Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zakupy w Brukseli

13.11.06, 22:16
    Lecę na mecz, przy okazji na chciałabym pojsc na zakupy. Mam pytanie- poza
    ciuchowymi rzeczami- co warto przywiezc z Brukseli?
    Obserwuj wątek
      • annasweet Re: zakupy w Brukseli 13.11.06, 22:30
        Czekoladki, slynne belgijskie pralinki, te najlepsze spedawane w cukierniach na
        wage.Pycha.
        pozdr
        • cioccolato_bianco Re: zakupy w Brukseli 13.11.06, 22:55
          czekoladki godiva lub neuhaus
          piwo czeresniowe czyli kriek'a
          poza tym, to tam nic nie ma ciekawego ;)
      • lady.k Re: zakupy w Brukseli 13.11.06, 23:10
        czekoladki Neuhaus, piwa smakowe, jak ktoś lubi wytwory koronkarskie to tu ma
        się czym cieszyć, jest tego trochę....poza tym miasto nieciekawe. Zakupów
        ciuchowych genialnych tu nie zrobisz.
        PS. Ja też idę na mecz:-)
        • sumire Re: zakupy w Brukseli 13.11.06, 23:19
          nieciekawe? :) kurcze, Bruksela jest piękna przecież! a może tylko ze mnie takie kuriozum, które nie lata tylko od witryny do witryny?...
          • lady.k Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 00:11
            turystycznie pewnie tak:-) ale jak się mieszka to juz mniej...
          • farelkaa Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 19:44
            > nieciekawe? :) kurcze, Bruksela jest piękna przecież! a może tylko ze mnie taki
            > e kuriozum, które nie lata tylko od witryny do witryny?...

Nie tylko z Ciebie, ja tez uwielbiam Bxl
      • piani Re: zakupy w Brukseli 13.11.06, 23:59
        Czekoladki, jak pisano powyzej TAK, jednak kup niewielkie ilosci z roznych
        domow czekolady, zeby porownac. W Beligii mozna kupic nawet jedna lub dwie
        czekoladki i nikogo to nie zdziwi, jesli wybierasz najlepsze a co za tym idzie
        najdrozsze produkty.

Skosztuj Neuhausa, Goldiwe, Gallera, Leonidasa, ale tez ktoregos z
        rzemieslnikow na Place Sablon. Sa najlepsi na swiecie!

Poza tym rozne piwa. Najlepiej kupic po jednej butelce, by porownac. Belgowie
        slyna z piwa, nie ma nikogo kto wytwarzalby lepsze gatunki niz oni!

Jesli masz sporo kasy mozesz sobie zafundowac torebke tkana takimi metodami jak
        arras.

Przywiezc bedzie Ci trudo, ale warto skosztowac belgijskich past do kanapek.
        raczej nie w miejscach turystycznych, tylko dla "tubylcow". Sa pyszne i bardzo
        rozmaite.
        • hotally Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 00:24
          Dziękuję wszystkim za opinie i sugestie :) Nigdy dotąd nie byłam w Brukseli,
          dlatego cieszę się na ten wyjazd :)
          Zawsze udaje Mi się przemycic jakies jedzenie :D i nigdy tez nie jadam w
          restauracjach dla turystow. Uwielbiam jesc tak jak podają to miejscowym, aby
          delektowac podniebienie i przezyc orgazm kulinarny ;)

A możesz polecic jakies NAJLEPSZE restauracje w mieście? (nazwy, adresy)
          • lady.k Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 00:33
            www.ilotsacre.be/site/restaurants.htm
            tu od razu możesz zlokalizować na mapie i wiesz, jak kuchnia jest w danej
            retsauracji. Niestety nie polecę Ci żadnej typowej belgijskiej restauracji bo
            nie lubie ich kuchni...ale widzę teraz, ze Aux armes de Bruxelles jest
            belgijska a tam byłam i mi smakowało:-) miłego pobytu, może Cię wypatrzę:-)
            • hotally Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 00:40
              Może... może... ale obiecaj, że podejdziesz i się przywitasz, a nie będziesz
              obserwować z daleka :]
              A jaka jest typowa kuchnia belgijska?
              I dzięki za link, jutro przestudiuje dokładnie
              • hotally Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 00:42
                No i cieszę się, że macie tam dobrą pogodę :) sprawdzałam prognozy i w dzien ma
                byc 15 a w nocy 11 st ;D
                • hotally Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 00:53
                  znalazlam cos takiego www.odyssei.com/pl/cuisines/belgia.php
                  nie wiedziałam, że frytki są belgijskie ;]
              • pianazludzen Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 01:16
                mule i frytki!
          • chihiro2 Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 22:36
            Bruksela jest sliczna! Zwlaszcza architektonicznie :) Jesli chodzi o mode, tez
            jest niezle, ale trzeba miec troche pieniedzy na wydanie (mam na mysli ciuchy
            van Notena, Demeulemeester i innych designerow antwerpskich).
      • hotally a co z cenami? 14.11.06, 00:57
        podejrzewam, ze jest bardzo drogo...
        Tak z ciekawosci....... Ile kosztuje przykladowo obiad w dobrej restauracji,
        drink na imprezie, taksówka za km etc?
        • annie_laurie_starr Re: a co z cenami? 14.11.06, 08:49
          Jesli pojdzesz na naprawde dobra kolacje to 100 Euro mozesz wydac na 2 osoby.

Zakupy ciuchowe najlepsze chyba na Rogier.
        • lady.k Re: a co z cenami? 14.11.06, 12:24
          z obiadem się zgadzam, może być i 100 euro na 2 osoby ale za 60 też da się
          smacznie zjeść, zależy od retsauracji. Frytki owszem, są belgijskie ale ja ich
          tu nie znoszę-są bardzo tłuste, aż się łamią od tego tłuszczu:-( ale najlepsze
          są koło Parlamentu Europejskiego.Taxi: odległości raczej sa niewielkie, zalezy,
          gdzie mieszkasz.koszt na start jazdy to ok. 2,30 euro w dzień, w nocy (od 22 do
          6 rano) to ponad 4 euro, potem 1 euro za kilometr (w mieście, poza nim drożej).
          Alkohol-piwo małe dostaniesz już za 2 euro, im bliżej centrum tym drożej.
          Breezer na imprezie-5 euro. Kieliszek wina-ze 3 euro. w centrum ceny maja
          tendencję rosnącą:-) Ktoś pytał o Levisy-sa w Brukseli ale tu wybór ubrań jest
          dość beznadziejny, jest jeden sklep Levi's na Chaussee d'Ixelles
          (Elsensesteenweg), poza tym na Rue Neuve (Nieuwestraat) jest levi's chyba i w
          okolicach Boeurs sklep z dżinsami-levi's , GAP, wrangler itp ale wątpię abyś
          tam dostała to, czego szukasz. Lepiej przeprawić się przez Kanał do Londynu.
          Ally, jak Cię znajde to podejdę ale ma być ponad 12 tys. Polaków-tak mnie w
          kasie poinformowano na Heizel(Heysel). Przypominam o dwujęzycznych nazwach...i
          baw się dobrze:-)
          • hotally Re: a co z cenami? 14.11.06, 12:44
            Dzieki za info :))
            A który masz sektor? Ja dopiero jutro odbiorę bilet, więc jeszcze nie wiem
            gdzie będę... ale wypatruj Mojej flagi :) i mam nadzieję, że do zobaczenia!
            • lady.k Re: a co z cenami? 14.11.06, 15:25
              Polski doping jest na trybunie G, mam rząd 31, miejsce 17
              • hotally Re: a co z cenami? 14.11.06, 16:50
                ok. zapisze sobie, to pokrece sie tam i moze mnie rozpoznasz ;)))
                • hotally Re: a co z cenami? 14.11.06, 17:01
                  Bede miała kurtke w pionowe pasy: czerwone, biały i czarne, oraz szary gruby pas
                  zapięty w pasie na kurtce ;)
                  • lady.k Re: a co z cenami? 14.11.06, 17:28
                    ja będę miec polo w biało-czerwone pasy, czarne szorty do kolan do czarnych
                    kozaków:-)
                    • hotally Re: a co z cenami? 14.11.06, 19:53
                      dobra ;)) bede wypatrywac
                      • marsupilami25 Re: a co z cenami? 17.11.06, 17:34
                        Z Brukseli ... Hmm tylko piwo!
                        Czekoladki dobre, ale reklama mocno przesadza.
                        Warto skosztować gofrów, odwiedzić Atomium i koniecznie zobaczyć rynek.
                        Jeśli chodzi o zakupy ciuchowe - to co wszędzie.
                        • hotally Re: a co z cenami? 22.11.06, 11:44
                          Piwo wiśniowe najlepsze! ;)
      • daggy4 Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 08:55
        czekolade
        • sen_o_warszawie Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 09:06
          mam krótkie pytanie - czy w Brukseli jest sklep Levis'a?
          bardzo proszę o odpowiedź
          • annie_laurie_starr Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 09:47
            Levi's mozna kupic w Brukselii, ale to sie nie oplaca. Zreszta w Europie ta
            marka jest niezdrowo droga w porownaniu do USA.
            • sen_o_warszawie Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 10:20
              dzięki za informację (szukam konkretnego modelu - bardzo starego, którego nie ma
              juz w sklepach - i prawdę mówiąc nie sądzę żeby był w Brukseli - ale mam tam
              koleżankę i nic nie szkodzi spróbować)
              jeszcze raz dziękuję
              • annie_laurie_starr Re: zakupy w Brukseli- sen o warszawie 14.11.06, 18:04
                Czy mozesz zdradzic jaki model tych Levi's? Ja mam troche zylke detektywa i
                moge popatrzec na stronach niektorych sklepow.
                • sen_o_warszawie Re: zakupy w Brukseli- sen o warszawie 14.11.06, 21:08
                  jasne że mogę - to model 544 (niestety dzwony - ale to jedyny model, w którym
                  wyglądam nieźle), i niestety straciłam nadzieję, że je jeszcze gdzieś wypatrzę
                  ale jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do poszukiwań - to bardzo chętnie wysłucham
            • koala_tralalala Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 22:00
              I co ma podskoczyc do Stanow po Levisy?!
              • annie_laurie_starr Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 22:18
                Niekoniecznie trzeba leciec do Stanow po ciuchy - ktos znajomy moze przeslac,
                albo przywiezc.
                • sen_o_warszawie Re: zakupy w Brukseli 15.11.06, 09:00
                  jeszcze nie jest ze mną tak źle
                  mam koleżankę, która pracuje w Brukseli i przyjeżdża do Polski na święta, więc
                  nie będzie z tym sprawdzeniem Levisa aż tyle zachodu
      • jaleo Rrestauracje w Brukseli 14.11.06, 10:56
        Ja bardzo lubie Jardin de Catherine - restauracja specjalizuje sie daniach
        rybnych, w przeciwienstwie do wiekszosci brukselskich restauracji, oprocz
        skorupiakow ma tez bardzo duzy wybor ryb wlasnie. Jak jest cieply wieczor,
        mozna sobie posiedziec w ogrodku, ktory jest bardzo zaciszny bo znajduje sie
        wewnatrz budynku. Jedzenie jest w bardzo dobrej cenie jesli sie wezmie pod
        uwage swietna jakosc. Restauracja polecona mi przez brukselczykow wlasnie, i
        teraz za kazdym razem, jak jestem w Brukseli, to tam chodze.
        www.jardindecatherine.be/
        Bardzo lubie tez tajska knajpke niedaleko Grand Place, na tylach hotelu Royal
        Windsor (zapomnialam niestety nazwe). Z wygladu nie jest imponujaca, ale
        zachecila mnie ilosc belgow siedzacych na stolikach przed restauracja - w
        okolicach Grand Place zwykle turysci sie zywia :-) Jedzenie wysmienite,
        wszystko bardzo apetycznie podane, duzy wybor w menu.
      • koala_tralalala Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 22:05
        Dziewczyny, nie wyglupiajcie sie. Bardzo dobry obiad w Brukseli kosztuje grubo
        powyzej stu euro na JEDNA osobe. Zwlaszcza w Brukslei gdzie jest duza
        koncentracja swiatowych elit. Ale obiad mozna tez zjesc za kilkanascie euro.
        Wszystko zalezy od tego, na co nas stac, a wiec gdzie i co bedziemy jedli. I
        ten drugi tez moze nam smakowac, choc nie ma nic wspolnego z tym pierwszym ;)
      • chihiro2 Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 22:39
        Aha - jak masz troche czasu na sztuke, bardzo polecam Musee des Beaux Arts,
        maja przepiekna kolekcje!!!
        • hotally Re: zakupy w Brukseli 14.11.06, 23:34
          Raczej nie mam :(( bo juz w czwartek wracam.... :(
          • klamczucha3 Re: zakupy w Brukseli 15.11.06, 09:43
            Dziewczeta ja tez wam bede machac z trybuny D.Ide z bratem i jego kumplem.
            Sceny dantejskie beda sie rozgrywac na ulicach zeby dojechac na stadion.Chbya
            po prostu bede jechac za samochodami z tablicami polskimi i powinno byc ok ;-)
            • hotally lady.k 17.11.06, 12:28
              Ja byłam na trybunie A.
              Niestety, ale nie chcieli wpuscic Mnie na G, bo specjalnie chciałam do Ciebie
              iść. Szkoda... zapraszamy na Polska - Belgia do Nas! ;))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka