Dodaj do ulubionych

Witaminy dla 3 latka

17.11.04, 09:05
Jaki preparat witaminowy, uzupełniający dietę można podawać 3,5 latkowi,dodam że raczej dość ubogą dietę?
Bardzo proszę o polecenie jakiegoś preparatu witaminowego, najlepiej z dodatkowymi minerałami. Vibovit odpada, bo uczula synka.

Czy lepiej podawać dziecku tabletki, czy syropki z cukrem czy słodzikiem? Nie wiem jak się do tego ustosunkować, bo większość praparatów dla dzieci zaczyna być słodzonych aspartanem, raczej nie cieszącym się dobrą sławą (no chyba, że coś pomyliłam).

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: Witaminy dla 3 latka 17.11.04, 11:51
      1. Aspartam zastępuje w tych preparatach cukier, który powoduje próchnicę
      zębów. Ja bym się go nie bała.
      2. Dzieci zdecydowanie wolą smak syropu, ale jednak zdrowsze są tabletki, poza
      tym ze względów technologicznych skład witaminowo-mineralny syropu jest
      zdecydowanie uboższy niż niektórych tabletek. Doradzam Centrum Junior (może
      Pani spokojnie podawać już synkowi 1 tabl. dziennie, a nie pół) lub Multitabs
      dla dorosłych i dzieci od 4 lat (pomimo tego, że syn ma 3,5 roku, może Pani już
      je stosować). Te 2 rodzaje tabletek mają najlepszy skład, jedynie wadą
      Multitabsów jest brak wapnia (ale przecież i tak dziecko w tym wieku przyjmuje
      go z dietą), natomiast zaletą - stosunkowo niska cena, bo słoiczek starcza na
      ponad 3 miesiące. Proszę pamiętać, że wszystkie preparaty witaminowo-mineralne
      należy przyjmować podczas posiłku (najlepiej śniadania). Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka