Dodaj do ulubionych

kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos innego?

28.09.04, 12:26
Chciałam zapytać o zdanie doświadczone mamy czy kupić dla noworodka kosmetyki
z w/w firm. Myslę,żeby kupić oliwkę,krem ochronny na zimno ( urodzi sie
zimą), krem do pupy to chyba sudocrem - TO CHYBA TYLE. Proszę Was o zdanie w
tej kwestii i dziękuję!!!
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos in 28.09.04, 13:14
      Obie serie są dobre. Wszystkie kosmetyki NIVEA zostały przebadane w Instytucie
      Matki i Dziecka i cieszą się dobrą opinią. Także badaliśmy (co prawda nie
      wszystkie) kosmetyki PENATEN. Wybór należy więc do Pani, ja tylko sugerowałabym
      nie stosować za dużo kosmetyków, zwłaszcza na początku. No i oczywiście należy
      pamiętać, że ryzyka alergii nie można nigdy wykluczyć - nawet w odniesieniu do
      bardzo dobrze przebadanych produktów. Pozdrawiam.
      • aga305 Re: kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos in 01.10.04, 09:34
        Moja Hania też urodziła się zimą i byłam zaoparzona w różne kosmetyki i powiem
        co się sprawdziło a co nie.
        Sudokrem absolutnie się u mnie nie sprawdził i położne w szpitalu poleciły mi
        do pupy maść ALANTAN PLUS. Może nie wygląda ładnie ale to nie jest
        najważniejsze. Jest bardzo skuteczna. Hania nie miała żadnych odparzeń, a jeśłi
        coś się zdarzyło to smarowałam kilka dni Tormentiolem.
        Oliwke na początku kupiłam Bambini ale mi nie odpowiadała, za szybko się
        wchłaniała i robiła taka nieprzyjemna w dotyku. Teraz użwam cały czas taką
        niemiecką chyba Sanosal (dostępna w Geant) a krem do bużki na zime mam NIvea i
        sprawdza się super. I to tyle z kosmetyków. Do mycia mydełko Bobini, Bobas itp.

Pozdrawiam
        Aga
        • blondyneczka20 Re: kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos in 04.10.04, 19:49
          Witam,
          ja niestety nie polecam kosmetyków Nivea.Moją małą zsypało po nich całą.Tak
          samo po Bambino i Johnsonie.Później używaliśmy A-dermy ze względu na suchą
          skórę.Parę miesięcy temu zaczęliśmy używać kosmetyków ze Skarbu Matki i
          sprawdziły się super.Kąpiemy ją w płynie nawilżającym z oliwką,główkę myjemy
          szamponem,a później smarujemy kremem nawilżającym.Od czasu do czasu zamiast
          kremu używam oliwki.No i puder również z tej firmy.Polecam.
          A co do Sudocremu to nie było takiej potrzeby żeby go używać,tylko raz,ale
          wtedy się nie sprawdził.Mała dostała uczulenia w tym miejscu,gdzie był
          rozsmarowany.
          Skarb Matki to dobra i tania w porównaniu do innych firma.Płyn - 250 ml
          kosztuje ok 8 zł.
          Polecam i pozdrawiam.
    • astrac SVR 07.10.04, 18:46
      Witam serdecznie,
      Jestem mama 3 letniej dziewczynki i 3 miesiecznego chlopca, i goraco polecam
      Wszystkim Mamom i ich pociechom juz od pierwszych dni zycia dla alergikow i
      dzieci (i doroslych) o bardzo wrazliwej cerze serie SVRu:
      do mycia: TOPIALYSE GEL
      po myciu: TOPIALYSE LAIT
      a na dwor nie zaleznie czy cieplo czy mroz : TOPIALYSE CREME.

Sprawdzilam na dzieciach i sobie - stosujemy je od trzech lat.

Pozdrawiam
      Agata
    • akkf Re: kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos in 10.10.04, 23:26
      Ja uzywam/łam Nivea (oliwka, krem z panthenolem, krem p/słoneczny, mydło), Skarb
      Matki (super dla Małego mydło w płynie z oliwka, mleczko do ciałka, a dla mnie
      pianka do mycia też z oliwką - bo na razie w wanience dla Małego sie nie
      sprawdza), do pupy na co dzień krem Bambino (puszka dużo wygodniejsza niż
      tubka!!!), sudokrem tylko na noc, bo już nie zmieniam w nocy pieluchy (chociaż
      dla mnie równorzędny jest krem aseptyczny Skarbu Matki); polecam zakupienie
      bepanthenu maści - dla mnie nieoceniony na karmiące brodawki na początku,
      spierzchnięte usta, obtarty nos w czasie kataru, obtarcia i szorstkie poliki u
      Małego.
      poniewaz na początek rzeczywiście wystarczy to co wymieniłaś, zdecyduj sie na
      jedną firmę, jakby było uczulenie bez problemu kogoś wyślesz po specyfiki innej
      firmy, a w razie poważnej alergii do apteki po bardziej specjalistyczne (ale i
      droższe!!!) - nie uważam, ażeby opinia, że kogoś dany kosmetyk uczulił
      dyskredytowała jakąś serie!!!! (w dawnych czasach Pewexów moja mama i ciotka
      kupiły sobie szampony chyba welli - uczuliło je, moją siostrę, siostry
      cioteczne, a dla mnie ten szampon był boski, włosy lśniące i pachnące!!!
      podobnie jest z kosmetykami, pieluchami, jedzeniem dla dzieci - mojej koleżanki
      Maluch jest uczulony na mnóstwo rzeczy, m.in. na marchewkę, która podobno uczula
      najmniej z warzyw!!!). I tak po pewnym czasie sama wyrobisz sobie opinie co jest
      najlepsze - chociaż akurat na początku nie poleca się eksperymentów na takim
      maluszku
    • agam9 Re: kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos in 11.10.04, 12:55
      Do kremowania pupy polecam bardzo sudokrem( sudocrem - nie pamietam jak sie
      pisze).Chusteczki nawilzane pampers ( wyprobowalam wszystkie - pampers sa
      najgrubsze i najdelikatniejsze) . Przy kazdym przewijaniu noworodka czy
      niemowlaka wytrzec pupe chusteczka pampers i nakremowac sudocremem - moj synek
      nigdy nie mial odparzonej pupci.
      Do kapieli - zalezy czy dziecko jest alergikiem czy nie. Jesli nie fajne sa
      kosmetyki penaten jesli alergik - seria balneum baby.
      Pozdrawiam

• aneczka.t Re: kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos in 13.10.04, 10:29
      tak jak pisałam w innym wątku polecam kosmetyki SKARB MATKI są dobre i tanie
      ładnie pachną i jako jedyni mają olejek na ciemieniuszkę
    • mikus1 Re: kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos in 17.10.04, 22:29
      witam,ja dla noworodka kupiłabym sprawdzona serie np nivea baby(sama używałam
      wiec dlatego polecam)kosmetyki bardzo bezpieczne.co do oliwki to pamietaj po
      kapieli na mokra skóre(nie sucha!)i wytrzec recznikiem...ale uwazam,że leprze
      jest tej serii mleczko pielegnacyjne,które super nawilza skóre,i polecane jest
      od chwili narodzin.poza tym krem p.odparzeniom,chusteczki do pupci,plyn do
      kapieli z oliwka i krem na każda pogode(on nie zawiera wody),na poczatku
      wystrcza..pozdrawiam
    • ewe_m Re: kosmetyki:Nivea, Penaten czy polecacie cos in 13.11.04, 20:47
      witaj
      ja od początku używam kosmetyki z serii bambino i jestem zadowolona: krem do
      pupy i ciałka, czasem na buzię gdy pogoda tego wymaga, poza tym mydełko i
      chusteczki nawilżane. nie polecam jedynie oliwki ponieważ zostawia nieusuwalne
      plamy, daltego jej nie używam. do mycia sporej iości włosków mojej ali (9,5
      mieś) uzywam szamponu nivea. na codzień nie uzywam innych kosmetyków, ew.
      sudocrem gdy coś ze skórą na pupie nie tak ale to zdarzyło się zaledwie kilka
      razy
      pozdrawiam
      ewelina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka