Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonosza?

07.02.07, 21:24
    Patrzac na wiele kobiet wydaje mi sie, ze duzo z nas nosi za male, wrzynajace
    sie w skore i nie pasujace do figury. Za male w obwodzie i wielkosci miseczek.
    Niektore kobiety chyba nie wiedza o isntieniu biustonoszy w kolorze skory
    niewidocznych pod jasnymi ciuchami i o tym, ze pod t-shirt'ami najlepiej
    wygladaja staniki z gladkimi miseczkami.
    Przeswitujace sutki to osobny temat. Dlaczego w ogole producenci robia
    biustonosze z tak cienkimi miseczkami?
    Mam znajoma z ogromnym biustem, na ktorej zaden ciuch nie wygladal dobrze.
    Bardzo ja uszczesliwilam wysylajac jej biustonosz zmniejszajacy biust. Ma
    teraz obwod mniejszy o pare cm. Rzeczy lepiej leza i nie czuje tyle spojrzen
    skierowanych na jej klatke piersiowa.
    Obserwuj wątek
      • rhodeisland Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 07.02.07, 21:36
        Spojrzcie kobity w lustro i powiedzcie prawde: czy dzieki biustonoszowi, ktory
        wlasnie macie na sobie Wasza sylwetka wyglada lepiej, czy gorzej? Czy ktoras ma
        na sobie biala bluzke z przeswitujacym bialym stanikiem?
        • lemon55 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 07.02.07, 21:40
          Noszę biustonosze w kolorze cielistym. Bez koronek, ponieważ drażnią moją skórę. Mój ulubiony to Marks&Spencer. Niezwykle delikatny.
        • vaguehue Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 09.02.07, 18:22
          ja nie miałam takowej, staniki noszę we właściwym rozmiarze, jednak nie moge
          nosić cienkich dzianin, bo w moim rozmiarze jeszcze NIGDY nie znalazłam
          gładkiego stanika. 70F
      • pianazludzen Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 03:37
        > Przeswitujace sutki to osobny temat. Dlaczego w ogole producenci robia
        > biustonosze z tak cienkimi miseczkami?

dlstego ze sa klientki lubiace taki roszaj miseczek, a nie sztywne poduchy.
        • rhodeisland Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 03:42
          To znaczy, ze nie wiesz o istnieniu biustonoszy z miseczkami, ktore wcale nie
          sa poduchami, a jednoczesnie zakrywaja sutki. Victoria's Secret ma np. model o
          nazwie Ipex, ktory nie powieksza biustu, a zakrywa jego centralna czesc.
          Ciekawe dlaczego nikt wczesniej na to nie wpadl?
          Ktora kobieta CHCE zeby przeswitywaly jej sutki?
          • papryczka_ag Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 08:19
            Zapewniam Cię że są takie, co chcą.
            Więcej - niektóre kupują nawet sztuczne do przyklejania pod ubraniem...
            To, że Ty nie chcesz, nie znaczy że inni też.
            • jo-asiunka Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 10:28
              allegro.pl/search.php?string=sztuczne+sutki
              Proszę:)
              Dla kogoś, kto to kupuje, kobieta, która zakrywa własne, musi być nienormalna.
              Matko, czy nie może każdy chodzić jak chce? Mnie tam tylko przeszkadza, jak inni
              się nie myją i korzystają z kom. miejskiej.
            • rhodeisland Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:09
              Jak zdesperowana musi byc kobieta w szukaniu faceta zeby nosic cos takiego.
              • beauty_garden Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 19:13
                A jesli ma juz faceta to niby nosi cos takiego, zeby miec nastepnego!
                Osobiscie preferuje biustonosze zabudowane - mam duze piersi i nic nie moze
                wystawac ani opadac. Ale jesli ktos ma inny gust - to prosze bardzo. Ma do tego
                prawo. Wiecej tolerancji.
          • cioccolato_bianco Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 10:30
            rhodeisland napisała:

> Ktora kobieta CHCE zeby przeswitywaly jej sutki?

calkiem sporo takich jest :) osobiscie nie widze w tym nic zlego, jesli piersi
            sa ladne ;>
            • zimna_suka Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 11:10
              Mnie tez to nie przeszkadza , jesli kobieta ma ładne piersi i jest ogólnie
              zgrabna to czemu nie.

Ale takich sztucznych sutków to bym sobie nie fundneła,hihihi:)
          • lucy215 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 11:12
            A sutki to coś nienaturalnego? Najlepiej od razu całe piersi zawijać w bandaże
            żeby nikt nie domyślił się że są.
            • szpilki.fm Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 11:33
              hahahhahahaa racja!
              Drogie Panie! Chyba każda z nas lubi być adorowana spojrzeniami mężczyzn :) Nie
              widzę nic złego w widocznym pod ubraniem biustonoszem. Przecież nie chodze
              toples!
              • rhodeisland Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:12
                Nie, nie kazda, zwlaszcza jesli juz mamy swojego.
                Poza tym to nie jest zadne adorowanie. Co w tym przyjemnego ze obcy faceci
                gapia sie na Twoje sutki. Moze zaczniesz latem chodzic bez majtek w spodnicy
                zeby sobie mogli cala Cie obejrzec?
                • nessie-jp Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 09.02.07, 16:03

> Nie, nie kazda, zwlaszcza jesli juz mamy swojego.
                  > Poza tym to nie jest zadne adorowanie. Co w tym przyjemnego ze obcy faceci
                  > gapia sie na Twoje sutki. Moze zaczniesz latem chodzic bez majtek w spodnicy
                  > zeby sobie mogli cala Cie obejrzec?

Ale po co ta agresja? To, że inni nie podzielają twojego podejścia do własnego
                  ciała nie oznacza, że są gorsi czy głupsi.

Regularnie pojawia się tu na forum wątek agresywnie wzywający rzesze głupich,
                  niedouczonych kobiet do lepszego ukrywania własnego biustu. A to cieliste
                  biustonosze, żeby nie było widać, a to sutki przykryć, żeby nie było widać, a to...

Ciekawe, że w XXI wieku jest jeszcze tyle nietolerancji wobec własnego, całkiem
                  naturalnego jakby nie było organu. Przypomina mi to opinie muzułmanek w burkach
                  które twierdzą, że kobiety pokazujące włosy są zdesperowane i na pewno chcą
                  złapać faceta, a w ogóle to obrzydliwe.
          • zdanka1 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 11:40
            JA :P
          • beauty_garden Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 19:10
            Victoria's Secret akurat robi slabe jakosciowo i zle lezace biustonosze. Ipex
            to zadne odkrycie, no chyba, ze jakosc mierzy sie znanymi modelkami
            reklamujacymi produkt.
            Ja polecam biustonosze firmy Dalia i Samantha - bardzo ladnie leza na duzym
            biuscie (ja kupuje 70F).
        • niedobra_wife Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 12:06
          po pierwsze nie trawie jak mnie pouczają, a po drugie niestety wyżej opisany
          model z cienkimi miseczkami to mój ulubiony - najlepiej żeby były wogle
          przezroczyste bo takie są najfajniesze mój ulubiony model to seledynowy miękki
          mistique na fiszbinie!!!
          A po 3 co jest złego w sterczących sutkach???
          • rhodeisland Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:13
            W pracy chcesz pokazywac sutki? Obcym facetom na ulicy?
            • niedobra_wife Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 09.02.07, 14:32
              aaaaaaaaa co w tym złego?
      • kadfael Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 11:59
        Dodam, ze ta mozliwosc ubierania sie jak sie chce bez strachu przed byciem
        wytykana palcami i bez ogladania sie na mode, to jest jedna z rzeczy, ktora
        trzyma mnie w Stanach-to Twoje własne słowa.
        -czy nie uważasz, że ta zasada powinna dotyczyć też noszonych przez kobiety
        biustonoszy?
        • rhodeisland Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:18
          Piszac o ubieraniu sie jak chce, nie mialam na mysli ubierania sie w wyzywajacy
          sposob. Chodzilo mi o zupelnie cos odwrotnego: o to, ze mozesz w pojeciu
          polskim ubierac sie jak lump (w pewnych sytuacjach i dzielnicach), ze nie
          musisz bez przerwy zastanawiac sie przed wyjsciem z domu czy wygladasz
          elegancko, kobieco itp. Czasem fajnie machnac na to reka. Nie mam ochoty byc
          super kobieca i sexy codziennie. Tygodniami chodze wszedzie w dresie i dobrze
          sie w tym czuje.
          A problem z zle dobranym biustonoszem istnieje tez w Stanach. W przebieralniach
          obok dzialu z bielizna sa informacje jak dobrac stanik i mozna poprosic o pomoc
          sprzedawczynie (zmierza cie i pomoga dobrac rozmiar i kroj) To w Stanach
          odkrylam tez "plastry" na sutki.
          • kinky5 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 20:53
            Tygodniami chodze wszedzie w dresie i dobrze
            do pracy rowniez????
            a dress code?
          • kadfael Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 09.02.07, 17:09
            A to ciekawe, że ta "wolność" ubraniowa ma byc tylko w jednym kierunku. Może
            trochę więcej tolerancji?
      • asidoo Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 12:16
        Jak się ma trochę tłuszczu na plecach, to dobry stanik też się wrzyna. Wiem, bo
        mi samej tak się właśnie uwypukla tłuszczyk. Pod jasnymi swetrami to widać.
        Perzy ciemnych ubraniach nie. Mimo to nie rezygnuję z jasnych od czasu do czasu.
        Najwyżej ktoś stwierdzi, ze jestem gruba albo nie umiem dobrać stanika w
        obwodzie. A co mi tam! Niech myśli!
        • littlefrog Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 12:18
          nosimy
          nie wystaje
          nie odznacza się
          nie prześwituje
          ;)
          • monalajza Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 12:23
            dokladnei:)

Jakos oprocz ciemnych stanikow pod jasnymi ubraniami....w pl niespecjalnie to
            ludzi interesuje czy masz cienka miseczke czy sztymna...(ja tam wole cienkei,
            duzo ładniej sie ukladaja:) )
      • daggy4 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 12:24
        musze sie zgodzic, ze nie podobaja mi sie widoczne staniki pod ciuchami.
        uwazam, ze w wielu sytuacjach cielisty stanik jest niezastapiony. poza tym
        jestem za gladkimi materialami (chyba, ze wzor nie przebija przez bluzke) i nie
        afiszowaniu sie sutkami na ulicy.
      • pieczyste Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 16:45
        Hmmm, biustonosz i prześwitujące sutki to chyba troche prywatna sprawa,
        zwlaszcza że opinie dziewcząt są podzielone. Dla mnie w biustonoszu
        najwazniejsze jest to, żebym ja się w nim dobrze czula i podobala sie sama sobie.
        • annie_laurie_starr Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:16
          Mam na sobie cielisty biustonosz i takiez majtki. Maz mowi, ze to najbrzydszy
          biustonosz na swiecie.
          • annie_laurie_starr Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:19
            Rhodeisland - wyobraz sobie, ze my w PL wiemy o istnieniu minimizerow.

• rhodeisland Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:23
              moja znajoma nie wiedziala i dlatego wysylalam go jej ze Stanow.
              • trocineczka Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 19:15
                O matko! Gdzie Ty masz te znajome?
          • rhodeisland Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:21
            I chwala Ci za to, ze mimo to nosisz to, co TOBIE sie podoba.
            Mozna sie nie zgadzac z teoria cielistego biustonosza pod jasne topy z
            cienkich materialow, ale chyba nikt nie zaprzeczy, ze pod jasnymi spodniami z
            cienkiego materialu tylko cieliste majtki wygladaja dobrze (bo ich nie widac).
          • misiek460 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 12.02.07, 13:25
            annie_laurie_starr napisała:

> Mam na sobie cielisty biustonosz i takiez majtki. Maz mowi, ze to
            najbrzydszy
            > biustonosz na swiecie.
            I ma rację!!!
      • leyla_83 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 17:20
        wydaje mi się, że tak:) noszę właściwy
        • kadarkaa Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 18:17
          >Za male w obwodzie i wielkosci miseczek.

Ja bym powiedziała raczej, że wiele kobiet nosi za duże w obwodzie, bo zapięcie
          stanika wyjeżdża im prawie na kark. Ale czemu się dziwić, jeśli ekspedientka w
          sklepie z bielizną poproszona np. o 75C wciska klientce 80B "bo to na to samo
          wyjdzie"?
          • annie_laurie_starr Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 19:01
            W ogole to ja uwazam, ze biustonsze dziela sie na dwie ketegorie:
            - na seks
            - do zycia
            • beauty_garden Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 19:18
              O wlasnie - sluszna uwaga :-))
      • zettrzy Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 19:11
        powaznie mieszkasz w Stanach? i nie slyszalas o power bra, ktore sie celowo
        nosi tak zeby bylo widac, i to na tyle aby publicznosc rozpoznala ostatni numer
        Natori za $300?
        co do cienkich miseczek, to do szalu doprowadzaja mnie te purytanskie pancerze,
        ktore weszly w zycie w czasie kadencji Busha; uwazam je za konspiracje plaskich
        skierowana przeciw cycatym
        i nie rozumiem jak mozna chciec zmniejszyc biust; to tak jakby chciec sobie
        skrocic nogi
        • yavanna86 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 20:32
          Rhodeisland,czy Ty nie jesteś jakąś kuzynką Paryżanki?

W imieniu swoim odpowiem tak:NIE MUSI CIę INTERESOWAć,CO NOSZę POD UBRANIEM.
          • kinky5 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 20:56
            mnie wlasnie sie wydaje ze to amerykanskie wcielenie parowy.
        • ayame-san Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 08.02.07, 21:39
          nieprawda, długie nogi zawsze wyglądają świetnie, duży biust - niekoniecznie.
      • aniabe13 Nie pouczaj nas to nic nie da 08.02.07, 21:13
        a w ten sposób się nie dowartościujesz.
        Nosimy (lub nie :-) ) staniki jakie nam pasują i tyle. W Polsce są dostępne
        produkty róznych firm i różne modele, to twoje wielkie odkrycie - minimizer
        również i to od dawna.
        A czy to że 50% społeczeństwa ma piersi to coś wstydliwego? A nawet jak coś się
        odznacza, prześwituje, majta to co?
      • inecita Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 09.02.07, 15:50
        Systematycznie mam złe biustonosze:
        1. miski za małe
        2. pod biustem za duze
        3. ramiaczka ZAWSZE za długie
        a to z powodu nietypowegio rozmiaru - nosze 70 D-E, a z ramiaczkami to juz w
        ogóle nie wiem o co chodzi
        • nessie-jp Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 09.02.07, 16:48
          > a to z powodu nietypowegio rozmiaru - nosze 70 D-E,

U mnie dokładnie to samo. Z braku czegokolwiek lepszego noszę 75D, a i tak
          trudno to dostać :(
        • martajoanna84 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 09.02.07, 19:12
          Podobnie mam :( Jak miseczki dobre, to w obwodzie za szeroki, jak pod biustem
          ok., to w miseczkach ciasno :(( (70 D)
        • kasiamat00 Re: Czy nosicie wlasciwy rozmiar i kroj biustonos 09.02.07, 23:29
          Polecam kupowanie biustonoszy przez Internet. Mam jeszcze głupszy rozmiar
          (65E/F), właściwie nie do kupienia "na żywo", a w sieci jest tego tyle, że muszę
          się hamować, aby nie przeholować z zakupami. Na początku trochę się bałam, ale
          nie taki diabeł straszny jak go malują. No i zapraszam tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203
          A co do autorki wątku - tak, noszę właściwy rozmiar biustonosza. Zajęło mi
          trochę ustalenie, ile to tak naprawdę powinno być, ale na swoje
          usprawiedliwienie mam fakt, że nigdy jeszcze nie widziałam w nie-wirtualnym
          sklepie mojego rozmiaru. No i nosiłam te nieszczęsne 70D zapięte na
          najciaśniejszą haftkę i z podjeżdżającym zapięciem...
          • coffe13 do Kasiamat00 10.02.07, 00:56
            Kasiu... Mam identyczny rozmiar jak Ty... Tzw. 65E,70E... Mogłabyś napisać w
            jakich sklepach internetowych kupujesz biustonosze...?
            • kasiamat00 Re: do Kasiamat00 10.02.07, 15:26
              coffe13 napisała:

> Kasiu... Mam identyczny rozmiar jak Ty... Tzw. 65E,70E... Mogłabyś napisać w
              > jakich sklepach internetowych kupujesz biustonosze...?

Wejdź na forum które podlinkowałam w poprzednim poście i kliknij na czerwony
              napis SKLEPY INTERNETOWE na górze strony. Dużo różnych linków, większość
              brytyjskich, ale tańszych niż polskie :). Z polskich fajna jest bellissima, mają
              obwody już od 60, a miseczki kończą się gdzieś w okolicach J. A, ceny mają
              zabójcze, ale jak się trochę poszuka w promocjach, to daje się znaleźć śliczne
              staniki w całkiem rozsądnych (60-90 zł) cenach.

Problem z polskimi sklepami i producentami jest taki, że oni obwodu 65 nie
              uznają, co najwyżej w miseczce AA/A i stylistyce odpowiedniej, czyli dla
              trzynastolatki... Co niektórzy potrafią nawet zrobić 70 które na mnie wisi po
              zapięciu na najciaśniejszą haftkę, a to uważam za dużą przesadę - 70 na
              najciaśniejszej haftce powinno się na mnie w miarę trzymać, może zacząć
              podjeżdżać po paru godzinach, ale, na Boga, nie wisieć od razu!
      • lumpeksiara81 Nosimy. n/t 09.02.07, 17:12
      • monika2022 tak 09.02.07, 19:04

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka