Dodaj do ulubionych

osłabienie

30.04.16, 13:38
Witajcie, pisałam w niedawnym wątku o niedoborach, ale chyba już nikt do niego nie zagląda więc spróbuję w osobnym. Karmię dziecko 14 msc. i ostatnio moja kondycja się pogorszyła, w kiepskiej kondycji są paznokcie, cera, włosy, kilka razy miałam afty i raz zajady, dłużej mi zajmuje wyjście z przeziębienia. Raczej nie brałam witamin dla karmiących, za nami okres zimowy, gdzie mało było świeżych warzyw i owoców, chyba nabawiłam się niedoborów (bo objawy na to chyba by wskazywały?). Mam drugie starsze dziecko i intensywny tryb życia, trochę ostatnio było stresu. Chudzina ze mnie straszna. Rozważam odstawienie dziecka, chcę się za siebie zabrać. Jak Wasze samopoczucie? Czy też czujecie że dłuższe karmienie osłabia? Co oprócz typowych suplementów mogę zastosować (z naturalnych metod), żeby szybko uzupełnić niedobory i dostarczyć cennych składników?
Obserwuj wątek
    • indjanek Re: osłabienie 30.04.16, 19:09
      W poprzednim wątku wiele napisano nt badań. Na Twoim miejscu zrobiłabym podstawowe badania: morfologię, to lekarz rodzinny czy gin da skierowanie bez łaski, z wit. D już gorzej trzeba płacić. A większość ludzi w naszej szer. geogr. ma niedobory, nie tylko matki kp. Ferrytyna też droga ale to bym oznaczała dopiero jak morfologia wyjdzie słabo.

Co do żywienia, z tego co jest dostępne nawet teraz: jajka na miękko ;) awokado, kasza jaglana, zielone warzywa, soczewica, ciecierzyca, pestki, kiełki (mój hit bomba witaminowa i łatwo wyhodować w słoiku), podobno olej lniany, sok pomidorowy, banany
      • indjanek Re: osłabienie 30.04.16, 19:23
        Kapusta, kiszone ogórki i kapusta (tylko uważaj na podróbki 'kwaszone' to nie to samo), płatki owsiane (takie normalne, można dodać orzechy, suszone morele mają żelazo), dużo cebuli i czosnku, imbir, czystek ostatnio modny, komosa ryżowa też, i nasiona chia ;) gorzka czekolada, pokrzywa.

Ale to wszystko trzeba na stałe mieć w jadłospisie :)
        • Gość: Missi Re: osłabienie IP: *.246.40.164-rev.hti.pl 18.07.16, 18:27
          Nasiona chia podobno oslabiaja laktacje.
    • 77akm Re: osłabienie 30.04.16, 22:14
      Polecam pyłek pszczeli- naturalne bogactwo witamin, makro i mikroelementów, tylko kup od sprawdzonego pszczelarza. Stosuje osobiście, też karmie 15 mc. Od razu poczujesz różnicę po pierwszym zażyciu. Ja pije łyżeczkę dziennie z letnią wodą. Poczytaj sobie o właściwościach pyłku, nic lepszego przyroda nie wymyśliła dla mam karmiących a przy okazji wzmacniacz dziecko.
    • panizalewska Re: osłabienie 01.05.16, 00:44
      To sprawa indywidualna, czy kp osłabia, czy nie. Mnie osłabiają nocne pobudki i praca w nocy ;) Jak żeś chuda i nieszczęśliwa się czujesz z tego powodu to rób badania (do morfo dodałabym elektrolity). Ja bym i bez badań zaczęła od brania magnezu. Nie zaszkodzi, a pomóc może szybko. Ja odczułam kolosalną różnicę odkąd regularnie biorę magnez, w końskich dawkach niestety. Kawa wypłukuje z organizmu bardzo.
    • neellka Re: osłabienie 01.05.16, 12:00
      Też myślę,że powinnaś zacząć od badań,a potem uzupełnić w razie potrzeby co tam wyjdzie. Karmię dwuletniego ssaka i jestem w 8 miesiącu,witamin żadnych nie biorę,jak mi się przypomnie,to kwasy omega łykam,ale to wypada gdzieś co trzeci dzień. Żyję i kp w polaczeniu z ciążą mnie nie wykończyły ;) Za to parę lat temu miałam okres osłabienia całościowego właśnie wczesną wiosną najbardziej nasilony. Pomógł magnez z potasem,ruch na powietrzu,więcej snu(to akurat teraz np.byłoby dla mnie nierealne.ale wtedy bez malucha się udało) i pewnie dostęp do świeżych warzyw i owoców za chwilę.
    • duniacha Re: osłabienie 01.05.16, 23:50
      Ja czuję, że mam mniej siły, gdy uprawiam jakiś sport. Na co dzień "tylko" włosy mi lecą jak szalone. Jak tylko najadam się do syta, jest lepiej. Trzeba jeść dobrze i dużo, aby nie schudnąć. Co do nowalii, to one są najbardziej szprycowane nawozami, żeby szybko i ładnie rosły, więc uważałabym na nie.
    • malwina.okrzesik Re: osłabienie 04.05.16, 18:20
      ważne, aby znaleźć przyczynę tego osłabienia, bo od tego zależy dobranie suplementów. Samo karmienie piersią raczej nie bedzie przyczyną kiepskiego samopoczucia
      warto zrobić dokładną diagnostykę, oznaczyć hormony, wit D, a dokładnie jej niedobory mogą powodować zmęczenie
      afty mogą świadczyć o zagrzybieniu organizmu, nie tylko jamy ustnej
      teraz sezon na sok z pokrzywy, polecam kilkutygodniową kurację, pokrzywa regeneruje organizm, poprawia stan krwi, a za tym kondycje włosów

oprócz tradycyjnej diagnostyki popularność zdobywa obecnie badanie żywej kropli krwi
    • mamakinga5 Re: osłabienie 18.07.16, 11:49
      Witajcie, utworzyłam ten wątek jakiś czas temu i pomyślałam, że może napiszę, co się okazało w moim przypadku. Czułam się naprawdę kiepsko, byłam osłabiona, bolała mnie głowa i stawy. Szukałam różnych sposobów, robiłam przeróżne badania i wszystkie wyszły książkowo, z jednym wyjątkiem - okazało się, że mam po prostu odwodniony organizm. Jakoś nie wpadłam na to, a faktycznie od zawsze piję mało (a najwięcej kawy i herbaty) i muszę sobie o tym przypominać. Potem już zaczęły się inne objawy, typu suchość w ustach, suche oczy, itp. Tak więc warto na to zwrócić uwagę, zwłaszcza w czasie laktacji. Pozdrawiam :)
      • indjanek Re: osłabienie 18.07.16, 12:45
        Fajnie, że piszesz :) a jak doszłaś do tego odwodnienia? Teraz lepiej sie czujesz?
        • mamakinga5 Re: osłabienie 18.07.16, 13:11
          Ja od zawsze mam tak, że nie jestem z tych, co "lubią pić" tak naturalnie, muszę się pod tym względem pilnować. I chyba się niedostatecznie pilnowałam. A jak piłam to głównie kawę i herbatę. W dodatku lubiłam sobie pójść na saunę i może nie dostatecznie uzupełniałam wodę. Plus karmienie malucha. Zaczęło się osłabienie, bóle głowy i stawów, głównie kręgosłupa. Łykałam suplementy, chodziłam na rehabilitację. Jeden fizjoterapeuta mi na to zwrócił uwagę, że może jestem za mało nawodniona, a potem badania potwierdziły. Teraz czuję się bardzo dobrze. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka