Dodaj do ulubionych

Nadwrażliwość na wit D3

13.04.05, 09:01
Wiatam!
Mam ważne pytanie,czy dziecko może źle reagować na wit D3?!Moje dziecko
cierpi odkad skończyło miesiąc (teraz ma 5 miesięcy)na silne bóle
brzucha,biegunki,często się pręży,wygina i płacze.Był już mase razy u lekarzy
a ostatnio w szpitalu na obserwacji gdzie zrobiono mu mnóstwo badań w tym
nawet neurologiczne,no i nadal nic nie wiadomo.Stosowałam różne diety
eliminacyjne i również nie zauważyłam jakiejś prawidłowości.Natomiast
zauważyła że w szpitalu dolegliwości mijają,a tam nie dostaje witaminy D3!jak
tylko wracam wszystko zaczyna się od nowa,a w domu podaję witaminę,a więc się
zastanawiam.Tym bardziej że ojciec dziecka miał w dzieciństwie bardzo silną
alergię na cytrusy i różne ulepszacze chemiczne.Wyczytałam,że wit D3 zawiera
kwasek cytrynowy jako substancję pomocniczą,a więc czy to może być to???!
Jeżeli tak to jak mam uzupełniać zapotrzebowanie na wit D3?może Vigantol
(jeżeli ma inny skład).Zaznaczam,że karmię wyłącznie piersią.Bardzo proszę o
odpowiedź.Mama Mikołaja.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Nadwrażliwość na wit D3 13.04.05, 09:24
      Vigantol na kwas arachidowy jako substancje pomocnicza i potrafi uczulac, wtedy
      zalecana jest wt. D3, która Ty juz stosujesz. Może vigantoletten - tabletki,
      należałoby je rozkruszac jako mankament. Nie wiem co zawieraja w składzie jako
      substancje pomocnicze. Nietolerancje laktozy także wykluczono?
      • ewa.m.kaminska Re: Nadwrażliwość na wit D3 18.04.05, 15:30
        Sprawdzę w środę wszystkie składy i Pani odpowiem.
    • zuzia1 Re: Nadwrażliwość na wit D3 19.04.05, 11:10
      a ja Ci proponuje odstawienie witaminy i sprawdzić co się będzie działo, moja
      córka miała uczulenie na tę witaminę w postaci wysypki na czole, długo trwało
      zanim do tego doszłam, vigantolu tez nie może bo po pewnym czasie ją uczula. W
      zwiżzku z powyższym odstawiłam całkowicie podawanie tej witaminy

pozdrawiam

edyta
    • ewa.m.kaminska Re: Nadwrażliwość na wit D3 21.04.05, 22:15
      Kwas cytrynowy, który w minimalnej ilości wchodzi w skład roztworu witaminy D,
      nie ma nic wspólnego z cytrusami. Gdybym ewentualnie miała typować, co może być
      powodem uczulenia (o ile te objawy są wywołane przez uczulenie, ale tego
      rzeczywiście nie można wykluczyć), to raczej obstawiałabym jako przyczynę
      konserwant (alkohol benzylowy), ewentualnie w grę może wchodzić nadwrażliwość
      na samą witaminę D. Niestety, nie mam wglądu w skład Vigantolu, ale na Pani
      miejscu spróbowałabym zmienić dotychczasowe krople wit. D3 na Vigantol
      (wystarczą 2 krople dziennie), bo jednak maluch musi przyjmować tę witaminę.
      • ziele77 Re: Nadwrażliwość na wit D3 22.04.05, 00:09
        Bardzo dziękuję za odpowiedz.Właśnie stosuję od kilku dni Vigantol,tylko że do
        tej pory zawsze dawałam jedną kroplę wit D3 i tak samo daję jedną kroplę
        Vigantolu.Czy powinnam w takim razie dawać dwie?
        • ewa.m.kaminska Re: Nadwrażliwość na wit D3 23.04.05, 17:16
          Nie, w tej sytuacji proszę pozostać przy jednej kropli.
    • karolty Re: Nadwrażliwość na wit D3 22.04.05, 08:13
      Witaj! Moja córeczka też bardzo źle znosiła Vit.D3. Miała objawy silnej kolki.
      Lekarka najpierw kazała zmniejszyć dawkę witaminy, później dawać raz na dwa
      dni, aż w końcu jak zaczęło być ładne słoneczko sama zrezygnowałam z witaminki
      bo promienie słoneczne uwalniają wit.D3. W tej chwili córeczka ma 5 lat i
      rozwija sie bardzo prawidłowo. Życze powodzenia Karolina mama Oli i Juli
      • ziele77 Re: Nadwrażliwość na wit D3 22.04.05, 10:28
        No właśnie dzięki Karolty za tą odpowiedź,bo właśnie chciałam spytać jakie mogą
        być objawy nietolerancji wit.D3 i skąd wiadomo,że to właśnie to?!Jak w waszym
        przypadku lekarze wpadli na to,że to właśnie wit.D3 jeżeli może być tyle innych
        przyczyn kolki czy wysypki???U mnie nikt tego nawet nie sugerował,sama zaczęłam
        łączyć fakty i podejrzewać...
        • zonka9 Re: Nadwrażliwość na wit D3 24.04.05, 18:55
          No wlasnie, u nas jest podobnie, synek ma kolki, silne, strasznie silne, nic ,
          doslownie nic nie pomaga, zmienilismy mleko za rada pediatry, dostaje
          debridat...a poprawy nie ma prawie wcale, dodam, ze stosuje witamine po jedenej
          kropli dziennie a synek ma prawie 4 tyg.
          Wiec jak u Was wykryto, ze wit D3 tez powoduje kolki??
          • aluu Re: Nadwrażliwość na wit D3 28.04.05, 09:22
            Mój malec (4tyg) też ma stale wysypkę na czole. Mam dietę bardzo ostrą i nie sądzę żeby to była alergia. Podejrzewam, podobnie jak Zuzia1, że to na skutek wit. D3- Vigantol lub Cebionu. Bo wysypka pojawiła się jakieś trzy dni po pierwszych dawkach. Ale bardziej obstawiałam na Cebion jako winowajcę a nie D3. Czy nie ma jakiś zamienników tych preparatów? Boję się jednak odstawić witaminy, tym bardziej że tak dużo się nasłuchałam o skutkach braku D3.
            • bea-ta Re: Nadwrażliwość na wit D3 28.04.05, 10:39
              Należałoby sprawdzić co jest w składzie substancji pomocniczych tych
              preparatów, bo witaminki nie uczulaja, uczulają dodatki do nich - bawrniki,
              komponenty smakowe itp. W Vigantolu jest kwas arachidowy i on może byc
              winowajcą, można ten preparat zamienić na roztwór wit. D3 lub vigantoletki. W
              celach profilaktycznych chociaz 1 kropelke nalezy podawać, bo I półrocze to
              okres intensywnego wzrostu, a wit. C można odstawić bez szkody dla dzieciatka.
              Poza tym 4 tyg. to maciupkie dzieciatko i jeszcze zachodza zmiany w skórze pod
              wpływem hormonów z okresu ciazy i stąd moga byc problemy. Buziaka myj
              przegotowana woda i stosuj do pielędnacji kosmetyki oilatum. Do kapieli emulsja
              na zmiane np. z krochmalem. Kermik oilatum soft do buziaka.
              Jesli nie muisz nie stosuj ostrej diety, nalezy odzywiac sie racjonalnie w
              czasie karmienia piersią i jesli nie spozywasz nabiału to przyjmuj wapno w
              innej postaci np. syrop. tab. musujące, uzupełniaj białko zamiennie jeśli nie
              jesz nabiału to uzupełniaj go dodatkowym mięskiem, warzywami, spozywaj owoce -
              dziecko musi dostawać wszystkie skladniki odzywcze i wit. od Ciebie, a przy
              ostrej diecie trudno o to. Nie wolno bez powodu oganiczac diety!!!czasem mamy
              przesadzająsmileBeata
              • aluu Re: Nadwrażliwość na wit D3 28.04.05, 10:57
                Dzięki z informacje. Niestety diete na razie muszę stosować ponieważ mój mąż ma alergię na sporą ilość pokarmów oraz pewne leki. I to stąd ta ostrożność lekarzy, każdego u którego bym nie była, głównie pediatra, ale i neurolog i kardiolog. Buzię od początku myję tylko przegotowaną wodą i smarowałam kremem Bambino. Od kiedy pojawiła się wysypka odstawiłam na razie krem. Całe ciałko jest ładnen, choć troszkę łuszczy się skórka na łydkach. Smarujemy się Balneum Baby Krem. Tylko ten pyszczek ciągle wysypany...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka