Dodaj do ulubionych

Fiat Multipla

08.11.01, 10:16
Co myślicie o tym autku
Obserwuj wątek
    • Gość: Darius Re: Fiat Multipla IP: 212.160.211.* 08.11.01, 10:19
      Ponoć całkiem praktyczny ale wygląd - koszmar. Ponadto za te pieniądze można
      nabyć coś równie praktycznego, ale podobnego do samochodu
      • hazir Re: Fiat Multipla 08.11.01, 10:37
        Mogę kupić Multiplę od dilera, nowiutką z instalacją gazową za kwotę 55tyś.
        Wartość katalogowa w/w wersji to kwota 79.850 zł.
        • Gość: grogreg Re: Fiat Multipla IP: 212.160.165.* 08.11.01, 10:45
          Miltipla jest w porzadku.
          Ale to jest Fiat. I to psuje cale wrazenie.
        • Gość: Joasia Re: Fiat Multipla IP: *.dip.t-dialin.net 08.11.01, 10:47
          Bardzo fajny i funkcjonalny samochod a co do wygladu to "dzielo sztuki" bo stoi
          w Muzeum of Modern Art w NY
          Czy na pewno na LPG??
          Wersje Bipower i Blupower (na rynkach zachodnich)maja instalacje na gaz ziemny
          • hazir Re: Fiat Multipla 08.11.01, 11:04
            Cena i instalacja jest wynegocjowana, nie jest to wersja instalacji na gaz
            ziemny lecz na propan-butan, jeszcze się zastanawiam bo mam wątpliwości, Fiat
            nie ma najlepszej renomy. Obecnie jeżdżę Skodą Fabią, dojeżdżam nią do pracy,
            obecnie przejechałem bezawaryjne 65tyś i troszkę się boję, że Fiat potwierdzi
            swoją awaryjność na moim przykładzię.
        • Gość: Darius Re: Fiat Multipla IP: 212.160.211.* 08.11.01, 11:01
          Hmm, cena podana w poście rzeczywiście skłania do poważnych rozmyślań, może
          zgłoszą się userzy, ja mam, że tak się wyraże pogląd z obserwacji i informacji
          w mediach (i nie chodzi tu o reklamę z krzesłami). Design jest IMO rzeczywiście
          taki, że może sie podobać na zabój lub serdecznie nie podobać, w środku
          widoczność super, jak w akwarium (słowa sąsiada z parkingu co to ujeżdża ten
          wehikuł), narzeka tylko, że jak wrzuci 3 lub 5 to ciężko dobrać się do nawiewu,
          musi wrzucać 4. A jak ktos napisał, że to FIAT, cóż to bardzo sztampowe i
          obiegowe myślenie, chociaż nie wybrałem produktu fiata jak wybierałem samochód,
          nie jestem zwolennikiem rasizmu motoryzacyjnego. Wspomniany znany mi użytkownik
          jeżdzi nim dwa lata i nie uskarżał się na awaryjność. W sumie w grę z tego
          segmentu wchodzą Scenic, TINO, ten nowy Daewoo, zapomniałem nazwy i to wszystko
          co na rynku z segmentu mniejszych Vanów. Teraz porównać oferty i prosty wybór.
    • civic_vtec Re: Jak Barbra Streisand... 08.11.01, 11:10
      ... tak brzydki, że aż ładny.

I tylko tyle mogę napisać. Doświadczeń z tym samochodem nie mam :(

Pozdrawiam
      Vtec
    • Gość: malko Re: Fiat Multipla IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 11:14
      Zamochód jest zarąbisty. Naprawdę super. Ma kilka wad, ale przy całości nie
      mają większego znaczenia. Miałbym tylko wątpliwości czy do wersji benzynowej
      (po miescie 13litrów). Dynamika beznadziejna w porównaniu z JTD. JTD jest
      rewelacyjne. W Auto-Res w Rzeszowie stoi JTD granatowy metalik (abs, 2 jaśki,
      klima), co prawda rocznik 2000 (nie jeżdzony, ale widzę przez okno jak go
      przepalają co jakiś czas i robią rundkę wokół salonu z prędkością 10 km/h, dają
      pełną gwarancję - może nawet dostaniesz 2 lata) ale wołają za niego 58 tys. do
      kupienia za 56. Mają jeszcze jeden, ale ten jest już jeżdżony -35tys. km - za
      50tys.PLN. Mając taki wybór nawet nie spojżałbym na 1,6 benzyna. Nawet z gazem.
      Jeździłem JTD (8 litrów po mieście) i jestem zachwycony. Samochodzik jest
      bardzo funkcjonalny - rewelka. I pomyśleć że kiedyś spluwałem na jego widok...
      Poszukaj starych wątków na forum. Pisałem kiedyś dość szczegółowo o tym autku
      (o wadach też).
      Jak kupisz to koniecznie zafunduj sobie nakjejkę na tylną szybę o treści:
      "Poczekaj aż zobaczysz przód..."
      Gdybym tylko miał taką kasę nie zastanawiałbym się ani chwili.
      Aha, jeszcze jedno - multipla jest vanem, ale siedzi się w niej jak w
      samochodzie osobowym - jest wygodnie, a nie jak np. w scenicu (znam dwóch
      właścicieli którzy mają i jęczą po każdej dłuższej jeździe, sprawdałem mają
      rację - jest niewygodnie). W Zafirze masz 7 miejsc, ale zero bagażnika
      (multipla 430 litrów). Własności jezdne i zachowanie na zakrętach to rewelka,
      chyba że nie lubisz umiarkowanie twardego zawieszenia. No i multipla ma
      charakter - podoba mi się coraz bardziej. A chłopaki mocno przesadzają z
      opiniami o awaryjności fiatów.
      • Gość: hazir Re: Fiat Multipla IP: 172.30.19.* 08.11.01, 11:47
        Gość portalu: malko napisał(a):

> Zamochód jest zarąbisty. Naprawdę super. Ma kilka wad, ale przy całości nie
        > mają większego znaczenia. Miałbym tylko wątpliwości czy do wersji benzynowej
        > (po miescie 13litrów). Dynamika beznadziejna w porównaniu z JTD. JTD jest
        > rewelacyjne. W Auto-Res w Rzeszowie stoi JTD granatowy metalik (abs, 2 jaśki,
        > klima), co prawda rocznik 2000 (nie jeżdzony, ale widzę przez okno jak go
        > przepalają co jakiś czas i robią rundkę wokół salonu z prędkością 10 km/h, dają
        >
        > pełną gwarancję - może nawet dostaniesz 2 lata) ale wołają za niego 58 tys. do
        > kupienia za 56. Mają jeszcze jeden, ale ten jest już jeżdżony -35tys. km - za
        > 50tys.PLN. Mając taki wybór nawet nie spojżałbym na 1,6 benzyna. Nawet z gazem.
        >
        > Jeździłem JTD (8 litrów po mieście) i jestem zachwycony. Samochodzik jest
        > bardzo funkcjonalny - rewelka. I pomyśleć że kiedyś spluwałem na jego widok...
        > Poszukaj starych wątków na forum. Pisałem kiedyś dość szczegółowo o tym autku
        > (o wadach też).
        > Jak kupisz to koniecznie zafunduj sobie nakjejkę na tylną szybę o treści:
        > "Poczekaj aż zobaczysz przód..."
        > Gdybym tylko miał taką kasę nie zastanawiałbym się ani chwili.
        > Aha, jeszcze jedno - multipla jest vanem, ale siedzi się w niej jak w
        > samochodzie osobowym - jest wygodnie, a nie jak np. w scenicu (znam dwóch
        > właścicieli którzy mają i jęczą po każdej dłuższej jeździe, sprawdałem mają
        > rację - jest niewygodnie). W Zafirze masz 7 miejsc, ale zero bagażnika
        > (multipla 430 litrów). Własności jezdne i zachowanie na zakrętach to rewelka,
        > chyba że nie lubisz umiarkowanie twardego zawieszenia. No i multipla ma
        > charakter - podoba mi się coraz bardziej. A chłopaki mocno przesadzają z
        > opiniami o awaryjności fiatów.

Jasne, JTD jest super, ale pomijając moją antypatii do autek z silnikiem na ropę,
        dochodzi cena ON prawie 3zł, nie jeździłem autkiem na gaz ani na ON, tylko
        benzyna, będzie to pierwsze moje doświadczenie. Czysto teoretycznie rozważając, w
        obecnej chwili LPG jest nie do pobicia nawet przy 13 litrach (w co nie za bardzo
        wierzę) koszt jest niski ok. 15zł, przy ON to już ok. 24zł nie wspominając o
        benzynie. Dla mnie to jest ważne bo dojeżdżam do pracy 100km w jedną stronę.
        PS Scenik, Zafira, itp. niby vany nie dorównują ilością miejsca Multipli
        • Gość: malko Re: Fiat Multipla IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 12:21
          Jeżeli chodzi o antypatię do diesli to kiedyś myślałem podobnie. Jak
          pojeździłem nowymi dieslami (common rail) to szybko zmieniłem zdanie. Diesel
          przy tej samej mocy ma dużo wyższy moment obrotowy. Przykładowo 1,6 100KM ma
          coś 130Nm max momentu (nie pamiętam dokładnie) przy obrotach coś około 4tys.
          JTD ze stałą geometrią turbiny przy tej samej mocy ma 255Nm przy ok 2200 - 2500
          rpm. Przyspieszenie do setki będziesz miał może ciut gorsze w jtd(poniżej
          sekundy - w multipli jest akurat odwrotnie - benzyna gorzej się zbiera), ale
          przyspieszenia na 4 i 5 biegu lepsze o kilka sekund - w prosty sposób przekłada
          się to na przyjemność i bezpieczeństwo jazdy, a jeżeli jexdzisz 200km dziennie
          to powinno miec dla Ciebie duże znaczenie. Nie bedziesz musiał co chwilę
          redukować do 3 i wykręcać na obroty do wyprzedzania, co za tym idzie
          zaoszczędzisz na paliwie. Multipla z benzyną na trasie pali coś ok. 7 litrów a
          jtd 5,5. Pracodawcy coraz częściej zmuszają do zakładania działalności gosp.
          Jeżeli bedziesz miał podobnie to dochodzi odliczenie vatu od ropki i robi się
          naprawdę tanio. Nie jexdziłem multiplą benzynową, ale jeździłem JTD - jest to
          naprawdę dynamiczny samochodzik dający dużo przyjemności z jazdy.Jeździłem też
          barcchetą 1,8 130KM ze zmiennymi fazami - bardzo fajna zabawka, ale miałem
          więcej przyjemności z szybkiej jazdy multiplą. Niedawno miałem okazję pojeździć
          jednego dnia alfą 147 2,0 155KM i JTD 1,9 105KM - bujałem się do 170 km/h -
          gdybym miał wybierać to bez zastanowienia biorę jtd. Multipla ma bardzo
          precyzyjny układ kierowniczy i jest szeroka dzięki czemu pomimo swojej
          wysokości nie kołysze się na boki jak inne vany. Moim zdaniem jej największą
          wadą jest brzydota, chociaż cieszyło by mnie że mam inny samochód niż większość
          i spałbym spokojnie wiedząc, że nikt mi go nie podprowadzi. Jak się dobrze
          przyjżeć to nie jest wcale taki brzydki. Jeżeli miałbym kupić multiplę z
          benzyną to już wolę civica 1,4 - jeździ zdecydowanie dynamiczniej, ma sporo
          miejsca z tyłu (niestety tylko 5 osobowy), pali 8 litrów po miescie. Jeżeli w
          grę wchodzi jeszcze aspekt estetyki to moim zdaniem multipla przy civicu 5d to
          miss piolonia :-) Poszukaj u dealerów w okolicy twojego miejsca zamieszkania
          demowej multipli jtd. Gwarantuję Ci, że po jeździe próbnej zapomnisz o benzynie.
          Tylko nie wsiadaj do bravy jtd - ten sam silnik, ale skrzynia biegów jest od
          benzynowej 1,2 i to psuje cały efekt. Jeżeli nie bedzie multipli jtd to
          przewieź się alfą jtd - jest ciut lepsza bo ma zmienną geometrię turbiny i 20Nm
          więcej. Przekonasz się do diesla. Oczywiście przy odsprzedaży szybciej puścisz
          diesla.
          • Gość: malko Re: Fiat Multipla IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 12:44
            Jeszcze jedno. O spalaniu jtd, co prawda alfy, pisał bocian w wątku o 147.
            Poszukaj i poczytaj. Co do awaryności to niewiele moge powiedzieć o multipli,
            ale sam mam SC jeżdzone trzeci rok codziennie i nie mam nawet słynnego stukania
            i trzeszczenia, o którym tak wszyscy opowiadają. Znam sporo osób jeżdzących
            puntami, bravo, brava. Wszyscy zadowoleni (wypytaywałem dokładnie bo mam zamiar
            kupić coś większego, a nową bravkę można mieć już za 39 tys.). Jeden tylko
            posiadacz bravo wymienił po 80tys. i studzience kanalizacyjnej, wahacz w swoim
            samochodzie - 160PLN (sklep obok ASO, w ASO 240PLN) i przy okazji amortyzatory,
            bo jeden puścił olej, 200 zł robocizna (ASO w Bielsku). Zawieszenie jest
            najsłabszą stroną fiatów, ale koszty naprawy są do przyjęcia. Stan zawieszenia
            to największe ryzyko przy zakupie używanego. Jak trafisz na kolesia który
            zalicza każdą dziurę to...
    • Gość: Sławek Re: Fiat Multipla IP: 192.168.3.* 10.11.01, 16:42
      Jezdziłem Multiplą 1.6 benz. oraz 1.9 JTD. Benzyna jest mułowata.Jtd
      zdecydowanie dynamiczniejszy.Fajna skrzynia biegów.Prowadzenie Multipli sprawia
      bardzo wiele przyjemności i daje poczucie bezpieczeństwa.Z punktu widzenia
      bezpieczeństwa zawieszenie (ale to chyba zasługa szerokosci aż 187 cm!!!) nie
      pozostawia nic do życzenia.Wybacza wszystkie błędy ;-)Ogólnie bardzo pozytywne
      wrażenia (np. wśrodku nic nie skrzypi itp.)Dealerzy daja kolosalne upusty ale
      prawie zawsze na benzynowe ;-(
      p.s.widziałem na giełdzie w Krakowie Multiple ze zderzakami pod
      kolor,bagaznikiem dachowym,felgami 17 oraz orurowaniem z przodu - byla naprawde
      ładna i interesująca.
      Osobiście w zeszłym roku wybrałem Picasso (jestem b. zadowolony) ale czasem
      żal,że to jednak nie Multipla.Zakup Multipli jest sensowny tylko przez bogacza
      lub z olbzymim upustem - strasznie traci na wartości ;-)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka