Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 13:39
    czy wzór panterki jest jeszcze modny? jestem opalona , złocista brunetką,
    kupiłam dzis panterkowa koszulę promodu ...dlugo się NAD NIĄ ZASTANAWIAŁAM,
    ale wygląda naprawde fajnie :) sama nie wiem do czego taki wzorek pasuje,
    pewnie bede miała opory przed zalozeniem ...
    co wy sadzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: julka Re: panterka IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 13:56
        aby nie było watpliwości jak wyglada wzor panterki wklejam link- na zdjeciu sa
        buty z podonym deseniem, choc moja bluzka jest troszke ciemniejsza, a
        panterkowe łaty bardziej"naturalnie" rozłożone :)
        no i jak?? www.allegro.pl/show_item.php?item=53490075
        • easier_to_fly Re: panterka 12.06.05, 14:15
          Nie cierpię takich wzorków :/
          • Gość: julka Re: panterka IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 14:39
            a możesz powiedziec CZEMU? ja planuje zestawic ta koszule z dzinsami ciemnymi i
            z czarnymi butami na obcasie, wymysliłam,ze fajnie by też wyglądała do
            opalizującego brazowego makijazu i włosów zakreconych w loczki, plus neutralne
            albo brazowe pazurki i mała czarna torebeczka
            widzialam na allegro ostatnio dziewczyne ubrana na pantereke- wygladalo to
            CUDNIE! OD TEGO CZASU SAMA ZA CZYMS TAKIM ZATĘSKNILAM :)
            • easier_to_fly Re: panterka 14.06.05, 15:12
              Noo...Twoja sprawa. Z tego, co pamiętam prosiłaś o opinie :P
      • b_bb Re: panterka 12.06.05, 15:29
        Ten wzór wraca co jakiś czas do łask mody, jednak ja nigdy w życiu nie kupiłam
        (i nie planuję kupić) sobie nic w ten deseń, gdyż strasznie mi się nie podoba.
        Jeśli lubisz- noś, jest modne.
      • Gość: prissy Re: panterka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 15:33
        łatwo przeszarżować. dla mnie jest to coś dla Peggy Bundy ew. bazarowy kicz.
        pewnie można to z czymś połączyć co będzie całkiem oryginalne, ale do tego
        trzeba DUŻO wyczucia, gustu i pokaźnej szafy ;)
        • Gość: julka Re: panterka IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 18:58
          :)
          a ten zestaw, jaki opisałam wyżej-ujdzie?? własnie też mam w sobie jakies opory
          zwiazane z ogolnym "spojrzeniem" na takie panterkowe rzeczy, jedsnak ta koszula
          naprawde jest fajna i kurcze!:) nieżle pasuje do mojej urody, oczu itp.
          bede musiała zapytac jeszcze swojego menia- on jest najlepszym krytykiem
          modowym, czasem aż za dobrym :/
          a z drugiej strony się zastanawiam, czemu jest az tak dużo ALE do takiego
          desenia (u)????
      • Gość: aretse11 Re: panterka IP: *.upc-f.chello.nl 12.06.05, 19:12
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=24864979
        • Gość: julka Re: panterka IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 19:26
          dzieki, ale tam nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, tylko bładzenie
          między pojeciem moro, a panterka ( niby sa tu "modni ludzie" "modowi", a nie
          odrozniają podstawowych deseni ... nie trzeba być znawcą tkanin lub studiowac
          kierunku projektowanie,aby to wiedziec//
          przejrazlam zreszta wszystkie tego typu posty w wyszukiwarce i uznałam,ze
          pytanie WARTO zadac
          pozdrawiam
          • misae Re: panterka 12.06.05, 19:30
            sluchaj Julka, jak lubisz to ubieraj :o) i uwazam ze w tej panterce bedziesz
            lepiej wygladac od lasek w jeansach z paskiem ...
            buty z alegro maja swietna szpilke :o)
            mnie tez ostatnio panterka sie podobala, chcialam takie buty ale nie ma mojego
            rozmiaru:

www.neimanmarcus.com/products/mp/NMX5812_mp.jpg
      • zettrzy Re: panterka 12.06.05, 19:45
        troche mnie dziwi ze wzorek w kocie cetki ma nazwe "panterka" - od kiedy to?
        czyzby nikt juz nie wiedzial ze panterka-kicius jest cala czarniutka i nie ma
        zadnych wzorkow, bo panterka to lamparcik ktoremu plamki zlaly sie w jedna
        czarna calosc?

"panterka" jako nazwa wzoru byla uzywana przez dekady dla okreslenia
        zielono-brazowych nieregularnych lat, typu militarnego - ostatnio widze ten
        ostatni wzor zostal przechrzczony na moro, co nie zmienia faktu ze ci z nas
        ktorzy obchodzili 20 urodziny w poprzednim stuleciu kojarza "panterke" z wojskiem

wzorek taki jaki prezentujesz moze byc co najwyzej okreslony jako "zwierzatko"
        albo "ocelocik" albo "lamparcik" ale nie "panterka" bo jak napisalam powyzej
        panterka jako kolor kota oznaczalaby po prostu kolor czarny

taka dygresja historyczno-modowa w nadziei ze wyjasnimy problem nazewnictwa

co zas do samego wzorku to jest to od lat kolejny klasyk, ilu lat nie pamietam -
        czy to nie YSL wprowadzil zwierzatka do mody w koncu lat 60? w kazdym razie
        lamparcie wzorki sa jak mala czarna - moze nie pasuja do kazdej sytuacji ale
        nosi sie je bez wzgledu na aktualna mode
        ja mam byznesowe bluzki w takie wzorki i nikogo nic nie dziwi (bluzki maja kroj
        do garnituru i swietnie sie nosza z brazowymi i czarnymi mundurkami)
        • Gość: goldi Re: panterka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.05, 21:38
          A pantera śnieżna to jest biała i ma czarno-brązowe kropki, nie jest czarna.W
          Zoologu byłam dziś:)))Leniwa była w kazdym razie.No cóż, w takich warunkach.Ale
          racja, powinni wzór nazwać od innego kicika:)
          • misae Re: panterka 12.06.05, 22:14
            sama nie wiem, ale w polsce mowi sie na to panterka
        • jaleo Re: panterka 12.06.05, 23:02
          zettrzy napisała:

> troche mnie dziwi ze wzorek w kocie cetki ma nazwe "panterka" - od kiedy to?
          > czyzby nikt juz nie wiedzial ze panterka-kicius jest cala czarniutka i nie ma
          > zadnych wzorkow, bo panterka to lamparcik ktoremu plamki zlaly sie w jedna
          > czarna calosc?

Mnie tez sie tak wydawalo, ale moze za bardzo sie obie sugerujemy angielskim,
          bo "panther" to jest albo czarna albo koloru miodowego jak te:

www.pittsburghpanthers.com/images/Panther-on-Rock.jpg
          www.avon.k12.ma.us/midhighpages/PicIM%20Panther.jpg
          Natomiast latki takie jak na butach z linku powyzej maja leopards:
          www.paintbasket.co.za/gallery/leopard.jpg
          Ale nie bede sie opierac, bo zoologiem nie jestem ;-)

Co do samego wzoru na ubraniu, to jest to jedna z tych rzeczy, ktore sie nazywa
          w modzie "hard to pull off". Czyli, oglednie ten idiom tlumaczac, bardzo
          trudno jest uzyskac w nich dobry "look", w zasadzie udaje sie to tylko
          nielicznym, a przecietni smiertelnicy powinni sie trzymac z daleka z powodu
          duzego ryzyka wygladania smiesznie/niemodnie lub inaczej niz pierwotnie
          zamierzali.

Jakies dwa, trzy lata temu, sporo bylo wzorkow "dziko-zwierzecych" w modzie,
          ale na tzw. ulicy nie za bardzo sie to przyjelo. W UK taki wzorek za bardzo
          sie kojarzy z postacia Bett Lynch z najbardziej znanego w UK serialu-
          tasiemca "Coronation Street". Bett i "dobry gust" nigdy nie zostaly wymienione
          w tym samym zdaniu albo nawet w tym samym paragrafie :-)
          www.bfi.org.uk/images/collections/pages/coronation_st.jpg
          • zettrzy Re: panterka 13.06.05, 01:36
            wlasnie, wszystkie pantery jakie ogladalam na zywca w zoologach wygladaly tak:

www.avon.k12.ma.us/midhighpages/PicIM%20Panther.jpg

oraz pamietam ze Bagheera z "Ksiegi dzungli" byla czarna, moi hinduscy koledzy
            tez twierdza ze pantera to wyjatkowo czarna bestia

madrosci o kropkach zlanych w czarna calosc wyczytalam w podreczniku zoologii,
            czyli technicznie pantera to lampart, ale jednak bez lamparcich wzorkow

po angielsku wzorki Bett nazywaja sie "leopard prints", czyli zadnych odniesien
            do pantery - dlaczego te militarne kamuflaze po polsku byly "panterka" tez nie
            wiem, juz predzej mozna powiedziec na to "ropucha"

Bett na obrazku bardzo mi sie podoba i dobry gust czy nie, "baba z jajami" czyli
            calkiem w moim guscie

hard to pull off byc moze odnosi sie do sytuacji kiedy ktos laduje ten wzorek na
            sile - fakt moze to wygladac komicznie, i czesto uzywa sie go np. w filmie do
            osmieszania postaci milionerek i innych "kobiet sukcesu", uwazam jednak ze sam w
            sobie nie jest zly i latwo sie komponuje z roznymi "dretwymi" barwami, glownie
            brazami

aha, mam jedna wieczorowa (letnia - dressy-casual) suknie w takie kocie wzorki
            czarne na blekicie, hit przeboj od lat, nawet moja mama uznala ze to "kreacja"
            • Gość: julka Re: panterka IP: *.acn.waw.pl 13.06.05, 13:21
              :)i znowu temat zszedł na zastanawianiu się nad nazwą wzorku, ja też nie ma
              pojecia czemu to się nazwya "panterka" a nie gepard, kocica itp. :)))
              koszula lezy w szafie i na razie sie "przyzwyczajam " :)
            • Gość: henry's_dream Re: panterka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:28
              Aleście namotały, dziewczęta, z tymi panterami (nie panterkami :) ). Pantera, lampart czy nawet leopard - wszystko to jeden pies, znaczy jeden kot ;) , którego naukowa nazwa brzmi Panthera pardus. Lampart to najpopularniejsza polska nazwa, pantera - to z greki, leopard - nazwa używana częściej w angielszczyźnie, ale też wywodząca się z łaciny. Tzw. czarne pantery to nie osobny gatunek, ale także lamparty, tylko że formy melanistyczne, o zwiększonej ilości czarnego barwnika w skórze i włosach (i te faktycznie częściej zdarzają się w Indiach). Lamparty są na zdjęciu 2 i 3 z linków podanych przez Jaleo, natomiast na focie nr 1 jest zupełnie inny kot - puma, pochodząca z Ameryki (lamparty za to zamieszkują Afrykę i Azję).
              Jeszcze dodam, że prócz tego naszego lamparta, czyli Panthera pardus, istnieją dwa inne gatunki nazywane panterami - jest to pantera śnieżna (inaczej irbis), żyjąca w górach środkowej Azji oraz pantera mglista - zamieszkująca Nepal, Chiny i niektóre wyspy Indonezji.
              • misae Re: panterka 13.06.05, 13:31
                jak dla mnie najlepszy post jaki tutaj widzialam :o))))
              • Gość: julka Re: panterka IP: *.acn.waw.pl 13.06.05, 18:51
                przynajmniej czegos się dowiedziałśmy interesujacego przy o kazji :)
                masz niesamowita wiedze o panterkach;)
              • zettrzy Re: panterka 13.06.05, 19:15
                > lampart czy nawet leopard

leopard to po angielsku lampart
                lampart po polsku to kot ktory po angielsku nazywa sie leopard
                lamp-art dla anglofona znaczy mniej wiecej Tiffany
                • Gość: henry's_dream Re: panterka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:23
                  zettrzy napisała:

> > lampart czy nawet leopard
                  >
                  > leopard to po angielsku lampart
                  > lampart po polsku to kot ktory po angielsku nazywa sie leopard
                  > lamp-art dla anglofona znaczy mniej wiecej Tiffany

Wszystko się zgadza. Dlatego też w moim poście stoi jak wół: "leopard - nazwa używana częściej w angielszczyźnie". Może nie doprecyzowałam, bo pisząc "częściej" miałam na myśli to, iż w polszczyźnie też się zdarza tak określać lamparta, tylko stosunkowo rzadko.
                  • Gość: Richelieu* Re: panterka IP: *.localdomain / 80.48.249.* 14.06.05, 15:07
                    w dodatku ad zettrzy, panterka to ogólna nazwa wzoru kotów, bo trudno żeby
                    wielkie cętki z plamą w środku nazywać jaguarkami albo nieregularny istny
                    ocelot ocelotkami. Taka nazwa i tyle. Na zielone oczy też się mówi "kocie", a
                    dachowce mają bardziej żółte niż zielone. Albo O, lepsze, wzór wężowy, wszyscy
                    wiedzą jaki jest, a gdyby komuś przyszło dopatrywać się zygzakowatej, byłoby
                    śmiesznie
                    • zettrzy Re: panterka 14.06.05, 18:55
                      Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> w dodatku ad zettrzy, panterka to ogólna nazwa wzoru kotów,

wlasnie to mnie dziwi, bo pantera jest jedynym kotem bez zadnych wzorow -
                      angielski lamparcik brzmi bardziej dorzecznie
                      wydaje mi sie ze ktos (jakis redaktor od mody?) kiedys pomylil "panterke" w
                      sensie wzoru militarnego ze wzorem w kota i nikt nie zauwazyl, wiec tak zostalo

a skad sie wziela nazwa moro? od bylego premiera Wloch czy czegos innego?
      • Gość: Zielonooka Re: moda,moda,moda i jeszcze raz moda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:20
        No co wy dziewczyny!! Wszedzie tylko zapytania: ,,czy to jeszcze
        modne?'', ,,czy aby na pewno?!''. Kobiety, czemu wy AZ TAK przejmujecie sie
        moda?? ja rozumiem, ze fajnie jest miec modne ciuchy, ale jezeli cos, w czym
        jest mi SUPER jest niezbyt modne (znaczy nie ukazujace sie w telewizji i
        gazetach, lub inaczej: jezeli nie nosi czegos takiego B. Spears) to nie
        rozpaczam i nosze.
        Wiec Julko, moje zdanie jest takie: jezeli jest ci ladnie w tej panterce to jak
        najbardziej nos. Ja osobiscie nie zalozylabym (i nie zalozylam) panterki. Nie
        podoba mi sie taki styl. Choc mam do takiego wzoru predyspozycje. Julka, jezeli
        jest ci ladnie w panterce i co najwazniejsze podoba ci sie ona, to zakladaj i
        wychodz na ulice!!!
        pozdrawiam
        • jaleo Re: moda,moda,moda i jeszcze raz moda... 14.06.05, 18:47
          Gość portalu: Zielonooka napisał(a):

> No co wy dziewczyny!! Wszedzie tylko zapytania: ,,czy to jeszcze
          > modne?'', ,,czy aby na pewno?!''. Kobiety, czemu wy AZ TAK przejmujecie sie
          > moda??

Jak ktos sie moda nie przejmuje, to po co marnowac czas (i najwidoczniej
          nerwy?) na forum "Moda"?.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka