hotally 21.05.08, 22:52 Obiło Mi się o uszy, że jeśli kupimy jakąś rzecz i zostanie ona przeceniona w ciągu 2ch tygodni od daty zakupu, to jeśli pojdziemy do sklepu sprzedawca ma obowiązek zwrócić różnicę. Prawda? Ktoś stosował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
littlefrog Re: przeceny 21.05.08, 22:59 tak było po obniżce ceny iphona ;)) a tak normalnie.. to chyba byłoby to zbyt piękne żeby było prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: przeceny 21.05.08, 23:04 Rok temu słyszałam w jakims programie w stylu "porady dla konsumenta". Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: przeceny 21.05.08, 23:07 oto ciekawe,ile razy sie wkurzalam ze przecenili cos co kupilam po zwyklej cenie Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: przeceny 21.05.08, 23:09 Dokładnie! Trzeba znalezc jakis zapis prawny na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: przeceny 21.05.08, 23:41 nie chce Mi sie szukać... napisałam do federacji konsumentów ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mef8 Re: przeceny 22.05.08, 01:17 nie ma takiego zapisu, uwierz. co nie znaczy ze nie chcialabym zeby byl. Odpowiedz Link Zgłoś
malutkaberlin20 Re: przeceny 22.05.08, 08:48 3tyg temu ze strony h&m zamowilam 3 pary spodni po 19e.paczke dostalam w zeszlym tygodniu jednak okazalo sie ze spodnie sa za male i odeslalam im zeby wymienili na wieksze.wczoraj na ich stronie zauwauzylam ze te spodnie sa teraz przcenione na 11e.jak myslicie jaka bedzie kwota na rachunku ktory przysla razem z paczka?? bedzie ta stara po jakiej zamowilam te spodnie czy ta nowa ktora aktualna bedzie w chwili kiedy dostane pakiet?? Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: przeceny 22.05.08, 10:57 Powinna być aktualna. Jesli będzie inna to odeslij i zamów raz jeszcze- z czystej zlosliwosci, że nie dasz z siebie zrobić frajerzycy. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: przeceny 22.05.08, 11:10 To prawda, ale tez zalezy od sklepu, sieciowki z reguly to stosuja. Na ostanich przecenach kupilam sweter 30% tanszy, ale postanowilam go wymienic na cos innego i tego dnia obnizki byly juz 40% i moj sweter stracil na wartosci, bo zwrocono mi o 40%mniej. Nie bylam zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: przeceny 22.05.08, 12:06 bo dostała 10% mniej za swterer, który wczoraj wart był więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
cledomro Re: przeceny 22.05.08, 12:12 jezu, zgubiłam się ;)). matematyka przed pierwszą kawą mi nie służy. Odpowiedz Link Zgłoś
malutkaberlin20 Re: przeceny 22.05.08, 12:29 np wczoraj kupilas sweter przeceniony ze 100zl na 70zl.ale na drugi dzien chcesz go oddac,idziesz do sklepu a tam okazuje sie ze te sweter dzis kosztuje juz tylko 60zl i oczywiscie mozesz go zwrocic ale po cenie jaka obowiazuje dzis czyli dostaniesz ze niego 60zl ,10zl masz w plecy Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: przeceny 22.05.08, 12:40 Nie wiedziałam, że sprzedawcy potrafią być aż tak bezczelni, ale że ludzie kupują takie bajeczki... Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: przeceny 22.05.08, 12:43 A co, bic sie z nimi mialam?:) Znam dobrze ten biznes i wiem, ze jak sobie firma cos wymysli to nie ma sensu sie klocic, mam nauczke na nastepny raz, ale za to swietna kurtke:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilianna82 Zgodne z prawem ? 22.05.08, 12:44 Czy to jest zgodne z prawem ? Teoretycznie: Na rachunku widnieje 70 zl, wiec musza Ci tyle zwrocic, nie obchodzi Cie to na ile przecenili jeszcze po tym jak Ty go kupilas za stawke 70 zl. Nigdy sie z takim czyms nie spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Zgodne z prawem ? 22.05.08, 12:50 Moja droga, ja tez sie nie spotkalam, ale teraz mieszkam W Belgii, kraju bardzo specyficznym gdzie konsument nie ma praw wiec juz sie przyzwyczailam i przestalam przejmowac sie takimi rzeczami, staramy sie z tego po prostu smiac, bo nic innego nie zostaje:) Oczywiscie, ze w UK, czy w Polsce zrobilabym awanture. W tym samym sklepie na rachunku jest napisane, ze mona do dwoch tygodni wymieniac lub zwracac, ale w praktyce tylko wymieniaja lub daja bon, nie oddaja pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
malutkaberlin20 Re: Zgodne z prawem ? 22.05.08, 12:53 ie pozostaje nic innego jak tylko zlozyc na ten slep skarge w federacji konsumetow,bo inaczej sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Zgodne z prawem ? 22.05.08, 13:00 Jesli chodzi o prawa konsumenta to wiem tylko tyle, ze nie sa one jakos scisle uregulowane w wiekszosci krajow i sklepy to wykorzystuja. Wiekszosc sklepow w Belgi np.nie przyjmuje w ogole zwrotow. Nawet w UK gdzie wszystko mozna wymienic, oddac sa sklepy, ktore tego nie robia, bo ponoc nie musza. Z jednej strony konsument musi miec prawa, z drugiej sklepy tez w pewien sposb musze byc zabezpieczone przed konsumentem:) Odpowiedz Link Zgłoś
cledomro Re: przeceny 22.05.08, 12:58 ale w sumie dziwne - nawet, gdy na rachunku za sweter masz inną cenę? Odpowiedz Link Zgłoś
malutkaberlin20 Re: przeceny 22.05.08, 13:12 te 10procent z ktorych ten sklep cie "okradl" jeszcze nie jest takie straszne,ale wyobraz sobie taka sytuacje ze kupujesz buty za 400zl jedak w domu okazuje sie ze cos ci tam w ich nie pasuje i chcesz je oddac.idziesz na drugi dzien do sklepu a tam te buty sa juz przecenione o 50procent i jesli je oddasz to sklep zwroci ci tylko 200zl Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: przeceny 22.05.08, 13:19 To troche inna sytuacja, ja ten sweter kupilam juz przeceniony i to pewnie tylko w takiej sytyacji sklep mogl sobie "pokombinowac". Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: przeceny 22.05.08, 12:34 Ale tu chodzi o towar, którego nie chcemy zwrócić, tylko dostać różnicę, bo kupiliśmy do 2ch tygodni przed obniżką. Napisałam do Federacji konsumentów, więc niedługo wszystkiego się dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: przeceny 22.05.08, 12:39 Tak, wiem i tak jest, ale musisz po prostu dowiedziec sie w sklepie, bo to tylko i wylacznie od sklepu zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
malutkaberlin20 Re: przeceny 22.05.08, 12:50 sadze ze to nie powinno zalezec tylko od sklepu, przepisy w handlu powinny obowiazywac wszyskie sklepy w rownym stopniu, gdyby kazdy sklep mogl wprowadzac wlase przepisy to chyba bysmy oszalaly. mysle ze opinia federacji kosumentow powinna wystarczyc,nie trzeba sie dodatkowo dowiedziec w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: przeceny 23.05.08, 03:20 W Kanadzie tak jest. Nazywa sie to "price adjustment". W Polce nie mam pojecia... Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka [...] 22.05.08, 21:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś