Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty z czubem...spóźniona moda

31.05.04, 16:37
    W Polsce wszystko jest 100lat za murzynami jeśli chodzi o mode. Od lat dość
    często bywam w Niemczech i obserwuje to co tam sie dzieje w modzie i
    porównuje z Polska. Najnowszy przykład: rozmawiam z kuzynka mieszkająca w
    centrum Niemiec i pytam sie o buty z czubem. "Co? Buty z czubami? Chyba sobie
    zartujesz, dawno niemodne! Juz od pol roku wszysyc nosza okrogle noski". No
    tak. A jak bylo z kolorystyką? Jeszcze 3-4 lata temu denerwowaly mnie nasze
    sklepiki, ktore w ofercie miały tylko biało-czarno-szare ciuszki (golfiki),
    czarne toerbki. Nie można było śnić o pomarańczowych butach. Wtedy też
    przywiozłam sobie jeansowy kowboyski kapelusz (w 2000 roku!), ktore teraz
    ponoc jest szalenswtem w Miedzyzdrojach.
    No tak, amy sto lat za murzynami i nadal nosimi buty z czubami....
    Obserwuj wątek
      • Gość: ma Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.05.04, 17:05
        a jeśli ktoś wczesną wiosną kupił buty z czubem ,bo mu się właśnie takie
        podobały to póżną jesienią ma ich nie nosić tylko dlatego,że ktoś powiedział że
        w tym sezonie nosimy zaokrąglone noski, a co będzie jeśli kilku zwariowanych
        projektantów wymyśli buty z odkrytymi palcami i długą cholewką to też wszyscy
        na trzy cztery mamy je zakładać.Myślę,że w tej chwili nie jesteśmy
        tak "zapóżnione modowo'jek było to kilkanaście lat temu,ale czy to Ladne co
        modne czy to co się komu podoba.Ocenę pozostawiam waszym gustom.
        • Gość: inezja Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 17:13
          To zalezy do jakiego sklepu się wejdzie, żeby tych butów szukać.Są firmy, gdzie
          wszystko jest idealnie na bieżąco,natomiast im dalej od centrum miasta (nie
          licząc centrum handlowych na peryferiach),tym bardziej do tyłu.Niektóre firmy
          wprowadziły np.pierwszy raz wydłużone noski tej wiosny (co jest śmieszne, bo
          tej wiosny modne są akurat balerinki).ale taka nierównaowaga też ma swoje
          zalety-kazdy znajdzie coś dla siebie.
        • Gość: Mirka Polki są w każdym rodzaju mody zacofane IP: *.unimedia.pl 31.05.04, 21:07
          to samo dotyczy nie tylko butów ale i np. szerokich spodni które są już niemodne
          • blinski Re: Polki są w każdym rodzaju mody zacofane 31.05.04, 22:23
            szerokie spodnie..? masz na myśli damskie? 'szerokie' to dosyć rozległe
            pojęcie:).
        • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 12:20
          moim zdaniem w Polsce od jakiegoś czasu panuje moda na to by bez ograniczeń i
          krytycyzmu przyjmować wszystko co znani projektańci wrzucą na wybieg, albo
          styliści "poczytnych" pisemek przedstawią na kilku swoich stronach. A prawda
          jest taka, że te "porady" mają tak naprawdę nam podpowiadać co fajnego można
          sobie zakupić. Moje zdanie jest takie, że modne jest nie to co naśladujemy, (a
          co w pewien sposób jest nam narzucane), ale to w jaki sposób potrafimy wyrazić
          siebie. Nie można być zapatrzonym w ciuszki z wybiegu,a zacząć odzwierciedlać
          siebie poprzez swój styl (najlepiej unikatowy). I jeszcze jedno: wyobraźcie
          sobie, że nagle modne stają się pomarańczowe spodnie, wszyscy się na
          nie "rzucają" a potem strach wyjść w nich na miasto, bo gdzie nie spojrzec
          widać wierne ksero samej siebie. Moda to nie wszystko!!!!!!!!!1
          • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 06.06.04, 12:46
            w polsce akurat takiego zjawiska jak ty mówisz praktycznie nie ma - po prostu
            mało kogo stać na kupowanie tego co proponują projektanci czy piśmidła, poza
            tym polki mają więcej krytycyzmu w stosunku do mody niż kto inny. bycie
            oryginalnym na siłę też nikomu nie służy - niech każdy nosi to co mu się
            podoba; jeden będzie sobą bezrefleksyjnie kopiując modę z magazynów, inny
            poprzez ogolenie się na łyso czy ubieranie na czarno a jeszcze inny nosząc buty
            w szpic i kaszkiet.
            no ale i tak trzeba się zawsze liczyć z krytyką, co jest naturalne - nie
            wszyscy muszą doceniać nasz styl i musimy być przygotowani na pojazd.
            :)
            • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:24
              Po części zgadam się z twoją opinią. Pisząc o byciu oryginalnym nie miałam na
              myśli tego by robić to na siłę. moim zdaniem oryginalność polega na tym by
              nosić to co się lubi, w czym się czuje fajnie i co generalnie się podoba co
              wcale nie oznacza tego by się bardzo wyróżniać wśród ludzi. Jeśli o mnie chodzi
              to nie sugeruję się tak strasznie modą, po prostu kupuję to co mi się podoba i w
              czym się czuję sobą. Np. nie kupuję sobie na siłę krótkiej mini by wyglądać jak
              barbie bo to nie w moim stylu. Styl to jest właśnie to czego Polkom moim zdaniem
              brakuje najbardziej. Na pewno pamiętasz sezon na numerki, praktycznie każdy
              wyglądał tak jakby był elementem jakiegoś dziwnego ciągu liczb-i to właśnie jest
              straszne. Nie wiem do końca czy jest to wina ludzi, czy też sklepów, w których
              widać jakąś specyficzną "produkcję taśmową". Dla mnie oryginalnością jest nie
              bycie ofiarą tej "produkcji" i do tego zmierzam. Pozdrawiam
              Ps: a buciki w szpic są bardzo eleganckie i chyba powstały po to by nosić je do
              komplecików a nie jeansów
              • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 11.06.04, 11:33
                no, zależy jakie buciki w szpic.
                akurat do numerków nic nigdy nie miałem - sam ma bluzkę z długimi rękawami z
                new yorkera z numerem. wiesz co, może masz rację, aż tak oryginalnie to u nas
                nie jest - ale wolę większy banał i przy tym estetykę, niż super-oryginalny
                rzyg;)
                • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:56
                  a nie masz przypadkiem wrażenia, że wtedy przestajesz być sobą mieszając się w
                  cały ten jednolity tłum ludzi. Patrzysz idzie facet, czy to nie tan sam co 3
                  min. temu albo kobitka taka sama jak w markecie. Ja sama nie jestem super
                  oryginalna, że babcie wytykają mnie palcami na ulicy, nie mam dredów i
                  pomarańczowych butów. To nie o to chodzi. Po prostu mam własny styl, który nie
                  wiąrze się z krzykliwością tylko z moją osobą to jest dla mnie oryginalność,
                  bycie sobą, a nie powielanie innych.Pozdr.
                  • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 11.06.04, 12:58
                    nie.. wiesz, nie zwracam znowu aż tak uwagi na to, czy to co noszę jest jakoś
                    wybitnie oryginalne.. raczej nie jest, ale nie spotkasz też tego na każdym rogu.
                    tak jak napisałem wcześniej - to, że nawet połowa ludzi będzie wyglądała tak
                    samo, nie oznacza, że oni wszyscy nie są sobą. po prostu wszyscy mogą (mogą -
                    to tylko założenie, bo musielibyśmy ich wypytać jak jest naprawdę) mieć podobny
                    gust, lub wręcz być sobą kopiując innych, bo mają taką osobowość - i w ich
                    przypadku przez bycie oryginalnym nie byliby sobą.
                    • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 13:04
                      ok ty masaz swoje zdanie ja mam swoje, i w cale nie mam obsesji na punkcie
                      oryginalności to nie tak. A tak w ogóle to co rabisz na takich farach,
                      interesujesz sie bardziej modą, czy też podchodzisz do tego od strony bardziej
                      psychologicznej????
                      • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 11.06.04, 13:40
                        podchodzę do tego z takiej strony, że lubię tu coś skrobnąć i poczytać co inni
                        wymodzili - od tak sobie, nawet interesuje mnie temat mody, ale nie
                        fanatycznie:)
                        poza tym jakoś lubię uczestników (raczej uczestniczki) tego forum:)
                        i nie sugerowałem ci, że masz obsesję na punkcie oryginalności;) przedstawiałem
                        ci tylko, jak to wg. mnie wszystko wygląda.
                        a tak w ogóle, jak się ubierasz? tak z ciekawości, skoro już o tej
                        oryginalności nawijamy;)
                        • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 13:51
                          Różnie w zależności od sytuacji. Jesli trzeba to elegancko, ale nawet do
                          kampleciku dodaję coś specyficznego. A na codzień raczej na luzie, wygodnie ale
                          zawsze z nutką elegancji, lubię ładne i niebanalne ciuszki. Dla przykładu
                          ostatnio nabyłam czarną bluzeczkę o niebanalnym kroju z wielkim różowo- białym
                          motylem- cudo. Na innych forach zauważyłam, że piszesz iż na podstawie
                          wypowiedzi wyobrażasz sobie ludzi. Co jesteś w stanie o mnie powiedzieć?????
                          • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 11.06.04, 13:59
                            tu chodzi jedynie o to, że kiedy wiem jak ktoś mniej więcej wygląda (ubiór,
                            figura, wzrost, makijaż) wyobrażam go sobie za każdym razem kiedy czytam
                            wypowiedzi - lubię to, przybliża to ludzi mimo że nie wiedzą jak wyglądają..:)
                            chyba nie myślałaś, że na podstawie tego, że kupiłaś sobie czarną bluzeczkę
                            zrobię ci analizę psychologiczną;)?
                            • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 14:07
                              wyobraź sobie, że nie. Po prostu moich wypowiedzi było trochę więcej niż ta
                              jedna. A pytałam z ciekawości. Tak poza tym to jest tu tyle ludu, że można sobie
                              pomylić te wyobrażenia, a najprawdopodobniej, bez urazy, twoje wyobrażenia są
                              mylne. Chyba, że to ja sie mylę
                              • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 11.06.04, 14:18
                                :))
                                nie dorabiam sobie żednych teorii, wyobrażam sobie raczej tylko to, co zostało
                                powiedziane. poza tym siłą rzeczy wyobrażam sobie tylko tych którzy coś o swoim
                                wyglądzie powiedzieli, i to raczej stałych uczestników, masz racje, bo inni mi
                                się mylą:)
                                • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 14:42
                                  ok. to może jak stanę się stałym bywalcem, to może powiesz coś więcej
                                  • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 11.06.04, 14:55
                                    :))))
                                    • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:00
                                      liczyłam na dłuższą wypowiedz. A tak w ogóle wprawiam się w tym forum nawet
                                      założyłam nowy wątek. Pozdrawiam
                                      • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 11.06.04, 23:27
                                        :))))))))))))))))))

(teraz jest dłuższa;)))
                                        • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 00:56
                                          nic tylko pogratulować wylewności
                                          • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 12.06.04, 08:44
                                            myślałem, że mój uśmiech ci wystarczy;)
                                            karen, po prostu widzę cię tu chyba po raz pierwszy, i nie za duż o mogę o
                                            tobie powiedzieć. może jedynie to, że zależy ci na tym, by znać o sobie opinię
                                            innych;)
                                            • Gość: karen Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 11:14
                                              bardzo możliwe. Kto wie. Lubię wiedzieć co ludzie myślą o tym co piszę, czyli o
                                              moim zdaniu. Z tym, że niezależy ono i nigdy nie będzie zależeć od te4go co
                                              sądzą inni. Poprostu chciałam wiedzieć co sądzisz bo twoje wypowiedzi są tu
                                              najczęstsze i sąszę po nich, że czytasz wszystkie lub praktycznie wszystkie
                                              wypowiedzi na forum.
                                              ps: ŚMIECH WYSTARCZY WIĘC SIĘ UŚMIECHNIJ
                                              :-))))
                                              • kasiakaren Re: buty z czubem...spóźniona moda 12.06.04, 14:07
                                                no i genaralnie tematem forum były buty z czubem a my zeszliśmy na zupełnie
                                                inne. Ale cóż podstawa demokracji to wolność słowa i nie pozostaje nam nic
                                                innego jak tylko cieszyć się, że można się publicznie określać. Pozdr
      • seksowna.blondynka Re: buty z czubem...spóźniona moda 31.05.04, 18:21
        ach, jakas ty madra, swiatowa dama! pisz wiecej, pisz! oswiecaj polskie
        dziewczyny!
        hehehe
        • Gość: o. Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 18:37
          kowbojski kapelusz byl szczytem mody na Slasku wlasnie w 2000 roku... takze
          skoryguj swoje info, bo sie osmieszasz
      • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 31.05.04, 19:16
        ja bym się niemcami nie sugerował jeśli chodzi o modę:)
        fakt, mają o niebo więcej od nas dostępnych modeli sportowych.
        i na tym się kończą powody mojej zazdrości w stosunku do nich;)
        • xencia Re: buty z czubem...spóźniona moda 01.06.04, 07:40
          A własnie będę sie sugerować. Z racji położenia geograficznego (granica polsko-
          niemiecka) mam ciągły kontakt z tamtejszą modą. I tak jak patrze na to, co było
          hitem rok temu to teraz nieśmiało wchodzi w polskie sklepy. I komu się to nie
          podoba, to niestety, tak właśnie wygląda.
          Co do butów sportowych to racja. I własnie przypomniało mi się jak to 1,5 roku
          temu znajoma z Niemiec mówiła "teraz, to tylko Pumy" :P
          • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 01.06.04, 09:28
            jeśli chodzi o kolekcje w sklepach itp. w polsce, to kadży ma inną taktykę. w
            jednym te same kolekcje są wprowadzane w tym samym czasie we wszystkich
            sklepach, czy to w niemczech, polsce czy gdzie tam indziej, inne zwlekają bo
            nie wiedzą jak się przyjmie, inne po prostu sprzedają u nas odrzuty z
            poprzednich kolekcji.
            poza tym zauważ, że często to, co jest wyjątkowo odważne, ale i zarazem
            brzydkie, w polsce często nie jest wprowadzane - być może dlatego, że polki nie
            wpatrują się w modę tak ślepo jak gdzie indziej i badziewie po prostu nie
            idzie.
            spójż np. na letnią kolekcje h&m - czyli inspiracje modą '50. weszła dokładnie
            w tym samym czasie co gdzie indziej, różnić się jedynie może częściowo samymi
            ubraniami.
            tyle że po 1., ci którzy biorą ten fakt za złą monetę (może mają jakieś
            kompleksy wzgledem zachodu i koniecznie chcą sobie i innym udowodnić jacy
            jesteśmy kiepscy) uznają, że to zapóźnienie, bo przecież w sklepach w niemczech
            widzieli to, to i to. tyle że niektóre sklepy, jak np. h&m, dostosowuje ubiór
            do danego kraju - w każdym więc zobaczysz trochę inne rzeczy, np. w niemczech
            więcej gałojebliwych kolorków, bo takie lubią, a w polsce w ramach tej samej
            kolekcji mniej takowych, bo u nas nie idą - po prostu mamy inny gust, a
            centrale sklepów o tym wiedzą i nie bedą nam badziewa na siłę wciskać.
            po 2., porównuj zawsze modę z miast w niemczech do mody z miast w polsce, lub
            ze wsi w niemczech do wsi w polsce. małomiasteczkowa moda obojętnie z jakiego
            kraju zawsze przegra z modą dużego miasta, obojętnie jakiego kraju - chociażby
            przez oczywisty fakt braku dostępności na wsi centrów i pasaży handlowych, itp.
            poza tym zauważ, że u nas nie ma tak jak na zachodzie - kolekcja pojawia się w
            sklepach i już następnego dnia wszyscy w tym chodzą. zawsze znajdzie się parę
            ofiar mody trendnych za wszelką cenę, ale większości jak zauważyłem jeśli coś
            się nie podoba to nie kupi (tak jak wspomniana kolekcja a la '50 - mimo że
            przechodze przez centrum parę razy dziennie, mało kogo w tym widzę mimo to że
            wprowadzili to już parę m-cy temu).
            a jeśli chcesz się czymś sugerować, to nie jakimiś niemcami, tylko internetem i
            zachodnimi stronami o modzie albo teledyskami;) choć naśladować bym nie
            polecał:)
      • astoreth13 Re: buty z czubem...spóźniona moda 31.05.04, 19:28
        To ze jestesmy spoznieni to fakt. Jakies dwa albo trzy lata temu kupiłam sobie
        czerwone buty w Niemczech, u nas weszly w nastepnym sezonie.
        Wszystkie kolekcje przychodza do nas pod koniec sezonu lub w następnym:(
        • Gość: kori Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.vc.shawcable.net 31.05.04, 20:37
          Ludzie bez przesady,ciagle jest walkowany temat butow z czubem.Mowicie ze nie
          modne ,ze fuj i sto lat za murzynami.Przejzyjcie prosze pokazy swiatowych
          projektantow (wiosna-lato 2004)sa tam zarowno buty i z czubami i z
          zaokraglonymi noskami.Wniosek z tego ze i jedne i drugie sa na czasie i niech
          kazdy decyduje w ktorych najlepiej wyglada i takie nosi.
      • Gość: Klara Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.crowley.pl 31.05.04, 22:34
        Co oznacza zwrot "za murzynami"?? chodzi ci o tych z Afryki, Afroamerykanów, he...?
        A kowbojski kapelusz to raczej szał dla jakiś dyskomółów...przykro mi...naparwdę.
        • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 31.05.04, 23:11
          '100 lat za murzynami' - tak się mówiło na określenie czegoś zacofanego
          ostatnio chyba w latach '70.. więc albo u xenci czas się zatrzymał albo jest
          trendziasto oldskulowa;)

• klara-klara Re: buty z czubem...spóźniona moda 31.05.04, 23:17
            Tiaaaa...+ styl a la Beata Kozidrak (nie wiem dlaczego, chyba przez ten supercollowy kowbojski, jeansowy kapelusz)
            :)
          • xencia Re: buty z czubem...spóźniona moda 01.06.04, 07:49
            trendziasto odskulowa? heh, niezłe naprawde niezle.
            A u mnie czas sie nie zatrzymal i nadal slysze, ze stosuje sie te okreslenie,
            szczegolnie teraz, w nowej wspolnotowoeuropejskiej erze
            • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 01.06.04, 09:35
              nie wiem gdzie jest to u ciebie:), ale ja to określenie słyszę teraz używane
              jedynie dla jaj..
        • xencia ...spóźniona moda 01.06.04, 07:47
          "Sto lat za murzynami"? Od dziecka znam te określenie, 'przykro mi naprawdę' ze
          go nie znasz.
          Kowbojski kapelsz dla diskomułów? Niie rozumiem jednak twojej AGRESJI i
          nietolernacji wobec innych nurtów muzycznych. Jeśli chcesz sobei napsioczyć na
          disco to proponuje inne forum.
          • Gość: Klara Re: ...spóźniona moda IP: *.crowley.pl 01.06.04, 07:55
            Ale ja cię nie pytałam jak długo znasz to okreslenie tylko co ono onzacza i o jakich murzynów chodzi, bo nie wiem jak się do tego ustosunkować, wiesz...?
            I gdzie naapsiałam coś agresywnego na temat muzyki?
            ech...musisz się wyluzować, bo z czytaniem ci idzie źle...
            • xencia Re: ...spóźniona moda 01.06.04, 09:56
              Upierdliwa jestes droga Klaro,
              Niedlugo pewnie bedziesz zadawac pytanie w stylu "z jakiej konopii wyskoczyl
              ten filip?" albo "jaki to byl filip?", ehh
              skoro nie znasz sie na powiedzeniach to trudno, poczytaj opisy w necie

Co do agresywnosci co do muzyki, alez owszem. Okreslenie dyskomuły to traczej
              obrazliwe. Ale tego tez nie musze ci mowic
              • blinski Re: ...spóźniona moda 01.06.04, 10:00
                z tymi murzynami sprawa polega na tym, ze to powiedzonko jest wieśniacko-
                rasistowskie:)
                może poprawnośc polityczna przeżarła mi mózg;) ale sam tak to odczuwam..
                • xencia Re: ...spóźniona moda 01.06.04, 10:04
                  oh, chyba przesadzasz.... nie, na pewno przesadzasz.
                  powiedzenia, ktore sa w nasza kulture wpisane od lat weisniacko-rasistwowskie?
                  nie zartuj i nie irytuj xenci :-)

blinski napisał:

> z tymi murzynami sprawa polega na tym, ze to powiedzonko jest wieśniacko-
                  > rasistowskie:)
                  > może poprawnośc polityczna przeżarła mi mózg;) ale sam tak to odczuwam..
                  >
                  >
                  >
                  >
                  • blinski Re: ...spóźniona moda 01.06.04, 12:18
                    no cóz xenciu, wydaje mi sie że w mieście na serio takich określeń używają
                    jedynie emerytki;)
                    nawet w 'plebanii', która chyba za cel postawiła sobie wskrzeszać zapomniane co
                    najmniej 30 lat temu powiedzonka, tego nie usłyszysz;)
                    • xencia Re: ...spóźniona moda 02.06.04, 08:30
                      zatem zyjemy pod inna szerokoscia geograficzna, gdyz powiedzonko o murzynach
                      nikogo tu nie dziwi (halo, czy jest ktos z Pomorza?)

nie ogladam "Plebani". Czyzby *blinski* byl stalym widzem?
                      do emerytki to mi daleko, swoja droga musze spytac babci co o tym mysli..
                      • blinski Re: ...spóźniona moda 02.06.04, 08:54
                        ta 'misja':) plebanii jest znana wszem i wobec, nie musiałem oglądać nawet
                        jednego odcinka (choć sprawdzić musiałem:) - rzeczywiście, archaiczne teksty i
                        składnię można usłyszeć nawet od nastolatków)
                        no właśnie, czy jest ktoś z pomorza? jestem ciekawy czy rzeczywiście to
                        powiedzonko jest tam tak popularne..:)
                        • Gość: mysia Re: ...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 20:29
                          zapewniam Cie ze nie jest!!!!pewnie ze raz na jakis czas ktos tym "rzuci" ale
                          sporadycznie.z calo pewnoscia nie jest to obowiazkowe haslo kazdego Pomozanian
                          wypowiadane 4 razy dziennie:)
                          • blinski Re: ...spóźniona moda 03.06.04, 22:12
                            ponieważ ja nie mogę mieć zdania na ten temat - nie mam pojęcia jakimi
                            powiedzonkami rzucają pomorzanie:), ciekawy jestem co odpowiedziałaby na to
                            xencia;)
                            a może xencia jest tak naprawdę spod szczecina, tylko tak szpanuje;)? podobnie
                            jak klący i drący mordę gdzieś w krakowie czy na mazurach pruszkowiacy czy
                            legionowianie(?) podający się za warszawiaków:)
                            • Gość: bb Re: ...spóźniona moda IP: *.rene.com.pl 04.06.04, 00:04
                              Pomorzanką jestem, ale nie znam nikogo, kto używałby takich trendnych
                              powiedzonek jak xencia.
                              Bliński, myślisz, że w Szczecinie są tak daleko za modą (tzn. za murzynami), że
                              pannie xenci imponują koleżanki zza Odry?

Xenciu, specjalnie dla Ciebie kilka linków ze sławnymi paniami w butach z
                              czubem, w których zaprezentowały się na galach w maju tego roku:

cache.eonline.com/Gossip/Fashion/Images2004/flockhart.calista.052104.jpg
                              cache.eonline.com/Gossip/Fashion/Images2004/jolie.angelina.052004.jpg
                              cache.eonline.com/Gossip/Fashion/Images2004/cruz.penelope.052004.jpg
                              cache.eonline.com/Gossip/Fashion/Images2004/olsens.051204.jpg
                              cache.eonline.com/Gossip/Fashion/Images2004/brandy.051204.jpg
                              cache.eonline.com/Gossip/Fashion/Images2004/johannson.051204.jpg
                              Okropność, jakie one są niemodne!
                              • blinski Re: ...spóźniona moda 04.06.04, 00:15
                                właśnie dlatego że tak nie myślę, zastanawiałem się nad tym czy xencia
                                rzeczywiście jest ze szczecina a nie jakichś okolicznych 'peryferii':)
                                co do tej kwestii, to tak jak mówiłem zapewne każde duże miasto w polsce jest
                                mniej więcej na tym samym 'poziomie modowym' - tyle że w każdym istnieją jakieś
                                oddzielne, lokalne trendy (tak jak i pomiędzy poszczególnymi krajami europy)i
                                ciężko mówić o zacofaniu któregoś względem innego.
                                wiadomo, warszawa jest w najlepszej sytuacji, bo kiedy jakaś sieć sklepów
                                wchodzi do polski, to zaczyna od stolicy - i tak jest chyba wszędzie na
                                świecie..
                                • xencia Re: ...spóźniona moda 04.06.04, 13:20
                                  a widzę moj drogi blinski , ze ty rowniez szukasz kozla ofiarnego? ladnie to tak?
                                  a czepicie sie drodzy forumowicze tramwaja (uwaga rozpetalam kolejny watek:
                                  xencia i jej staromodne powiedzenia).
                                  Czy pochodze z prowincji? Przeciez juz kazdy Polak wie, ze dla Warszawiaka
                                  wszystko to , co POZA miastem to prowincja. Jak na nas mowicie? Slyszalam kilka
                                  niemilych okreslen.

• blinski Re: ...spóźniona moda 04.06.04, 15:33
                                    xencia napisała:
                                    >a widzę moj drogi blinski , ze ty rowniez szukasz kozla ofiarnego? ladnie to ta
                                    > k?

nie szukam kozła ofiarnego, tylko na podstawie wcześniejszych stwierdzeń innych
                                    mieszkanek pomorza (szczecina) zacząłem zastanawiać się, dlaczego ty uznajesz
                                    takie powiedzonka za powszechne, a one temu przeczą - z nimi o tym rozmawiaj,
                                    ja jak powiedziałem zwyczajów szczecinian nie znam..
                                    a co do prowincji - nie zaczynaj i nie prowokuj:); nie napisałem że szczecin
                                    jest prowincją, tylko że być może ty jesteś z PROWINCJI SZCZECIŃSKIEJ (nie wiem
                                    jak się nazywają okoliczne miasteczka szczecina).
                                    a może miałaś na myśli że dla warszawiaka wszystko co jest poza byle jakim
                                    miastem - niekoniecznie warszawą - to prowincja? no pewnie że jest - i to nie
                                    tylko dla warszawiaków, bo jak to inaczej nazwać..? z tym że to nie jest
                                    znaczenie pejoratywne - to jest po prostu fakt.

Czy pochodze z prowincji? Przeciez juz kazdy Polak wie, ze dla Warszawiaka
                                    > wszystko to , co POZA miastem to prowincja. Jak na nas mowicie? Slyszalam
                                    kilka
                                    > niemilych okreslen.

jak kto na kogo mówi? mieszkańcy miast na prowincjuszy? warszawiacy na resztę
                                    kraju? warszwiacy na szczecinian?
                                    warszawiacy nie mają masowych uprzedzeń co do jakichś konkretnych miast - co
                                    najwyżej każdy własne na podst. doświadczeń (no i pseudokibice jeśli chodzi o
                                    fanów wrogich drużyn - ale to już osobna sprawa, w każdym mieście tacy są).
                                    ja dopiero niedawno (w liceum) połapałem się (a mieszkam prawie w centrum wawy,
                                    więc mam styk z wieloma różnymi ludźmi), że mogą w ogóle istnieć jakieś
                                    uprzedzenia co do mieszkańców innych miast! połapałem się, gdy zacząłem czytać
                                    o tym w gazetach - po prostu nigdy się z tym wcześniej nie zetknąłem..
                                    jedyne urazy jakie warszawiacy czasem mają, to do krakowiaków - którzy często
                                    strasznie się obnoszą z niechęcią do warszawy i to nieświadomych tego wcześniej
                                    (sam zanim nie pojechałem do krakowa nie byłem świadom skali niechęci:/)
                                    warszawiaków irytuje (co nie przeszkadza mieszkańcom stolicy podziwiać kraków i
                                    wybierać go w ankietach na najfajniejsze miasto w polsce:)). z tego samego
                                    powodu czasami do ślązaków (szczególnie po ich najeździe na stolicę w zeszłym
                                    roku).
                                    co do innych miast - ciężko by było warszawiakom mieć jakieś uprzedzenia, bo w
                                    zasadzie nie ma się do czego przyczepić - większość z innych miast jest dużo
                                    ładniejsza od warszawy, lepiej zarządzana i bezpieczniejsza, z czego
                                    warszawiacy zdają sobie świetnie sprawę;).
                • Gość: Ola Re: ...spóźniona moda IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.06.04, 10:09
                  A ja mam buty z czubami i z okrągłymi noskami!!!! Zresztą jest to sprawa
                  indywidualna....Zresztą nie sądzę, aby otyłe (w większości)Niemki były
                  wyrocznią światowej mody. Po za tym uważam, że czuby są sexsowne ....a okrągłe
                  noski wygodne:-) Wszystko zależy od stroju i nastroju.
                  • Gość: o. Re: ...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 10:51
                    mnie sie wydaje ze Xencia mieszka po prostu w jakiejs dziurze... to by
                    tlumaczylo jej zacofanie i mistyczne wyczekiwanie na wieszczy_modowy_glos swej
                    kumpeli zza Odry :))

kobietko. jedz kiedys do wiekszego miasta i tam zerknij co jest w sklepach.
                    zreszta jestem pare razy w roku we Frankfurcie nad Menem i nie widze zbytnich
                    dysproporcji miedzy Polkami a Niemkami (no moze poza uroda, na korzysc tych
                    pierwszych). no ale.... sloma z buciorow zawsze wyjdzie, wiec nie miejmy do
                    Xenci pretensji :)
                    • blinski Re: ...spóźniona moda 01.06.04, 12:24
                      o., ale żeś pojechał biednej xymenie:) ja starałem się przekazać to trochę
                      dyskretniej:).. człowiek jest w mniej więcej połowie warunkowany przez
                      środowisko, więc pretensji nie można mieć..
                      poza tym xencia należy jednak do tych kulturalniejszych na tym forum, nie rzuca
                      mięchem gdzie popadnie, więc byłbym dla niej milszy:)
                      • Gość: o. Re: ...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:43
                        i tu masz racje. niepotrzebnie bylam niemila :)

przepr za urazone uczucia, ale nie lubie bezmyslnosci i balwochwalczego
                        uwielbienia dla czegos/kogos kto nie zawsze na to zasluguje :) w tym wypadku
                        Niemcy. naprawde nic w nich specjalnego, ale tez nic zlego - wcale nie sa duzo
                        do przodu przed nami. i wcale nas nie uwazaja za opoznionych murzynow, tak jak
                        kolezanka naszej bohaterki :)

ale fakt: otoczenie nas ksztaltuje, takze autorce postu zycze by kolezanki
                        mialy na nia mniejszy wplyw :)

Blinski - jestem kobieta :P
                        • blinski Re: ...spóźniona moda 01.06.04, 16:02
                          może zapóźnieni w stosunku do nich nie jesteśmy (po tym co widzę w warszawie to
                          w ogóle - zaczęło na dobra sprawę na dodatek przybywać fajnych ciuchów dla
                          facetów, bo jeśli chodzi o nich - czyli też o mnie - to rzeczywiście, zawsze
                          było źle a nawet bardzo źle w porównaniu z zachodem), ale oni jednach nas za
                          takich mają, szczególnie właśnie przez takich, co przyjadą do nich i potem łażą
                          rzucając tekstami w stylu 'o ja cie! my tu w polsce nie mamy takich bajerów!':)
                          więc nie przeczyłem, że xencia trochę zasłużyła - tylko wg. mnie należy rozmowę
                          utrzymywać raczej w miłym tonie;) tak jak robimy to właśnie teraz:)
                          no cóż - 'o.' niewiele mi mówi:) btw - lepiej zrobić sobie stały nick.
                    • xencia Re: ...spóźniona moda 02.06.04, 08:33
                      szanowny gościu tego portalu...
                      Dla Twojej wiadomosci mieszkam w duzym miescie i tak jak zwyklam mowic,
                      polozonym "najblizej Europy".
                      Zanim zaczniejsz obrzucać mnie 'słomą' ciekawa jestem skąd szanowny gość
                      pochodzi? Czyżby mamy KOMPEKSIKI?
                      Nie podejmuje wyzwania, szczególnei od sobowy ktora nie ma nawet odwagi sie
                      podpisac!
                      • blinski Re: ...spóźniona moda 02.06.04, 09:07
                        położenie blisko zachodniej granicy nic nie znaczy - pewnie jesteś ze
                        szczecina? szczecin leży bardzo blisko granicy, a mimo to już parę razy
                        słyszałem o niesłabnącej popularności słynnych szczecińskich żelazek:).. od
                        paru niezależnych osób (chyba). podobno też w żadnym innym dużym mieście nie są
                        one tak popularne jak tam - a żadne inne miasto nie leży tak blisko zachodu..
                        może o. ma kompleksiki że w wawie tak trudno je dostać;)?
                        a może w krakowie czy wrocławiu, w końcu nawet nie wiem skąd o. jest:)
      • Gość: marta Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: 193.111.166.* 01.06.04, 13:08
        wybacz xenciu, ale twoja teoria o zacofaniu mody polskiej względem mody
        niemieckiej jest co najmniej dziwna... niegdzie nie słyszałam, by Niemki były
        jakimiś szczególnymi ekspertkami w wzgledzie mody czy dobrego wyglądu - wrecz
        przeciwnie, mówi sie, że są tak paskudne i zanioedbane, że Niemcy
        masowo "importuja" sobie zony zarówno egzotyczne jak i wschodnioeuropejski
        Polki maja dość spory dystans do mody, za co bardzo je cenie - nie ma zbyt
        wielu takich "przebranch" jakie widuje sie na ulicach Mediolanu, Bolonii, czy
        Rzymu - generalnie Polki 'ubierają się"

co do kapelusza z jeansu - lol, w Miedzyzdrojach to chyba został tylko rybakom
        po poprzednich sezonach

a co do butów z czubem, to uważam, że zbyt długie sa fee, ale niech mi ktos
        wytłumaczy czy szpilka z okrągłym noskiem to byłaby taka sama sexy szpilka?

zawsze trzeba z trendami i moda ostrożnie;)
        • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 01.06.04, 16:05
          chyba nic więcej bym do tego nie dodał;)
          • Gość: o. Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 17:47
            byc moze skusze sie kiedys na staly... :)
        • xencia Re: buty z czubem...spóźniona moda 02.06.04, 08:26
          Alez moj drogi, ja wcale nie pisze, ze Niemki są ladniejsze, bardziej zadbane
          itp. Pisalam na temat tego, co znajduje sie w sklepach. A w zwiazku z tym, ze
          mam czesty kontakt z Niemcami (mlodymi, wcale nie brzydkimi i grubymi!) moge
          cos na ten temat powiedziec. I nie opisywalam, ze czy Niemcy/Polacy maja dobry
          czy zly smak, tylko tyle, ze to co sie pojawia w sklepach w Polsce ma pewne
          opoznienie co do tego co jest za granica. CO do tego nie mam watpliwosci. A to
          w jaki sposob wykorzystamy to co jest w sklepach to zalezy juz tylko od
          Wlasnych upodoban.
          A tytul "buty z czubem" to byl tylko pretekst to rozpoczecia tego wątku.
          Co do kapeluszy- na serio, w zeszly weekend w Miedzyzdrojach to hit (LOL)
          • Gość: marta Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: 193.111.166.* 02.06.04, 09:24
            Widocznie wielu Niemców na ten weekend ściągnęło do Międzyzdrojów
            he he he
            • Gość: o. Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 10:11
              :))
      • mankalita Re: buty z czubem...spóźniona moda 02.06.04, 15:12
        To ja już jestem zupełnie zacofana, bo nigdy nie nosiłam, nie nosze i na pewno
        nie będę nosić butów z czubem. Tych z noskiem okrągłym też nie zamierzam
        wkładać. Nie mówiąc o pomarańczu, czy kowbojskim kapeluszu. Ciemngród totalny,
        nie?:D
        • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 02.06.04, 15:49
          chodzisz więc cały rok boso?:)
          nie jesteś zacofana, tylko dziwna:), w sumie okrągłe noski istnieją od dawien
          dawna.
          w twojej szafie przez to rozumiem znaleźć można jedynie z kwadratowym?
          • mankalita Re: buty z czubem...spóźniona moda 02.06.04, 16:07
            Jakby to powiedzieć.... takie z kwadratowym tez mi nie podchodzą, więc ich w
            mojej szafie nie znajdziesz:P A bieganie na bosaka ma zbawienny wpływ na
            zdrowie:D
            • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 02.06.04, 18:54
              a to żeś mnie zaitrygowała;)
              ciekawe więc, jakie nosisz - obojętnie, sportowe czy eleganckie, letnie czy
              zimowe, w końcu JAKIŚ nosek chyba mają:)? czy może tak jak bezdomni, w zimie
              owijasz nogi foliowymi torebkami:)?
              • mankalita Re: buty z czubem...spóźniona moda 03.06.04, 12:09
                Nie będę cię dłużej trzymać w niepewnośc. Masz rację, nawet moje buty jakiś
                nosek mają:D Pisząc o okrągłych noskach miałam na mysli trendowate ostatnio
                tzw. baletki, które podobnie jak buty w szpic, czy z kwadrarowym noskiem nie
                bardzo mi sie podobają.

Co do mojego obuwia, to śmigam w sandałkach, gdy tylko się da. Zimą i jesienią,
                a także wczesną wiosną - glany (mają okrągłe noski, sprawdziłam:D), no i są
                jeszcze nie zastąpione, wieczne tenisówki. Skromna ta moja szafa, ale ja mam
                podejście do butów bardzo praktyczne. Jedyne szaleństwa na jakie sobie pozwalam
                dotyczą wspomnianych już sandałków i klapeczek:)
      • mankalita Re: buty z czubem...spóźniona moda 02.06.04, 15:20
        I jeszcze jedno:D

xencia: "Dla Twojej wiadomosci mieszkam w duzym miescie i tak jak zwyklam
        mowic, polozonym "najblizej Europy"."

To się zdziwisz, bo ja mieszkam w dużym miescie w samym centrum Europy,
        hehehe... czy teraz zostane wyrocznią w sprawach mody? :D
        • Gość: o. Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 18:32
          nie widzialam wczesniej tych xenciowych problemow co do mojego nicka... bede
          sie podpisywac jak zechce. Xencia to tez nie jest zaden "podpis". pochodze ze
          Slaska, ucze sie w Kraku, bywam we Frankfurcie (chlopak), oraz wyobraz sobie w
          Afryce (tata).

moda to rzecz ulotna i czasem sprawdzajaca nasza odpornosc na zglupienie. wsrod
          tych wszystkich kabaretek, czubow, noskow, kapeluszy, plisowanych spodniczek i
          spodni-pump musimy znalezc siebie i nie pozwolic sie osmieszyc. warto czasem
          pomyslec dwa razy zanim sie czlowiek zeszpeci jakims hitem. uwazam ze kazdy
          moze cos dla siebie znalezc, ale nie zawsze wazne jest zeby miec na sobie same
          najmodniejsze rzeczy - prowadzi to do efektu choinki bozonarodzeniowej. buty z
          czubem? why not. znane od wiekow - dobrane ze smakiem sa ok. buty z okraglym
          noskiem - extra! byle pasowaly do kreacji. kabaretki? tu pokrece chwile nosem,
          ale nic nie zrobie bo i tak jutro rano milion kobiet wciagnie to paskudztwo na
          swoje nogi... eh trudno. ale jak jeszcze raz ktos kto sztywno i slepo podaza za
          hiciorami (Xencia) powie ze Polacy to wstyd zenada i ciemnogrod to bede
          krzyczec. dla Twojej Xenciu info - mozesz sobie mieszkac i w Paryzu, a i tak
          miec slome w butach. nie gniewaj sie na mnie, po prostu nie lubie takiej
          ciemnoty: "bo Niemcy to sa eeeextraaaa.... i maja wszystko faaaajneeee"
          • xencia Re: buty z czubem...spóźniona moda 04.06.04, 12:48
            Swiatowa pani "o".
            POraz kolejny chyba wspomne, ze masz czasem problem ze rozumieniem i
            ANALIZOWANIE tekstu pisanego. NIE napisalam, ze NIemcy sa WYROCZNIAMI mody, sa
            lepsi itd itd. Napisalam TYLKO TYLE, ze trendy na zachod od Polski przychodzą do
            nas z OPOZNIENIEM, cala ta fale anty i pro niemieckich wzoroco to juz nie ja
            rozpetalam.
            Co do slomow z butow, to nie będe sobą pomiatać! Daleko mi od takich wiejskich
            zapędów. I nadal powiem, ze chyba masz jakis KOMPLEKS wiejskki albo coś takiego.
            I na tym koniec.
            • mankalita Re: buty z czubem...spóźniona moda 04.06.04, 13:05
              xencia napisała:
              > Co do slomow z butow, to nie będe sobą pomiatać! Daleko mi od takich wiejskich
              > zapędów. I nadal powiem, ze chyba masz jakis KOMPLEKS wiejskki albo coś
              takiego

Sory za moją agresję, ale czy mogłabys się od***** od wsi? Cos się tak tego
              motywu uczepiła? Ludzie ze wsi potrafią mieć o wiele lepsze gusta niż niejedna
              wielkomiejska modnisia, już nie wspomne o inteligencji. Więc daruj sobie te
              idiotyczne uwagi, bo tylko się osmieszasz.
              • xencia Re: buty z czubem...spóźniona moda 04.06.04, 13:13
                no właśnie nie mam NIC do wsi, to panna "o" mi to wybzrydza słomą w butach i
                właśnie o niej mówiłam co kompleksów. Ale jak sie okazuje, nie tylko ona ma
                kopleksiki, prawda?
                I nie wybaczam CI Twojej agresji, jest absolutnie NIE na miejscu, świadczy o
                Twojej niskiej kulturze osobistej. A te teksty z gwiazdeczkami to prosze do
                swoich kolegów lub na innych forach. Dziekuje z gory.
                • mankalita Re: buty z czubem...spóźniona moda 04.06.04, 13:56
                  Ależ ja ci bardzo kulturalnie zwróciłam uwagę:P A to, że w tekscie pojawiły się
                  gwiazdeczki świadczy chyba tylko i wylącznie o mojej wysokiej kulturze
                  osobistej. No chyba ze wolisz bez gwiazdeczek.

Moze powinnas zostac psychoterapeutą, wspaniale ci idzie odkrywanie w ludziach
                  nowych kompleksów, głównie tych związanych z wsią.

A jesli już mowa o kulturze osobistej, może skomentuj swój wspaniały,
                  porażający wręcz dobrym wychowaniem tekst o murzynach. Ups... wydało się, mam
                  kolejny kompleks.

No i wszystko jasne, nie dość żem murzynka to jeszcze ze wsi:D
                  • Gość: Amanda Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.mofnet.gov.pl 04.06.04, 14:04
                    TEKST O MURZYNACH? A MYSLALAM ZE XENIE CHODZILO O PRZYSLOWIE, ZRESZTA ZNAM JE
                    DOSC DOBRZE. I NIE BEDE MOWIC SKAD POCHODZE I ZE WCALE NIE JESTEM
                    NIETOLERANCYJNA ITP.
                    PATRZAC NA TE FORUM ZASTANAWIAM SIE PO CO ONE JEST: SAME ZGRYWUSY I SAME
                    OBELGI. TAK OBSERWUJE WAS OD KILKU DNI I MAM DOSC. A MYSLALAM, ZE TO BEDZIE
                    TAKIE FAJNE AVANTI'OWE FORUM. SZKODA.
              • Gość: Karolcia Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.06.04, 12:20
                Właśnie!!! Popieram!!!
      • Gość: Marcik Bo umre ze smiechu IP: *.net1.nerim.net 03.06.04, 13:10
        Niemcy ekspertami w sprawach mody, chyba ktos sobie jaja robi z publicznosci.
        Polki sa bardzo dobrze ubranymi kobietami i nigdy nie musialam sie wstydzic ni
        za stroj ni za zachowanie moich rodaczek , ktore przyjezdzaja do Paryza, gdzie
        aktualnie mieszkam. Tutaj wszystko jest modne, wazne zeby to byl twoj styl,
        ktory potrafisz obronic. Sa i buty z czubami inspirowane moda orientalna, sa
        buciki tancerek baletowych i tongi brazylijskie. Wszystko dla wszysytkich. I
        Polki sa piekne i fashion, w przeciwienstwie do Niemek i Rosjanek, pierwsze z
        braku wrodzonego wdzieku,a drugie z braku smaku i umiaru. Trzymajcie sie
        dziewczyny i nie dajcie sobie wmowic, ze jestescie w tyle, bo to nieprawda.
        • kaprysia Re: Bo umre ze smiechu 04.06.04, 13:03
          Dla tej biednej cielęciny Europa zaczyna się w Niemczech, cóż, nic dziwnego, że
          jej grube Berty imponują... Btw czy wiesz droga Xenciu, że twoje miasto wygrało
          w internetowej sondzie na najbrzydsze w Polsce? Faktycznie Szczecin jest
          paskudny, a szczecinianki w żelazkach na koturnach jeszcze brzydsze:P
          • xencia Re: Bo umre ze smiechu 04.06.04, 13:16
            No no, ale mi weszłaś na ambicje, ojejku.....<hahaha> Zabawne, bo to nakurat nie
            "moje" miasto, ja tu tylko rezyduje. Widzę, ze racje mieli ci ktorzy pisali tu,
            ze na tym forum siedza sami frustraci, ktorzy tylko czekaja aby kogos zaczepic,
            oczernic i wyzwac, ojoj!
            Nie nie slyszalam, ze Szczecin to niby najbrzydsze miasto. Domagam sie dowodu,
            bo jak na razie sa to bezpodstawne pomowienia....
            • Gość: o. Re: Bo umre ze smiechu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 13:36
              "domagam sie dowodu"
              zapodaj fote.

a poza tym na frustratke wyszlas Ty :DD my tylko zwracamy Ci uwage, ze dosc
              ciasny masz swiatopoglad... zawsze mozesz po prostu to negowac, ale to bez
              sensu. lepiej zmienic cos w sobie
          • blinski Re: Bo umre ze smiechu 04.06.04, 15:43
            kaprysiu, moim zdaniem pojechałaś trochę za daleko;)
          • Gość: warszawiak Re: Bo umre ze smiechu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.06.04, 13:08
            Ojoj... Jak z Ciebie zakopmpleksiona panna! Byłaś w Szczecinie kiedykolwiek?
            Tam mieszkają najpiękniejsze i najbardziej zadbane kobiety w Polsce! Właśnie
            tam wszyscy powinni szukać żony! a miasto? Bardzo urokliwe...
        • Gość: vanessa Re: Bo umre ze smiechu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.06.04, 13:01
          Brawo! Brawo! Niemry są lekko wykolejone jeżeli chodzi o modę. w sumie w ogóle
          nie maja poczucia gustu i smaku. Buty z czóbkiem zawsze były i będa modne. Są
          eleganckie przede wszystkim. A balerinki? Może i modne, ale jakieś takie
          kapciowate...
      • Gość: Jusia Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: 212.244.68.* 04.06.04, 13:36
        Nie każdy musi podążać za modą i koniecznie nosic balerinki. Dla mnie te buty
        są beznadziejne mimo, iż modne..więc niech każdy nosi co mu się żywnie podoba.
        Modnie wcale nie znaczy ładnie..i to trzeba zapamietac...
        • Gość: mona Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 14:08
          podsumowując
          stare przysłowie pszczół mówi:
          " de gustibus non es disputantum"-pewnie narobiłam błędów łaciny uczyłam się
          dawno, że hej
          ale o gustach nie dyskutuje si e i już
          • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 04.06.04, 15:41
            gdyby się o gustach nie dyskutowało, nie byłoby tego forum:)
            najciekawsze rozmowy są właśnie o gustach - w zasadzie większość z tego co
            mówisz, to twój subiektywny pogląd na coś, a nie prawda absolutna. zresztą co
            to za zabawa rozmawiać o prawdach absolutnych?
      • Gość: Imagine Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.04, 10:34
        Xenciu, a swoją drogą dlaczego jeden ze swych wątków zatytułowałaś "ulubiony
        PERFUM"? poprawna forma to "PERFUMY"..... to tak na marginesie :)
        • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 06.06.04, 10:43
          pewnie tak się mówi na pomorzu.
          • Gość: gaja Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.ctnet.pl 06.06.04, 22:23
            niesamowite...a miało być o butach z czubem...nieźle się ubawiłam czytając
            większość wypowiedzi :))))))))
          • Gość: Imagine Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 22:57
            Blinski, ja mieszkam na Pomorzu :P
            • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 08.06.04, 23:24
              o, bardzo dobrze:)
              czytałaś cały wątek? tak sobie, z głupiej ciekawości:) interesuje mnie, czy
              xenia nie przyciemnia coś z tymi powiedzonkami typu '100 lat za murzynami', że
              to niby takie na pomorzu poularne.. będziesz kolejną, która zweryfikuje;)?
              wiem, rozdrapuję jakieś głupie wątki, ale interesują mnie takie pierdoły:)
              • Gość: Imagine Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 20:49
                "Sto lat za murzynami" to znane niegdyś u nas powiedzenie, teraz raczej rzadko
                używane. Jeśli już, to tylko przez tzw. starsze pokolenie. Nie wiem, czy tak
                samo jest na całym Pomorzu - wypowiadam się tylko na temat mojego rejonu;))
                • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 09.06.04, 21:55
                  może xencia ma kumpele w domu pogodnej starości:))?
                  jesteś ze szczecina?
                  • Gość: Imagine Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 23:03
                    niee ;P
                    • blinski Re: buty z czubem...spóźniona moda 10.06.04, 14:33
                      niee:)?
              • Gość: masz.ena Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 13:58
                W Niemczech dopiero ludzie są zacofani, ogólnie to ubierają się w byle co .
                Szerokie, rozciagniete. My polacy nie jesteśmy już tacy zacofani. Kobieto już
                jest telewizja, internet. Widzi się co się nosi w innych krajach.
        • xencia Re: buty z czubem...spóźniona moda 07.06.04, 15:50
          a co sie tak czepiasz? tak sobie napisalam i tyle. a moze zapozyczylam sobie to
          z hiszpanskiego/niemieckieho/francuskiego itp? Widze Imagine, ze lubisz sie
          czepiac. A moze cos ciekawego napiszesz na tym forum?
      • Gość: Przyszła_PM Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.energis.pl 07.06.04, 16:47
        A ja mam buty z czubem i wiem, ze sa niemodne, ale nie mam pieniadzy na buty z
        okraglymi noskami (ceny zaczynaja sie od 300), wiec chodzilam w tych. Jestesmy
        troche zabiedni by podazac za nowinkami. Nie moge co pol roku zmieniac butow,
        bo moda sie zmienila.
        Smutne, ale prawdziwe...
        • Gość: o. Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 17:04
          jasna sprawa - podazanie za moda to glupota w ogole, a co dopiero jak sie nie
          ma kasy... wazne zeby wygladac dobrze, gustownie i odpowiednio do sytuacji. no
          i czuc sie ok. dajmy spokoj z tymi okraglymi noskami, czy czubami. i takie i
          takie byly zawsze, tylko ze teraz nagle pojawily sie wyjaskrawione i
          doprowadzone do granic absurdu dluuuugie, wywiniete czubasy (obrzydliwe), i to
          jest takie sobie.... ja osobiscie takie mialam na mysli, krytykujac obecna
          mode, czy tez nie-mode.
        • Gość: inezja Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 17:44
          Gość: Przyszła_PM 07.06.2004 16:47 odpowiedz na list

>A ja mam buty z czubem i wiem, ze sa niemodne, ale nie mam pieniadzy na buty z
          >okraglymi noskami (ceny zaczynaja sie od 300), wiec chodzilam w tych. Jestesmy
          >troche zabiedni by podazac za nowinkami. Nie moge co pol roku zmieniac butow,
          >bo moda sie zmienila.
          >Smutne, ale prawdziwe...

dokładnie tak samo uważam!!!
      • aretse11 Re: buty z czubem...spóźniona moda 09.06.04, 12:01
        hmm..zalezy,czasem sie tak dzieje ,czasem nie..ja jak jezdzilam np do Szwecji
        to faktycznie z 3-4 miesiecznym opoznieniem w PL bylo to co tam,ale czy butyz
        czubem niemodne?Jezdze regularnie do Holandii..i tam nadal sa takie buty i malo
        tego tez sa w sklepach ciuchy w takim kolorze jak u nas-roznokolorowe..Jesli
        chodzi o Europe to nie ma juz duzych roznic,Polacy bywaja teraz wszedzie i
        szybko przywoza nowosci ze soba..Ale jak bylam w Canadzie..to te ciuchy ,ktore
        stamtad przywiozlam..to ludzie dziwn ie na mnie patrzyli w PL i dopiero takie
        buty weszly u nas po 8 miesiacach..i tak tez bylo z kolorystyka..
        • misae Re: buty z czubem...spóźniona moda 09.06.04, 12:47
          zgadzam sie! wcale nie jestesmy za murzynami. W Austrii i we Francji kroluja
          czuby i jaskrawe kolory,n o ale moze oni tez sa 100 lat za murzynami... z USA
          bo musze przyznac ze jakies 2 lata temu kupilam piekne buciki z czubami w
          Stanach i potem wcale ich nie nosilam. W tym roku powrocily do lask :o)
          • Gość: Ayrad Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.06.04, 16:56
            Moda modą, ale od początku w tych butach wyglądało się ja pingwin z rakietami
            śnieżnymi na stópkach, najmniejsza nawet stopa zyskuje dodatkowe 0,5 metra.
            Lapiej tak niewolniczo nie trzymać trendów ale wybierać rozsądnie.
      • magdamichalak Re: buty z czubem...spóźniona moda 09.06.04, 18:32
        Taaaaaaaaaaa, a 4 lata temu przyjechała do mnie do sklepu super trendowa
        dekoratorka z Niemiec i miała na nogach wstrętne kozaki koturny. Coś
        potwornego!! I co teraz czekam i czekam i do Polski jakos ta moda na koturny
        nie przychodzi, bo..........juz dawno minęła. Także, a zreszta co tu pisać,
        sami wiecie, ze to co jest modne u innych, nie zawsze jest modne u nas. A jak
        mi sie nie podobają balerinki albo okrągłe noski to co? Mam na boso chodzić?
        Również nie przyjmowałam tenisówek+podkolanówek+spódniczki i torebki na pasku
        na biodrach, a swego czasu był na to szał. Proszę - nie sugerujcie tego, co
        jest modne zagranicą, Polska jest Polską i mamy swój gust. (swoją drogą szkoda,
        ze nie widzicie, a moze niektórzy widzą, jak bardzo moda przejmują się
        np.Amerykanki.....)
        • Gość: Kasandra Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.net-serwis.pl 09.06.04, 22:43
          Magda, koturny nosi się teraz.
          • Gość: figa Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.04, 22:59
            Chyba coś przegapiłam...
            • Gość: małomiastowa ;) Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 23:38
              Osobiscie uwazam ze Polki sa bardzo dobrze udane. Nie sądze aby Niemki
              wygladaly za ciekawie, i nie mowie tu o ich tuszy... Od kilku lat moja szkola
              prowadzi wymianę międzynarodową z Niemcami. Kiedy patrze na te dziewczyny robi
              mi sie czasem niedobrze... zauwazylam ze w niemczech jest taka dziwna moda-
              noszenie plecakow bardzo nisko opuszczonych, co wyglada fatalnie... Niemieckie
              sklepy maja raczej podobne ubrania do naszych, lub z dziwnymi dodadkami, jak np
              moja kolezanka, ktora wrocila z nimeic kilka dni temu i przywiozla siostrze
              spodniez dziwnym dodatkiem, ktory musiala usunąc...
              Co do malych miast... mieszkam w malym miescie, w ktorym ciezko jest cos
              znalezc i moda czasem przychodzi z opoznieniem z wiekszych polskich miast...
              patrzac jednak na dziewczyny i innych niewielkich miast to sa one nieraz ubrane
              duzo lepiej niz wielkomiastowe... w moim miescie akurat jest tak ze jak pojawi
              sie cos fajnego w markowym sklepie, kilka dni pozniej pol miasta w tym chodzi.
              nie ma co ukrywac- bardzo duzo dziewczyn w moim miescie jest ubrane na jednko
              kopyto, to jest jednak uwarunkowane presją w szkole- jak nie bedziesz ubrany
              tak jak reszta to Cie wysmieja... osobiscie uwazam ze nie mam takich problemow.
              Co do butow... bardzo mi sie podobaja buty z czybkami i sobie takie kupilam na
              najblizsza impreze, na ktorej musze sie ubrac elegancko... mi sie balerinki nie
              podobaja i nie mam sobie zamiaru takich kupic, to jest jednak moja osobosta
              opinia...
              • Gość: Kasia Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 21:26
                Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
                Nie przejmujcie sie tak tą modą. Tyle energii w to wkładacie.
                Buty z czubem ? - nie są zdrowe dla naszych stóp, ale jeśli komuś w nich ładnie
                to niech je nosi.Dla mnie największa pomyłką są buty " kaczuszki".
                Kobieta która je nosi wyglada sama jak kaczuszka. Ale o tym nie rozmawiacie.
                Jeśli chodzi o to powiedzenie; " sto lat za murzynami " to słyszałam je na
                Śląsku, w woj. łódzkim , i nawet w Warszawie. Teraz to ludzie szybko kursują po
                całej Polsce i nie tylko, więc te powiedzonka mogą byc znane, nawet stare.
                Najważniejsze, aby w rozmowie nie ubliżać nikomu i nie być wulgarnym.
                Napiszcie jeszcze coś ciekawego o modzie. Niestety nie mam czasu śledzić
                wszystkich nowinek . Chętnie przeczytam co napiszecie. Ja sama ubieram sie tak ,
                zeby było wygodnie, elegancko i kobieco. Pozdrawiam jeszcze raz. Kasia
          • Gość: martyska Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: 141.46.17.* 11.06.04, 17:57
            jezeli o koturna chodzi jestem pwna ze nie takie jak w niemczech.a swoja droga,
            mieszkam niedalko granicy niemieckiej a nawet studiuje w tym kraju i musze moje
            panie i panowie powiedziec ze w niektorych przypadkach to az strach patrzec:
            brak samokrytycyzmu i gusu.smutne to.moze i czuja sie w ty´m wygodnie ale
            wygladaj, az przykro powiedziec , fatalnie.
      • Gość: to nie ja Re: buty z czubem...spóźniona moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 14:05
        uwazam ze taka sytuacja ma miejsce w wielu dziedzinach zycia. gdy bylam np w
        anglii to piosenki ktore tam slyszalo sie na kazdym kroku u nas byly modne
        dopiero po 3 miesiacach od mojego powrotu do kraju
      • sublustris Re: buty z czubem...spóźniona moda 10.06.04, 19:34
        Buty z czubami dalej sie nosi, z reszta co za mania z ta "moda"-one sa
        ponadczasowe, juz w latach 70 byly(to moje najwczesniejsze wspomnienia:-).
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka