestracje i obiecuje konkretna ( z data)
    sesje zdjeciowa; suknie slubne/makijaze/zabawki/katalogi etc.
    Oczywiscie latwo sie domyslic, ze jest to jedynie nabijanie
    ludzi w przyslowiowa butelke.
    Pieniadze sa inkasowane (40pln), a sesji zadnej nie ma. Nie
    prowadzona jest zadna ewidencja modeli, zdjecia porozrzucane sa po
    agencji (siedzba miesci sie w Poznaniu. Oprocz tego w calej Polsce
    jest jeszcze kilka filii), a szef wydal zarzadzenie swoim
    pracownicom, zeby w przypadku osob domagajacych sie zwrotu wlasnych
    pieniedzy..wzywac policje (te informacje dostalam od jednej z
    pracownic agencji, ktora zmeczona i przestraszona telefonami o
    zdenerwowanych ludzi, poddala sie i opowiedziala mi jak
    funkcjonuje "firma")
    Najgorsze jest to, ze w momencie rejestracji , oprocz stadardowej
    umowy o wspolprace (gdzie nalezy podac wszystkie swoje dane, oraz
    STAN CYWILNY(??) ) nie podpisuje sie umowy na konkretne zlecenie,
    wiec materialnych dowodow na niewywiazanie sie z obiecanej sesji
    zdjeciowej nie ma..
    Nie ma prawdopodobnie zadnych prawnych powodow, ktore umozliwlyby
    wytoczenie sprawy. Niemniej jednak aby pseudo-agencja dokonala
    zywota samodzielnie, wystarczy podac informacje do publiczej
    wiadomosci. Wtedy szybko zmniejszy sie liczba chetnych do
    wspolpracy z naciagaczami.
    Ktos powinien zajac się ta sprawa, bo przymykając oczy na tego
    typu oszukancza dzialalosc, niejako przyzwalamy na inne tego typu i
    na to, żeby cwaniacy wypychali portfele naszymi pieniedzmi.

Obserwuj wątek
      • negra29 Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY 01.03.04, 20:16
        przykro sie to mówi, ale jednak: głupich nie żal.
        Kilka razy ogladałam program ( nie pamietam tytułu, ani stacji tv ) gdzie
        jakieś mamuśki lansowały swe córki ( brzydkie - jak noc i głupie, jak pień ) do
        walk w kisielu i temu podobnych rozrywek przeznaczonych dla MARGINALNEGO plebsu.
        ( jest takze plebs mnej marginalny)
        Byłam zbulwersowana, przerażona, zadziwiona... a w końcu zniesmaczona.
        Ale ostatecznie doszłam do bardzo smutnego i mało odkrywczego wniosku;
        widocznie tak być musi.
        Ogrom pracy pozytywistycznej " u podstaw", który musiał by być wykonany, aby
        takie zjawiska eliminować, lub choćby minimalizować, jest tak wielki, że kilku
        pokoleń na toza mało .
        Smutne to ,ale przeciwstawianie się dychotomii, jaka ogarnia społeczeństwo,
        jest godna li- tylko rycerza z La Manchy a tym samym tu i teraz - zasługuje
        jedynie na śmieszność.
        • kochanica.francuza Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY 28.03.04, 13:26
          negra29 napisała:

> przykro sie to mówi, ale jednak: głupich nie żal.
          > Kilka razy ogladałam program ( nie pamietam tytułu, ani stacji tv ) gdzie
          > jakieś mamuśki lansowały swe córki ( brzydkie - jak noc i głupie, jak pień )
          do
          >
          > walk w kisielu i temu podobnych rozrywek przeznaczonych dla MARGINALNEGO
          plebsu
          > .
          > ( jest takze plebs mnej marginalny)
          > Byłam zbulwersowana, przerażona, zadziwiona... a w końcu zniesmaczona.
          > Ale ostatecznie doszłam do bardzo smutnego i mało odkrywczego wniosku;
          > widocznie tak być musi.
          > Ogrom pracy pozytywistycznej " u podstaw", który musiał by być wykonany, aby
          > takie zjawiska eliminować, lub choćby minimalizować, jest tak wielki, że
          kilku
          > pokoleń na toza mało .

Masz jeszcze złudzenia, że to się da wyeliminowac lub zminimalizowac?
          Zazdroszczę! Ja juz stracilam! Widocznie tak ma sie "toczyć" kultura("kultura"
          w znaczeniu kulturoznawczym).
          >
      • Gość: Aska Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.ds.ae.wroc.pl 17.03.04, 19:34
        a skad o tym wiesz?? zarejestrowalam sie u nich i niby zostalam wybrana do
        katalogu fryzur i makijazu...za sesje zaplaca mi 800 zl ale musze miec sesje
        profesjonalna wiec musze zaplacic im 400 zl za sesje i dopiero moge brta udzial
        w tamtej sesji do katalogu. Po twoim liscie zaczelam sie gleboko nad tym
        wszystkim zastanawiac....czuje ze moja kasa przepadla...:( Odpowiedz jesli
        mozesz
        • suzi22 Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY 27.03.04, 01:01
          czesc!
          mam prosbe...
          czy bylas jednak na tej profesjonalenej sesji? a potem tej do katalogu?
          przyznam, ze jestem w tej samej sytuacji co Ty i w poniedzialek mam zaplacic
          reszte za sesje...i tez mam ogormne watpliwosci.
          jesli mozesz podzielic sie doswiadczeniami to bede wdzieczna bo moze jednak nie
          warto sie w to pchac...

suzi

Gość portalu: Aska napisał(a):

> a skad o tym wiesz?? zarejestrowalam sie u nich i niby zostalam wybrana do
          > katalogu fryzur i makijazu...za sesje zaplaca mi 800 zl ale musze miec sesje
          > profesjonalna wiec musze zaplacic im 400 zl za sesje i dopiero moge brta udzial
          >
          > w tamtej sesji do katalogu. Po twoim liscie zaczelam sie gleboko nad tym
          > wszystkim zastanawiac....czuje ze moja kasa przepadla...:( Odpowiedz jesli
          > mozesz
          • Gość: ewa Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 12:57
            Ja dzisiaj byłam w tej sprawie na policji, też miałam wpłacić 400zł na sesję
            dla córki, ale coś mi nie grało w tej firmie i zaczęłam ją sprawdzać. Okazało
            się, że działają na pop karcie z idei i nic w tej firmie się nie zgadza. Miejmy
            nadzieję, że ktoś w końcu ukróci ten proceder. Nie dajcie się wrobić, mają
            znowu nowy numer i zaczyna się nowy nabór!!!
        • Gość: daisy Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.dip.t-dialin.net 29.06.04, 13:19
          Twoja kasa przepadla. Pobiora pieniadze i nic z tego nie bedziesz miala. Albo
          pobieraja za tzw kursy modelingu - o dziwo przyjma kazdego, chocby 100 kilo
          wazyl, na koniec masz pare sredniej jakosci zdjec na pamiatke, kilkaset zl
          mniej w kieszeni i na tym koniec.
          Prawdziwe agencje maja wysokie wymagania, nie pobieraja ZADNYCH oplat, wrecz
          przeciwnie: jesli jedziesz nawet na casting, zwracaja koszta przejazdu, nawet
          za taxi czy samolot zwroca. Ba, jeszcze jedzenie zapewnia jesli przyjemnosc
          trwa caly dzien i trzeba dlugo czekac. Te agencje, ktore na starcia kasuja
          jakiekolwiek pieniadze - mozesz od razu skreslic. To Naciagacze i tyle.
      • Gość: anka modelki modele IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 00:27
        avantgarde...

kilka dni temu napisałam tu post MODELKA NIEMODELKA. W odpowiedzi mam jeden
        żarcik i jeden głupi banał. To forum to widocznie nie ten adres. Tu się zajmują
        własciwie tylko kryptoreklamą różnych tatuumów i veromod.

No to założyłam nowe forum:

MODELKI MODELE MODELING

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18678
        w dziale Kultura, bo lepszego nie znalazłam. Wymarzyłam sobie, że ono będzie
        żyło, bo spraw jest dużo - takie jak to ostrzeżenie, albo dobre doświadczenia,
        albo informacje o castingach. Na pewno zainteresowanych dziewczyn jest dosyć,
        tylko trzeba to forum trochę rozruszać.
        Ja sama jeszcze nic nie wpisałam bo już była noc.

Proszę Cię wpisz ten post jeszcze raz do MODELEK. Może masz jakieś rady???

Wszystkie zainteresowane osoby zapraszam do nowego forum - MODELKI...

całusy :)
      • Gość: xxx Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 16:56
        ciekawe ile osób dało się nabrać?
      • Gość: ewa Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 07.04.04, 12:50
        na onecie pojawił się nawet artykuł o nich
      • wladyslawa1912 Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY 07.04.04, 15:01
        kazda normalna agencja modelek zarabia na zalatwianiu pracy modelkom, a nie na
        pobieraniu wpisowego i oplat za katalog. jak mozna tak sie nabrac.
        • Gość: zdradzona Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 23.04.04, 19:05
          dopiero teraz odkryłam stronkę na temat tej agencji.straciłam już 100 zetów a w
          poniedziałek mam zapłacić 350.potem ma być sesja,a w połowie maja mam wziąć
          udział w sesji do katalogu z odzieżą wiosenno-letnią.zostałam nabrana i tyle.
          jednak naiwność nie zna granic.moja również.dziękuję wam wszystkim za te
          cierpkie słowa...:-)
          • Gość: Kidagakash Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 12:48
            Witam.

Nie jedna się nabrała na Infinity & Co. i nie jedna pewnie się jeszcze
            nabierze, bo w „Wyborczej” ciągle dają ogłoszenia. Ja też miałam to
            nieszczęście, że trafiłam za pierwszym razem, kiedy to byłam KOMPLETNIE
            zielona, akurat na Infinity. Zapłaciłam im za umieszczenie mojego portfolio na
            stronie (17,02,04) i do tej pory go nie ma... Mam trochę znajomych, którzy
            pracują w mediach i tak sobie umyśliłam, że można by ich poprosić, żeby
            nagłośnili sprawę. Tu mam wielką prośbę – jak ktoś zna lub nabrał się na oferty
            pseudo - firm typu Infinity czy Cosmopolita, odezwijcie się do mnie. Jak
            zbierze się odpowiednia ilość materiału, relacji, świadków itp. na pewno ktoś
            się tym zajmie i może ukróci to postępowanie naciągaczy. Z drugiej strony
            proponuję zrobienie reklamy firmom, z których jesteśmy zadowolone. Gdyby to
            wszystko zebrać i nagłośnić wypromujemy prawdziwe agencje a pogrążymy oszustów?
            Co Wy na to? Piszcie: kidagakash@tlen.pl
      • Gość: Asik Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 20:33
        We Wrocławiu też działa agenca COSMOPOLITA nie wiem czy to ta sama ale podam
        jej adres Rynek 45/4 i tel stacjonarny (071) 346 07 51 (dla Pani, która pisała,
        że oni tylko dziłają na telefonach komórkowych na "popkartę".
        • avantgarde Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY 29.06.04, 12:49
          we Wroclawiu, Poznaniu, Lodzi... :)
          • Gość: Zuzka DZIĘKI WAM !! IP: 81.210.100.* 08.07.04, 10:16
            Dzieki Wam serdeczne!!Dwa dni temu miałam spotkanie w sprawie pracy na
            promocji,fotomodelingu i takich innych w Katowichach w COSMOPOLITA-nie.Dziś
            miałam dzwonic do nich i umówic sie na jutro na podpisanie umowy.Faktycznie
            jest tak że trzeba zapłacić za tzw.rejstrację w ich firmie 50 zł.To jest wbrew
            prawu.To już jest znak że firma nie jest solidna.A poza tym,naogół firmy z
            prawdziwego zdażenia maja telefony stacjonarne a nie naciągaja klientów na
            telefon komórkowy,a tak w moim przypadku było.Pełna obaw zaczęłam pytac o tę
            firmę,koleżanek które doradziły mi(pracowały w agencjach 4 lata)żebym uważała
            bo wg nich brzydko to pachnie.Zaczęłam szukac czegoś w internecie.I znalazłam
            tooo!!Dzięki!!kto wie w co bym się wciągnęła.Dzięki.
          • Gość: ja18 Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: 212.122.214.* 08.07.04, 19:28
            ...w Bydgoszczy... ul. Podolska 1...
            • Gość: Zuzka Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.dsmedia.pl 08.07.04, 21:54
              COSMOPOLITA Katowice ul.Wojewódzka 29/7
              Uważać!!
              • Gość: Lili Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.barcin.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 12:50
                W Poznaniu co lepiej poinformowany wie ,że właściciel Cosmopolita to obywatel
                USA.Na jakiejś podstawie dostał pozwolenie na prowadzenie dziłalności w
                Polsce.Dlaczego więc jeśli jest tak ,że tyle ludzi czuje się oszukanych to
                zadne urzędy się tym nie zajmą?
            • Gość: dora Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 20:47
              jezu wlasnie dzisiaj wplacilam razem 100 zl do tej agencji!!! teraz juz wiem ze
              to oszustwo... jak moge odzyskac te pieniadze??? help:(
              • Gość: dora Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 21:00
                co robic? jestem z wroslawia i wlasnie dzisiaj wplacilam w cosmopolita razem
                100zl filia caly czas dziala wiec moze jest jakis sposob na odzyskanie tych
                pieniazkow... jak bym poprosila o wycofanie sie i zwrot kasy? jest jakas szansa
                ze oddadza mi ja?? tak w ogole to dlaczego policja nic nie moze tu zadzialac???
                ODPISZCIE PROSZE!!!
                • Gość: Mona Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.07.04, 23:11
                  Cześć!!!!!!!!!1Też jestem z wrocka i wpłaciłam wpisowe ale nie do
                  Cosmopolitan tylko do Infinity, która mieści się obok niej. Głęboko ci
                  współczuję i chyba mamy marne szanse na odzyskani swych pieniędzy.
                  Ale jednak proszę o jakiekolwiek rady co mam zrobić.
                  Wszyscy oszukani piszcie do mnie na adres monisia165@gazeta.pl
                  • Gość: pin_k@wp.pl Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.mpn.pl / 212.122.213.* 29.07.04, 18:43
                    ja wplacilam 50zl wpisowe i 200zl za sesje...200 mialam doplacic a fotograf nic
                    o tym nie wiedzial...teraz mam czekac na tel od murzyna bo jak z nim tego nie
                    dogadam to zdjecia przepadna....wlasnie wrocilam z sesji..jestem zalamana:(
                    kase pozyczylam od rodzicow bo myslalam ze mi sie zwroci...on mowil ze ma dla
                    mnie dwie propozycje...a wczoraj chcial mnie wyciagnac do poznania..nawet z
                    trego wszystkiego jzu sama nie wiem po co!!zaraz umre z nieszczescia...piszcie
                    do mnie
                    • Gość: justyna Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.wroclaw.mm.pl 30.07.04, 13:25
                      Ja tez dalam sie nabrac!!! napoczatek 50 zl wpisowe a teraz 400zl za sesje zeby
                      dostac oferte do katalogu z francuska odzieza. wplacilam tylko zaliczke 100 i
                      jutro mam isc na te zdjecia. ale teraz to ja ide odzyskac pieniadze!!! Czy ktos
                      mial juz te zdjecia i po uplywie tygodnia nikt do nich nie zadzwonil??? prosze
                      o kontakt z nabranymi osobami po sesji zdjeciowej justapucia@interia.pl
                    • gocha221 Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY 30.07.04, 13:42
                      przykro mi, ze Cie oszukali, ale przeciez wystarczy wejsc na ich strone, gdzie
                      pokazuja zdjecia z sesji zeby zoabzczyc ze to sciema. jakosc jest tragiczna,
                      pozy prawie zawsze te same, wszytko wyglada jak koszmar z lat 80.
                      poza tym, nie obrazajac nikogo, to jednak nie wszystkie dziewczyny nadaja sie na
                      nastepczynie Lindy Evangelisty, a po tych widac ze biora kazdego, kto zapłaci.

znalazlam tam nawet zdjecie, na ktorym "modelka" ma dosc brzydki plaster na
                      palcu i ten palec jest na pierwsztym planie. Przeciez jest tysiace pozycji,
                      ktore tan skaleczony paluch mogłyby ukryc.
                      Co to za fotograf!!????
                      • Gość: madzia czy ktos mial sesje do katalogu IP: *.icpnet.pl 01.08.04, 11:55
                        no to ja tez zostalam oszukana i moj chlopak rowniez, tyle czas zbieralismy kase
                        ehhh ja jestem juz po sesji port folio i w tym tygodniu mam dostac plyte z
                        nimi kiedy fotograf pokazywal mi te zdjecia wygladaly jakbym sama je zrobila ;/
                        450 zl przepadlo, chcialam sie spytac czy ktos mial sesje o katalogu ???? moj
                        chlopak wplacil juz 400 zl ale nie mial jeszcze port folio czy da sie to jakos
                        odwolac ?? prosze o odpowiedz gocha 221 moglabys mi podac adres www tej
                        agencji ??
                        • gocha221 Re: czy ktos mial sesje do katalogu 26.08.04, 10:15
                          www.infinity.best.net.pl/
                          w Poznaniu jeszcze niedawno w kazdej poniedzialkowej Wyborczej bylo ich
                          ogloszenie, teraz tez jest tylko ze juz nie podaja nazwy firmy.
                          Ale tresc ta sama,wiec to pewnie oni dalej naciagaja.
                          Zdjecia na tej stronie sa po prostu przetragiczne.
                          • misae Re: czy ktos mial sesje do katalogu 26.08.04, 10:23
                            a czy jest zgodne z prawem podawanie imion i nazwisk dzieci? Kiedys slyszalam,
                            ze to jest zabronione ze wzgledu na ochrone przed pedofilami, no chyba ze
                            rodzice wyrazaja oficjalna zgode.
                            • gocha221 Re: czy ktos mial sesje do katalogu 27.08.04, 12:37
                              a to nie mam pojecia.
                              pewnie tak samo jak z danymi dorosłych: trzeba wyrazic pisemna zgode, w
                              przypadku niepełnoletnich zgode wyrazaja rodzice(opiekunowie) i oczekuja na
                              kariere dziecka.
      • Gość: Lili Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.barcin.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 13:04
        Czytając dalsze wypowiedzi zamieszczone po mojej, myślę, że nie wszyscy
        zrozumieli moje prawdziwe intencje.Pytając dlaczego nikt się nie interesuje tą
        sprawą,sądziłam,że się domyślicie dlaczego tak jest.Z tej całej sprawy wniosek
        jest jeden.Jest tak dlatego,że musi się to odbywać zgodnie z prawem.Widocznie
        tak sprecyzowane są umowy,że własciwie niczego nie gwarantują.Trudno trzeba
        czytać umowy zanim się coś podpisze a nie potem biadolić.Widocznie nie tylko
        Polak potrafi.Tym razem trafiła kosa na kamień.
        • misae Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY 25.08.04, 17:06
          Probowalam szukac ich w internecie i znalazlam tylko Ebony (zdjecia w
          wiekszosci beznadziejne). Bardzo mi przykro ze Was oszukano! Moja kolezanke tez
          oszukano, tutaj chodzilo o agencje dla dzieci. Oszusci!!!
          Nazywali sie starmania albo starmedia nie moge sobie przypomniec.
      • Gość: papryczka Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 17:36
        Chciałam kiedyś skorzystać z usług tych ageencji, ale z drugiej strony -
        szukałam modelek do sesji. Zbywano mnie przez dłuższy czas a w końcu pokazano
        mi jakieś żenujące zdjęcia... Jako klient mogę też powiedzieć, że do dupy jest
        ten cały interes i naciągane są obie strony. Pewnie gdybym przyszła z POWAŻNEJ
        FIRMY znaleźliby coś dla mnie... Generalnie żenada nie obsługa.
        A jeśli któraś z was chce zrobić portfolio, to szukajcie fotografa takiego jak
        ja - też musi robić swoje folio i bierze kasę tylko za materiały. Sprawdza się.
        • Gość: natala84 Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:39
          witam, ja jestem z Lodzi... studiuje a to jak wiadomo wiaze sie z pewnymi
          kosztami... wiec postanowilam troche sobie dorobic. nie mam duzych wymagan, ot
          pare groszy na ksiazki czy wyjscie do pubu... pare dni temu przegldaalm
          ogloszenia no i trafilam na to co by mi odpowiadalo takze w czasie roku
          akademickiego: poszukuja hostess, promotorow na promocje, targi, bankiety...
          zadzwonilam, wszystko ladnie i pieknie, pani umowila mnie na spotkanie, a
          raczej nas, bo moj chlopak tez byl zainteresowany. bylismy 3 dni temu na
          spotkaniu, pani okazala sie bardzo mila, wszytsko ladnie przedstawila, stawki
          okazaly sie wrecz boskie...ale takze poprosila na s o 40zl ( od osoby ) za
          posrednictwo na 6 m-cy; stwierdzielismy ze ok, to nie tak duzo, a oferty
          gwarantowane...dostalismy do wypelnienia kwestionaruisz, gdzie oboje
          zaznaczylismy, ze interesuje nas praca n apromocjach, targach i bankietach-
          modeling sobei odpuscilismy... pani podziekowala i powiedziala ze w nastepnym
          tygodniu ktos sie odezwie z gotowymi juz ofertami. bylismy oboje zadowoleni, bo
          zawsze pare groszy sie przyda. o dziwo pani zadzwonila juz dzis i zaprosila nas
          na spotkanie...poszlismy, a pani z gratulacjami na ustach oswiadczyla, ze jako
          para zostalismy wybrani do katalogu slubnego za 1300zl na osobe...i prosze
          teraz o powstrzymanie kasliwych kmentarzy wszystkich tych, ktorzy nie
          rozumieja, jak mozna dac czemus takiemu wiare..ani ja ani moj chlopak nigdy sie
          czyms takicm nie zajmowalismy, mamy po 20 lat i chcielismy sobei po prostu
          troche zarobic...pani oczywiscie powiedzial ze niezbedene bedzei zrobienei
          portfolio za 360zl...i juz sie zdecydowalismy ( doprawdy nie wiem, czy to duzo
          czy malo, nigdy sie tym nie zajmowalismy )tylko ze akurat zadnych pieniedzy
          przy soebie nie mielismy, wiec umowilismy sie z pania na jutro na zaliczke (
          100zl ) a reszta w poniedzialek podczas sesji... i naprawde eni wime komu
          dziekowac, ze podkusilo nas te firme sprawdzic...trafilam na to forum a takze
          an wiele innych komentarzy ludzi oszukanych przez INFINITY, dzieki temu
          zaoszczedzilismy 2X360zl. okropne jest to, ze mlodzi ludzie, ktorzy dopiero
          zaczynaj swoja przygode z praca, sa tak okropnie wykorzystywani...jutro idziemy
          jednak do INFINITY, poprosimy tylko o pisemna gwarancje, ze taka sesja do
          katalogu za takie pieniadze sie odbedzie. zapewne czegos takiego pani nam nie
          da, wiec my potemladnie i grzecznie powiemy co o tej firmie wiemy i zazadamy
          zwrotu tych 40zl od osoby za posrednictwo w zamian za milczenie i nie
          naglasnianie sprawy...oczywiscie zrobimy wszystko zeby sprawe naglosnic, zeby
          taki proceder ukrocic...wezmiemy jutro ze soab dyktafon, na wypadek, gdyby
          doszlo do jakies niemilej sytuacji
          dziekuje wszystkim tym, ktorzy pisza o tego typu sytuacjach i dzieki ktorym nam
          sie udalo w pore jeszcze wycofac
          czy naprawde nic sie nie da z tym zrobic??? czy ta "firma" moze dzialac
          wiecznie na rynku i oszukiwac ludzi???czy nikt sie tym nie zainteresuje???

INFINITY Lodz
          al. Mickiewicza 15a pok.35
      • Gość: kAMA Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.hd.pl 26.09.04, 22:11
        Witam, moja kolezanka odpowiedziala na ogloszenie Cosmopolita ( Poznan, ul.
        Piekna 3/2 ), nikomu nic wowczas o tym nie powiedziala, poszla na spotkanie
        wplacila oplate rejestracyjna 50 zł i miala czekac za telefonem w sprawie
        zlecenia. Kilka dni temu zglosili sie do niej, nic nie chcieli mowic przez
        telefon, miala sie stawic z rana w firmie, zaczeli jej nawijac o jakiejs sesji
        do katalogu sukien slubnych ( jedna fotka za 1 300 zł ) etc. oczywiscie
        napomkneli cos o portfolio ( ale bez naciskow ). Wczoraj zwierzyla mi sie ze
        odpowiedziala na takie ogloszenie. Od poczatku wydawalo mi sie to wszystko
        dziwne. Postanowilem sprawdzic te firme ( dziewczyna ma na utrzymaniu dziecko,
        szuka pracy, nie narzeka na nadmiar pieniedzy, wrecz przeciwnie - nie chce by
        na poczatku dostala kopniaka od takich szubrawcow ). Hmm, szukalam najpierw w
        bazie teleadresowej Panoramy Firm, Polskich Ksiazek Telefonicznych - nic,
        dziwne to, biorac pod uwage, ze kazdej firmie ( zwlasza reklamowej ) powinno
        zalezec na "reklamie", strona /www.cosmopolita.pl -> nieaktywna ;) No i
        tak po dluzszych poszukiwaniach trafilam na wasza dyskusje, potwierdzilo sie to
        co od samego poczatku podejrzewalam - zeruja na ludzkiej naiwnosci :(
        Rozmawialam z nia przed chwila i ostrzeglam by dalej w to nie brnela ;) Jednak
        zastanawia mnie fakt, ze skoro tyle osob zostalo przez nich oszukanych, to
        dlaczego dalej prosperuja, naciagaja kolejne osoby ??????? Slysze, ze oglaszaja
        sie w Gazecie Wyborczej, jestesmy na forum, dlaczego media ( jak policja ma to
        gdzies ) nie ukruci tego procederu ???? Ta historia nadaje sie wszakze na dobry
        material do reportazu ;) Pozdrawiam wszystkich i zycze wam abyscie trafili na
        rzetelnego, uczciwego pracodawce i wasze plany zaistnienia w swiecie reklamy
        sie ziscily :)
        • Gość: kAMA Re: pseudo-agencje INFINITI, COSMOPOLITA, EBONY IP: *.hd.pl 26.09.04, 22:25
          Znalazlam strone Cosmopolita -> www.cosmopolita.com.pl/; maja kilka
          oddzialow;

Poznań
          ul.Piękna 3/2
          Tel. (061) 663-07-17

Wrocław
          Rynek 45/4
          tel. (071) 346-07-51

Warszawa
          ul. Marszałkowska 140/36
          tel. (022) 827 82 53

Katowice