Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

plaszcz Burrbery

26.02.11, 15:57
    Witam,
    kupiłam płaszcz. Chciałam zapytać osób, które bardziej sie mogą na tym znac - czy jest szansa że jest on oryginalny? Kupiłam go w ciucholandzie, na wycenie...Wykonany solidnie i z ładnego materiału. Nie znam się na tym a nie chciałabym chodzić w perfidnej podróbie. Proszę o inforamcje. Pozdraiwam :)
    Anna

zapodaj.net/d7df1b263f6f.jpg.html
    zapodaj.net/de5674af4cbf.jpg.html
    zapodaj.net/0ae0723c35f7.jpg.html
    zapodaj.net/69df4c9ee404.jpg.html
    zapodaj.net/5b8596333b34.jpg.html
    Obserwuj wątek
      • hexe131 Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 16:02
        o widze że literówke zrobiłam w tytule :) sorki
      • martalis30 Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 16:45
        na metce jest napisane burberrys a nie burberry, wg mnie ta nazwa była używana przez firmę lata temu, teraz tego nie widzę, a płaszcze oznaczone są metką burberry (prorsum, london, brit).Trudno będzie ocenić czy jest prawdziwy czy nie, ale widzę, że podszewka jest dobrze uszyta z zachowaniem wzoru, czerwony pasek jest spójny, zapięcie przy kołnierzyku też wygląda dobrze. Jeśli dasz więcej zdjęć porównam do detale do swojego płaszcza, prawdopodobnie się nie zmieniły.
        • hexe131 Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 17:31
          dzięki, a jakie detale miałabym dodać do porównania?co dokładnie?
          • pampleluna Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 17:49
            Oryginał powinien miec w wewnętrznej kieszeni metkę z nr seryjnym, nr modelu i przepisem prania oraz składem.
      • martalis30 Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 17:52
        może napiszę kilka elementów, które "wpadły mi w oko" w płaszczu burberrry prorsum: sprzączka przy pasku i rękawach obciągnięta skórą, pasek ma 2 elementy metalowe, półokrągłe jakby podkowy, każdy guzik ma od środka mały guzik, podszewka rękawów jednokolorowa, beżowa, kieszenie wewnątrz są białe, wewnętrzna str.kołnierza w kratkę, pod nim na karku są poziome przeszycia, materiał: bawełna. A ogólnie wiadomo o oryginalności będą świadczyć dobrze wykonane detale, dokładnie obszyte dziurki itp., płaszcz jest dość ciężki, solidny. Inny niż u Ciebie jest wieszaczek, w moim jest ciężki, łańcuszkowy, a guziki z logo, na zdjęciu tego nie widzę, ale i płaszcze są jednak inne. Mam nadzieję, że płaszcz zweryfikujesz pozytywnie:)
        • hexe131 Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 18:19
          no u mnie nie zgadzają sie chyba tylko guziki - ja mam bez logo. mysle że jednak jest oryginal - bardzo dobrze wykonany, obszycia dziurek idealne, materiał solidny, płaszcz na dole ma od wewnatrz guziczek i zakładke z dziurką (zeby sie plaszcz nie rozchodził), rękawy mam jednolite, klamerki na rekawach obszyte skóra, paska nie było :(
          jedynie co to te guziki...
          • hexe131 Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 18:41
            i na kołnierzu mam taki pasek odpinany na guziczki i to chyba do postawienia kołnierza i zapiecia...
            • hexe131 Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 19:25
              w kieszeni przy guziczku mam wycietą metke - teraz wyparzyła, a czy to był numer seryjny to nie wiem....
      • martalis30 Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 17:56
        co do metki wewnątrz kieszeni to moja metka zawiera rozmiar i numer, skład jest na metce wewnątrz płaszcza, więc i taki wariant wchodzi w grę:).
      • beesok Re: plaszcz Burrbery 26.02.11, 18:41
        trudno ocenic ale faktycznie wyglada solidnie, moze to bardzo stary model, prawdziwy vintage? :)
      • agniecha75 oryginmalny, vintage 27.02.11, 23:42
        Hej!
        Faktycznie plaszcz wyglada na oryginalny. Fakt, niebieska metka z Burberrys byla uzywana lata temu, ale ja jeszcze 5 lat temu znalazlam dla mamy plaszcz z taka metka w outlecie. Plaszcz byl z ocieplaczem, ktorego mama nie chciala, wiec odprulam te niebieska metke i mym oczom ukazala sie data produkcji... kwiecien 1994. Mysle ze plaszcz moze miec jakies 10 lat. Po tych metkach, przez pare lat byly uzywane granatowe, ale z napisem BURBERRY, czcionka Burberry. Granatowe wyszly juz jakies 3-4 lata temu.

Wazne, w kazdym przypadku, sa detale. Tu jest swietnie widoczna symetryczna podszewka. To jest wlasnie detal ktory odroznia Burberry od podrobek (moge na ten temat historie opowiadac, ale to nie na temat).

Generalnie:
        - guziki - nie musza miec wytloczonego Burberry, jesli sa z kosci (jak sie na to patrzy: taki jakby porysowany czarny niewyrazny plastik albo cieniowane gdy bezowe)
        - paseczki na rekawach + klamry najczesciej skorzane
        - jesli jest kratka pod kolnierzem - przyszyta symetrycznie pod katem 45 stopni
        - wspomniany paseczek pod kolnierzem, z guzikami... ten paseczek sie odpinalo, zakladalo z przodu i zapinalo na guziczki po drugiej stronie - zeby chronily przed wiatrem
        - klapka na prawym ramieniu - dodatkowa ochrona ramienia przed deszczem
        - podobnie jak jakby peleryna z tylu - ochrona przed deszczem

Generalnie caly trencz Burberry jest oparty na klasyce i historycznym plaszczu wojskowym ... :-)

Masz oryginal! Dbaj o niego. Czyszczenie tylko chemiczne. Moze przydalby sie "re-proofing", czyli ponowne hartowanie w celu otrzymania plaszcza "shower proof" (przy lekkim deszczu nie powinien przemakac). chlapnij na plaszcz z jakiejs butelki ze sprayem (np do pryskania prania przy prasowaniu, czy nawilzania kwiatkow). Jesli kropelki osiada na plaszczu, tak, ze bedziesz mogla je strzepnac, jest ok, jesli wsiakna - przydalaby sie operacja. Zrobi to Customer Service na Regent St w Londynie. Kosztuje ok. 30 funtow. Mozna tam zadzwonic i sie dogadac. Pracuje tam conajmniej jedna osoba mowiaca po polsku.
        • hexe131 Re: oryginmalny, vintage 28.02.11, 00:20
          Dziękuję bardzo za informacje :) Tak mi się gęba śmieje po Twoim poście :D tylko nie wiem jak nazwać tą usługę w Polsce? bo do Londyne to jednak daleko...
          Płaszcz już wczoraj postanowiłam że zostawię bo jest naprawde świetnie wykoany i wszystkie detale świadczą na korzyść :) a za taką cene to naprawde nie mam czego wymagac :)
          Dziękuję jeszcze raz za poswiecony czas :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka