Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

JEZKI OBCE, ktorymi wladam

IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 18:21
    Napisze tak, jak sie to pise w francuskim modelu CV :

- angielski-biegle w czytaniu, pismie, mowie

- niemieccki-biegle w czytaniu,pismie, mowie

- ruski - w PROGERSSIE (zauwazcie, moj dziadek byl ruski)

- polski -(approximative) ciagle niedokladny!!!

- hiszpanski [nie zaryzykuje oceniac poziomu mojego hiszpanskiego; jego
    praktyka ograniczyla sie do intensywnego stazu na oddziale traumatologii w
    szpitalu w Saragossie, gdzie moj temperamanet mieszanego poludniowca (tu mi
    sie rymuje do "makowca", ktorego nie jadlam od 15 lat), na ktory wyslano mnie
    w 1995 roku, juz pierwszego dnia pobytu w tym kraju.)](1)

- arabski -poziom nizszy niz 2xpoczatkujacy. Wystarczy jednak, ze poczytam
    sobie nowinki z forum "Faceci z Egiptu", i ochota na nauke powraca arbskiego
    powraca mi "fissa"

- Lobjan(2)(jezyk logiczny)-poczatkujacy
    _____________________________________________________________________________

(1)Przechadzalam sie spokojnie na piechote z predkoscia 100m/godz, kiedy
    wjechal na mnie samochod z predkoscia 70km/h. Ponowne nauczenie chodzenia
    zajelo mi tyle czasu, ile nauka jezyka obcego (patetyczne, isn'it?).Co do
    hiszpanskiego to jego nauke porzucialam w momencie, kiedy przyjechal po mnie
    ambulans repatriacyjny do zabolandu)

(2)www.lojban.org
    Obserwuj wątek
      • papryczka_ag Re: JEZKI OBCE, ktorymi wladam 18.05.05, 18:22
        A ja od tygodnia zakuwam ze słownika slangu francuskiego :)
        • Gość: LA PARISIENNE Do papryczki IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 18:25
          Késako?
          • papryczka_ag Re: Do papryczki 18.05.05, 18:30
            J'ai le coup de bambou mais cette dictionnaire est chie!

Cette czy coś innego?
            • Gość: LA PARSIENNE Re: Do papryczki IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 18:33
              ce dico est NAZE
              • papryczka_ag Re: Do papryczki 18.05.05, 18:35
                cholera :))))
                J'ai loupe...
                • Gość: LA PARISIENNE Re: Do papryczki IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 18:40
                  Pani poblem (to kreolski francuski, zjada sie "r")
                  • papryczka_ag Re: Do papryczki 18.05.05, 18:42
                    Do bani :)
                    quelle chierie...
      • r.richelieu Re: JEZKI OBCE, ktorymi wladam 18.05.05, 18:34

jestem pod wrażeniem, la P., ogromu Twojego talentu. Od razu dech mi zaparło,
        gwiazdy zamigotały w oczach a z ust wyfrunął szept wdzięczności, że dane mi
        było spotkać Ciebie
        • Gość: LA PARISIENNE Do r.richelieu IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 18:44
          J'emcline devant vous Votre Eminence!
          • r.richelieu Re: Do r.richelieu 18.05.05, 18:50
            umieram wobec tego ze szczęścia
            • Gość: LA PARISIENNE Re: Do r.richelieu IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:35
              Przyszlam na swiat tylko po to, aby Wam uszcesliwic zycie Waszej Eminencji.
              Nawet moje chanelowskie szaty nie sa godne, ze Wasza Eminencja mogla na nich
              stapac. Moze jakas inna marka bedzie pasowac do stapania nozek Waszej Eminencji.
            • lunalovelight Rich, moze wody? bo jeszcze omdlejesz ;) ! n/t 18.05.05, 19:58

• r.richelieu Re: Rich, moze wody? bo jeszcze omdlejesz ;) ! n/ 18.05.05, 21:03
                mój błogostan chcesz unicestwiać kranówą? ! a idź ty motłochu sio stąd
                Zaszczyt przebywania z hrabiną de Parisienne wytworzył bardziej wytworne
                sposoby przeżywania omdleń. Obecnie pracuję nad bardziej wtwornym przeżywaniem
                pawi
      • Gość: LA PARISIENNE Do r.richelieu IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 18:49
        cad, je m'en tape
        • Gość: ewa Re: Do LA PARISIENNE IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:02
          sans indiscretion, où habites tu?
          • cassandrafr Re: Do Ewy 18.05.05, 19:06
            A Paris 75003
            • Gość: ewa Re: Do Ewy IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:08
              eeee, w trzeciej, ja myslalam ze w szesnastej
              • Gość: LA PARISIENNE Re: Do Ewy IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:13
                Najdrozsze mieszkanie jakie sprzedano w ostatnim miesiecu w Paryzu bylo w
                trzeciej na place des Vosges, ma chéri 15000 euro/m2. Chyba za bardzo wie nie
                otarlas o "le Marais".
                • Gość: ewa Re: Do Ewy IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:19
                  masz racje, ma chèrie , nie naleze do tych
                  ktorzy "ocieraja sie"
            • Gość: LA PARISIENNE Re: Do Ewy IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:08
              Et toi?
              • Gość: ewa Re: Do La PARISIENNE IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:11
                je suis banlieusarde
                • Gość: LA PARISIENNE Re: Do La PARISIENNE IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:16
                  Il y a des banlieues chic : 92,78
                  • Gość: ewa Re: Do La PARISIENNE IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:20
                    je suis 78
                    • Gość: ewa Re: jezyki obce IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:23
                      poza trzema postawowymi(polski, angielski,francuski)
                      wegierski
                      • Gość: Do Ewy Re: jezyki obce IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:31
                        Keské ti fé là bas? cad ici
                        • Gość: ewa Re: jezyki obce IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:35
                          jem'amuse
                          • Gość: LA PARISIENNE Do Ewy IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:49
                            Où tu t'amuses? dans quelle boîte?

marais.evous.com/marais/patrimoine.htm
                            No ciekawe, ze sie nie otarlas.
                            • ludzka_budowla Re: Do Ewy 18.05.05, 19:50
                              łooooooo jery.
                              wchodza takie na POLSKIE forum zeby po francusku pogadac...
                              • Gość: ewa Re: Do Ewy IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 20:01
                                no popatrz, popatrz, pono Polska
                                w Europie, ici l'anglais et le français
                                obligent ooooo!
                                • ludzka_budowla Re: Do Ewy 18.05.05, 20:09
                                  Gość portalu: ewa napisał(a):

> no popatrz, popatrz, pono Polska
                                  > w Europie,

no i?

ici l'anglais et le français
                                  > obligent ooooo!

a czy widzialas zeby tu ktos po angielsku konwersacje prowadzil?
                                  • Gość: ewa Re: Do Ewy IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 20:28
                                    a czemu nie?
                            • Gość: LA PARISIENNE Re: Do Ewy IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 19:56
                              daj jej sie odprezyc, ocierac to ona ociera, tylko co innego jako operka
                              • Gość: ewa Re: do le Parisienne IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 20:06
                                les boites je ne frequente pas, soft une invitation extraordinaire
                                • Gość: LA PARISIENNE Re: do le Parisienne IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 20:30
                                  Ladnie piszesz po francusku, kali kochac, kali lubic. Wroc na kursy do Alliance
                                  Française.
                                  "sauf", "invitation extraordinaire" Mowi sie "un flayer", "une invitation à une
                                  soirée privée", a extraordinaire to moze byc posiedzenie zgromadzenia, a nie
                                  zaproszenie. A ja chodze na "rallye", bo ma partykule "de" w nazwisku i
                                  odpowiedni rodowod meza.
                                  • Gość: Richelieu* Re: do le Parisienne IP: *.localdomain / 80.48.249.* 18.05.05, 20:39
                                    !
                                    to i Twój mąż szlachetnie urodzony? Nie tylko Ty? Boże Wszechmogący, jaki to
                                    zaszczyt, jaki zaszczyt, prawdziwe hrabiostwo
                                    • Gość: koko Re: do le Parisienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:45
                                      o matko.
                                      maz z rodowodem. to Twoj malzonek to jak moj pies! :D
                                    • Gość: LA PARISIENNE Re: do le Parisienne IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 20:53
                                      No i bardzo sie tym szczyce, bo nazwisko mam piekne, sama muzyka. Ale zamku
                                      zadnego nie ma, nawet ruin. Trzeba chodzic na "rallye" jak jest sie na wydaniu,
                                      tam poznaje sie odpowiednich ludzi.
                                      • r.richelieu Re: do le Parisienne 18.05.05, 21:01
                                        o Wielka
                                        co to jest "bycie na wydaniu"? i co to jest "rallye" w kontekście "bycia na
                                        wydaniu"? No bo nijak mi to do układanki nie pasuje, ale co robić skorom plebs,
                                        a Ty, Hrabina de Parisienne von Grandefemme z rodu Super d`Uper
                                        • Gość: LA PARISIENNE Re: do le Parisienne IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 21:09
                                          Prawie trafilas, moje nazwisko ma cztery wyrazy.
                                          • lady Re: do le Parisienne 18.05.05, 21:33
                                            Cztrey wyrazy - serdecznie współczuję. Naprawdę. Masz moje najszczersze
                                            wsparcie. Jakyś chciałą porozmawiać, zapraszam na priv. MOże uda mi sie chociaż
                                            tak pomóc.

PS Rasa mojego psa ma trzy wyrazy, to pewnie jakaś gorsza jest. :-P
                                            • Gość: LA PARISIENNE Re: do le Parisienne IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 21:50
                                              Napewno gorsza, nawet moj pies ma 5 wyrazow w rodowodzie plus imie. Jest z "le
                                              Domaine de la Rouvière".

www.cotondetulear.fr
                                              www.coton.com
                                              W Polsce sa tylko dwie chodowle tej rasy, bo jak mi powiedziala jedna
                                              wlascicielka , nie ma money na zakup takich pieknych pieskow francuskich.
                                              Moze zrobisz jakas reklame, plizz.
                                              Btw. Jak najbardziej szczyce sie moim nazwiskiem, jednym ze slow jest w
                                              tlumaczeniu na polski jest slowo "dumny", gdyz nazwisko wywodzi sie od rycerzy.
                                              • klarak Re: do le Parisienne 18.05.05, 21:55
                                                CHodowli to niestety w Polsce nie ma ani jednej
                                                • Gość: LA PARISIENNE Do klaraka IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 22:03
                                                  Poczytaj jak wyzej, moj polski jest niedokladny. Natomiast ty nic nie qumasz
                                                  ani po angielsku, ani po francusku. Lojban wyginie jak esperanto, he, he,
                                                  tarzam sie ze smiechu, Lojban nigdy nie istnial!
                                                  • Gość: LA PARISIENNE Re: Do klaraka IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 18.05.05, 22:05
                                                    Ale ty ponoc nie jestes na forum "od wiedzenia, od wiedzenia wszystkirgo sa
                                                    inni". Buahahaaaaa!
                                                  • Gość: inter Re: Do klaraka IP: *.pnet.com.pl 21.05.05, 21:22
                                                    Tylko, że Esperanto zyje! I ma się dobrze! Jeżeli Ci blisko do Internetu, to
                                                    sprawdż! Albo wsłuchuj się na ulicy (nie pomyl z włoskim lub hiszpańskim)!
                                                    Paryżanko, najwyrażniej nie kumasz!
                                                    • klarak Re: Do klaraka 21.05.05, 22:51
                                                      jasne, moj znajomy nawet ksiazki w esperanto pisze, w dodatku je wydaje, a co
                                                      najciekawsze - sprzedaje :)
                                                    • zettrzy Re: Do klaraka 21.05.05, 23:33
                                                      Gość portalu: inter napisał(a):

> Paryżanko, najwyrażniej nie kumasz!

to nie pierwszy i jedyny raz kiedy ona czegos nie kuma
                                              • r.richelieu Re: do le Parisienne 18.05.05, 21:56
                                                to Twój pies? Ach, jaki pełen słodyczy, jaki piękny, jaki cudowny. A te oczka,
                                                a ta kokardka.
                                                buziaczki
                                                • klarak Re: do le Parisienne 18.05.05, 22:23
                                                  o psiakrew!
                                                  • r.richelieu Re: do le Parisienne 18.05.05, 22:33
                                                    psia krew? ojejejej! gdzie?! Wielkiej La pari o czteroczłonowym nazwisku piesek
                                                    się skaleczył! Pogotowie! ojejejej! sztuczne oddychanie!
                                              • lady Re: do le Parisienne 19.05.05, 07:13
                                                Trzy wyrazu to rasa, plus imiona plus przydomek hodowlany, to troche więcej. Za
                                                to mó pies wygląda jak żywy pies, co dla mnie jest zaletą.
                                              • Gość: gosiaqus Re: do le Parisienne IP: 82.160.7.* 19.05.05, 07:37
                                                oj widzisz, ja jestem biedne dziecko postkomunistyczne, i moj pies nie ma nawet rodowodu, ale za to ma 5 liter w imieniu, a nazywa się kufel :)
                                                • krowa_w_kropki Re: do le Parisienne 19.05.05, 11:05
                                                  Mój też ma 5 liter w imieniu! Wabi się Cygan :)
                                                  A rodowodów to od cholery i ciut ciut, chyba z większości możliwych ras się
                                                  wywodzi ;)
                                                  • eirenne Re: do le Parisienne 19.05.05, 14:23
                                                    Mój jest chyba identyczny;-))) I też ma 5 liter!
                                                    • krowa_w_kropki Re: do le Parisienne 19.05.05, 14:26
                                                      Myślisz, że mają ten sam rodowód? ;)
                                                    • eirenne Re: do le Parisienne 19.05.05, 17:02
                                                      no pewnie, i to najlepsiejszy ze wszystkich;-)))
                                              • Gość: iri Re: do le Parisienne IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.05.05, 14:21
                                                chyba Durny chciałaś napisac.
                                                A ten pies to wyglada jak te owieczki wypychane co je na krupowkach sprzedają
                                                • Gość: alex Re: do le Parisienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 16:58
                                                  to w takim razie mój rodowodowy szczeniaczek, o jak najbardziej polskim
                                                  pochodzeniu, mógłby takie francuskie piesko-owieczki zaganiać:)

www.podhalan.pl/
                                    • regata7 do Paryżanki 19.05.05, 13:13
                                      słuchaj - śmieją się z Ciebie na forum, bo szczycenie się rodowodem męża (nie
                                      własnym) w Polsce bardzo śmiesznie się kojarzy.
                                      Z takimi paniami, co to "mój mąż z zawodu jest dyrektor", czy z tzw. awansem
                                      społecznym (kiedy kuchta wychodziła za mąż za pana - i nie mogąc szczycić się
                                      własnym rodem chłopów pańszczyźnianych, szczyciła się mężowskim...

Żeby uniknąc takich nieporozumień językowych (wcześniej np. zauważyłam, że nie
                                      rozumiesz aluzji językowych, ironię traktujesz jak normalne zdanie twierdzące)
                                      poczytaj trochę współczesnej polskiej literatury, także tej "niższych lotów",
                                      obejrzyj parę filmów.
                                      Twój polski jest dla Ciebie językiem obcym, więc chociasz rozumiesz znaczenie
                                      słów, to nie rozumiesz tego, co między wierszami.
                                      Nie traktuj tego jako moją złośliwość, bo nie taką mam intencję. Poprostu męczą
                                      mnie już te utarczki słowne ze wszystkimi, choć przyznam, że początkowo mnie
                                      bawiły :-)
                                      • Gość: NADOBNA Re: do Paryżanki IP: *.aster.pl 19.05.05, 13:21
                                        Też bym się szczyciła.To chyba fajnie mieć ładne nazwisko z tradycjami?
                                        Swoją drogą ja pochodzę z rodu Radziwiłów(Po linii prababci)
                                        • krowa_w_kropki Re: do Paryżanki 19.05.05, 13:24
                                          Ale to Radziwiłłowie byli arystokratami. Radziwiłowie chyba niekoniecznie :)))
                                          A ja pochodzę z rodu chłopów (ojca strona) i mieszczan (mamy strona) i też mi
                                          fajnie.
                                          • ewunia_uk Z Radziwilow po linii prababci ;-)))) 19.05.05, 20:12
                                            krowa_w_kropki napisała:

> Ale to Radziwiłłowie byli arystokratami. Radziwiłowie chyba niekoniecznie :)))

"Pochodze z rodu Radziwilow". Poplakalam sie ze smiechu.
                                          • Gość: NADOBNA Re: do Paryżanki IP: *.aster.pl 20.05.05, 11:30
                                            AAaj ale wpadłam:)To musiała być pomyłka,niedopatrzenie bo przecież wiem
                                            normalnie.Pradziadek był ziemianinem,więc została wyklęta przez ród zdrajców:)
                                            • Gość: NADOBNA Re: do Paryżanki IP: *.aster.pl 20.05.05, 11:31
                                              I ja przestałam być Radziwiłłówną:)
                                              Krowo dzięki za wyrozumiałość i humor:)
                                      • Gość: LA PARISIENNE Obluda Franuzow/zjawisko zwane "paryzianizmem" IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 19.05.05, 18:38
                                        Moze ciebie wreszcie oswieci.
      • jasna_79 Re: JEZKI OBCE, ktorymi wladam 18.05.05, 22:29
        Co trzeba zażywać, żeby osiągnąć taki ...poziom?

...rozwoju umiejętności lingwistycznych, oczywiście ;)
      • easier_to_fly Re: JEZKI OBCE, ktorymi wladam 18.05.05, 23:20
        Hm...ciekawy wątek na tym forum.
        Jeśli chodzi o mnie to angielski perfekcyjnie, niemiecki na poziomie
        zaawansowanym, francuski w toku...ale jakoś mi nie wchodzi:P
      • sweetkiss Re: JEZKI OBCE, ktorymi wladam 19.05.05, 17:56
        angielski biegle, rosyjski bardzo dobrze, niemiecki podstawy (uczę się od
        lutego i mam już dość, dotrwam tylko do końca semestru) i łacina (nie ta
        podwórkowa) podstawy,na razie nie mam możliwości (finansowych), żeby dalej się
        jej uczyć, ale chociaż mało przydatna to bardzo mi się podoba i będę ją znała:-
        ) W pracy nie uda mi się wywalczyć dofinansowania tak jak z niemieckim, bo tyle
        ile ją zanm wystarcza.
        • abcde20 Re: JEZKI OBCE, ktorymi wladam 22.05.05, 01:23
          No to moze popiszmy w tych obcych jeyzkach, ktorymi wladamy, niech inne krowy
          nie rozmieja, ok?
      • lestka Re: JEZKI OBCE, ktorymi wladam 22.05.05, 10:32
        a co to kogo obchodzi la parisienne ;) juz lepiej pisz o tym co masz w lodowce;)
      • Gość: Feawen Re: JEZKI OBCE, ktorymi wladam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 19:15
        Właściwie to tylko polskim władam tak jakbym chciała ;). Najlepiej z obcych
        umiem rosyjski. Jest to bez watpienia mój ulubiony język. Uczę się także
        angielskiego, ale robię to z musu. Jakoś nie mam do niego smykałki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka