adrids 17.11.03, 11:26 Witam, mój sześcioletni Synuś, ma przez cały rok przedszkolny zajady ( w wakacje zazwyczaj mijają).Czym mogę mu je smarować? Teraz ma szczególnie duze i bolesne. Pozdrawim, Adrianna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: zajady 17.11.03, 14:03 Przede wszystkim proszę zacząć podawać synkowi Vitaminum B compositum (2 razy dziennie po 1 drażetce), bo zajady są objawem braku niektórych witamin z grupy B. Do smarowania najlepiej stosować kremy z alantoiną i/lub pantenolem (np. Bepanthen, Alantan Plus), no i zakazać oblizywania ust na dworze. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Re: zajady 18.11.03, 09:51 jestem w ciazy - 5 miesiac, mam problem z zajadami od tygodnia. Co robic? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: zajady 18.11.03, 10:31 Może Pani zastosować się do tych samych wskazówek, jakie dałam we wcześniejszej odpowiedzi. Jeśli bierze Pani jakiś preparat witaminowo-mineralny dla kobiet w ciąży, wówczas proszę przyjmować Vitaminum B comp. jedynie przez jakiś tydzień (nie rezygnując z tamtego leku). Jeśli mimo to zajady nie ustąpią, należy wziąć pod uwagę zakażenie drożdżakowe kącików ust, które zdaża się w ciąży - wtedy dobrze byłoby zastosować krem Pimafucin, ale o tym decyduje lekarz, bo to jest lek na receptę. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś