Dodaj do ulubionych

oliatum do mycia

07.06.05, 21:44
który z tych kosmetykow oliatum moze zastąpic mydło, chodzi mi o to żeby nie
wlewać do wody tylko myć nim dziecko i żeby nie była to kostka mydlana? czy
po tym też natłuszczać dziecko oliwką?? mam też krem robiony w aptece który
zawiera wit E i chyba cholestazę(?) czy coś w tym stylu. jakie to ma
działanie i czy jest bezpieczne???
bardzo dziekuje za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • anklaud Re: oliatum do mycia 08.06.05, 11:56
      Z kosmetyków serii Oilatum,nic oprócz mydła Oilatum nie umyje dziecka.Płyn do
      kąpieli oraz emulsja są specyfikami wyłącznie natłuszczającymi.One nie myją!
      Sama stosowałam emulsę do kąpieli,jest to ciekła parafina która powleka skórę
      dziecka cieniutką warstwa tłuszczu.Wiem że mydło jest bardzo drogie, koszt.ok.
      23 zł.ale za to jest bardzo wydajne,starczyło mi na ponad miesiąc.Jeśli to za
      duży koszt to myj dziecko zwykłym mydłem dziecięcym np.bobas(chyba że jest
      uczulone to nie masz wyjścia) a do kąpieli dodawaj płn Oilatum.Skóra dziecka
      będzie złagodzona i nawilżona.Po tej kąpieli z Oilatum nie stosuj oliwki bo
      zatkasz dziecku pory.Maść o która pytasz jest na regenerację naskórka i
      łagodzenie stanów zapalnych oraz na suchą skórę.
      • mami7 Re: oliatum do mycia 08.06.05, 12:21
        Po Olilatum płynie nie myje się. On zawiera jakis coco coś tam łagodny środek myjący. Normalnie, tak jakbyś maiła w wanience płyn do kąpieli, umyj nim dziecko.
        Maśc, to pewnie cholesterolowa, jaknajbardziej polecana.
    • asiula14 Re: oliatum do mycia 08.06.05, 16:04
      Ja mam emulsję do kąpieli, w aptece powiedziano mi, że zawiera środek myjący. Na
      opakowaniu jest napisane, że zawiera 63% ciekłej parafiny, z tego wnioskuję, że
      reszta to ten środek myjący ale dla pewności rączki i pupę przemywam dodatkowo
      mydłem Nivea.
      pozdr.
    • miasieniek Re: oliatum do mycia 08.06.05, 21:51
      no i własnie dlatego już sama nie wiem co stosowac, chyba najpewniejsze z tego
      to mydło, ale pokazywała mi pani tez zel do kapieli i pod prysznic- czy
      kojarzycie cos takiego??? i jeśli umyje ją tym mydłem to mam ja natłuszczać
      oliwką czy nie???? dziękuję za odzewsmile))
    • ewa.m.kaminska Re: oliatum do mycia 10.06.05, 16:57
      Z tego, co w tej chwili pamiętam, to kąpiel lecznicza Oilatum nie zawiera
      środków powierzchniowo czynnych, które myją, tylko substancje natłuszczające,
      natomiast związki takie są w żelu Oilatum i w mydełku, więc one się nadają do
      mycia. Po użyciu żelu zasadniczo nie smaruje się już ciałka niczym, po mydełku
      może zajść taka potrzeba, ale to jest sprawa indywidualna.
      • agusmichal Re: oliatum do mycia 10.06.05, 17:10
        Pani Ewo czy to znaczy, że wlewając do wanienki oilatum musze jeszcze stosować
        mydełko do mycia?
        w aptece powiedziano mi, że nie można bo to powoduje rozpad tej substancji
        natłuszczającej i wtedy nie ma to działania.
        Aga
    • renabb Re: oliatum do mycia 20.06.05, 09:59
      Podziwiam was mamay ,bo mojej małej oliwa wcale nie słuzyła. Urodziła się w
      lipcu dosyc było ciepło stosowałam tylko linomag ba pupę, a kapiel w korze dębu
      bo przyszła z ropnymi potówkami ze szpitala, ledwoco jej towyleczyłam
      pielegniarka powiedziła ze ma suchą skórę i smarować ja oliwą i jak
      wysmarowałam ja to dostała tzw poparzenia. Czerwoną wyspyka rozlewajaca się po
      rączkach i ramionach , brzuchu kuracja trwała ok 1 m-ca -dziecko wyglądało jak
      poprzone. Tragiczny widok. A teraz spodziewam się drugiego maleństwa ale
      dopiero w pazdzierniku i zastanowiam się co zrobic aby nie doprowadzic do tego
      samego( na ta oliwke nie miała uczulenia bo była stosowana ale na mniejszej
      powierzchni).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka