hotally 03.02.07, 18:30 Nie tendencyjny... dla mężczyzny, obcokrajowca. Co polskiego warto podarować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foamclene Re: polski prezent 03.02.07, 18:46 nie wiem jak inni, ale ja lubie upominki spozywcze ;) czyli polska wóda i slodycze ;) jak ma brzuszek znaczy, ze lubiobie te rzeczy ;) jeslinie na prezent glowny to przynajmniej jako dodatek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: polski prezent 03.02.07, 18:48 To chyba wszystko zalezy od stopna znajomosci, a nawet kraju z jakiego gosc pochodzi. Na przyklad znajomi Amerykanie zawsze mnie prosza o polskie bombonierki i albumy z Tartami, a Szwajcarzy by chyba raczej nie byli zachwyceni. No i oczywiscie polska wodka to hit swiatowy, ale nie zawsze wypada. Kiedys mialam znajomego, ktory chcial ksiazke Milosza po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
wee_monstar Re: polski prezent 03.02.07, 18:52 uppps, dopisalam ponizej to co ty zdazylas juz napisac :) Odpowiedz Link Zgłoś
wee_monstar Re: polski prezent 03.02.07, 18:51 Ja przy wyborze prezentu dla mezczyzny nie bralabym pod uwage tylko kraju jego pochodzenia ale pomyslalabym o jego zainteresowaniach, hobby, w jakim jest wieku...moze paswaloby do tego cos "polskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: polski prezent 03.02.07, 18:51 dokladnie jak pisza dziewczyny, zalezy od stopnia znajomosci, butelka polskiej wodki czy sliwki w czekoladzie, to zawsze dobry pomysl, podobnie jak plyta z dobra polska muzyka (znajomi zachwycali sie zarowno Możdzerem jak i Noviką;), znajomemu kupiłam kiedyś książki Kapuścińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
valentina23 Re: polski prezent 03.02.07, 19:01 napewno dobry polski alkochol.poza tym pomyslow moze byc wiele w zaleznosci od osoby, ktorej dotyczy prezent.ostatnio znajomemu z wloch, ktory jest biznesmenem, podarowalismy w prezencie urodzinowym skorzany komplet: teczka i portfel firmy OCHNIK. Odpowiedz Link Zgłoś
valentina23 Re: polski prezent 03.02.07, 19:03 chodzilo mi oczywiscie o alkohol!:P Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: polski prezent 03.02.07, 20:00 moi znajomi cudzoziemcy gotowi zabić za żubrówkę i żołądkową gorzką, a obie pojawiają się teraz w całkiem prezentowych wydaniach. i chociaż nie ryzykowałabym takiego prezentu dla kogoś, kogo gustu nie znam - nasza rodzima muzyka. osobiście z powodzeniem zaszczepiłam na obcym gruncie Kapelę ze Wsi Warszawa, Janerkę, Świetliki i Psio Crew ;) Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: polski prezent 03.02.07, 20:09 zubrowka gorzka zoladkowa filmy Kieslowskiego - dla znawcy ksiazki Kapuscinskiego -j.w. albumy spinki do koszuli z bursztynami? noz do papieru ozdobny z bursztynami itp? Odpowiedz Link Zgłoś
siog P.S. 03.02.07, 20:12 bursztyowy przycisk (zapomnialam to slowo:) do papieru Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: polski prezent 03.02.07, 20:15 zubrowke wyjme jako wcale nie tylko polski produkt w wiedniu kupisz zubrowke rosyjska np polacy sa na tyle glupi ze nie potrafia bronic swoich produktow Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: polski prezent 03.02.07, 21:11 CD z polska muzyka DVD z polskim filmem, o ile sa wersje z opcja zmiany jezyka... butelka wodki, cos z polskich slodyczy (delicje, barylki z alkoholem, sliwki w czekoladzie etc) Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: polski prezent 03.02.07, 23:37 ja zwykle kupuję polskie słodycze (ale naprawde polskie), polskie alkohole, polskich autorów w wydaniu ang./niem., polska muzykę... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: polski prezent 04.02.07, 12:14 no właśnie z tymi wersjami językowymi w filmach jest problem - w ubiegłym roku naszukałam się jak głupia. Barei z angielskimi napisami nie ma, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-niebieska Re: polski prezent 03.02.07, 23:45 kiedys w empiku kupilam swietny albym National Geographic z polskimi widoczkami, swietny, kosztowal ok. 150 zl, tez byl na prezent dla mezczyzny obcokajowca :) spodobal sie poza tym: ladna grafika, cos z hand-madow, np. pudelko drewniane, mozna kupic takie do ktorego wchodza plyty cd, skorzany portfel firmy rodzimej wodka, kubek, t-shirt - banalne ptasie mleczko - lubia je wylacznie Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: polski prezent 04.02.07, 09:37 Dziękuję wszystkim za odpowiedz ;) Ja myślę o ładnym albumie o Warszawie/ pomysł z polską wódką dobry/ polskie słodycze..... pomyslimy jeszcze ;) ale dziekuje. Jak jeszcze cos wpadnie Wam na podpowiedz to piszcie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: polski prezent 04.02.07, 10:23 album to jest imo dosc bezuzyteczny prezent, chyba ze ma byc 'nudno i oficjalnie', albo ta osoba interesuje sie takimi rzeczemi. jesli nie, to odradzam: raz z grzecznosci obejrzy, a pozniej postawi na polce (wymiary albumow zwykle sa okropnie niekompatybilne z wymiarami regalow;)) i bedzie kolejny zbieracz kurzu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pipi65 Re: polski prezent 04.02.07, 10:26 Jak czasem nie pasuje polska wódka, to jeszcze kupuję miód pitny. Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: polski prezent 04.02.07, 10:55 Aluh mi sie srednio album podoba... tak pomyslalam, ze ja bym byla ozczarowana ksiazka ktora mi jest nie potrzebna... moze cos na lotnisku upolujemy A CZEMU BOCIAN PRZESTAL BYC TYPOWO PL ZNAKIEM?? Kiedys dla wszystkich polakow i obcokrajowcow PL =bocian... teraz... PL = znak solidarnosci ;/ Aluh ja mysle, ze alkohol i jakis zajebisty kubek z PL buaahahaha na lotnisku pelno tego jest wiec bedzie dobrze ;] (tylko cyz o 5 juz otwarte sklepy?) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: polski prezent 04.02.07, 12:15 o 5 rano jest otwarta tylko baltona Odpowiedz Link Zgłoś
syshda Re: polski prezent 04.02.07, 18:23 Mozna kupic swietny album o Warszawie "Warszawa wczoraj i dzis" w wersji polsko-angielskiej. Kosztuje ok. 140 zł. "WARSZAWA WCZORAJ I DZIS" Topolska Anna, Kotańska Anna ISBN 83-89157-51-9, Oprawa twarda, Etui, Format 30x32,5cm, Stron 264 Wydawca: Parma Press > Dziękuję wszystkim za odpowiedz ;) > Ja myślę o ładnym albumie o Warszawie/ pomysł z polską wódką dobry/ polskie > słodycze..... pomyslimy jeszcze ;) ale dziekuje. Jak jeszcze cos wpadnie Wam na Odpowiedz Link Zgłoś
tracy_whitney Re: polski prezent 04.02.07, 18:29 syshda napisała: > Mozna kupic swietny album o Warszawie "Warszawa wczoraj i dzis" w wersji polsko > -angielskiej. Kosztuje ok. 140 zł. Dlaczego o Warszawie? :) To juz lepiej o Polsce, najpiekniejsze zabytki polskie, miejsca itp. Odpowiedz Link Zgłoś
syshda Re: polski prezent 04.02.07, 18:35 Po pierwsze z tego co sie orientuje to Hotally jest z Warszawy, a po drugie ten album nie jest takim typowym zbiorem zdjęć. > Dlaczego o Warszawie? :) > To juz lepiej o Polsce, najpiekniejsze zabytki polskie, miejsca itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tracy_whitney Re: polski prezent 04.02.07, 18:38 syshda napisała: > Po pierwsze z tego co sie orientuje to Hotally jest z Warszawy, a po drugie ten > album nie jest takim typowym zbiorem zdjęć. Ally jest z Polski :) Prezent ma być polski, a nie warszawski. Dlatego pomyslalam o albumie (jesli juz) Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: polski prezent 04.02.07, 10:32 tak sobie czytam o polskich slodyczach i znowu, podobnie jak z zubrowka, jakie to sa typowe polskie slodycze? krowki? ptasie mleczko? czekoladki ? jakie czekoladki? polska nie ma zastrzezonych marek, krowki mozna kupic wszedzie, ptasie POLSKIE mleczko milki? czekoladki a ktore to te polskie.... ech, jaki swiat jest piekny wedlug mojej miarki polskosci! Odpowiedz Link Zgłoś
sanvitalia Re: polski prezent 04.02.07, 12:02 > krowki? ptasie mleczko? czekoladki ? jakie czekoladki? wyprodukowane przez polskie firmy - 'wedel', 'solidarność' i wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-niebieska Re: polski prezent 04.02.07, 19:19 eee polski to moze byc miod pitny, ptasie mleczko, ogorki kiszone i oscypki no i chleb... ale to hcyba, nie ma byc ,aczka zywnosciowa :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
stara.krupczatka Re: polski prezent 04.02.07, 10:56 Ja mam takich zagranicznych znajomych , którym zawsze kupuję wielkie pudło elegancko zapakowanych pączków Bliklego:) ma to ten plus,że trzeba je zjeść zaraz, więc się dzielą z obdarowującą i to jest super:) bo sama je uwielbiam. Ally- albo trylogię Kieślowskiego z angielskim opracowaniem językowym- jeśli jet fanem kina- będzie zachwycony. Albo coś ( Ziemia obiecana np) Wajdy. Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: polski prezent 04.02.07, 12:19 o mnie sie pączuchy podobaja!!! ale nie zdechna? bo trzeba je kupic i na nastepny dzien dopiero beda dawane.... musimy je zawiezc... jakies intelektualne prezenty tez odpadaja ;D moze PL kielbacha? Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: polski prezent 04.02.07, 14:32 Disa, bo wszyscy pomyśla, że Nasz znajomy jest mało rozgarnięty i nie lubi inteligentnych prezentów :D MY PO PROSTU TEGO NIE WIEMY! Wódka, śliwki w alkoholu i kiełbacha ... a jak Polska zostanie Mistrzem Świata to dostanie koszulkę i będzie musiał w niej chodzić przez cały Nasz pobyt ;] Odpowiedz Link Zgłoś
ciak1 Re: polski prezent 04.02.07, 14:40 Jeśli robicie spożywcze prezenty, to może jeszcze szynkę w puszce z krakusa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: polski prezent 04.02.07, 14:33 o! oscypek też jest dobry do Naszego jedzeniowego koszuka ;] Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: polski prezent 04.02.07, 14:37 tylko że o tej porze roku oscypków prawdziwych już nie ma ;) jedynie krowie podróbki :) Odpowiedz Link Zgłoś
tracy_whitney Re: polski prezent 04.02.07, 14:40 Czekoladki "Solidarnosc" - bardzo dobre i nawiazuja do zrywu z okresu komunizmu ;) Przyjemnosc i historia - 2 in 1 ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
audrey_horne Re: polski prezent 04.02.07, 15:13 Zubrowke!:))) Ja namietnie ja reklamuje wsrod hiszpanskich znajomych i zwykle sa zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-niebieska Re: polski prezent 04.02.07, 19:22 potwierdzam zubrowka na imprezach idzie jak woda i jeszcze krupnik!!! (wodka z miodem) to nas zostatni przeboj na imprezach integracyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc A ja radze : 04.02.07, 19:29 Ja zawsze kupuje dla znajomych plci meskiej Alkohol, jest tego od groma : - Sprawdza sie juz wymieniona gdzies Zubrowka, - Pan Tadeusz w puszce, - Finlandia. Album ze zdjeciami o Polsce tez jest dobrym prezentem, mozesz znalezc taki w odpowiednim jezyku, np niemieckim, badz angielskim. Slodycze mysle ze bylyby dla mezczyzny nie za fajnym prezentem, ja osobiscie zawsze je kupuje kolezankom ( mowa o Ptasim mleczku ) o ktore mnie prosza zawsze jak wyjezdzam do rodzicow na urlop do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: A ja radze : 04.02.07, 19:38 polski alkohol. Naprawde Jak facet to napewno skorzysta, a nasze wodki sa naprawde swietnej jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś