Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szale "pashmina"

IP: *.chello.pl 22.10.04, 20:32
    po prostu zachorowałam na taki szalik, chciałabym sie dowiedziec czy dobrze
    sie "noszą" tzn czy nie gniota się, mechacą, itp??
    Obserwuj wątek
      • Gość: marylu Re: szale "pashmina" IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 20:58
        ja mam ale pashmine podróbę-tzn nie z kaszmiru, a z akrylu. Jest super,
        milutka, nie mechai się.polecam
        • ruda_80 Re: szale "pashmina" 23.10.04, 00:12
          Pashmina to pashmina a kaszmir to kaszmir. Pashmina to włókno, rodzaj wełny
          podobne do kaszmiru i pochodzące z tych samych okolic (Kaszmiru), jeszcze
          delikatniejsze i lżejsze niż kaszmir, więc nie rozumiem jak pashmina ma być nie
          z kaszmiru a z akrylu????
          • b_bb Re: szale "pashmina" 23.10.04, 00:16
            Przecież wyraźnie napisała, że ma podróbę.
            • Gość: nutka Re: szale "pashmina" IP: *.chello.pl 23.10.04, 07:46
              jak odróżnic oryginał od podróby?? czy szaliki spzedawane w przejćsiu
              podziemnym pod DWORCEM Centr. po 40 zeta sa oryginaami czy podróbamiz??
              • anula36 Re: szale "pashmina" 23.10.04, 09:41
                100% podrobami - ja kupilam taka miesznke kaszmir+ jedwab za 120 zl i tak
                uwazam,ze tanio.
            • ruda_80 Re: szale "pashmina" 23.10.04, 14:24
              To w takim razie nie ma pashminy. A poza tym naucz się rozumieć to co czytasz.
              Chodzi mi o to, że pashmina to włókno - po prostu pashmina i nie jest ani
              kaszmirem ani akrylem. Więc albo ma szal z pashminy albo akrylowy. Proste?
              • b_bb Re: szale "pashmina" 23.10.04, 14:36
                > Chodzi mi o to, że pashmina to włókno

Włókno, które jest podobne do kaszmiru, lecz cieńsze i delikatniejsze, lecz
                bliżej mu do kaszmiru niż do akrylu.
                Zauważ, że słowo "pashmina" w tytule wątku jest ujęte w cudzysłów. Dziewczyna
                napisała wyraźnie, że ma podróbę pashminy, która jest wykonana z akrylu. Proste?

> A poza tym naucz się rozumieć to co czytasz.

Postaram się, Tobie też radzę.
                • ruda_80 Re: szale "pashmina" 23.10.04, 14:48
                  O tym, że pashmina jest podobna do kaszmiru napisałam sama, więc nie musisz mi
                  tego powtarzać. Jednak coś z tym rozumieniem u Ciebie nie tak. Dziewczyna
                  napisała, że ma "pashmine podróbę-tzn nie z kaszmir", nawet jeśli by miała
                  pashminę oryginał, to nie był by on z kaszmiru, tylko z pashminy. Już bardziej
                  łopatologicznie wytłumaczyć Ci się tego nie da, a z resztą po co - Ty i tak z
                  tych wron co tu tylko kraczą - nieważne na jaki temat, nie ważne czy z sensem,
                  byle je tylko było widać. Żegnam.
                  • b_bb Re: szale "pashmina" 23.10.04, 15:02
                    ruda_80 napisała:
                    < więc nie rozumiem jak pashmina ma być nie z kaszmiru a z akrylu????

Może przeanalizuj to swoje zdanie, zanim zaczniesz pisać kolejne mądrości i
                    czepiać się sformułowań.

> Już bardziej
                    > łopatologicznie wytłumaczyć Ci się tego nie da, a z resztą po co - Ty i tak z
                    > tych wron co tu tylko kraczą - nieważne na jaki temat, nie ważne czy z sensem,
                    > byle je tylko było widać. Żegnam.

Wiesz, ruda_80, mi nie trzeba tłumaczyć niczego łopatologicznie, gdyż nie mam
                    problemów z logicznym myśleniem. Jeśli chciałaś mi dowalić, to Ci się wyjątkowo
                    nie udało, bo bardzo się cieszę, że jestem w opozycji do Ciebie. Żegnam również.
      • Gość: hopik Re: szale "pashmina" IP: *.chello.pl 23.10.04, 17:21
        to moze ja swoje 3 grosze. z tego co wiem, to mowiac pashmina ma sie na mysli
        przede wszystkim rodzaj szala, przynajmniej po angielsku... wiec jak ktos mowi
        pashmina z akrylu czy kaszmiru, to ma przede wszystkim na mysli konkretny
        rodzaj szala, a material jest sprawa drugorzedna. oczywiscie prawdziwa pashmina
        jest wykonana z konkretnego materialu, ale nie widze przeszkod, zeby powiedziec
        ze "moja pashmina ma domieszke akrylu" bo mowie wtedy o rodzaju szala.
        • Gość: marylu Re: szale "pashmina" IP: *.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 18:46
          tyle hałasu o nic!!! Wiem co to Pashmina i gdzie lezy Kashmir. Żeby kolezanki
          nie urazić mam szal w orientalne wzory, akrylowy, jest milutki i super sie
          nosi. Kupiłam w Kraku na Grodzkiej za 50 zł. Dziękuje.
      • mary1 Re: szale "pashmina" 23.10.04, 19:42
        a u mnie jeszcze lepiej, mój szal kupilam dzisiaj na szewskiej i pisze na metce
        100% welna
        • mary1 Re: szale "pashmina" 23.10.04, 19:42
          mary1 napisała:

> a u mnie jeszcze lepiej, mój szal kupilam dzisiaj na szewskiej i pisze na metce
          > 100% welna
          aha cena to 55zl
          • Gość: agn Re: szale "pashmina" IP: *.chello.pl 24.10.04, 23:41
            to co to jest pashmina? w sensie jaki to rodzaj szala? nie wiem po prostu i
            pytam, bez podtekstow :D
            • b_bb Re: szale "pashmina" 25.10.04, 09:02
              "Pashminą" określa się dość cienkie szerokie szale z frędzlami. Jak zapewne już
              wiesz z tego wątku tzw. "pashminy" mogą być wykonane z różnych materiałów. ;))
              Np. tutaj jest prawdopodobnie podróbka akrylowa:
              img.allegro.pl/photos/oryginal/32/3287/328787/32878722
              www.allegro.pl/show_item.php?item=32891778
              • Gość: agn Re: szale "pashmina" IP: *.chello.pl 25.10.04, 18:33
                dzieki :)
      • Gość: Mika Re: szale "pashmina" IP: *.tvgawex.pl 25.10.04, 15:18
        Dziś byłam na bazarze w moim mieście i widziałam takie szale jak sprzedają na
        allegro. Mają naszywkę PASHMINA 100% i są w wielu różnych kolorach - cena 20 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka