maniu111 07.10.08, 18:05 czy prowadenie sklepu z odzieżą firmy Atmosphere,Primark,ma sens? Kupowały byście w takim sklepie mająć świadomość,że np. w Anglii ta odzież jest duuużo tańsza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 18:34 Ja dostaje ciuchy tej firmy z Anglii. Jedno mogę napisać, rewelacyjnej jakości to one nie są. Siostra kupuje mi je za grosze ale wystarczają na jeden sezon. Rozmiarówka też chaotyczna. Dostałam dwie pary balerin. Bardzo podobne tylko inny kolor. Obie na numer 6. W jednych przechodziłam całe dwa lata. Drugich nie mogłam nawet wcisnąć, oddałam siostrzenicy. Poprostu o dwa numery za małe. To samo z ciuchami. Nosiłam niedawno 12 i część faktycznie odpowiadała mojej figurze ale niektóre, całkiem fajne ciuszki o numerze 12 wyglądają na mnie jak worek i pewnie pasowałyby spokojnie na 16. To takie moje uwagi o tej firmie. A co do popytu, to pewnie będzie, jak we wszystkich takich sklepach. Pisałam o Atmosphere. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 18:37 Nie chcialabym tych rzeczy nawet za darmo, ale ta firma ma w Polsce wiele fanek, ktore przeplacaja na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 18:41 Jakby było bardzo tanio to bym kupowała. Jakbym miała przepłacać to nigdy w życiu.Trochę to śmieszne jak czasem widuję w pseudo eleganckich butikach bluzki atmosphere po 150zł Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 18:54 150??? I ktoś to kupuje? Siostra mi takie ciuszki kupuje po funta, dwa, jak coś lepszego to góra 5. Pewnie kupuje na wyprzedażach, bo cena niska i zapewne są droższe ciuchy ale 150zł za bluzkę, która po sezonie będzie praktycznie nie do używania to trochę dużo. Ja te ciuchy dostaję za darmo, noszę te które pasują. Sa modne i fajne. Kiedyś się nie znałam, myślałam że to bardzo dobra firma ale po doświadczeniach z wieloma już ciuchami tej firmy, stwierdzam zupełnie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 19:21 Czy ktoś to kupuje to ja nie wiem :) może i tak. Też mi się kiedyś wydawało, ze atmosphere jest taką super firmą ale odkąd zobaczyłam więcej tych ciuchów i ich ceny w funtach to przestało mi się tak wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 19:00 naiwni i bezmyślni zawsze się znajdą Odpowiedz Link Zgłoś
konopiejka Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 19:16 zalezy ile przeplacac...20-30 proc. ok, ale nie wiecej, poprostu nie potrafilaabym majac swiadomosc ze na wyspach te ciuchy sa 2razy tansze/tak samo jak kilkakrotnie rezygnowalam z kupna jakiegos ciucha, widzac przelicznik z euro na pln zawyzajacy cene o polowe atmosphere ma calkiem fajne wzornictwo, jakosc IMO niewiele odbiega np od hmu, no i w polsce rzadziej widuje sie ich ciuchy Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 21:21 nie chcialabym tych ciuchow nawet za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 21:36 gdybys kupowala na wyprzedazach, to pewnie zarobisz i tak... ja kupowalabym ciuchy z tych marek tak do 50 zl,jesli bylyby fajne. tyle;) Odpowiedz Link Zgłoś
alo_ha Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 09.10.08, 16:23 Zgadzam się z konopiejką, nie ma co psioczyć na jakość bo wiele niby lepszych siecówek ma ceny 5 razy wyzsze. Ale nie kupowalabym jakby byly znacząco drozsze, tak jak np różnica w cenach w euro i pln promodu na metkach. A wracając do jakosci to ja za smiesznie male pieniądze kupiłam ot prozaiczną rzecz - ponczochy samonośne 15 den i o dziwo takie rzeczy moga się nie drzeć przy pierwszym założeniu a cena jak się nie myle 3 euro - raczej nie do osiągniecia w PL taniej niz za jakies 15 zł nie widziałam. Drugi przykład spodnie z podwyższonym stanem, syntetyczne jak to ja nazywam do szurania w biurze, nic nadzwyczajnego. Cena 11 euro. I oto niespodzienka po 8 godzinnym siedzeniu przy biurku brak zagniecen pod kolanami, same kolana i tyłek nie wypchane.... zgadzam się większość jest badziewna ale można trafić na solidne rzeczy i co najważniejsze w NORMALNYCH cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
dvt Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 21:39 Przeciez ten Primark/Atmosphere to na Wyspach najtansze barachlo. Jedyne, co tam kupuje, to pizamy ewentualnie skarpetki. Buty sa z jakiegos okropnego, cuchnacego tworzywa. Bielizna, biustonosze jakies koslawe. Ciuchy wygladaja jakby nimi ktos podloge froterowal. Co z tego, ze wzornictwo nadaza za moda, jesli jakosc jest okropna. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 23:13 kupilma sobie 2 pary kozakow w primarku i jeszcze nigdy nie nosilam butow bez potrzeby wymiany flekow jak wlasnie tych.zreszta nawet gdyby mi sie zniczsczyly po 1 sezonie to nie byloby mi zal. ale nie mam ochoty placici 100%ceny sklepowej ,bo takie marze maja w m.in.w sklpeie atmosphere Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 07.10.08, 21:56 cóż, a ja widzę nieco hipokryzji w odżegnywaniu sie od Primarka, w czym jest on gorszy od, powiedzmy, Zary? Moim zdaniem w niczym, ot, sieciówka z bardzo słabą jakością. Z tym, że w Primarku za taki sam sweterek liczą sobie o dwie trzecie ceny mniej niż w Zarze. Prawdopodobieństwo, że popruje mi się przy zszyciu po jednym założeniu jest identyczne, niezależnie od metki (a wręcz golf Atm. służy mi obecnie rok dłużej niż zarowy). Co do "barachła": cóż, wiadomo że eleganckie panie z kasą się tam nie ubiorą, na Oxford st widać jednak, że klientela jest w miarę podobna: nastolatki, studentki, mniej zamożne starsze- ciurkiem zaliczają kolejno top shop, zarę, primark- nikt nie przemyka cichaczem chowając torby z logo P. pod płaszczem, a eksponując te top shopowe. Pomijam komentarz nt samego słowa "barachło", które jest co najmniej obraźliwe i bynajmniej nie świadczy o klasie pani, która tak wyraża się o innych ludziach. W odpowiedzi autorce: ja ze swojej perspektywy nie widzę sensu otwierania takiego sklepu, bo imo siłą primarka jest jego niska cena. Nie zapłaciłabym za rzeczy tej firmy ani złotówki więcej, niż są warte na Wyspach. Ale z drugiej strony bardzo możliwe, że inni by zapłacili. Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement poprawka 07.10.08, 21:57 przepraszam dvt, dopiero teraz doczytałam że pisałaś o ciuchach, słusznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
dvt Re: poprawka 07.10.08, 22:38 Spoko, ja tez hipokryzji mowie NIE i absolutnie sie nie wypieram zakupow w Primark, z tym ze juz tam nie chodze po ciuchy, bo szkoda mi czasu - nieraz po godzinie lazenia nic nie wyszukalam sensownego. Nie wykluczam, ze w Polsce znalezliby sie chetni, bo w Polsce wiekszosc ludzi nadal zyje mitem Zachodu z konsumpcyjnych lat 80 i mysli, ze wszystko co "zachodnie", jest cudowne. Wliczajac Atmosphere. A ze drozsze sklepy bywaja rownie badziewne, to temat na inna rozmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: poprawka 08.10.08, 08:56 ja mam z atmosphere jedne buty - nosza sie dobrze, wygladaja zaskakujaco dobrze i juz mnostwo osob pytalo gdzie kupilam :)) mam tez jedna plocienna torbe na lato, fason super ale bardzo sie zniszczyla po jednym sezonie wiec chyba trzeba ja bedzie utylizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
yola66 Re: poprawka 08.10.08, 09:24 atmosphere to jedna z bardziej popularnych firm na allegro - dziewczyny przepłacają potwornie myśląć że to jakas topowa firma... a na wyspach to sklep o fatalnej renomie dla najbiedniejszych... Odpowiedz Link Zgłoś
dvt Re: poprawka 08.10.08, 09:39 To nie zadna firma...tylko odziez sprzedawana w Primark, jak George w Asda czy Cherokee w Tesco. I kupuja tam wszyscy, nie tylko najbiedniejsi. Czasem mozna trafic na cos, co wyglada calkiem calkiem...ale czy jest to warte godzinnych przepychanek albo przeplacania na Allegro ? Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: poprawka 08.10.08, 10:21 kurcze dvt, ja jestem późne lata osiemdziesiąte i naprawdę nie wiem co to mit zachodu:) w primarku czasem coś kupię, bo tanio i ładnie (jak ktoś napisał: wiele razy pytano mnie gdzie kupiłam to i tamto, no naprawdę coś w tym musi być:) nie jest to dla mnie coś mega super, ale kupię tam coś jak jestem te dwa razy w roku w UK- podejrzewam, ze jakbym tam mieszkała i zarabiała w funtach to tez bym tam nie chodziła. ot, wszystko- i nie ma co dorabiać zbędnej ideologii:) najlepszy przykład- kilka moich zdjęć w co mamy na sobie, gdzie forumki pytają się, skąd sukienka i buty- tak, to Primark! no cóż.. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: poprawka 08.10.08, 10:28 Lata temu tez kupilam kilka rzeczy w primarku skuszona cenami, z kasa bylo krucho wtedy. Ale i tak nie bylam z nich zadowolona. To sklep dla mlodych dziewczyn czy studentek. Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: poprawka 08.10.08, 10:30 No i przecież ja o tym mówię, jestem studentką i mam ogromną nadzieję, że za parę lat będzie mnie stać na coś więcej niż Primark:) Jak na razie mi wystarcza, w sensie mogę mieć te dwie sukienki i jakies buty- nie boli mnie to, a ciuchy służą bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: poprawka 08.10.08, 10:34 Ale po co tu gadac o jakiejs hipokryzji u osob, ktore tam nie kupuja, nie ma przeciez takiego obowiazku. Nie musze i nie kupuje, zreszta nawet nie mam okazji;) Odpowiedz Link Zgłoś
stasia82 Re: poprawka 08.10.08, 12:48 > Ale po co tu gadac o jakiejs hipokryzji u osob, ktore tam nie > kupuja, nie ma przeciez takiego obowiazku. > Nie musze i nie kupuje, zreszta nawet nie mam okazji;) A ja rozumiem co Enso miała na myśli i zgadzam się z Nią. Primark na tym forum jest przeklęty, a np. taka Zara już tak nie, a czym one się róznią?? Tylko tym, że w Primarku kupisz ciuchy cenowo adekwatne do swojej jakości, natomiast Zara kreuje się u nas w Polsce na markę superluksusową, a wszystkie wiemy, że kupując tam cokolwiek po prostu się przepłaca. I dużo osób tutaj o tym wie, ale i tak kupują ciuchy w Zarze, bo chyba działa tutaj stary chwyt marketingowy, że jeśli za coś zapłacisz więcej to masz wrażenie, że kupiłeś coś naprawdę wartościowego. Ja jako studentka kupowałam ciuchy w Primarku i uważam, że są fajne na małą kieszeń. Teraz odkąd pracuję na stałe zmieniło się moje podejście i wolę kupić coś naprawdę dobrego jakościowo i klasycznego, co posłuży mi na dłużej. Co do pytania autorki wątku, to uważam, ze taki sklep miałby racje bytu, zważywszy na ceny jakie osiągają ciuchy z Primarka na Allegro. Jednak jeśli chodzi o mnie, to nie kupowałabym w takim sklepie, bo nie lubię przepłacać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: ZARA 08.10.08, 15:57 A skąd się wzieła opinia że Zara kreuje się na cos super luksusowego... ja tego nie zuważyłam, sklepy nie róznią się niczym od tych w NYC czy w Barcelonie, są tak samo homogeniczne, a róznica cen to normalne, w Izraleu Zara jest droższa o 30% od polskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
dvt Re: poprawka 08.10.08, 11:12 Czyli konkluzja jest taka, ze Atmosphere sie w PL sprzeda, bo ciuchy sie podobaja. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
aguhar Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 08.10.08, 09:43 mam kilka ciuchow atmpsphere kupionych za grosze w londynie. niektore sluza mi juz kilka lat. gdyby w polsce byl sklep atmosphere z cenami zblizonymi do tych angielskich tona pewno bym kupowala. jak czytam niektore komentarze pan ubierajacych sie w rzekomo drogie marki, piszacych ze one by niektorych marek nawet za darmo nie braly to wzbudza to we mnie niesmak. szkoda tylko ze w watku gdzie pokazuja w co sa ubrane jakos tych drogich nigdy marek nie widac a najczesciej skromne, zwykle ciuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 08.10.08, 09:48 niezaleznie od cen nie bede klientka takiego sklepu Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 08.10.08, 16:36 pelno tego a allegro chyba dobrze sie sprzedaje Odpowiedz Link Zgłoś
nupik Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 08.10.08, 17:56 wystarczy zajrzec na allegro, laski kupuja buty warte 10 funtow za 200 złotych:) ja myślę ze to złoty interes, z tymże trzeba mieć bardzo dużą powierzchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
dvt Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 08.10.08, 19:20 Z tego wszystkiego polazlam dzis do Primarka i wyszlam z pekata torba swetrow, golfow i cardiganow - a mialam sie tylko rozejrzec. To wasza wina :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 08.10.08, 19:59 ha ha ja tez chcę..:) Odpowiedz Link Zgłoś
foamdeane Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 09.10.08, 08:57 To typowy masowy asortyment,nie wchodze tam nigdy,zreszta tu gdzie mieszkam nie ma tych sklepow /na szczescie/ Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 09.10.08, 16:30 pewnie bedzie, ale musisz sprawdzic jak to prawnie wyglada zazwyczaj musisz miec licencje na sprzedawanie rzeczy danej firmy - nie znam sie, ale czesto firma nie zyzczy sobie aby ubrania byle sprzedawane w innym sklepie niz "ich butik/butik wspolpracujacy" Odpowiedz Link Zgłoś
wbita_w_jego_cien Re: sklep Atmosphere-będzie popyt? 09.10.08, 17:44 Gdybym podniecała sie tylko marka to może bym i kupiła, ale bedac w Angli mialam doczynienia z tymi ciuchami, jak na pierwszy rzut oka rewelacja, na kolejny rzut, tragedia jakosciowa, szczegolnie po praniu. Ale jak za taka cene to nie mozna sie spodziewac rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś