efi1 25.09.04, 17:48 Witam, Czy ciemieniucha może pojawiać się w okolicach brwi? Jak z nią postępować? Co jest jej przyczyną? Dziecko ma 11 tygodni i na główce nie ma ciemieniuchy. Pozdrawiam, Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izado Re: ciemieniucha na brwiach 25.09.04, 19:53 U mojej Córci ciemieniucha pojawiła się najpierw własnie w brwiach. Kiedy ją usunęłam, po jakimś czasie pojawiła się i na główce. W obu przypadkach postępowałam tak samo, zgodnie z zaleceniem pediatry - na pół godziny do godziny przed kapielą miejsca z ciemieniucha natłuszczałam (najlepsza byla zwykła oliwka), a kiedy łuski zrobiły się miękkie, paznokciem je usuwałam. Oczywiście nic na siłę. Początkowo bałam się, że zdrapując zrobię dziecku krzywdę i ambitnie używałam miękkiej szczotki - szkoda czasu. Poszłam więc po rozum do głowy i zatosowałam się do zaleceń lekarza - po kilku dniach było po sprawie. Pozdrawiam, Iza. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: ciemieniucha na brwiach 26.09.04, 19:57 Pani Ewo. Pani Iza mnie wyręczyła. prosze zastosowac sie do jej rad. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś