Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak skrocić halke

08.10.10, 23:00
    Jak w temacie, dostałam halke i mam zamiar ja skrócić zastanawiam sie jak to zrobić żeby nie było śladu i aby koronka nie została uszkodzona. Planowałam uciąć ją w pasie i zszyć ale nie wiem czy to jest dobry pomysł
    Obserwuj wątek
      • nexstartelescope Re: Jak skrocić halke 09.10.10, 07:53
        A gdzie jest ta koronka? Jeśli na dole, to najlepiej byłaby ją ostrożnie odpruć ( jesli nie masz przecinaka do dziurek, to użyj żyletki), uciąć tyle materiału, ile chcesz (nie za dużo!) i przyszyć koronkę z powrotem. No i jesli materiał jest z tych strzępiących, musisz go wcześniej obrębić :) Ucięcie w pasie zostawi szew na samym środku, poza tym, jeśli halka jest taliowana, części nie będą do siebie pasować.
        • barbaria_1 Re: Jak skrocić halke 09.10.10, 09:00
          Halka jest dosyć szeroka i myślałam żeby też ją zwęzić ale to chyba za wysokie schody juz dla mnie, chciałabym zamieścić zdjęcie ale nie wiem gdzie je sie dodaje
          • nexstartelescope Re: Jak skrocić halke 09.10.10, 13:26
            No, ze zwężeniem to już trudniejsza sprawa, zależy do kroju i materiału, z jakiego jest uszyta ta halka :/
            A żeby zamieścić zdjęcie, najlepiej je wrzucić na fotoforum lub np. na imageshack.us/ i wkleić tutaj link :)
            • barbaria_1 Re: Jak skrocić halke 10.10.10, 09:20
              Udało mi sie wrzucam zdjecie fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2460246,2,1,halka.html
              • nexstartelescope Re: Jak skrocić halke 10.10.10, 09:52
                No to moje pomysły się skończyły :D ta pofalowana koronka na dole mnie przerosła.
                • barbaria_1 Re: Jak skrocić halke 10.10.10, 10:02
                  No własnie ciężki orzech mam do zgryzienia, mam dwa pomysły albo skrócić kosztem koronki albo zrobić półhalke, wolałabym całą halke idealnie pasowałaby do sukienki gdyby była ciutke dokładnie o 12 cm krótsza
                  • irysek1 Re: Jak skrocić halke 11.10.10, 10:50
                    Moze tak:

w czesci od pasa w dół gdzies na wysokosci ud, zloz te 12 cm na pol, wyjdzie ci szesciocentymetrowa zakladka. Delikatnie to przyfastryguj ( lub przypnij szpilkami i sprawdz jak to lezy). Gdy stwierdzisz, ze jest ok, po prostu przeszyj te zakladke, a potem lekko zaprasuj. Powinno byc OK. nigdy nie skracaj halki od pasa w gore, bo zniszczy ci sie fason.
                    Ajesli nie dasz rady tego zrobic, to kazda krawcowa ci to zrobi za 5 zl:)

pozdrawiam
                    • wildor Re: Jak skrocić halke 13.10.10, 19:57
                      Albo kup w pasmanterii efektowną koronkową taśmę o zbliżonym wzorze, skróć halkę razem z obecną koronką i zrób zupełnie nowy brzeg.
      • a74-7 Re: Jak skrocić halke 13.10.10, 20:26
        Nie widac na zdjeciu jakie jest wykonczenie przy gornym brzegu koronki . Ja prawdopodobnie odciela bym wzdloz gornego brzegu gdzie koronka jest polaczona z halka,delikatnie zeby nie przeciac koronki, przyfastrygowala na pozadanej wysokosci, przyszyla wzdloz falistej linii koronki ,zwezila koronke bokami do rozmiaru halki i wyciela delikatnie zbedny material od dolu . Voila . Nie jest to trudna ,co delikatna operacja .
      • zettrzy Re: Jak skrocić halke 14.10.10, 16:10
        bielizna jest zwykle szyta z materialow ktorych obrobka wymaga specjalnego sprzetu - innymi slowy, jesli nie masz wlasciwej maszyny do szycia i odpowiedniego noza/nozyczek do krojenia mozesz wyladowac z garstka strzepkow
        tak ze, powstrzymaj sie, bo koronka to jedno a material (prawie na pewno cieniuchna dzianina) to zupelnie co innego
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka