Dodaj do ulubionych

AZS i leki

22.09.06, 00:22
Moja córeczka ma prawie 2 latka i AZS stwierdzone w 5mż. Aktualnie skórę ma
całkiem niezłą. Ale wcześniej bywało okropnie. Zawsze najgorsze są nadgarstki
i dłonie oraz przestrzenie między palcami. Dochodziło nawet bardzo często do
nadkażeń dlatego teraz stosuję szybciej steryd, nie czekam aż się pogorszy.
Moje pytanie dotyczy kremu Alantan Plus. Czy można go bezkarnie stosować
codziennie, a nawet kilka razy dziennie? Wydaje mi się że córeczce bardzo
pomaga. A jak jest gorzej to smaruję kremem Elosone lub Tridermem. Nie wiem
co słabsze. Wg mojego dermatologa Elosone jest słabsze, ale nie zawsze pomaga.
Był czas, że używałam Optiderm F przez kilka miesięcy i było super, ale
później się chyba skóra przyzwyczaiła i mała zaczęła się okropnie po tym
drapać.
Czy stosowanie sterydu co 2 tyg pzez 2-3 dni to często?
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: AZS i leki 05.10.06, 13:49
      1. Jeśli Alantan Plus poprawia stan skóry z azs, to można go stosować
      codziennie, gdyż zawiera bardzo łagodnie działające składniki.
      2. Zarówno Elosone, jak i Triderm zawierają silnie działające sterydy. Jednak
      większe działania niepożądane będzie wywierał Elosone, gdyż zawiera więcej
      sterydu. Z kolei stosowanie Tridermu ma sens, gdy w przebiegiu azs doszło do
      nadkażeń grzybiczych i bakteryjnych. Każdorazowo o wyborze leku do stosowanioa
      powinien zdecydować lekarz na podstawie oceny stanu skóry.
      3. Optiderm F nie zawiera sterydu, tylko substancję zmniejszającą świąd oraz
      mocznik, który dobrze wpływa na skórę z azs. Zazwyczaj stosuje się go
      nieprzerwanie przez 3-4 tygodnie, potem należy zrobić przerwę.
      4. Według mnie stosowanie u 2-latka sterydu co 2 tygodnie, nawet tylko przez 2-3
      dni, to za często, ale wszystko zależy od stopnia nasilenia azs. Ideałem jest
      znalezienie skutecznego schematu leczenia lekami innymi niż sterydy. Mam
      nadzieję, że odstawianie sterydu zachodzi stopniowo, a nie gwałtownie.
      • pasmo30 Re: AZS i leki 07.10.06, 22:26
        A jaki może pani polecić steryd, łagodny? Czy np. maść robiona Hydrocirtison +
        maść choleesterolowa?
        O wyborze leku niestety muszę decydować sama. Pediatra jak tylko do niej
        przychodzę zawsze zaleca steryd. Ona preferowała Cutivate. Wogóle każdy lekarz
        kiedy tylko widział jej zmiany zawsze zalecał steryd. Teraz jest poprawa.
        Kiedyś stosowałam sterydy co tydzień przez tydzien. Poprawa następowała po 3-4
        dniach a potem zmniejszalam częstotliwość smarowania sterydem. Jednak neistety
        zmiany wracały bardzo szybko i jak wspomnialam bardzo często były zakażone.
        Optiderm F stosowałam nieprzerwanie 2 czy nawet 3 miesiące (za zgodą
        dermatologa).
        Teraz mamy przerwe w sterydzie juz prawie tydzien. to pelen sukces. Ale znow
        zaczyna sie pogarszac.
        • ewa.m.kaminska Re: AZS i leki 07.10.06, 22:50
          Najłagodniej działającym sterydem jest 0,5% octan hydrokortyzonu i od niego
          zazwyczaj powinno się zaczynać leczenie, jeśli zachodzi konieczność podania
          sterydu (może być dodatkiem w maści robionej). Słabo działającym sterydem jest
          też prednizolon. W razie gdyby np. hydrokortyzon nie pomógł, przechodzi się na
          nieco silniej działający steryd (np. maślan hydrokortyzonu - Laticort czy
          Locoid), tak aby zostawić sobie możliwość sięgnięcia po najmocniejszy steryd
          dopiero wtedy, gdy słabsze będą nieskuteczne. Jeśli natomiast leczenie zaczyna
          się od Cutivate, czy innego silnie działającego sterydu, wtedy może dojść do
          sytuacji, że nie będzie co podać w przypadku, gdy Cutivate już nie będzie
          skuteczny. Oczywiście, zawsze może zdarzyć się ciężki przebieg azs, który
          uzasadnia podanie od razu mocniejszego sterydu, ale trudno mi powiedzieć, czy
          tak było w przypadku Pani dziecka. Niestety, sterydy są przez niektórych lekarzy
          zapisywane zbyt pochopnie, i to często właśnie te najsilniejsze. Problemem jest
          to, że w czasie takiego leczenia objawy ustępują, a po ich odstawieniu pojawiają
          się na nowo, niekiedy nawet ze zdwojoną siłą. Jeżeli jednak wszyscy lekarze
          badający Pani dziecko zapisywali maści sterydowe, zakładam że stan jego skóry
          tego wymagał i nie da się z nich tak łatwo zrezygnować.
          • pasmo30 Re: AZS i leki 08.10.06, 01:13
            No właśnie tak jest, że wszyscy lekarze (3 dermatologów, 3 alergologów i 2
            pediatrów) zawsze zapisywali na dzień dobry maści sterydowe i to te
            najsilniejsze. Z perspektywy czasu myśle, że nie była właściwie leczona. Na
            razie AZS sie wyciszyło (nie jest ślicznie, ale nie musze codziennie zmieniać
            zakrwawionej pościeli). Porozmawiam terz z dermatologiem i poproszę o maści i
            kremy ze słabym sterydem wg Pani wskazówek.
            Bardzo dziękuję za informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka