nasty_angel 30.11.05, 22:12 miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,3030182.html co o tym myślicie? jakie macie odczucia gdy widzicie dziewczyne lub faceta ktory nosi różaniec? głupota czy moda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaleo Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 22:16 W UK rozance na szyi byly modne jakies 2 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 22:24 negatywne. ale tak samo nie podoba mi sie noszenie w widocznym miejscu innych medalikow, krzyzykow itp zwiazanych z religia. raz, ze to nie bizuteria, dwa ze nie widze powodu do manifestowania swojej wiary w taki sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 22:40 głupota, kompletna bezmyślność i łamanie tabu w imię mody i trendności chciałam kiedyś kupić takie coś, co mi się zdawało fajnymi koralikami. zrezygnowałam, gdy pani poinformowała mnie, że jest to... buddyjski różaniec! Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 22:54 Różańce na szyji to są modne u zakonnic. Różaniec to przedmiot kultu. Wszystkim przedmiotom kultu należy się szacunek, o jakąkolwiek religię by nie chodzilo. Dla przykladu: nie jestem buddystką, ale Buddy bym sobie dla radości nie wydrukowala na koszulce, bo szanuję odczucia religijne innych i wiem że dla kogoś może to być obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 22:55 ora et labora! Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 01.12.05, 12:36 mateuszwierzbicki napisał: > ora et labora! Naturalia non sunt turpia! (ktoś chce bitwe na sentencje?:>) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 22:55 > jakąkolwiek religię by nie chodzilo. Dla przykladu: nie jestem buddystką, ale > Buddy bym sobie dla radości nie wydrukowala na koszulce, bo szanuję odczucia > religijne innych i wiem że dla kogoś może to być obraźliwe. > Z tego samego powodu nie nabyłam koszulki z wizerunkiem hinduistycznego boga Ganesh. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 22:58 to Ganesia Kochanico, z głową słonia :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:08 mateuszwierzbicki napisał: > to Ganesia Kochanico, z głową słonia :) www.oliwkowo.pl/show_text.php?id=1512 Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:14 Różaniec symbolem kultu? Nie jestem osobą praktykująca ani nie wnikam w te tematy, ale żeby tak sam w sobie to chyba nie za bardzo normalne? Wydawało mi się, że ludzie modlą się za pomocą różańca a nie do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:20 No tak, dokladnie, tak jak powiedzialaś, przedmiot ten SLUŻY do modlenia się. Nie jest on elementem biżuterii. Oczywiście, jeśli nie jest poświęcony nie jest przedmiotem kultu i można z niego zrobić biżuterię. Noszenie takiej biżuterii jest jednak bardzo wymowne i prowokacyjne, zważywszy na fakt że wszystkie europejskie spoleczeństwa znają ten przedmiot i są w stanie bezblędnie go zidentyfikować: "chodzi o przedmiot slużący chrześcijanom do modlenia się". Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:22 i pojedźcie do Iraku dyskutować o tym, co jest przedmiotem kultu, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:30 A propos wersetów z Koranu, moj "ulubiony" znajduje się w IV rozdziale (al - nisa), werset nr 34 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:39 maialina1 napisał: > A propos wersetów z Koranu, moj "ulubiony" znajduje się w IV rozdziale (al - > nisa), werset nr 34 > :)) Nie mam Koranu w domu - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:42 ojejku no, masz internet przeciez! Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:43 czekaj, znajdę ci link Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 link 30.11.05, 23:44 www.planetaislam.com/koran_bielawski.html Trzeba wybrać rozdzial u gory. Wesret nr 43 z ksiegi Al -Nisa. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 34, nie 43 btxt 30.11.05, 23:51 a, to. Znam ten cytat. :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: 34, nie 43 btxt 30.11.05, 23:53 Wyjątkowo nierozsądny. Daje pole do popisu. Przyzwolenie Boga na bicie slabszych. Fajna spawa :| :( Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 34, nie 43 btxt 30.11.05, 23:54 maialina1 napisał: > Wyjątkowo nierozsądny. > Daje pole do popisu. > Przyzwolenie Boga na bicie slabszych. Fajna spawa :| > :( najlepsze uzasadnienie: bo to oni rozdają ze swego majątku. Rozdają , bo tak się ustawili...! Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: 34, nie 43 btxt 30.11.05, 23:56 Aaahhh, szkoda slow. Allah bardzo nierozsądnie postąpil dając przyzwolenie na cos takiego. To otwiera setki możliwości nieslusznych interpretacji i naciągania slów bożych na wlasne potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: 34, nie 43 btxt 01.12.05, 12:43 " I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! " To jakaś paranoja... (skomentowałabym,ale zachowam szacunek dla tej religii) Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:34 dlaczego mam dyskutować z fanatykami? Marzy Ci się coś podobnego w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:38 No i co? Byl ktos przeczytac moj ulubiony werset z Al - Nisa? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:41 frigg napisała: > dlaczego mam dyskutować z fanatykami? A fanatyk nie bliźni? Marzy Ci się coś podobnego w Polsce? Marzy mi się, żeby ludzie wiedzieli - sami z siebie, z domu, cholera wie skąd - gdzie przebiega granica sacrum i profanum. Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:45 Nie - fanatyk w postaci inkwizytora czy oszołoma wbijającego się samolotem w wieżowiec to zdecydowanie nie mój bliźni. A granica między sacrum i profanum przebiega... może tutaj? Z całą tą kiczowato- bazarową drobnicą? www.rozancowe-karty.com.pl/pl/firma_opinie_targi1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:52 frigg napisała: > Nie - fanatyk w postaci inkwizytora czy oszołoma wbijającego się samolotem w > wieżowiec to zdecydowanie nie mój bliźni. Według ciebie tylko tacy mieszkają na Bliskim Wschodzie? > A granica między sacrum i profanum przebiega... może tutaj? Z całą tą kiczowato > - > bazarową drobnicą? <a href="www.rozancowe-karty.com.pl/pl/firma_opinie_targi1.htm" target="_blank">www.rozancowe-karty.com.pl/pl/firma_opinie_targi1.htm</a> Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:53 A co miałaś na myśli wysyłając mnie do Iraku? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 30.11.05, 23:56 frigg napisała: > A co miałaś na myśli wysyłając mnie do Iraku? Że tam dominuje kultura muzułmańska, której świętą księgą jest Koran. Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 01.12.05, 00:01 no widzisz, bo zrozumiałam, że wysyłasz mnie tam, żebym się przekonała co by ze mną zrobili Irakijczycy gdybym się przechadzała w koszulce z cytatami z Koranu. Jak myślisz? Co by zrobili? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 01.12.05, 00:03 frigg napisała: > no widzisz, bo zrozumiałam, że wysyłasz mnie tam, żebym się przekonała co by ze > > mną zrobili Irakijczycy gdybym się przechadzała w koszulce z cytatami z Koranu. > > Jak myślisz? Co by zrobili? no cóż, na pewno nie wsiedliby w samolot i nie zburzyli amerykańskiego wieżowca - tamta Twoja uwaga była nietrafiona. Znikam niestety na dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 01.12.05, 00:08 nie włożysz niestety w moją klawiaturę, że uważam, że wszyscy mułzumanie to fanatycy, bo napisałam już, że tak nie jest. Tylko przypomnij sobie jaki był powód tej katastrofy, chodzi mi oczywiście o powody zamachowców. To ja się pytam dlaczego akurat Koran i dlaczego akurat Irak, nie odwracaj kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 01.12.05, 16:51 frigg napisała: > nie włożysz niestety w moją klawiaturę, że uważam, że wszyscy mułzumanie to > fanatycy, bo napisałam już, że tak nie jest. a kto napisał o ataku na WTC? Tylko przypomnij sobie jaki był > powód tej katastrofy, chodzi mi oczywiście o powody zamachowców. Ale ja mówię o zwykłych obywatelach, nie o zamachowcach! Zdecyduj się - mówisz o zamachowcach czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Wypiszcie sobie na kiecce wersety z Koranu 01.12.05, 12:40 kochanica-francuza napisała: > > Marzy mi się, żeby ludzie wiedzieli - sami z siebie, z domu, cholera wie skąd - > gdzie przebiega granica sacrum i profanum. Pol krolestwa za to bym oddala! Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:32 Może masz rację. Kiedy jeszcze uczęszczałam na przedmiot zwany religią nie było wprawdzie mowy o oddawaniu czci gadżetom, ale występowały symptomy. No, ale to było sporo temu i pewnie coś się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Flaga narodowa to dla ciebie też gadżet? 30.11.05, 23:42 W końcu nie kochamy (ci , co kochają)flagi, tylko ojczyznę... Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Flaga narodowa to dla ciebie też gadżet? 30.11.05, 23:51 jeżeli ktoś ma na sobie koszulkę w barwy narodowe to nie oskarżam go o szarganie symboli. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Flaga narodowa to dla ciebie też gadżet? 30.11.05, 23:53 frigg napisała: > jeżeli ktoś ma na sobie koszulkę w barwy narodowe to nie oskarżam go o > szarganie symboli. a gdyby miał z Orłem Białym? Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Flaga narodowa to dla ciebie też gadżet? 30.11.05, 23:56 to też nie. Naprawdę nie razi mnie orzeł na czyjejś koszulce. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Flaga narodowa to dla ciebie też gadżet? 01.12.05, 00:00 frigg napisała: > to też nie. Naprawdę nie razi mnie orzeł na czyjejś koszulce. a gdyby miał breloczek w formie polskiego godła, dyndający na dupie? Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Flaga narodowa to dla ciebie też gadżet? 01.12.05, 00:04 To ja może rozwieje Twoje wątpliwości precyzyjniej. Sam orzełek bez określonego kontekstu nie wzbudza we mnie oburzenia. Zniesmaczyłoby mnie gdyby to był np.nadruk przedstawiający naszego orzełka zaangażowanego w homoseksualny performance z tym czornym, niemieckim. Ciebie obraża, że ktoś nosi krzyżyk na szyi? Odpowiedz Link Zgłoś
lunalovelight frigg, OT 01.12.05, 07:07 wizualizacja performance'u miedzy naszym orzelkiem a orzelkiem niemieckim rozbawila mnie pozytywnie z ranca :). + fajna sygnaturka. tez lubie marie peszek ;). Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Flaga narodowa to dla ciebie też gadżet? 01.12.05, 16:48 > Ciebie obraża, że ktoś nosi krzyżyk na szyi? Jeżeli jest wierzący i jest to demonstracja wiary - nie. Jeżeli uważa go za formę biżuterii - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:00 No i co z tego? A mnie np obrażają Matki Boskie w charakterze naczyń na wodę święconą, albo lampek do zapalenia pod obrazkiem. Rózaniec to przedmiot do modlenia się , nie noszenia na szyi. Krzyż to symbol na tyle ogólny, że kazdy może go sobie nosic, gdzie chce, nawet na czole. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:09 totalna_apokalipsa napisała: Krzyż to symbol n > a > tyle ogólny, że kazdy może go sobie nosic, gdzie chce, nawet na czole. Nie, krzyż jest symbolem wiary w męczeńską śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Jeśli chcesz, to noś go na czole, ale wiedz że noszenie tego symbolu to wiadomość dla innych: "ja wierzę". Jeśli nie potrafisz należycie obchodzić się z symbolem śmierci czyjegoś Zbawiciela (bo np. nosisz to sobie dla dekoracji albo dla śmiechu), to chociaż szanuj wiarę innych i kup sobie koraliki albo wisiorek w ksztalcie sloneczka. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 01.12.05, 10:19 Nie, krzyż jest symbolem wiary w męczeńską śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. > Jeśli chcesz, to noś go na czole, ale wiedz że noszenie tego symbolu to > wiadomość dla innych: "ja wierzę". Nie, nie jest to symbol li tylko wiarry w męczeńską smierć Chrystusa, ku twej wiadomości. Krzyż to symbol w ogóle i jako taki działa inaczej niz alegoria - nie odsyła w jedno miejsce(INRI), ale w kilka .Krzyże sa różne i trozne rzeczy symbolizują - krzyż Tomasza, czerwony krzyż, krzyż Piotrowy, krzyż -swastyka, itp, itd...Jesli na krzyzu wisi ciało Jezusa, to owszem symbolizuje on męczeńską śmierć Jezusa. Kontekst to podstawa kazdego znaku umownego, a takim jest symbol. Księzyc rożek to nie profanacja pólksięzyca muzułman, a wg Twoejje teorii jak najbardziej jest to profanacja. Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 01.12.05, 12:57 Odpowiadasz na : maialina1 napisał: > totalna_apokalipsa napisała: > > > Krzyż to symbol n > > a > > tyle ogólny, że kazdy może go sobie nosic, gdzie chce, nawet na czole. Jeżeli zdejmiesz z niego znaczenie religijne to zwyczajnie paradujesz z symbolem szubiennicy na szyi. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Se.la.vie jesteś wielka!!!!!!!!!!!!! 01.12.05, 16:49 se.la.vie napisała: > Odpowiadasz na : > > maialina1 napisał: > > > totalna_apokalipsa napisała: > > > > > > Krzyż to symbol n > > > a > > > tyle ogólny, że kazdy może go sobie nosic, gdzie chce, nawet na czo > le. > > Jeżeli zdejmiesz z niego znaczenie religijne to zwyczajnie paradujesz z symbole > m > szubiennicy na szyi. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:09 totalna_apokalipsa napisała: > No i co z tego? A mnie np obrażają Matki Boskie w charakterze naczyń na wodę > święconą ha, mnie też! , albo lampek do zapalenia pod obrazkiem. > Rózaniec to przedmiot do modlenia się , nie noszenia na szyi. Krzyż to symbol n > a > tyle ogólny, że kazdy może go sobie nosic, gdzie chce, nawet na czole. No niestety nie... Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:24 widocznie tak jak z Mao-tse-tungiem. teraz jest Mao-De-Dzong. za moich czasów był Ganesia, który zamienił się ostatnio w Ganesh :). Ale w sankskrycie rodzaj męski w imionach kończy sie na ,,a" . To oczywiscie nie jest takie ważne :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:26 mateuszwierzbicki napisał: > widocznie tak jak z Mao-tse-tungiem. teraz jest Mao-De-Dzong. za moich czasów > był Ganesia za twoich mateo? a ileż ty masz latek? Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:48 oj Kochanico, bardzo duzo :( Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 30.11.05, 23:56 mateuszwierzbicki napisał: > oj Kochanico, bardzo duzo :( nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 01.12.05, 00:00 niestety Kochanico, Zetka może potwierdzić. Ale te ,,niestety" nie oznacza, ze z tego powodu jakoś bardzo cierpię. Przychodzimy na ten świat ostatecznie na chwilę i zaraz znikamy Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 01.12.05, 00:01 mateuszwierzbicki napisał: > niestety Kochanico, Zetka może potwierdzić. Ale te ,,niestety" nie oznacza, ze > z tego powodu jakoś bardzo cierpię. Przychodzimy na ten świat ostatecznie na > chwilę i zaraz znikamy przyznaj się mateo, nie bój nic. Możesz na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Znikam na dziś 01.12.05, 00:01 śniło mi się niedawno, że zaintonowałam "Marsyliankę". Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Znikam na dziś 01.12.05, 00:04 to w nagrodę na priv, ślę Ci coś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Znikam na dziś 01.12.05, 16:47 mateuszwierzbicki napisał: > to w nagrodę na priv, ślę Ci coś ;) Mom! Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: W temacie 01.12.05, 01:08 uciekło mi. Żeby nie dać się zwiariować ;) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3042074.html Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: W temacie 01.12.05, 13:04 Bizuteryjne "kamieniaste" krzyze mnie raza. Co do lampek -figurek MB to w dawnej Francji dostawala je poloznica a jej swiatelko mialo czuwac nad ...mlecznoscia karmiacej matki Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: W temacie 01.12.05, 16:49 Co do lampek -figurek MB to w > dawnej Francji dostawala je poloznica a jej swiatelko mialo czuwac > nad ...mlecznoscia karmiacej matki "Tradycyjne";-) skrzyżowanie wiary chrześciajńskiej i pogańskich rytuałów. Odpowiedz Link Zgłoś
mila1009 Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 01.12.05, 18:12 W tym przypadku moda = głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 02.12.05, 13:18 śmieszne, czytałem o tym z rok temu, ale wtedy rózańcowe gadżety był dostępne w c&a. nie uznaję czegoś takiego jak obraza uczuć religijnych, obraza moralności itp. wiec mnie to ni ziębi, ni grzeje. mi by do mojego imaż nie pasowało:) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: różaniec na szyji? nowa moda??? 02.12.05, 18:10 blinski napisał: > śmieszne, czytałem o tym z rok temu, ale wtedy rózańcowe gadżety był dostępne w > > c&a. > nie uznaję czegoś takiego jak obraza uczuć religijnych, obraza moralności itp. blinski, ale ludzie MAJĄ uczucia religijne, zapewniam cię to tak jakbyś napisał "nie uznaję kotów" - koty istnieją Odpowiedz Link Zgłoś