Dodaj do ulubionych

ColdCream - pytanie do pani Doktor

25.02.04, 11:35
Szanowna Pani Doktor. Chcę zapytać, czy Cold Cream firmy Avene mozna stosować
w ciąży? Zawiera on kwas borowy, o którym głośno na forum, wiem ,że nie można
stosować go u małych dzieci.Czy jest bezpieczny dla dzieciaczka w brzuszku?
Proszę o odpowiedź i bardzo pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: ColdCream - pytanie do pani Doktor 01.03.04, 14:00
      Ten krem, podobnie jak mleczko Lait au Cold Cream, rzeczywiście zawiera kwas
      borowy i z tego powodu oba produkty są dopuszczone przez IMiD do stosowania u
      dzieci od 4 roku życia. Skóra niemowląt i małych dzieci jest znacznie
      delikatniejsza niż u kobiety w ciąży. Jeśli więc Pani stosuje ten krem np.
      tylko do twarzy, a nie codziennie na całe ciało, nie widzę przeciwwskazań do
      jego stosowania nawet u kobiet w ciąży. Pozdrawiam.
      • beatamo Re: ColdCream - pytanie do pani Doktor 11.03.04, 22:47
        Witam serdecznie, mam pytanie do Pano doktor o działanie kwasu borowego na
        dorosłych. Skoro jest jednak toksyczny, to czy należy go unikać w zbyt dużych
        ilościach? Ja mam problem od ponad 20 lat z wypryskiem na zewnętrznej stronie
        dłoni i muszę często sosować sterydy. Nie udało się jak dotąd znaleźć winowajcy
        i muszę stosować chociaż leczenie objawowe. Ostatno dermatolog przepisał mi
        krem robiony w aptece 1%hydrokortyzon i 3% Sol. Ac. Borici (kwasu borowego?-
        niestety nie orientuję się na tyle w chemii). Ręce smaruję średnio 2-3 razy w
        tygodniu na noc. Domyslam się, że hydrokortyzon jest i tak bardziej szkodliwy,
        ale może wtedy nie dokładać do niego kwasu borowego? W składzie kremu do rąk
        Avene z Cold Cream jest boran sodowy - czy to też jest "trujące"? Dodam, że ten
        krem dosyć dobrze służy moim rękom. Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie
        pozdrawiam
        • ewa.m.kaminska Re: ColdCream - pytanie do pani Doktor 12.03.04, 09:45
          Boran to sól kwasu borowego, a więc to to samo z punktu widzenia działania i
          toksyczności. Te związki są szkodliwe jedynie dla niemowląt i małych dzieci, bo
          ich toksyczność wiąże się z dużą przepuszczalnością błon śluzowych i skóry w
          tym wieku, przez które z łatwością przenika kwas borowy i jego sole. U
          dorosłych to zjawisko nie występuje, więc może Pani bez obaw stosować krem z
          kwasem borowym. Pozdrawiam.
          • beatamo Re: ColdCream - pytanie do pani Doktor 13.03.04, 00:01
            Dziękuję bardzo za odpowiedź i za wszystkie porady udzielane na tym forum.
            Serdecznie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka