Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    26.10.04, 14:57
    firma ta nie tyle slynie w swiecie z ciuchow co z agresywnej, prowokujacej na
    wszystkie mozliwe sposoby reklamy
    ostatnio wdzialam nowe plakaty benettonu w miescie
    sa dwa zdjecia: malpa czarna i malpa mniej czarna, na tej
    jasniejszej "twarzy" napisane jest jackson a na tej czarnej "cos tam/bez
    znaczenia"
    czy firma az tak zle przedzie ze musi sie chwytac takich metod?
    Obserwuj wątek
      • miska_malcova Re: benetton 26.10.04, 15:06
        nie wiem co benetton ostatnio tworzy, ale to co wczesniej projektowali bardzo
        mi sie podobało
      • laura.bellini Re: benetton 26.10.04, 15:13
        Mi sie podobaja kampanie reklamowe Benettona (Ostatnia:
        www.benettongroup.com/apes/
        Konkurencja zreszta tez stosuje "bron masowego razenia". (np. Frech Connection
        (FCUK))...Konia z rzedu temu kto FCUK skojarzyl z French Connection - United
        Kingdom :)
        • tralalumpek Re: benetton 26.10.04, 15:16
          w wiedniu wisza po dwa zdjecia: bialy jackson kontra czarny...
          mnie sie to nie podoba
      • ruda_80 Re: benetton 26.10.04, 15:28
        > czy firma az tak zle przedzie ze musi sie chwytac takich metod?

To chyba nie to, ze tak kiepsko przędzie, chociaż nie znam ich sytuacji
        finansowej. Oni mają takie założenie, że ich raklama ma byc agresywna i
        kontrowersyjna, ma prowokować, obrażać czyjeś uczucia. Nie zawsze ich reklamy
        mi się podobają ale zawsze zwracam na nie uwagę. No i o to właśnie chodzi
        • tralalumpek Re: benetton 26.10.04, 16:00
          czesciowo sie z toba zgadzam, o to chodzi zeby zwrocic na siebie uwage
          tak jest tez np wsrod aktorow, im gorszy aktor tym bardziej prowokuje, tym
          wiecej wkolo niego skandali
      • Gość: eliza Re: benetton IP: *.ct.com.pl 26.10.04, 16:20
        Ja równiez nie lubię reklam benettona. Posuwają się za daleko, interesująca
        reklama wcale nie musi nikogo obrażać ani pokazywać rzeczy okropnych,
        strasznych.
        • blinski Re: benetton 26.10.04, 16:23
          masz wyjątkowo słabe nerwy, elizo:)
          • Gość: magia Re: benetton IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 16:52
            ale za to jakie podobieństwo :)
      • aniabe13 Re: benetton 26.10.04, 18:32
        Ich reklamy zawsze były kontrowersyjne, mało tego, to samo zdjęcie w cudowny
        sposób zmienia się w zależności od kraju przeznaczenia. Czasami znikają
        ciemnoskórzy. Takie mają założenia, chyba w myśl zasady: "niech piszą o nas
        dobrze lub żle, nieważne, byle nazwiska nie przekręcili".Efekt jest, nawet tu o
        Benettonie często piszemy.
        • tralalumpek Re: benetton 26.10.04, 18:38
          aniabe13 napisała:

>...., nawet tu o
          >
          > Benettonie często piszemy.

tak a zwlaszcza te osoby pisza, ktore nagle maja dostep do benettona i zadnego
          porownaia z innymi markami
          takie male oslepienie ktore normalnie mija ale niektorym niestety zostaje
        • laura.bellini Re: benetton 26.10.04, 18:40
          Duze firmy na tej zasadzie funkcjonuja. W oparciu o polityke "diverse"
          roznicuja produkty, uslugi dostosowujac je do lokalnych gustow (preferencji)
      • Gość: ekler Re: benetton IP: *.kim.pl / 195.150.102.* 26.10.04, 19:15
        mi sie podobaja generalnie kampanie reklamowe benettona.ostatniej jeszcze nie
        widzialam,ale roznokolorowi modele sa genialni:)bardziej zreszta obrazoburcze sa
        reklamy sisleya,prawie zawsze zwiazane z seksem,byla kiedys taka z nagim biustem
        z zakrytymi jedynie sutkami.to predzej moze oburzac,chociaz mi nie przeszkadza.
        • Gość: Ani@ Re: benetton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 19:37
          A czy ktos sobie zadał troche trudu, i zobaczył O CO CHODZI Z TYMI MAŁPAMI?To
          wejdźcie na strone benettona i poczytajcie!
          W skrócie: ochrona i obrona małp w ich naturalnym środowisku!!!
          • Gość: lorianne Re: benetton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 20:17
            imo bardziej odrażające są rekamy vichy =\
            • Gość: formerA27 Re: benetton IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 21:05
              Ja nie znosilam tej reklamy Benettona z chorym umierajacym na AIDS. Wg. mnie
              to zbyt mocne granie na moich emocjach. Niby cel zbozny, zeby uswiadamiac
              spoleczenstwo bla bla bla bla. A tak naprawde to produkt trza sprzedac i jesli
              sie przez takie kontrowersyjne reklamy dotrze do wrazliwych nastolatek i ich
              bogatych liberalnych rodzicow - to jest to wspaniala grupa targetowa.

Apropos reklamy Vichy. Tez nie znosze tego okropnego uda i przez te reklame
              Vichy nie kupie! (Ok, przyznaje, z kasa nie jest najlepiej, ale jakbym miala
              kase to bym kupila pania Eris albo nawet tego wyzyskiwacza o nazwie Avon.)
              • miska_malcova Re: benetton 29.10.04, 20:57
                a ja wybrałabym Vichy olewając reklamę. Gdyby tylko tyle nie kosztował...
          • tralalumpek Re: benetton 29.10.04, 21:03
            Gość portalu: Ani@ napisał(a):

> A czy ktos sobie zadał troche trudu, i zobaczył O CO CHODZI Z TYMI MAŁPAMI?To
            > wejdźcie na strone benettona i poczytajcie!
            > W skrócie: ochrona i obrona małp w ich naturalnym środowisku!!!

a mnie fruwa co oni pisza na swojej stronie ja codziennie na ulicach widze
            plakat na ktorym sa dwie malpy z imionami.....nie dorabiaj teorii bo tu nie o
            drobny druczek pod tekstem idzie, to chwyt ponizej kostek i tyle
            • miska_malcova Re: benetton 29.10.04, 21:05
              to tak jak reklamówki Siseleya będą dla mnie ochydne (to ten sam grafik...)
      • Gość: Anonimka Re: benetton IP: *.aster.pl 15.11.04, 21:57
        Głównym twórcą i pomysłodawcą plakatów (kampanii) firmy Benetton jest Oliviero
        Toscani. Jest on najwyższego rzędu profesjonalistą. Artystą, którego plakaty
        zna cały świat. Człowiekiem, który nie poddał się rutynie klasycznej reklamy, a
        jego twórczość jest niezwykła. Artysta ten kroczy własną drogą artystyczną, nie
        poddaje się modnym trendom. Tworzy dla zagubionego, współczesnego człowieka.
        Jego dorobek zawodowy świadczy, że ma wiele do powiedzenia w zakresie sztuki.
        Stara się pobudzać ludzi przez swoją twórczość do myślenia (i jak widać osiąga
        cel). Być może czasami za daleko zachodzi w swojej oryginalności.
        • soulbrother Re: benetton 26.11.04, 20:41
          Toscani jużnie pracuje u Benettona!
        • sorbet Re: benetton 27.11.04, 00:30
          Gość portalu: Anonimka napisał(a):

> Głównym twórcą i pomysłodawcą plakatów (kampanii) firmy Benetton jest
          Oliviero
          > Toscani. Jest on najwyższego rzędu profesjonalistą. Artystą, którego plakaty
          > zna cały świat. Człowiekiem, który nie poddał się rutynie klasycznej reklamy,

On chyba już od pewnego czasu nie pracuje dla Benettona. Nie bardzo podobają mi
          się reklamy Benettona zrobione przez Toscaniego (zdjęcia z Bałkany). Jak chce
          pokazać problemy świata, to niech bez napisu Benetton.

Z drugiej strony, gdyby nie pokazał tego napisu, nikt by nie zwrócił na te same
          zdjęcia uwagi. Owszem, oskarżano go o zrobienie kasy na "okrucieństwie". A w
          tym samym czasie cała Europa codziennie oglądała w TV relacje z Bałkany i nic
          nie zrobiła.

Reklamy Sisley robi chyba Terry Richardson. Ten sam co kiedyś dla Gucci (nie
          jestem pewny czy to reklama gdzie modelka ma włosy łonowe w kształcie G)

Zresztą nie rozumiem tej reklamy z małpami. Co z tego że Jackson? Wątpię aby
          rzeczywiście cel to ochrona zwierząt. Niech podadzą ile % z zysku idzie na ten
          cel:-).

Reklama ma sprzedawać. Bo to jest jej cel. Ale są fajne i też brzydkie,
          wulgarne reklamy.
          • sorbet Re: benetton 27.11.04, 00:54
            "z Bałkanów", oczywiście:-)
            • tralalumpek Re: benetton 27.11.04, 09:48
              sorbet napisał:

> "z Bałkanów", oczywiście:-)

no! bo juz myslalam...
      • kochanica.francuza Re: benetton 26.11.04, 21:00
        i dlatego nie kupuję u Benettona
        Simple ma imho tak ohydne ciuchy,że problem olewania ich "z powodu reklam" w
        ogóle nie powstaje;-)
      • to-ja-007 Re: benetton 26.11.04, 21:32
        Piszcie co chcecie ale ciuchy benettona sa nie do zdarcia. I za to lubie te firme.

• kochanica.francuza Re: benetton 26.11.04, 21:36
          to-ja-007 napisała:

> Piszcie co chcecie ale ciuchy benettona sa nie do zdarcia.
          Gdyby nie ich reklamy,chętnie bym się o tym przekonała...
      • to-ja-007 Re: benetton 27.11.04, 20:25
        No coz jesli dla kogos marketing jest wazniejszy niz produkt ...
        • kochanica.francuza Re: benetton 27.11.04, 21:08
          to-ja-007 napisała:

> No coz jesli dla kogos marketing jest wazniejszy niz produkt ...
          To mu w kraju demokratycznym wolno. I jego poglądy są równie uprawnione jak
          każde inne.Ja Twoich nie wyśmiewam.
      • szczekuszka Re: benetton 28.11.04, 10:14
        Lubie ciuchy tej firmy, ale reklam nie cierpie. Sa obrzydliwe.
        Cichy jak najbardziej ulozone, poprawne, dla majetnych pan (najlepiej
        dzieciatych) ze sredniej klasy, a reklamy nie wiadomo do kogo skierowane, bo
        chyba nie do tych pan :"O ??!!
        • Gość: Zilla Re: benetton IP: *.devs.futuro.pl 16.12.04, 11:33
          Polecam książkę Toscaniego "Reklama - uśmiechnięte ścierwo". Zamiast
          wrzeszczeć, że jego plakaty były odrażające, bulwesujące, niesmaczne
          zastanówcie się co one przedstawiały i dlaczego to istaniało na prawdę. Każdy
          tylko krytykuje, chce widzieć piękny świat, ale nic nie robi żeby taki był.
          Toscani próbował walczyć z ignorancją, Benetton wspierał wiele ogranizacji -
          jak widać po waszych postach jego działania i tak poszły na marne bo jesteście
          zbyt zapatrzeni w siebie. Zacznijcie myśleć i działać bo niektóre obrazy z jego
          plakatów zaczną się pojawiać przed waszymi domami w wersji live.

P.S. oczywiście piszę tu o tych "zgorszonych"

Pozostałych pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka