Dodaj do ulubionych

Pomnik Jezusa na Tumach

23.10.10, 12:56
A moze by tak u nas? Na pustej działce koło Fary ? Piekny, wspaniały jak tu link;

kontakt24.tvn.pl/temat,rio-blednie-przy-swiebodzinie,31675.html?token=ad974fdbbaf59d63f63b813802bf350e

albo rozebrać szmatę z niby amfiteatrem i tam postawić. wysoki na 45 metrów. Z daleka byłoby widać.

Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Pomnik Jezusa na Tumach 23.10.10, 13:22
      Niech Pan zbierze pieniądze, kupi tę pustą działkę koło Fary i stawia tam sobie choćby i cały pluton Jezusów w różnych pozach i wielkościach.
      Wystarczy, że nam miasto oszpecą władze pomnikiem Bolka na nasz koszt. Kolejny taki "prezent" to już za dużo dobrego...
      Może się tylko okazać, że od tego okazałego pomnika Jezusa cała ta skarpa pojechałaby w dół. Choć może to nie byłoby takie złe. Byłby to znak dla płockiego, zabobonnego ludku. ;-))
      • 0-kajtek Re: Pomnik Jezusa na Tumach 23.10.10, 13:40
        No i stało się , przewidziałem taki wpis RJ. Jak chrześcijańskie , to ziemia spływa .Jak ruletka, to nie spływa. jak wieżowiec, żeby zasłonić Farę , to nie spływa. Jak domki , domeczki już widocznie w panoramie miasta, to nie spływa. Jak Pomnik Wiary zamiast szmaty...to ziemia się zawala a moderator dowala. hej.
        • Gość: do 0-kajtka Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 14:24
          Zaprawdę powiadam ci idż i módl się boś zgrzeszył jak mało kto i przeproś Jezusa za zuchwalstwo boś wystawił na pośmiewisko jego imię i na drwiny. Bądż pokornego serca w swojej wierze, a bramy niebios zostaną ci otwarte szeroko. Módl się byś spokorniał i rozmyślał w zaciszu kruchty nad swoim postępkiem albowiem postać Jego nie może obleczona być ni w kamień, ni w beton, ni w drewno, a jedynie trwa pod postacią Świętej Hostii. Nie buduj żadnych takich bałwanów by w imię Jezusa oddawać im cześć jak mówi Pismo!
          A teraz odejdż w pokoju, w stronę domu pokutnego!
          • Gość: plocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 14:59
            Dopiero co wydrukowałem wasze pisanie w tym stylu , jaki używałeś w 2007r. Jeste tego pełno.
            • Gość: płocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 15:07
              Pomniki były stawiane przez wszystkie cywilizacje. widać nasi przodkowie mieli potrzebę stosowania piękna. Nie można tylko jeść i spać. Po nas też będą następne pokolenia i co zostawimy?

Jednocześnie przecież wiemy, że Nigdy , w żadnym okresie dziejowym nie było tak, że wszystkie dobra były w nadmiarze.
              A jednak cały świat pokryty jest pięknymi budowlami, rzeźbami, książkami. Cały ruch turystyczny polega na potrzebie oglądania piękna w różnych krajach.

Figura Jezusa jest i będzie Jednorodną częścią naszej chrześcijańskiej kultury i wiary.

Nigdzie na świecie, nikt nie kala Jezusa, bo nie ma za co. Wszelkie religie szanujące sie nawzajem są potrzebne ludziom. I zawsze tak będzie.

Pomimo przejęcia przez siły nam nieprzyjazne, nasza Wiara , nie zaniknie , pomimo wielkiej nagonki . Wszelkie budowle mają swój ciężar, to normalne , jak i to , ze specjaliście wiedzą co czynić w takich sytuacjach . natomiast co budujemy i dlaczego.. to już dowolność wg sumienia i potrzeb duchowych.
              Natomiast negacja płynie i tu na forum ze środowisk piaskowych ale tu się nic nie poradzi z powodów rytualnych.

Ja piszę dla tych , którzy wierzą w Pana Jezusa Chrystusa i niesienie przesłania Miłości innym ludziom.
              Niewierzący lub inni zawsze się odezwą ale pokłosie mizerne, bo tylko negują wszystko i wszystkich, którzy chcą czynić dobro.

• Gość: ze Świebodzina Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 15:26
                Pisząc dalej twoim stylem, myslę że wypadek świebodzinski robotnika pracujacego przy pomniku, powinien cię trochę ostudzić.
                • Gość: dla skumania Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 18:15
                  "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym".
                  • Gość: płocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 18:47
                    O fabi nie rób nam prania mózgu. To twoja wiara, od nas odstąp i nie pouczaj. Tematem wiodącym jest chęć wbudowania Figury Jezusa w Pejzaż Płocka. Nasz Bóg kocha ludzi i nie musi być zazdrosny. Zazdrość to cecha wsteczna ludzi. Cale nasze Jestestwo jest tylko Z Bogiem.
                    Ale Temat został podłapany do bluźnierstw. A nam chodzi tylko o dobre współistnienie pod Opieką Jezusa.
                    • roman_j Re: Pomnik Jezusa na Tumach 24.10.10, 06:47
                      Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> O fabi nie rób nam prania mózgu. To twoja wiara,

A od kiedy to się Pan przestał przyznawać do Dekalogu zapisanego w Biblii najpierw w Księdze Wyjścia, a potem w Księdze Powtórzonego Prawa?
                      • Gość: płocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 09:16
                        Nigdy Ojcze Chrzestny.Miałem 2 Nauczycieli , ksiedza Chojeckiego , bliskiego i mojemu Koledze szkoły, gdzie uczył nas Religii a nawet podarował stare Pismo Święte i pewnego NN Człowieka , starego , z dużą brodą , który siedział na ławce, na Placu 13 Straconych.... Miał przewiązaną sznurkiem , dużą księgę, która mnie zaciekawiła i zapytałem się o nią. Odpowiedział, że jest to Wielka Księga...... I tak już pozostało na Zawsze.

Natomiast o O.Chrzestny, nastał czas Pana Jezusa Chrystusa i On zmienił oblicze tej Ziemi, dając Nowe Prawa. I tak jesteśmy Chrześcijanami , prześladowanymi we własnym kraju. Na Forum standardowo a nasiliło się to jakieś 4 lata temu i jest związane z przyjazdem Osoby, która pobudziła uśpionych do działań nieetycznych.
                        • roman_j Re: Pomnik Jezusa na Tumach 24.10.10, 16:39

> Natomiast o O.Chrzestny, nastał czas Pana Jezusa Chrystusa i On zmienił
                          > oblicze tej Ziemi, dając Nowe Prawa.

Wstyd, żebym ja, bezbożnik, takiego pobożnego człowieka jak Pan uczył tego, co napisane jest w Biblii:

"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę, bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim."
                          • Gość: płocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 17:03
                            I spełniło się . Przyszedł na świat Zbawiciel Jezus Chrystus i wypełnił wszystkie joty, przecinki, kropki, ustanawiając nowe Prawo. Dlatego jesteśmy chrześcijanami . Natomiast RJ , jako twórca i wyraziciel nienawiści do Jezusa , wykazałeś w swojej anty ewangelii Romanowej , nienawiść do Boga i ludzi, patrz Blog RJ, Gazeta.
                            Czyli w Sprawie Jezusowej nie masz Prawa nic mówić.
                            • Gość: Andrzej Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 18:56
                              Na Boga, człowieku zamilknij w końcu. Przekroczyłeś wszelkie granice dobrego smaku i śmieszności. Czy nie ma w twojej rodzinie nikogo odważnego i mądrego, aby odsunął ciebie od komputera? Czy żadnemu z twoich znajomych niestarcza również odwagi, by to ci uzmysłowić?
                              Swoim wywodami dajesz twarde dowody, że nie znasz nawet podstaw wiary katolickiej, a robisz z siebie zagorzałego katolika. Powiem ci wprost - bluźnisz i grzeszysz człowieku. Opamiętaj się, czy na stare lata potrzebne są ci drwiny i kpiny z twojej osoby? Czy wytykanie ciebie palcami uważasz za samoumartwianie?
                            • roman_j Re: Pomnik Jezusa na Tumach 24.10.10, 19:15

> Czyli w Sprawie Jezusowej nie masz Prawa nic mówić.

Nie mam prawa nic mówić, więc piszę. A pisać mam prawo, czy także nie? ;-))
                              • Gość: płocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 19:42
                                to tylko takie zwyczajowe gadanie. wiadomo , przecież , że masz prawo do wszystkiego , co nie łamie Prawa w naszym kraju. taka gra słów, po tym, co napisałeś na blogu... lepiej milczeć, tak dla dobra sprawy. Spójrz jeszcze inaczej. W czasie opluwania mnie , co dzień, powstała i książka i film i Trasa i nadal jest opracowywany temat egzekucji w ZOO. Nagrań Świadków. I inne. Wymiana fotografii , opisów z wieloma ludźmi , witrynami. A nękanie na Forum, zabiera tylko czas.

Widać w jak przyspieszonym tempie rozrasta się Zło po całej Polsce. Gdyby tylko to Forum pozwalało pisać, ludzie mogliby się porozumiewać ze sobą dla dobra innych i może by się okazało , że tego dobra ogólnego jest więcej , jak wiemy.
                                A tak , popatrz , jak sam się dusi w swojej złości niby anrdzej.... tylko zieje.
                                • Gość: Andrzej Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 19:59
                                  > A tak , popatrz , jak sam się dusi w swojej złości niby anrdzej...
                                  > . tylko zieje.
                                  Ani się nie duszę w swojej złości ani nie zieję, tylko się zastanawiam się, jak mam na to czas, gdzie jest kres twojej "mądrości" i czy kiedykolwiek on nadejdzie.
                    • Gość: z jaru Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 11:13
                      > O fabi nie rób nam prania mózgu. To twoja wiara, od nas odstąp i nie
                      > pouczaj. Tematem wiodącym jest chęć wbudowania Figury Jezusa w Pejzaż
                      > Płocka. Nasz Bóg kocha ludzi i nie musi być zazdrosny. Zazdrość to
                      > cecha wsteczna ludzi.

Człecze, nie blużnij przeciwko Panu i temu co napisano w Piśmie !
                      Pejzaż Płocka jest prawnie chroniony!
                      • Gość: płocczanin [...] IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 11:31
                        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                • Gość: czytelnik [...] IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 18:18
              • Gość: RABIN Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 12:39

> Ja piszę dla tych , którzy wierzą w Pana Jezusa Chrystusa i niesienie przesłania Miłości
                > innym ludziom.

to przenieś się z tym pisaniem pod właściwy adres np. Gość niedzielny, Żołnierz Niepokalanej, Niedziela, Osservatore Romano,
                • Gość: płocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 25.10.10, 13:22
                  Abszty daj pokój. Forum czyta niewielka ilość płocczan. Zarówno wiara jak i opluwana przez ciebie postać Bł.Ks.J.Popiełuszki, to nic złego z punktu widzenia cywilizacji jaka teraz istnieje.
                  Sprawa zmienia , się kiedy zachodzi sytuacja jak tu na Forum , gdzie swoje korzenie odnowiliście dzięki posłannictwu Osoby z potomków x Ważnych Przodków. wtedy postaci i święci chrześcijańscy działają na was jak katalizator zła. w tym neo prozelityzmie , stajecie się świętsi jak Same posłannictwo dziedzica proroka.

Najlepiej by było, żeby każdy czynił swoje , zwłaszcza, że w Polsce jest dobra możliwość wyznawania wiary. Cała reszta zależy tylko od kultury lub stopnia fanatyzmu prozelity a wtedy rzeczywiście nie ma możliwości współżycia w zgodzie wzajemnej tolerancji.
                  • pogromca_debili Re: Pomnik Jezusa na Tumach 25.10.10, 14:00
                    > Najlepiej by było, żeby każdy czynił swoje

i nie narzucal tego innym
        • roman_j Re: Pomnik Jezusa na Tumach 24.10.10, 06:42
          0-kajtek napisał:

> No i stało się , przewidziałem taki wpis RJ.

O, cud jasnowidzenia. To może mi Pan na maila napisze, jakie numery w Toto Lotku Pan przewiduje na najbliższe losowanie? ;-))

> Jak chrześcijańskie , to ziemia spływa .

To może według Pana praw mechaniki gruntów, bo według tych, których mnie uczono, religia nie ma tu nic do rzeczy.

> Jak ruletka, to nie spływa.

Stół do ruletki waży kilka, może kilkanaście kilogramów. To mniej niż np. Pan, a pod Panem skarpa chyba nie spływa?

> jak wieżowiec, żeby zasłonić Farę , to nie spływa.

Tego nie napisałem. Może i wieżowiec by spłynął.

> Jak domki , domeczki już widocznie w panoramie miasta, to nie spływa.

Ale przecież na pewno chrześcijanie w nich mieszkają, więc może spłyną... ;-))

> Jak Pomnik Wiary zamiast szmaty...to ziemia się zawala a moderator dowala. hej.

Najlepszym pomnikiem wiary byłoby Pana postępowanie zgodne z zasadami tejże wiary. Wszystko inne to nie pomniki wiary, ale pomniki próżności wierzących.
      • Gość: Gienek Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.217.c92.petrotel.pl 23.10.10, 13:48
        Bolek jedno. Ta rozkladana ksiega upamietniajaca Pape na Lukasiewicza to drugie. Co za kraj (miasto)! Zamiast sie wziac do roboty i inwestorow szukac, to pomniki stawiaja! Bytu nam to nie poprawi, a tylko forse sie traci.
        Zaraz Kajtek będzie argumentowac, ze wywodzimy sie z chrzescijanskiej tradycji i kolejny pomnik nikomu nie bedzie przeszkadzac. taaaaa...
        Na szczescie pomysl z Rio-podobnym Jezusem nie przejdzie, bowiem koło Fary stawianie ciężkiej (wysokiej) zabudowy ze względu na ryzyko obsuwania się skarpy jest zabronione.

A niektórych to leczyc sie powinno...
      • Gość: do romanaj Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.187.c94.petrotel.pl 24.10.10, 13:11
        pańska wypowiedz to też za dużo dobrego drogi Panie R.W czym nie byłoby to złe gdyby skarpa pojechała.Mówi to niby specjalista z politechniki.Wstyd .Drogi panie pan jest nowoczesny niezabobonny stąd pańska mądrość?.Więcej pokory i szacunku dla innych.Sam pomysł też mi się nie podoba.Dlaczego zatem zaraz inni są zabobonni.Ma pan patent na mądrość?.Pewnie rozbierze pan mój wpis na czynniki pierwsze jak pan robi z innymi wpisami.A niech pan to robi skoro sprawia to panu przyjemność.Pańskie zawsze musi być na wierzchu.
        • roman_j Re: Pomnik Jezusa na Tumach 24.10.10, 16:45
          Gość portalu: do romanaj napisał(a):

> W czym nie byłoby to złe gdyby skarpa pojechała.

Tutaj zapewne zapomniał Pan, specjalista po nie wiem jakiej szkole, wstawić znaku zapytania. Ale i tak odpowiem: w każdej sprawie należy się starać szukać dobrych stron. Zwłaszcza w tych, na które nie mamy wpływu. :-))

> Pewnie rozbierze pan mój wpis na czynniki pierwsze jak pan robi z innymi wpisami.

Nie. Większość tego wpisu to i tak podszyty niezdrowymi emocjami bełkot. :-))

> Pańskie zawsze musi być na wierzchu.

Wyczuwam tu silny swąd kompleksu... ;-))
    • Gość: autor Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 13:50
      wysoki na 45 me
      > trów. Z daleka byłoby widać.
      >

Mysle ze troche za maly. Powinien byc niczym palac kultury :)
      • Gość: Teofil Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 14:08
        propozycja zbędna podobnie jak z pomnikiem księcia, szkoda ze nie ma na tym forum moderacji która by dbała o poziom tego forum a nie prowadziła do staczania sie do ścieku,przykladem wypowiedzi powyzej m.in. IP: *.217.c92.petrotel.pl
        • Gość: autor Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 14:15
          > propozycja zbędna podobnie jak z pomnikiem księcia, szkoda ze nie ma na tym for
          > um moderacji która by dbała o poziom tego forum a nie prowadziła do staczania s
          > ie do ścieku,przykladem wypowiedzi powyzej m.in. IP: *.217.c92.petrotel.pl

Nie rozumiem. Ten pomnik na pewno podniosl by poziom wypowiedzi na tym forum :)
          • Gość: trendsetter Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 15:45
            45 metrów? Za niski. Lepiej taki, żeby przewyższył Katedrę, albo może jakw Rio na wodzie. Molo idealne.
    • Gość: krzyż Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 16:04
      lepiej postawić krzyż albo od razu kilka krzyży
    • Gość: gość Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 17:30
      Jest tylko jeden problem, działka ta jest własnością prywatną firmy Budizol.
      • Gość: autor Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 23.10.10, 17:48
        > Jest tylko jeden problem, działka ta jest własnością prywatną firmy Budizol.

Nie szkodzi. Odzyska sie.
    • Gość: wacek Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.10, 08:52
      Trzeba jeszcze usypać kopiec.Dopiero wtedy na nim należy zbudować pomnik.Kopiec własnych kompleksów,a pomnik epigoństwa płockiego.
      • Gość: hihahha Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.115.c89.petrotel.pl 24.10.10, 09:50
        A kiedy postawią sobie Polacy pomnik głupoty?
        To im się należy

• henrykkreuz Miejsce dobre, ale 24.10.10, 13:31
      Miejsce dobre, ale należy je zatrzymać wolnym dla przyszłego pokolenia aby mogło w godnym miejscu postawić taki wielki pomnik ale Wielkiemu Płocczaninowi za jego ogromny Wkład Dla Rozwoju Duchowego Płocczan i Pamięci Przyszłych Pokoleń o Czasach Minionych.
      • Gość: do utrzymanka babć Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.10, 13:42
        nie zmienia sie autorowi tematu watku, poza tym niezgodne z netykietą, ale czy ty cos zrozumiesz
        • henrykkreuz Re: Pomnik Jezusa na Tumach 24.10.10, 14:05
          proszę wyjaśnij o jakiego utrzymanka babć ci chodzi
    • Gość: płocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 15:21
      Ojciec Chrzestny pozwala kpić z Pana Jezusa Chrystusa. Jeden skierował na boczne tory , drugi wstawił figuranta wyborczego.

Obrzydliwość , nigdy więcej komunistów. A jak tam stacja telefoniczna "zgintera' działa na wankowicza?
      • Gość: forum obs Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 15:37
        W/g mnie rewelacyjnie:) Czujny jesteś !
        • Gość: do plocczanina Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 19:34
          Ale balwany poganskie, srebro i zloto, sa robota rak ludzkich.
          16 Usta maja, a nie mówia, oczy maja, a nie widza;
          17 Uszy maja, a nie slysza, ani maja tchnienia w ustach swoich.
          18 Niech im podobni beda, którzy je robia, i wszyscy, którzy w nich ufaja

Psalm 135.15

chyba już zapomniałeś , więc poczytaj abyś nie żałował
          • Gość: do plocczanina Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 19:36
            aha i jeszcze jedno bo zapomniałem
            dewocja przesadna pobożność; gorliwe, manifestacyjne wypełnianie praktyk relig.;
            • Gość: pol troll, komuchu, ty pouczasz wierzących IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.10, 19:44
              ale jaja
              • Gość: upss! Re: troll, komuchu, ty pouczasz wierzących IP: *.plock.mm.pl 24.10.10, 20:45
                Amen!
    • Gość:   Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.10, 21:00
      mam nadzieje ze to juz ostatnie stadium i niedlugo cie zamkna w odpowiednim zakladzie
      • Gość: a ja Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.182.c81.petrotel.pl 25.10.10, 15:36
        A ja sobie mysle tak.
        My wybudejemy wyższy niz w Świebodzinie, np. kutno będzie chciało jeszcze wyższy itd. itd.
        Po co więc rozdrabniać się.
        Zróbmy składke ogólnopolską i wybudujmy w Płocku taki 900 metrowy, który byłby wyższy nawet od najwyższego wieżowaca w Dubaju ( chyba 828m) troche z zapasem aby długo był najwyższy.
        A wewnątrz twego pomnika - tak jak w statule Wolności - zróbmy schody , aby ci co chca weszli i mogli pogadac z kims tam w górze.
        Chyba juz zacznę zbierać zapisy na bilety wstępu.
        Pewien internauta z nickiem zaczynajacym sie na p , będzie obsłuzony poza kolejnością.
        • Gość: menel Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 09:54
          Gość portalu: a ja napisał(a):

> A ja sobie mysle tak. My wybudujemy wyższy niz w Świebodzinie,

Gdzieś w Kieleckim lub na Podkarpaciu budują już traki ze 100 m wysoki i do tego ustawiony na sporym wzniesieniu terenu.
          Mimo to mamy duże szanse na naprawdę bardzo wysoki pomnik - cokół wysokści około 50-60m, a może i wyższy, jest już od dawna gotowy i od co najmniej 25 lat czeka na godne zagospodarowanie. Mam na myśli potężny żelbetowy komin zaniechanej mleczarni w Radziwiu.
          Postawić na czubku tego śpiżowy monument zbója Bolka na koniu lub innego świętego albo co się komu podoba - wokół jest dużo miejsca na plac celebry imprez wszelakich łącznie z manifestacjami kato-nacjo-szowinistycznymi i pielgrzymkami nawiedzoanych oraz handel dewocjonaliami i temu podobne atrakcje. Obecny właściciel z pewnością chętnie się tego kłopotliwego majątku pozbędzie.
          PS. Kiedyś proponowałem tam restaurację z panoramą na Płock i okolicę, ale MM&co nie podjęli pomysłu bo, już jedną taką walneli na molo - ponieważ będzie to efemeryda (pojawi się i zniknie szybko jak kometa) to zapewne przyjdzie zapotrzebowanie na coś w tym rodzaju, ale zapewniającego szersze horyzonty i trochę trwalszego z uwagi na bardziej odległe od Wisły usytuowanie.
          • Gość: płocczanin Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.plock.mm.pl 26.10.10, 12:05
            No i jest problem. Pisałeś o swoim dziadku, potem zamieniłeś na babkę, w końcu sam już nie wiesz . Zostały ci tylko zawodowe docinki religionacyjne.

Bez tego , dałbyś fantastyczny pomysł. Rzeczywiście jest problem z kominem i tymi , którzy kazali go budować, żeby gazy i dymy szły prosto na miasto.

Restauracja na górze dawałaby emocje rozkojarzonym i może by była dochodowa na bazie lęku... ale jest jako drabina jakubowa....
            • Gość: menel Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 21:30

> Pisałeś o swoim dziadku, potem zamieniłeś na babkę , w końcu sam już nie wiesz

nie pamiętam żebym tu kiedykolwiek prezentował swoje drzewo genealogiczne i narażał swoich przodków na twoje durne uwagi - więc bądź tak dobry, odpieprz się od moich przodków i zosatw ich w spokoju

> Bez tego , dałbyś fantastyczny pomysł.

Dam drugi, może nawet lepszy; w "jaskini" pod terenem Mariawitów możesz zaproponować urządzenie muzeum z pomnikem Jezusa w wieku dziecięcym w żłobku w stajence w grocie, w jakiej podobno przyszedł na świat.
              A w twojej ukochanej knajpie pod schodami na Mostowej możesz zaproponować pomnik zbiorowy z apostołami w formie inscenizacji wzorowanej na ostatniej wieczerzy wg słynnego fresku Leonarda da Vinci z mediolańskiego koscioła Santa Maria dele Grazie przy Via Magenta.

• Gość: archotekt To nie jest głupi pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 09:32
      Niedługo molo i sława nadwislańskiego Sopotu przed naszym miastem, a gdyby jeszcze pobudować kilkudziesięciometrowy pomnik Chrystusa na Tumach, to byśmy mogli się stać europejskim Rio de Janeiro. Masa turystów i potok waluty dla miasta i mieszkańców. Dostosowało by się jeszcze tylko wtedy kalendarz imprez i moglibyśmy wyrosnąć na europejską stolicę samby i karnawału z takim pomnikiem. Pomysł warty poważnego rozpatrzenia.
      • Gość:   Tak, to nie jest głupi pomysł, on jest debilny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 20:19
        stawianie pomnikow rojeniom, czystej wody idiotyzm
    • Gość: irek Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 20:38
      Polecam www.pardon.pl/artykul/12030/j_c_zydow_z_nich_sie_robi_szare_mydlo.
      • Gość: irek Re: Pomnik Jezusa na Tumach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 21:13
        W poprzednim poście dałem link będącym dowodem. że w każdej zbiorowości spotkamy osoby, delikatnie mówiąc, odbiegające w swoich poglądach od ogólnie obowiązujących i powszechnie akceptowanych zasad.Przypadek jakiegoś rabina,czy głupoty opowiadane przez paru smarkaczy nie uprawniają do jakichkolwiek uogólniających sądów i wniosków dot.wspomnianych zbiorowości.
    • Gość:   Pomnik Jezusa jak Pomnik Misia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 22:17
      Miś: Powiedz mi po co jest ten miś?
      Hochwander: Właśnie, po co?
      Miś: Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo.....
      • aksum78 Lepiej krzyz 26.10.10, 22:59
        A nie lepiej postawic krzyz? Taki fluorescencyjny. Bedzie swiecil z daleka. Z skarpy bedzie go widac i z powietrza. Pozdrawiam w tych oparach absurdu.
        • Gość: :-) Re: Najlepsze miejsce... IP: 213.76.179.* 27.10.10, 10:48
          ...na krzyż, czy pomnik Chrystusa, to ludzkie serce... Brzmi patetycznie, ale to prawda. Kajtkowi polecam pod rozwagę.:-)
          • Gość: towwieslaw Re: Najlepsze miejsce... IP: *.128.c80.petrotel.pl 29.10.10, 10:21
            proponuje postawienie pomnika milewskiemu .
            pomnik bedzie w postaci nadmuchiwanego balwana wysokosci 10 m i umieszczony na szczycie pryzmy smieci w kobiernikach , napelniany bedzie biogazem z wysypiska a w d...e bedzie mial umieszczony zawor bezpieczenstwa , jak sie przepelni to nadmiar biogazu zostanie wypuszczony przez ten zawor czemu bedzie towarzyszyl charakterystyczny dzwiek oraz zapach !

cala rzecz mozna tak wyregulowac aby pomnik wypierdywal pelne godziny i kwadranse mieszkancy mogliby sobie regulowac zegarki !
            w ten oto sposob pomnik bylby zarazem symbolem tej wladzy polegajacej na pier.....u w stołek !
            • 0-kajtek [...] 29.10.10, 10:37
            • Gość: menel Re: Najlepsze miejsce... IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.10, 12:31
              to dałoby się bez trudu zrobić - i byłaby piękna rzecz, już widzę oczyma wyobraźni.

PS. jaskiś czas temu w mojej przytomności fagasy MM&co nie pozwalały się nawet zbliżyć Panu Kwiatkowskiemu do jego własnej elektowni i pędziły jak psa kombinując jednocześnie jakby tu zwiększyć uzysk biogazu z wysypiska i inkasować cały przychód ze sprzedaży do sieci uzyskanej energi. W ogóle to cały czas kombinują, jak mieć dużo i za darmo.
            • Gość: p-łocczanin Re: Najlepsze miejsce... IP: *.plock.mm.pl 29.10.10, 14:33
              rozumiem , że puszczanie bąków przez towarzysza i menela jest zgodne z Regulaminem Agory i Tematem wiodącym?

Czyli Moderacja chroni ludzi dyżurnych prześladujących religię chrześcijańską.Łudzie czytają i zapamiętają.
              • firstkaktus Re: Najlepsze miejsce... 29.10.10, 14:44
                Panie Zenonie . Skończ Pan te brednie .
                • Gość: płocczanin Re: Najlepsze miejsce... IP: *.plock.mm.pl 29.10.10, 15:13
                  Dyżurni szabesopluwacze NIE?
                  Ja o figurze Jezusa na Tumach a Oni o gazach ze śmieciowiska?

intencje nader jasne.
                  • Gość: Marek Re: Najlepsze miejsce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 16:09
                    Czytając twoje wpisy, dochodzę do wniosku, że masz w sobie coś rycerskiego - zgadnij co?
                  • Gość:   do dyzurnego katoopluwacza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.10, 16:25
                    stan z jakim plusem pod katedra w akcie protestu i trwaj az skonasz
                  • Gość: solidarny Re: Najlepsze miejsce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 16:32

> Dyżurni szabesopluwacze NIE?
                    > Ja o figurze Jezusa na Tumach a Oni o gazach ze śmieciowiska?
                    >
                    > intencje nader jasne.

Goń Panie Zenonie tych napływowych świecono wodo i kropidłem . byłem wczoraj u Ojca w Toruniu z okazji św. Judy Tadeusza. takich ludzi nam trzeba
                    • Gość:   Re: Najlepsze miejsce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.10, 16:44
                      a woda geotermalna nie byla by lepsza ?
              • roman_j Re: Najlepsze miejsce... 29.10.10, 15:55
                Nic Pan nie rozumie i nie łudzę się, że Pan zrozumie. Jeśli jednak życzy Pan sobie wyjaśnień, to służę. Adres poczty Pan zna.
                Dziwię się tylko, że zamiast wyciszać się przed tym świętem, o którym się Pan w innym wątku wyraża z taką emfazą, traci Pan tylko czas, zdrowie i energię pyskówki na forum.
              • Gość: menel Re: Najlepsze miejsce... IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.10, 16:40
                Gość portalu: p-łocczanin napisał(a):

> rozumiem , że puszczanie bąków przez towarzysza i menela jest zgodne
                > z Regulaminem Agory i Tematem wiodącym?

na szczęście panują demokratyczne, liberalne stosunki, jest wolność myśli i słowa i da się to wyrazić w takiej zasadzie: "co nie jest zabronione jest dozwolone" - a puszczanie bąków nie jest wymienione enumeratywnie na liście postęków i czynów zakazanych.
                BTW: gdybyś korzystał z nadażającej się okazji i wdychał pełną piersią te inkryminowane tu bąki puszczane przez nas, to przynajmniej za darmo chłonąłbyś z pożytkiem dla siebie te odrobinę zdrowego rozsądku i poczucia humoru, jaką one z sobą niosą.
                • Gość: lokalny stasio Re: Najlepsze miejsce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 09:00
                  Popatrzmy może co tam się dzieje i nie wycinajmy tego postu,nie żałujmy wiedzy mieszkancom Płocka.

zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,8566237,Najwiekszy_Chrystus_swiata,,ga.html
                  • Gość: płocczanin Re: Najlepsze miejsce... IP: *.plock.mm.pl 03.11.10, 09:43
                    Pokornie sabiemu dziekujemy za zgode na patrzenie ale jako chrześcijanin powiem tak.

Płockie wzgórze jest tak wysokie, że Figura Jezusa o wysokości nawet 4 metrów byłaby widoczna z daleka.

Drogi sabi , tu chodzi o Jedność nas płocczan z Jezusem, wielkość to sprawa wtórna, może dla turystów itd. Bóg nie potrzebuje wielkości w znaczeniu ludzkim. Bóg jest Jeden, Jedyny. Sam ma w sobie cechy bez granic możliwości.

To my, ludzie mamy granice lub nie. Naszym oddaniem Jestestwa jest Pan Jezus Chrystus i drwiny są niegodne.

• Gość: hihi Re: Najlepsze miejsce... IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 10:33
                      a wiesz Ty że chrześcijański Bóg zakazał tworzenia wizerunków Boga.
                      Jezus nigdy nie przedstawiał siebie jako BOGA " JA JESTEM BÓG " , WRĘCZ ODWROTNIE, NAUCZAŁ ŻE JEDEN JEST OJCIEC NASZ, stawiając siebie WŚRÓD INNYCH LUDZI.
                      To co stało się później i czego naucza KK o nim (jego matce) nie od Jezusa pochodzi, a od KK.
                      • Gość: płocczanin Re: Najlepsze miejsce... IP: *.plock.mm.pl 03.11.10, 10:57
                        Tak dzeki , wiem , doprawdy wiem. U Żydów nie wolno i jehowitów . A nam wolno. Wierzymy w Trójcę Św. jako Jedność .

Nie pouczaj.
                        • Gość: do przedmówcy Re: Najlepsze miejsce... IP: *.157.c79.petrotel.pl 03.11.10, 11:03
                          Wiem , wiem wam wolno , a to przykład:
                          Toruńska kuria diecezjalna przejmie od miasta lokal przy ul. Podmurnej 15 za 1 proc. jego wartości. Zapłaci niecałe 14,3 tys. zł za pomieszczenia warte ponad 1,4 mln zł.
                          • Gość: jurek Re: Najlepsze miejsce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 11:11
                            Widocznie ma do tego tytuł i prawo. Wiele kwitnących dóbr i budynków Kościoła komuna tak zniszczyła, że do dziś to ruina. Dobrze, że wraca gospodarz i odbuduje.
                            • Gość: wacek Re: Najlepsze miejsce... IP: *.zep.com.pl 03.11.10, 12:40
                              Myślisz o Zamku Książąt Mazowieckich?
                              • Gość: płocczanin Re: Najlepsze miejsce... IP: *.plock.mm.pl 03.11.10, 12:54
                                Należy rozumieć, że odbiega się od Tematu , jak zawsze. Przecie można założyć nowy temat i pisać, pisać.
    • Gość: tow.wiesław wskazane jest stawianiee takich pomników IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 12:50
      jak ten www.youtube.com/watch?v=ldD5SmdjhUU&feature=player_embedded
      • Gość: handel z X-lecia Re: wskazane jest stawianiee takich pomników IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 13:32
        cóś farbowany ten towarzysz - mocno pachnie podróbką
        • Gość: ala Re: wskazane jest stawianie takich pomników IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 13:56
          Krzywicki oczyszczony stoi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka