Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy len się kurczy?

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.06.05, 20:53
    Kupiłam sobie dzisiaj spodnie lniane w h&m, takie "akurat", i teraz się
    zastanawiam czy one się nie kurczą po praniu? Chciałabym mieć je na długo,
    fason klasyczny, do wszystkiego pasują, ale nie mają szlufek na pasek. No i
    teraz nie wiem, wymienić na większe? I jakie buty do tego pasują? Obleciałam
    dzisiaj w takim upale i to z dwójką dzieci, co najmniej siedem sklepów i nie
    ma nic wygodnego , całkiem skórzanego, nie mam juz siły, czy już nigdzie nie
    dostanę, lekkich, przewiewnych bucików?(we Wrocławiu)
    Kupiłam też czarne rybaczki, skład bawełna i 2% spandex, czy one tez się
    skurczą? Czy lepiej biorąc pod uwagę, że mogę przytyć, wziąć większe? Te,
    które wzięłam leżą idealnie.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • zettrzy Re: Czy len się kurczy? 25.06.05, 21:09
        len sie kurczy, bawelna sie kurczy, w kontakcie z goraca woda - pierz je w
        zimnej lub chlodnej, albo czysc chemicznie, wtedy nie powinny sie skurczyc
        kupowanie wiekszego rozmiaru mija sie z celem, bo wlokna nie kurcza sie o
        rozmiar, tylko albo wzdluz albo wszerz, i nigdy nie wiadomo jaki ksztalt i
        wymiar bedzie mial taki skurczony ciuch
        no i pamietaj ze dzisiaj praktycznie nie ma czystych wlokien - nawet 100% len na
        etykietce nie oznacza "lnianego" lnu, bo byl on poddany tylu i takim procesom
        chemicznym ze zatracil wiele swoich wlasciwosci
        • Gość: ewelina Re: Czy len się kurczy? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.06.05, 21:12
          30 stopni będzie ok?
          raczej nie wyobrażam sobie latać co tydzień do palni, kasy mi szkoda...
          • zettrzy Re: Czy len się kurczy? 25.06.05, 21:15
            ja bym zaczela od zimnej i podniosla co nieco tylko gdyby sie nie wypralo - tak
            bezpieczniej
            • 1000tak Re: Czy len się kurczy? 25.06.05, 21:25
              len skorczy sie sporo, ale przy nszeni zdziebko rozciagnie cos jak jeansy.
              skorczy sie nawet w zimnej wodzie. to masz ja w banku! jezeli skorczy sie
              wiecej jak 6% to zwroc spodzien.
              • Gość: Ola Re: Czy len się kurczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 23:44
                Ja szyję u krawcowej z lnu i zanim go oddałam, musiałam go zdekatyzowac. Myślę,
                że on juz zostal zdekatyzowany przed uszyciem wiec nie powinien sie skurczyć.
                Mam ubrania z lnu i nie widzę różnicy np. w długości.Pozdrawiam.
                • 1000tak Re: Czy len się kurczy? 25.06.05, 23:46
                  kurczy sie do 5-6 prania, za kazdym razem coraz mnie - tak mnie na technologii
                  wyksztalcili, ale wiem z praktyki.
      • klarak Re: Czy len się kurczy? 25.06.05, 22:17
        len sie kurczy (ostatnio przezylam szok sądząc, ze nagle kosmicznie utylam), ale
        sie i rozprasowuje na szczescie...
      • Gość: dośka Re: Czy len się kurczy? IP: *.77.classcom.pl 25.06.05, 22:28
        nie wiem, jak len z h&m, ale np ten z tatuum i jackpota sie nie kurczy - one sa
        wczesniej dekatyzowane (mat potraktowany wrzatkiem, kurczy sie ile ma i potem
        szyja z tego ciuszki)
      • oka5 Re: Czy len się kurczy? 25.06.05, 22:36
        Każdy materiał przed szyciem powinien być zdekatyzowany. Koniecznie zachowaj
        paragon zakupu. Jeśli po praniu spodnie ośmielą się skurczyć, złóż w sklepie
        reklamację.
        • mausi5 Re: Czy len się kurczy? 26.06.05, 23:15
          To sie zdziwilam. Mam sporo lnianych rzeczy i nigdy mi sie jeszcze nic nie
          skurczylo. A piore w pralce, normalnym programem, w 40 stopniach. Hm.
          • zettrzy Re: Czy len się kurczy? 27.06.05, 03:24
            mnie lniana sukienka skrocila sie literalnie o 20 cm, chociaz pozostala taka
            sama na szerokosc, po praniu w goracej wodzie
      • Gość: stina Re: Czy len się kurczy? IP: *.nycap.res.rr.com 27.06.05, 05:38
        Wiem o jakie spodnie Ci chodzi. Mam takie same i sie ... rozciagnely. Tak, a
        dokladnie powypychaly. Mam biale i zrobily sie wieksze, moze nie o rozmiar ale
        o polowe na pewno. W tym roku kupilam czarne - o rozmiar mniejsze. Jesli
        bierzesz pod uwage to, ze mozesz przytyc, to rozmiar masz odpowiedni.
        • Gość: ewelina Re: Czy len się kurczy? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.06.05, 10:24
          Powypychały? Tzn. na kolanach, na pupie? Tak jak u małych rozrabiaków
          szorujących podłogę na kolanach? matko, zaraz się załamię
          A ile kosztowały Twoje spodnie, jeśli mozna wiedzieć?
          • Gość: stina Re: Czy len się kurczy? IP: *.nycap.res.rr.com 27.06.05, 14:46
            dokladnie, to opisalas. Moze z tymi kolanami to za bardzo, ale to tylko
            dlatego, ze staram sie w lnianych portkach nie kucac. Co innego z pupa, tam jak
            najbardziej. Za mje dalam 24.90$, kupowalam za granica. Sa proste w kroju, maja
            taki jakby szeroki pas materialu wszyty w rejonie talii. Zapinaane z boku na
            schowany guzik i suwak. Bardzo ladnie leza w talli i biodrach. Przepraszam za
            moj nieprofesjonalny opis - staralam sie... ,)))
            • Gość: ewelina Re: Czy len się kurczy? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.06.05, 15:05
              No ładnie, to te, to co robić, cholerka, stać?
              Według Ciebie nie nadają się juz do noszenia? Czy nie jest tak źle? Długo je
              nosiłaś?
              dzięki za odpowiedź.
              • Gość: stina Re: Czy len się kurczy? IP: *.nycap.res.rr.com 27.06.05, 15:47
                stac? nieee... Nadaja sie do noszenia ale nie sa juz tak dopasowane jak kiedys.
                Nosze je nadal, bo sa swietne na lato. Bardzo je lubie, bo maja prosty kroj i
                pasuja do wszystkiego.
                • Gość: ewelina Re: Czy len się kurczy? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.06.05, 15:52
                  Dzięki wielkie za odpowiedź. Pocieszylaś mnie, już się bałam, że będę je
                  zakładać od wielkiego dzwonu, a w przyszłym roku będą się nadawać do wyrzucenia.
                  Jeszcze raz dzięki.
                  • Gość: stina Re: Czy len się kurczy? IP: *.nycap.res.rr.com 27.06.05, 15:57
                    Do wyrzucenia nie, ale juz do innej "gory i okazji". Ja teraz mysle o tym, zeby
                    kupic porzadny len i podszewke i uszyc sobie takie same, bo kroj jest bardzo
                    prosty.
                    • Gość: stina Re: Czy len się kurczy? IP: *.nycap.res.rr.com 27.06.05, 15:57
                      pozdrowienia dla maluchow.
                      • Gość: ewelina Re: Czy len się kurczy? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.06.05, 16:01
                        dziękuję, miłego dnia:)))
            • Gość: nadinka Re: Czy len się kurczy? IP: *.bpl.vectranet.pl 27.06.05, 21:14
              jest cos takiego o nazwie krochmal/luga w aerozolu. mozna dolac do ostatniego
              plukania lub spryskac spodnie podczas prasowania. nie powinny sie wowczas wypychac
      • lady Re: Czy len się kurczy? 27.06.05, 07:18
        Mam od zeszłego roku lnianą białą bluzę z Carry, nie skurczyłą się ani o
        centymetr, fajna jest. :-)
        • monia515 Re: Czy len się kurczy? 27.06.05, 15:59
          Ja mam spodnie lniane z H&m i nie skurczyły się. Można nawet powiedzieć, że
          rozciągnęły.
          • Gość: plum1000 Re: Czy len się kurczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 21:23
            wlasnie kurczy. a ja widzialam spodnie z lnu- na metce 100% lnu .ale to jakis
            gorszy byl len jakosciowo..on się lekko rozciągal. amam lniane spodnie z tej
            samej firmy/solar of kors/ z zeszlegoroku i sie nic a nic nie rozciągaja.
            więcpowiedzcie mi jesli spodnie lniane w trakcie chodzenia troszkę się
            rozciągną to czy po praniu wrocą one do stanu wyjsciowego?/takiego jak byly
            nowe"?/ bo pani w sklepie twierdziala ze raczej nie wrocą tylko zostaną szersze
      • Gość: anastazja Re: Czy len się kurczy? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 27.06.05, 23:37
        Też interesuje mnie ten temat!! kupiłam spodnie lniane w kappahlu, na metce
        jest napisane, ze mogą się skurczyc 2-3%. Są juz po pierwszym praniu i
        faktycznie troche sie skrocily. Ale teraz nie wiem - czy to było jednorazowo,
        czy zawsze jak będę je prac, spodnie beda sie troche kurczyc?? To chyba
        niemozliwe, bo niedlugo zmienilyby fason z dlugich na krotkie!!
        • zettrzy Re: Czy len się kurczy? 28.06.05, 02:42
          kurczy sie po pierwszym praniu, potem juz nie, bo nie ma z czego - ten pierwszy
          kontakt z goraca woda dziala maksymalnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka