ktimene 21.07.09, 11:40 Marki sieciowe wprowadzają do swoich kolekcji kreacje do złudzenia przypominające projekty znanych kreatorów. Czy to jeszcze tylko inspirowanie się czy może już podrabianie? https://bi.im-g.pl/im/1/6843/z6843011X.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Podróbka czy inspiracja? IP: *.stacje.agora.pl 21.07.09, 11:50 podrrrrrrróba!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
avangarda Re: Podróbka czy inspiracja? 21.07.09, 11:51 Dzięki temu można mieć elitarne fasony za mniej kasy - dla mnie ok, chociaż na pewno jakość jest nieporównywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Podróbka czy inspiracja? - To powszechnośc. IP: *.akademiki.uni.torun.pl 21.07.09, 12:41 To szczerze mówiąc to nie jest ani podróbka ani inspiracja, to pewien antagonizm, to np. dlaczego dom mody Balmain nie zaskarżył sieci sklepów Zara. To jest ogromna reklama, dla obydwu koncernów. Coco Chanel mawiała, że projektant którego się nie podrabia jest nikim. Kolekcje Christophe`a Decarnin`a sa zadziwiające, od kilku sezonów tworzy ubrania, które sie bardzo szybko sprzedają, ale sa drogie. Można przypuszczać, że między domem Balmain i siecią Zara jest pewno porozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuriozum Re: Podróbka czy inspiracja? - To powszechnośc. IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 21.07.09, 16:44 Akurat Balmain dosyc szybko zaskarzyl Zare i buty musialy zostac wycofane. Przynajmniej z tego, co mi wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Podróbka czy inspiracja? IP: *.chello.pl 21.07.09, 17:02 jesli kopia nie jest sygnowana nazwiskiem oryginału to dla mnie jest to inspiracja jesli niestety ma np napis dior itp to jets to podróba.Gdyby kazdy ciuch sprawdzac i ogladac w jakim stopniu jets podobny do np ciuszka ze znanego domu mody to wiekszosc rzeczy z sieciówek i nie tylko byłoby uwazane za podróby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicka Re: Podróbka czy inspiracja? IP: 95.108.29.* 21.07.09, 19:40 TopShop też zrzyna jak leci - zobaczcie sobie są tam "identyczne" buty jak z Gucci, louis vuitton czy christian louboutin - ci to dopiero się inspirują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Podróbka czy inspiracja? IP: *.39.rev.vline.pl 22.07.09, 11:33 Moda to chyba jedyna dziedzina sztuki (staram się ją nadal tak postrzegać) gdzie, mówiąc kolokwialnie "taki numer przechodzi". Jeśli coś jest inspiracją, zazwyczaj podawane są źródła, jest wiele metod. Zara nigdy tak nie mówi. Można by sądzić, że chce być dobrodziejem i podarować niezbyt zamożnym odrobinę luksusu. Ale to też nie to, bo ubrania kosztują dużo więcej niż ich produkcja, a szyte są za grosze przez ludzi, którzy na jedna bluzkę musieliby pracować.. tygodniami..? Nie liczyłam, ale dziwnym trafem ORTEGA jest 10 na liście najbogatszych. Dla mnie to jest zwykłe złodziejstwo, wykorzystywanie cudzego talentu, ciche przyzwolenie społeczne - bo przecież wszyscy chcemy mieć buty TAKIE JAK Prada. Coco mówiła, że jeśli Cie nie kopiują, to nie jesteś artystą. Ale nie mówiła, że trzeba dawać na to przyzwolenie. KOPIA to nie to samo co INSPIRACJA, a ja do Zary nie wchodzę. Nie będę tam zostawiać pieniędzy. Skoro piszecie, że to podróbka, to czemu kupujecie w Zarze? Może warto być choć trochę bardziej świadomym konsumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Podróbka czy inspiracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 11:59 Podróbka .I dobrze przynajmniej można kupić taniej :):brawo: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: Podróbka czy inspiracja? IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.09, 16:44 Nie preferuję podróbek. No, ale chyba dobrze, ze istnieją. Nie wsystkich by bylo stać na drogi zakup znanego projektanta, a tak to może kupić coś podobnego w dobrej cenie w sieciówce. Mówi się, że prawdziwa kobieta to taka, która potrafi się dobrze ubrać w przyzwoitych cenach(Kate Moss np.) Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreatywna redds Re: Podróbka czy inspiracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 11:51 moim zdaniem to inspiracja i dzieki temu wiele osób w domach także próbuje tworzyć coś "swojego" i tych własie kreatywnych ludzi zapraszam do wzięcia udziału w konkursie KreacjeRedds.pl. Aby otrzymać jedną z wielu cennych nagród wystarczy przesłac swój projekt wizji świata Redds i zbierać glosy internautów:piwo: powodzenia;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bianka Re: Podróbka czy inspiracja? 03.08.09, 11:21 Dla mnie podróbka jest wtedy, gdy coś jest identyczne w porównaniu z oryginałem i ma udawać oryginał (czyli gdy np. rzecz ma napis "Channel", bo ma udawać Chanel). W innym przypadku to inspiracja. Najwięksi projektanci tworząc kolekcje nie tylko tworzą ubrania dla najbogatszych, ale też narzucają pewne trendy, które "ulica" ma naśladować, więc normalne jest to, że podobne rzeczy powstają i są sprzedawane w cenach dostępnych dla ludzi, których nie stać na kupno butów czy innych ciuchów za kilka tysięcy dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Altariel Re: Podróbka czy inspiracja? IP: *.chello.pl 04.08.09, 14:16 Zgadzam się z przedmówczynią. Przecież nawet między wybiegiem a domem mody ciuch często się troche zmienia. Te na wybiegach nie są do noszenia, tylko do pokazania CO sie nosi. Jesli by się chcieć wziąć za zaskarżanie podróbek, to wyszłoby, że nawet największe domy mody ściagają od siebie, np z kolekcji sprzed kilkunastu lat. Podróbka rzeczywiście jest wtedy, kiedy "udaje" do złudzenia markowa rzecz a nie jest tylko podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: Podróbka czy inspiracja? IP: *.direct-adsl.nl 07.08.09, 08:50 Zgadzam sie z moimi przedmówczyniami.Podróbka ma udawaćoryginał i jest sygnowana nazwiskiem kreatora.A reszta to inspiracja ,skoro są tylko podobne. Odpowiedz Link Zgłoś