Dodaj do ulubionych

Vigantol a witamina D3

22.01.05, 15:46
Mamy zaleconą przez lakarkę dawkę 2 krople witaminy D3 dziennie.
Dziś przez pomyłkę mąż kupił w aptece vigantol zamiast używanej od 10
miesięcy D3. Na uulotce przeczytałam, że to jakaś substancja, która odpowiada
witaminie D3, ale nie sama witamina.
Dawać czy nie? I taką samą dawkę???? Czy ten vigantol jest lepszy? Czy taki
sam?
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: Vigantol a witamina D3 22.01.05, 18:28
      Krople Vigantol zawierają identyczną witaminę D3 jak krople polskie Vitaminum
      D3 solutio aquosa. Jedyna różnica polega na tym, że 1 kropla polskiej witaminy
      ma 500 j.m. wit. D, natomiast Vigantolu - 670 j.m. - nie jest to jednak jakaś
      ogromna różnica, o ile maluch nie przyjmuje innych preparatów witaminowych, w
      skład których także wchodzi witamina D. Uważam, że może Pani spokojnie dawać
      maluchowi Vigantol, ja wychowałam na nim 2 swoich dzieci i jest OK. Pozdrawiam.
      • ingga Re: Vigantol a witamina D3 22.01.05, 23:04
        Dziękuję bardzo za szybką i wyjaśniająca wszystkie moje wątpliwości odpowiedź.
        Jeszcze tylko mam jedno pytanie: czyli zamiast dwóch kropelek D3 moge 2
        Vigantolu, bo ta różnica jest niewielka, tak?
        Pozdrawiam serdecznie.
        • ewa.m.kaminska Re: Vigantol a witamina D3 23.01.05, 12:54
          Moim zdaniem może Pani dawać 2 krople Vigantolu, ale jeśli jest możliwość
          kontaktu z lekarzem, który stale kontroluje dziecko, to dobrze byłoby go o to
          spytać (bo może z jakichś specyficznych powodów uważa, że 1 kropla wystarczy) -
          jednak myślę, że on też zaleci 2 krople.
          • ratel Re: Vigantol a witamina D3 24.01.05, 14:33
            Pani Ewo, nie wiem skąd ma Pani te informacje, ja mam przed sobą ulotki
            Vigantolu i Vitaminum D3 i obydwie mają taką samą ilościową zawartość witaminy
            D3 w jednej kropli czyli 500jm. Różnica w tych witaminach jest natomiast taka,
            że Vigantol jest roztworem olejowym tej witaminy, natomiast Vitaminum D3 wodnym
            (poza tym Vit. D3 dozwolony jest od 4tyg. życia dziecka, ze względu na
            zawartość alkoholu benzylowego).
            • ewa.m.kaminska Re: Vigantol a witamina D3 24.01.05, 17:17
              Informacje mam z aktualnych materiałów rejestracyjnych producenta Vigantolu
              oraz Pharmindexu 2005, Leków Współczesnej Terapii 2005, i innych tego typu
              opracowań. Równorzędne w stosunku do Vit. D3 są jedynie tabletki Vigantoletten,
              które zawierają 500 j.m. (są też i po 1000 j.m.), natomiast 1 kropla roztworu
              kropli Vigantolu zawiera ok. 670 j.m. (dokładnie jest to 666 j.m.), tzn. że 1
              ml (30 kropli) zawiera 0,5 mg, czyli 20 000 j.m. wit. D3. Pozdrawiam.
              • ratel Re: Vigantol a witamina D3 24.01.05, 20:23
                rzeczywiście, po przeliczeniu tak wychodzi, w ulotce jest napisane, że jedna
                kropla zawiera ok. 500j.m. , a ja nie zauważyłam tego około. Również pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka