a_weasley Dyskusja oparta na nieporozumieniu 30.07.06, 12:33 shava napisała: > Słyszałam,że Giertych ma zamiar to zrealizować. To źle słyszałaś. Ma wprowadzać rada pedagogiczna lub rada rodziców. To chodzi tylko o to, żeby szkoła mogła wprowadzić mundurki. Odpowiedz Link Zgłoś
witamina-c Re: Dyskusja oparta na nieporozumieniu 30.07.06, 19:59 Szczerze mowiac, jako uczennica gimnazjum (ide teraz do klasy 3) wolalabym, aby nie wprowadzali mundurka, ale gdyby je jednak wprowadzili, nie klocilabym sie z tym mimo, ze jestem osoba, ktora lubi sie "ciekawie" ubierac - nie mowie jednak o pokazie mody na szkolnym korytarzu, ale po prostu noszenia tego, w czym sie czuje dobrze i swobodnie. Kiedy konczylam podstawowke w mojej owczesnej szkole byl wlasnie pomysl mundurkow - do dzisiaj niezrealizowany. Mowiac szczerze, w Polsce chodziloby o to, aby wlasnie niwelowac roznice majatkowe miedzy uczniami szkol publicznych. Np tylko gora stroju nie wiele by dala, poniewaz mozna ten kto by chcial, pokazalby, ze ma sporo pieniedzy spodniami z drogich sklepow, najlepszymi butami, skorzanymi torbami, kolczykami itp itd. Gdyby wprowadzono cale mundurki, to tez nie byloby zbyt ciekawe, poniewaz: stroje musialyby byc dosc tanie, aby biedniejsi uczniowie mogli zakupic jakies 2, 3 komplety (w koncu nie mozna chodzic ciagle w jedym, dziewczyny pewno mialyby na wiosne spodnice, a na zimne dni spodnie), a wiadomo, ze wtedy nie beda z najlepszego materialu, poniewaz nie wiem, kto podejmie sie produkcji mundurkow z dorgich i dobrych materialow za niewielkie pieniadze (nawet w tak duzej ilosci), a wiec po jakis 5 praniach mundurki beda wygladaly jak szmaty. Ale na szczescie w mojej szkole sie nie zapowiada:) Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Dyskusja oparta na nieporozumieniu 30.07.06, 20:05 >To chodzi tylko o to, żeby > szkoła mogła wprowadzić mundurki. a Twoim zdaniem teraz szkoła NIE MOŻE wprowadzić mundurków? może nie wiem, o co dokłądnie chodziło Giertychowi, tego chyba nawet on sam nie wiem, ale wydaje mi się, że to miała być akcja popularyzacyjna - chce zachęcić dyrektorów, nauczycieli i rodziców - którzy zrobią co chcą, bez oglądania się na jego propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula1982 Re: Dyskusja oparta na nieporozumieniu 30.07.06, 23:03 ja uważam ze mundurki to całkiem niezły pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
0hanah Re: Dyskusja oparta na nieporozumieniu 31.07.06, 00:35 Moja córka chodzi do szoły z mundurkami. Sama wybrała taką szkołe. I jest zadowolona. Wiadomo, mundurek wiąże sie często ze sporym wydatkiem i z jednorazwoym szarpnięciem "domowego budżetu" ale bez przesady! przecież szkoły mogą niektórym uczniom je zfinansować chociaż w połowie... W takich szkołach nie będzie żadnego podziału na tych modnie sie ubiereających i nie. Podoba mi sie okeślenie; MUNDURKI = OKRYJBIEDY. Odpowiedz Link Zgłoś
mroof Re: Będą mundurki we wszystkich szkołach? 31.07.06, 18:24 no ja właśnie dopiero co skończyłam liceum i w sumie to nawet chciałabym nosić mundurek. Tzn może niekoniecznie w liceum, ale dla gimnazjum i podstawówki - czemu nie? Oczywiście pod warunkiem, że biedniejszym rodzinom koszt pokryłoby państwo. Tyle że to jest kolejny wydatek dla budżetu i to wcale nie mały. Mundurki są o tyle fajne, że - o ile różnią się między szkołami, nawet detalem - budują poczucie przynależności do szkoły, i to mi się podoba. Pomijając zdanie trampka, która jak zwykle odstawiła totalną chamówę i brak jakiegokolwiek poziomu w dyskusji - pomysł nie jest zły, ale może faktycznie przy takich problemach z kasą jakie są u nas, warto poczekać jeszcze trochę. a nuż będzie lepiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuszka5555555555 Re: Będą mundurki we wszystkich szkołach? 01.08.06, 12:55 No ej no sorry ale ja nie chciałabym jechac przez pół miasta w autobusie do szkoły w mundurku.poza tym chodzić w spódnicy do szkoły????ohyda... poza tym i tak będzie podział na biednych i tych bogadszych bo ci drudzy będą mieli mundurek z lepszego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
mroof Re: Będą mundurki we wszystkich szkołach? 01.08.06, 16:21 > No ej no sorry ale ja nie chciałabym jechac przez pół miasta w autobusie do > szkoły w mundurku. możesz przebrać się w szkole w kiblu. zresztą, dlaczego byś nie chciała jechać do szkoły w mundurku? gdzie widzisz problem? >poza tym chodzić w spódnicy do szkoły????ohyda... Dla ciebie spódnice są ohydne? to współczuję... > poza tym i tak będzie podział na biednych i tych bogadszych bo ci drudzy będą > mieli mundurek z lepszego materiału. spadłam z krzesła ze śmiechu. jaki lepszy materiał??? myslisz, ze przedsiębiorstwa produkujace mundurki będą zamawiały pięcdziesiąt rodzajów materiałów dla bogatych, biednych, średnio bogatych, wyższej klasy sredniej... Odpowiedz Link Zgłoś
jkr777 Re: Będą mundurki we wszystkich szkołach? 01.08.06, 13:09 A ja jestem przeciwko wprowadzaniu jakichkolwiek uniformów, sama chodziłam do szkoły w czymś takim i to było dla mnie straszne. Właśnie zmiana systemu została zaakcentowana równiez poprzez to, że w szkolach dzieciaki zaczęły ubierac sie kolorowo. Mundurki to szarzyzna , brak uwidocznienia swojej osobowości. jestem przeciwna jakiemus niestosownemu strojowi do szkoły , każdy powinien znac umiar w stroju i wiedzieć jak się ubrać- to tez jest element wychowania , ale wprowadzenie mundurków na pewno nie pomoże w wychowaniu młodziezy. poza tym w elitarnych tak zwanych szkołach też dzieciaki chyba nie chodzą na co dzień w mundurkach... Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Będą mundurki we wszystkich szkołach? 01.08.06, 16:12 poza tym w > elitarnych tak zwanych szkołach też dzieciaki chyba nie chodzą na co dzień w > mundurkach... elitarne tak zwane szkoly rozpoznaje sie po mundurkach, wlasnie - szkola dla Murzyniat w getcie nie zawraca sobie glowy co nosza uczniowie, a szkola katolicka wymaga mundurkow, tak samo wszystkie szkoly prywatne jednego tylko nie rozumiem - co robia mundurki szkolne na forum Moda? w koncu temat mundurkow przynalezy do tematyki szkolnictwa i wychowania a nie mody Odpowiedz Link Zgłoś
olahej A u mnie będą 01.08.06, 14:55 od tego roku u mnie w liceum będą mundurki i to niezależnie od pana giertycha. Początkowo wszyscy się buntowali , ale przyzwyczailiśmy się do tej myśli. Będą żakieciki kamizelki i krawaty. Mówi się trudno Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: A u mnie będą 01.08.06, 16:41 Będą > żakieciki kamizelki i krawaty. no proszę, czyli dobrze zrozumiałam, że koszula i dół stroju są dowolne? bo niektórzy tu sie zarzekali, że jak mundurek, to "ani rękawa się nie podwinie", "ani guzika zmienić nie wolno"... Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: A u mnie będą 01.08.06, 19:02 Bo dokładnei takei są mundurki angielskich szkół prywatnych , na które tu ciągle się powołujecie - nei wolno zminić nawet guzika, mieć rozchełstanego krawata , butów w zóltym czy czerwonym kolorze itp.. Zreszt a, sorry, ale ja jakos nie widze budowania mundurkiem przynalzności, jeśli ma on okreslać konkretną szkołe - wiadomo, ze są szkoły gorsze i lepsze, doskonała większość ludzi chodzi do tych gorszych, bo lepsze nie rozciagają sie w szwach - co to za duma reprezentowac szkołę, o której cała dzielnica wie, ze jest najgorsza? Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: A u mnie będą 01.08.06, 19:30 problem w tym, że ja nigdzie nie napisałam, że ma byc po angielsku, ale podałam m.in. podany wyżej sposób "umundurkowania". ale że są osoby reagujące alergicznie na samo słowo na M, to się rozpoczyna bezsensowna dysputa. co to za duma reprezentowac szkołę, o której cała dzielnica wie, ze > > jest najgorsza? ale dla uczniów tych lepszych szkół reprezentowanie ich nie byłoby problemem, moze nawet wręcz przeciwnie, powodem do dumy? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: A u mnie będą 02.08.06, 12:48 > > ale dla uczniów tych lepszych szkół reprezentowanie ich nie byłoby problemem, > moze nawet wręcz przeciwnie, powodem do dumy? Może powodem do dumy, a może powodem do dostania w łeb od tych z innych szkól- róznie bywa. U mnei ejst taki Kopernik - bardzo dobre liceum, gdzie zawsze były mundurki - takie paskudne , granatowe marynarki - i zawsze ci z Kopernika,jak tylko wyszlize szkoły to ściagali te mundurki, bo za mundurek mozna było zarobić po twarzy od róznych takich co sie nei dostali do zadnej szkoły, albo chodzili do jakiejś menelskiej . Nie mwoiac juz o tym, ze zawsze koperników wyśmiewali na ulicach;/ Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: A u mnie będą 02.08.06, 19:41 hermina5 napisała: > Może powodem do dumy, a może powodem do dostania w łeb od tych z innych szkól- > róznie bywa. chodzilam do mundurkowej podstawowki (fajna szkola, na dobrym poziomie), potem do bezmundurkowego liceum (ze sobie pozycze okreslenie, szkola byla menelska) i po dwoch latach stanelo na tym ze pojde do liceum mundurkowego bo inaczej chyba nie dam rady dostac sie nawet do studium dla przedszkolanek (poziom akademicki byl beznadziejny) wiec skonczylam liceum mundurkowe, na studia dostalam sie z lepszym wynikiem niz ci ktorzy dostawali punkty preferencyjne za, termin techniczny, pochodzenie spoleczne, i musze zaswiadczyc ze nikt nigdy nie oberwal za noszenie mundurka, chociaz konkurencyjne liceum tez nosilo mundurki, ale inne zreszta pozniej moj owczesny osobisty narzeczony, kolejna ofiara inteligenckiego pochodzenia, nalal jakiegos zula ktory go atakowal lamiglowka, wiec nie przesadzaj, mozna miec dobre stopnie w szkole i wygladac jak za przeproszeniem sukces akadamicki a mimo to dac sobie rade takze z menelami Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Będą mundurki we wszystkich szkołach? 01.08.06, 22:06 Nie wiem czy we wszystkich..Ale w mojej córki będą bo to typowo "mundurkowa" szkoła i nie mam nic przeciwko;-))Taką wybrałam;-) Odpowiedz Link Zgłoś