Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pranie kurtki Carry

29.11.10, 18:47
    Mam niby-puchówkę z Carry, podszewka i wypełnienie z poliestru, wierzchni materiał to poliamid (czyli nylon). Zwykle tego typu kurtki nosiłam do pralni chemicznej, na tej wyraźnie napisano: nie czyścić chemicznie, prać w pralce w temp. 30 st., suszyć w stanie rozwieszonym. Pytanie: czy można ją wywirować, a jeśli tak, to na jakich obrotach? Trochę się boję tego prania :(

-
    Obserwuj wątek
      • ladyjm Re: Pranie kurtki Carry 30.11.10, 09:55
        wrzuc do pralki z kilkoma (czystymi!) pileczkami tenisowymi, nastaw pranie 30st z wirowaniem. a potem zawies na wieszaku w cieplym przewiewnym miejscu. pileczki zapobiegaja zbijaniu sie wkladu w kurtce - patent z forum WDPD. Co prawda halasuja ale jakos to zniesiesz:). W zeszlym roku wypralam tak 3 puchowki i zadnej sie nic nie stalo.
        • jarka63 Re: Pranie kurtki Carry 30.11.10, 12:41
          Dzięki, a jak długo będzie schła?
        • eirenne Re: Pranie kurtki Carry 30.11.10, 15:44
          A mnie się zdaje, że z piłeczkami to bzdura. Ja prałam swój płaszcz puchowy z piłeczkami i bez - nie było różnicy. Bo w sumie, co te piłki mają rozbijać - wkład z włókniny najprawdopodobniej cięty z metra? A wirowanie nastawiałam na 400 obrotów.
          Może z puchem działa, choć i tak uważam, że domowe pralki mają za małe bębny, by piłeczki dobrze działały. Większe znaczenie przypisywałabym częstemu strzepywaniu i miętoszeniu kurtki podczas suszenia na wieszaku.
        • myszmusia Re: Pranie kurtki Carry 30.11.10, 18:15
          piłki do to puchu a nie do kurtek "niby puchowych"
          pierz spokojnie, jak nei ma zakazu wirowania na przepisie prania kurti to ustaw po prostu zalecany program i juz.
      • aeromonas Re: Pranie kurtki Carry 30.11.10, 16:32
        Spoko pierz zgodnie z instrukcją. Wyschnie bardzo szybko w ciepłej łazience.
      • jarka63 Re: Pranie kurtki Carry 30.11.10, 18:22
        Dzięki za słowa otuchy i dobre rady, na razie czekam aż mróz zelżeje i chodzę w brudnej.
        -
        • ripani Re: Pranie kurtki Carry 01.12.10, 00:16
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka