Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    11.07.04, 09:31
    Cześć,z ciekawością czytam od jakiegoś czasu to forum ale i tak nie jestem
    pewna czy tp właściwe forum na takie pytanie.
    Niedawno prowadziłam z koleżanką dyskusje na temat najbardziej wpływowych
    dyktatorów mody ostatnich lat, chyba najbardziej rozbierzne opinie miałyśmy
    na temat Toma Forda. Podzielcie sie ze mną swoimi opiniami na temat tego
    pana, jak wielki wpływ miał na mode ostatnich lat waszym zdaniem, czy naprade
    zesługuje na sławę jaka go otacza (otaczała?), jaka jest przyszłość Gucci bez
    niego, co on sam będzie porabiał teraz skoro moda mu się już najwyraźniej
    znudziła.

z góry dzięki za wasze spostrzeżenia
    Obserwuj wątek
      • sorbet Re: Tom Ford 11.07.04, 15:52
        Zdaje mi się że zdania są podzielone (co do przyszłości Gucci bez Forda) i
        wszyscy czekają na pokaz Gucci na W/L 2005. Pokaz mody męskiej W/L 2005 został
        dość ciepło przyjęty. Zob. iht.com/articles/527260.html

Zresztą kolekcje przygotowują i tak jego zespoły. Nie wydaje mi się że Ford był
        znudzony modą, został raczej wyrzucony z pracy, ale za to z jaką odprawą:-) Był
        chyba także krytykowany za to, że zbyt dużo poświęcił się YSL a nie Gucci, że
        te dwie linie są zbyt mało "wyraziste" od siebie. Plotki mówią że teraz
        przygotowuje jakiś film o modzie.

Prasy piszą że "odejście" Forda ozn. koniec ery "projektantów-celebrities" i
        ery agresywnej seksualności w modzie damskiej, że nadchodzi
        powrót "romantyzmu" :-) i "zmysłowości" w mainstream. (Jeśli to prawda, to
        teraz chyba jest ost. lato na pokazanie gołego brzuchu :-)

Czy on zasługuje na taką sławę? Chyba tak, skoro tyle zarobił dla Gucci. Dla
        mody jako sztuki projektowania zrobił niezbyt wiele, moim zdaniem:-)

Pozdro.
        • anka2413 Re: Tom Ford 11.07.04, 19:31

Hej, miło że ktoś sie odezwał jednak ;-)

sorbet napisał:

> Nie wydaje mi się że Ford był znudzony modą, został raczej wyrzucony z pracy,
          ale za to z jaką odprawą:-)

Wydaje mi sie jednak, że sam odszedł (powód: przedewszystkim konflikty w
          wewnątrz Gucci), nie bardzo wierze żeby kogoś kto w tej firmie miał takie
          wpływy można było tak poprostu wyrzucić...

Za jaką odprawą bo nic nie słyszałam?;-))

> Plotki mówią że teraz przygotowuje jakiś film o modzie.

Wyczytałam gdzieś, że generalnie marzy mu sie zostanie producentem filmowym...
          jakoś go w tej roli nie widze, taka raczej mało kreatywna robota:-).
          Zastanawiam się dlaczego nie założy własnego domu mody?, nazwisko Ford to
          przecież w tym świcie prawdziwa potęga i znaczy bardzo wiele. TYmczasem
          wszystko wskazuje, że Tom z modą żegna sie definitywne :((

> Czy on zasługuje na taką sławę? Chyba tak, skoro tyle zarobił dla Gucci. Dla
          > mody jako sztuki projektowania zrobił niezbyt wiele, moim zdaniem:-)

Nie wiem czy duzo zrobił dla samej mody ale dla Gucci na pewno mnóstwo, i nie
          mówie tylko o kasie. To On wykreował przeciez jedyny i niepowtarzalny styl,
          który charakteryzuje teraz ten dom mody.

Pozdrawiam
          • sorbet Re: Tom Ford 11.07.04, 21:10
            Hej:-)

anka2413 napisała:

> Wydaje mi sie jednak, że sam odszedł (powód: przedewszystkim konflikty w
            > wewnątrz Gucci), nie bardzo wierze żeby kogoś kto w tej firmie miał takie
            > wpływy można było tak poprostu wyrzucić...

Nie przedłużono mu kontraktu, czy nie zgodził się na nowe warunki kontraktu. W
            każdym razie nie udało mu się przeforsować swojej osoby. Rzem z nim odszedł
            główny manager Domenico De Sol. Obaj byli uważani za twórców sukcesu finasowego
            Gucci. (Ford był dyr. kreatywności :-) w Gucci.)

> Za jaką odprawą bo nic nie słyszałam?;-))
            "Jakiś" pakiet opcji na 4mln akcji wartych chyba dziesiątki mln. funtów
            brytyjskich, o ile dobrze rozumiem info na vogue.co.uk. Ale faktycznie nie jest
            to jednorazowa kwota na pożegnanie. Ford zgromadził ten pakiet przez cały czas
            pracy dla Gucci.

> Zastanawiam się dlaczego nie założy własnego domu mody?, nazwisko Ford to
            > Nie wiem czy duzo zrobił dla samej mody ale dla Gucci na pewno mnóstwo, i nie
            > mówie tylko o kasie. To On wykreował przeciez jedyny i niepowtarzalny styl,
            > który charakteryzuje teraz ten dom mody.

Zob. także opinię o TF na
            www.iht.com/ihtsearch.php?id=130840&owner=(IHT)&date=20040308081734
            Moim zdaniem Ford jest skojarzony z Gucci i trudno mu będzie wypracować
            coś "własnego". Nie wiadomo także jakie obowiązują klauzule umowy z PPR
            (właścicielem Gucci). A poza tym moda to naprawdę trudna kasa :-) Może mu się
            nie chce. Można krytykwać jego styl (bo mało "kreatywny", bo za seksowny...)
            ale facet wizję ma :-) i dobrze to sprzedaje, hehe.

Ja tam bardziej interesuję się np. McQueen i innymi młodymi gniewnymi:-),
            którzy modę "odświeżają" :-). TF jest, jak C. Sozzani powiedziała w
            art., "Finito".

Pozdro.
            • sorbet Re: Tom Ford 11.07.04, 21:21
              No i zapomnaiłem dodać, że potęga Gucci polega na torebkach, butach, portfelach
              czy torbach.... Wierni klienci być może kupią suknie marki Tom Ford, ale
              wszyscy inni raczej buciki od Gucciego:-)
              • anka2413 Re: Tom Ford 11.07.04, 21:41
                Mnie zawsze najbardziej zachwycały sukienki Forda ;-))
                • sorbet Re: Tom Ford 11.07.04, 21:46
                  Anka, a kto jest jeszce na liście wpływowych:-)?
                  • anka2413 Re: Tom Ford 11.07.04, 21:53
                    Zależy dla kogo ;-)) Dla mnie m.in. Versace, Prada i Valentino, pooglądałam
                    tego McQueena w necie, feee.. ;-))zdecydowanie nie w moim stylu

Świat jest piękny - tylko NIEKTÓRZY ludzie są do d#py

Pochodznie od małpy jest osobistą sprawą każdego z nas... ;---))))
                    • anka2413 Re: Tom Ford 11.07.04, 22:09
                      ale sie tam generalnie na modzie nie znam (no to palnełam) ;-)), oceniam
                      bardzo, bardzo subiektywnie ;-))Ale pogadać sobie można, a co...;-)
                      • sorbet Re: Tom Ford 11.07.04, 23:42
                        No a przecież nie musimy (znać się na modzie, a już zwłaszcza na Gucci), hehe.
                        Ale to takie fajne hobby, prawda. Ja też głównie tylko czytam :) A ubrania
                        trzeba zobaczyć, dotykać, przymierzyć (i kupić), z projektantami porozmawiać:-
                        ) ...

A pogadać to zawsze z przyjemnością:-)
                        Pozdro.
                        • anka2413 Re: Tom Ford 12.07.04, 16:14
                          sorbet napisał:

> No a przecież nie musimy (znać się na modzie, a już zwłaszcza na Gucci),
                          hehe.
                          > Ale to takie fajne hobby, prawda. Ja też głównie tylko czytam :)

Ja wręcz pasjami pochłaniam internetowe art. o znanych projektantach ;-)co nie
                          jest dla mnie taką prosta sprawą z racji przeciętnej znajomości angielskiego:(.
                          Szkoda że w Polsce ciągle mało się o tym pisze...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka