Dodaj do ulubionych

problem z Agata Meble

17.02.11, 17:18
Ktoś z Was ma problem z salonem Agata Meble? Kupiliśmy narożnik (za sporą sumę). Narożnik ma dwa miesiące, ale jak się na nim usiądzie w jasnym ubraniu to farbuje. Ponadto ujawniła się skaza. Agata Meble umyła ręce i odesłała do producenta mebli Dąb Gdynia. Dlaczego odesłali nas do producenta skoro to z Agata Meble jest umowa kupna/ sprzedaży, a Dąb Gdynia nie jest żadną stroną tej umowy? Wiem, że istnieje gwarancja producenta, ale to salon Agata Meble sprzedał mi wadliwy towar.
Obserwuj wątek
    • Gość: teść Re: problem z Agata Meble IP: 46.186.24.* 17.02.11, 17:27
      nie siadaj w jasnym ubraniu i po problemie
    • Gość: antydebil Re: problem z Agata Meble IP: *.216.c75.petrotel.pl 17.02.11, 17:35
      darkam1 napisała:

> Ktoś z Was ma problem z salonem ?

a co cię to obchodzi? nie potrafisz pilnować swoich interesów, to twój problem
      załóż "forumowe stowarzyszenie nierozsądnych"
      • Gość: kaziulek Re: problem z Agata Meble IP: *.plock.mm.pl 17.02.11, 18:52
        A ty nie bądź faktycznie taki antydebil. Kobita prosi o pomoc a ty ?
        • Gość: as Tania reklama sklepu IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.11, 18:57
          ot
    • Gość: ripper Re: problem z Agata Meble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 20:03
      kilka spraw...
      1. kto daje gwarancje ? Producent czy sklep ? Podpowiem... Kupujesz np. Telewizor Sony. Psuje się.. Odsyłasz do sklepu czy do serwisu autoryzowanego przez producenta ?
      Do serwisu/producenta - nie do sklepu. Ew. poprzez sklep jeśli chce się tym zająć.
      2. Sklep - jeśli nie decydujesz się na gwarancje ma obowiązek rozpatrzyć twoje zażalanie w ramach rękojmi - ale wiedz że rezygnujesz wtedy z gwarancji.
      3. Kto kupuje a Agata Meble ? 3x drożej - no chyba że promocja to tylko 2x drożej niż w każdym innym sklepie a mebli i tak i tak od reki nie ma.
      • darkam1 za zbędne komentarze dziękuję 17.02.11, 20:25
        > Do serwisu/producenta - nie do sklepu. Ew. poprzez sklep jeśli chce się tym zaj
        > ąć.
        ok, ale to chyba sprzedawca jest zobowiązany prawnie? (DzU z 2002 r. Nr 141, poz. 1176)
        • Gość: ripper Re: za zbędne komentarze dziękuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 20:31
          Zacytuj ważny fragment nie znam ustaw na pamięć

Musisz coś zrozumieć. Gwarancja to umowa między tobą a producentem - nie obowiązek - umowa. Może być może jej nie być. Warunki tej gwarancji sa w "gwarancji" i albo sie na to zgadzasz i kupujesz albo nie zgadzasz i nie kupujesz.

Sprzedawca to pośrednik. Towar wolny od wad nie podlega reklamacji - a jesli ma wady to do producenta albo rezygnujesz z gwarancji i opierasz się na rękojmi. To znowu może skończyć się w sądzie.

To że większość małych sklepów postepuje inaczej to dobra wola. Coś czego kompletnie nie doceniamy wpadając z ryjem że coś się popsuło. Sprzedawca może was olać - ale większość tego nie robi... Bo to też ludzie. No chyba że to wieeeelka firma - wtedy jest jak jest...
          • Gość: Lolo Re: za zbędne komentarze dziękuję IP: *.class96.petrotel.pl 17.02.11, 22:40
            jednak jesteś gałganem i poczytaj sobie o "sprzedaży konsumenckiej"
            poczytałem sobie ostatnio kilka Twoich wpisów i nie dziwię także tej treści
          • firstkaktus A tak to wygląda faktycznie . 18.02.11, 14:31
            Co prawda za wiedzę się płaci , ale napiszę o co faktycznie chodzi . @ripper napisał o rękojmi i wspomniał Ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckie .....itd ale jej nie przeczytał . Gdyby przeczytał , wiedziałby , że dla konsumenta ( czyli kupującego dla celów gospodarstwa domowego a nie działalności gospodarczej ) nie istnieje już w polskim prawie instytucja rękojmi . Ustawa wprowadza instytucję " Niezgodności towaru z umową " . To krótka Ustawa ale uprawnienia Konsumenta w niej zawarte ( TZN > nieodpłatna naprawa , lub wymiana na nowy towar bez wad ) też mają swoje ograniczenia i trzeba wiedzieć jak się za to zabrać .
            A co do meritum sprawy : Nic bardziej prostego . zakańczamy reklamację w trybie gwarancji producenta i rozpoczynamy reklamację w trybie niezgodności towaru z umową .

Wzór :
            Na podstawie art. 8 ust. 1 Ustawy z dnia 27 lipca 2002 roku O szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie Kodeksu Cywilnego wnoszę o doprowadzenie .......( nazwa towaru ) zakupionego w Państwa sklepie w dniu ......... , do stanu zgodnego z umową porzez jego/jej nieodpłatną naprawę /wymianę na nowy/ą wolny/ą od wad .
            Uzasadnienie :
            I tu należy się pięć dyszek ..........

Mają powyższe na uwadze wnoszę jak we wstępie .

Pozdrawiam
            • firstkaktus Re: A tak to wygląda faktycznie . 18.02.11, 14:32
              ps. Najistotniejsze jest uzasadnienie , bo każde słowo może być użyte przeciwko Wam
            • krzysiek_33 Re: A tak to wygląda faktycznie . 13.08.13, 07:58
              Firstkaktus,

Ja chętnie dam 20zł za te "zakańczanie". Proszę nr konta. Za dobrą zabawę płacić należy :)
              k.
              • firstkaktus Re: A tak to wygląda faktycznie . 28.08.13, 09:42
                Oj tam . Słowotok był . " Kończymy" jeśli Ci to dogodzi . Nie zmienia to meritum , że ludziska nijak prawa nie znają , a jeśli nawet znają to nie potrafią z niego skorzystać .
      • Gość: ciach! Re: problem z Agata Meble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 20:27
        A jeśli kupię w sklepie coś zrobione w Chinach, to do Chn!
        Koreańskie do Korei!
        • darkam1 Re: problem z Agata Meble 17.02.11, 20:58
          Tak gwarancje daję gwarant w tym przypadku Dąb Gdynia(gwarancja załączona).
          USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r.o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.
          "Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania." Czyli jeżeli teraz skaza na materiale jest widoczna(3-4 mc od zakupu), a nie była widoczna w chwili zakupu, to jest jakąś wadą ukrytą?
          "Art. 12. 1. W przypadku zaspokojenia roszczeń wynikających z niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową sprzedawca może dochodzić odszkodowania od któregokolwiek z poprzednich sprzedawców, jeżeli wskutek jego działania lub zaniechania towar był niezgodny z umową sprzedaży konsumenckiej. Do odpowiedzialności odszkodowawczej stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego o skutkach niewykonania zobowiązań."
          Czyli Agata Meble powinna załatwić ze mną sprawę(zabrać narożnik i usunąć wadę lub wymienić na nowy, a od producenta zażądać odszkodowania?
          • Gość: klientka Re: problem z Agata Meble IP: *.126.c70.petrotel.pl 17.02.11, 21:47
            Zwróć się do Państwowej Inspekcji Handlowej w Pocku (poszukaj w necie telefonu). Oni mają wiedzę i podejmują mediacje. Ja już 2 x prosiłam o pomoc i w każdym przypadku 100% skuteczności.
            powodzenia
      • Gość: `klientela problem z Agata Meble IP: 95.178.0.* 16.01.14, 10:29
        kupiłam towar w tym sklepie i w ciągu trzech dni chciałam oddać gdyż nie odpowiadał wymiarowo . Towar został przyjęty ale z wymianą na inny - nie ma zwrotu gotówki . I tak musiałam nabyć inny towar który szczerze mówiąc nie był mi potrzebny. Więcej już nic nie kupię w tym sklepie. Oczywiście kupując towar nie uprzedzono mnie o takiej sytuacji. Jest to poprostu pozbywanie sie towaru.
    • Gość: rokicia Re: problem z Agata Meble IP: *.plock.mm.pl 19.02.11, 18:41
      A wystarczyło przed zakupem sprawdzić ten materiał wrzucając jego nazwę w przegladarkę.
      • Gość: bolek Tak było w Jysku IP: *.opera-mini.net 20.02.11, 12:29
        Kupiłem fotel biurowy, ale po jakimś czasię pękł krzyżak. Zadzwoniłem w tej sprawie do sklepu i powiedzieli mi żebym przyszedł do nich po nowy. Tak zrobiłem też na drugi dzień i dali mi nowy większy, wzmocniny elegancki krzyżak nawet bez okazywania gwarancji. Taki sklep to ja rozumiem. :)
        • Gość: dezerter Re: Tak było w Jysku IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.11, 21:55
          A ja zawsze meble kupuję w ABRA. Kiedyś na Podolach, teraz nad Jyskiem przy dworcu PKP/PKS. Super obsługa i meble na wysokim poziomie. Polecam.
          • Gość: ktos Re: Tak było w Jysku IP: *.214.c67.petrotel.pl 20.02.11, 23:01
            a od dawna tam pracujesz?
            • Gość: dezerter Re: Tak było w Jysku IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 23:07
              A dlaczego mam tam pracować ?? Ty jak coś komentujesz to dotyczy zawsze Twojej pracy ??
              Nie nie pracuję tam. Mam zupełnie inne zajęcie, dużo ciekawsze, niż opowiadanie cały dzień o tym jak się otwierają wersalki. Napisałem tylko swoje spostrzeżenie.
    • Gość: elapila Re: problem z Agata Meble IP: *.police.vectranet.pl 12.08.13, 23:53
      ja też mam problem z meblem kupionym w Agata meble,nie dość że towar niezgodny z zamówieniem to kompletny bubel,materiał przy siadaniu marszczy się ohydnie,też czekałam na przedstawiciela producenta i właśnie dzisiaj otrzymałam odpowiedż z działu reklamacji ,że jest ona bezzasadna!!!!a jutro idę do federacji konsumentów popytać jakie mam właściwie prawa.Towar reklamowałam trzeciego dnia od otrzymania.Salon nie ponosi żadnej odpowiedzialności za sprzedawany towar,odsyła do producenta ,a ten oczywiście nie uzna towaru za wadliwy .Totalna porażka jak można wciskać klientowi kit ,że wszystko jest ok.
      • agatameble Re: problem z Agata Meble 13.08.13, 10:55
        Elapila, prosimy o pilne skontaktowanie się z nami poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie www.agatameble.pl/firma/kontakt przyjrzymy się tej sprawie!
        Pozdrawiam
        E-rzecznik Agata Meble
        • Gość: marek e Re: problem z Agata Meble IP: *.ip.netia.com.pl 27.08.13, 08:24
          Wygodną sprawą jest taki formularz. Anonimowość pełna. Nawet udowodnić nie sposób, że wiadomość "doszła". A deklarowane 48 godzin na odpowiedź to między bajki raczej... Marnie!
          Imię w nazwie ładne, ale zakupów to raczej w tej firmie nie będzie.
          • Gość: Znawca tematu Re: problem z Agata Meble IP: 81.219.59.* 27.08.13, 15:15
            Firma Agata meble jest generalnie droga i tam się przepłaca delikatnie mówiąc.

Drugą sprawą jest to, że właścicielem firmy Agata Meble jest pan Aleksander Ćwik, właściciel Budusu Katowice.
            Kiedyś było tak, że Agata wspierała Budus i na odwrót. Dzisiaj Budusu już nie ma, zbankrutował i jak nadjedzie jakiś dołek, to i Agata padnie, kwestia czasu. Uważajcie, nie kupujcie z przedpłatą bo możecie kiedyś towaru nie zobaczyć.
            • Gość: stu Re: problem z Agata Meble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 16:18
              bylem w tym sklepie i nie znalazlem tam nic , ani jednej rzeczy m nawet drobiazgu który chciałbym posiadać . od tego stajlu oczy wypływają , uwazam iż meble tam prezentowane nadają się do dwu jedynie zastosowań do urządzenia sali konsolacyjnej w domu pogrzebowym albo do burdelu .
            • Gość: gość Re: problem z Agata Meble IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.14, 12:51
              Tak, my złożyliśmy zamówienie w Katowicach 1 marca 2014 roku, wpłacona zaliczka. 3 kwietnia 2014r. pytamy o meble i co ? Pracownik w ogóle nie wysłał zamówienia. horror !!! Interweniujemy, pracownica nierozgarnięta, kierowniczka bezczelna, chroni swoje cztery litery, zero pomocy. I co dalej 14 kwietnia dzwonię do producenta mebli, który mówi, że meble pojechały do Katowic w piątek 11.04. Poniedziałe 14.04. jedziemy do sklepu- w żywe oczy kierowniczka kłamie, że meble właśnie dotarły - godz.17.00, no ale muszą być "wklikane" w komputer. Nic nam nie pomaga, na prośby, że za pasem święta, że czekamy 6 tygodni- dama niewzruszona, klient to dla niej chyba nikt, wrzód. Meble docierają do nas.... w czwartek 17 kwietnia, montaż tragedia .... no i jeszcze.... reklamacja Stolik ma ..."złe" nóżki. Horror !!! koniec z zakupami w AGACIE- zwłaszcza Katowice. A o tej kierowniczce i pracownicy, która nie wysłała zamówienia wszystkim będziemy opowiadać i ostrzegać.
    • Gość: AGA Re: problem z Agata Meble IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.13, 12:47
      01/09/13 złożyliśmy zamówienie (zakup na raty). realizacja zamówienia wyznaczona została na 05/10/13. Tydzień przed terminem odbioru kontaktowałam się z salonem w Warszawie. I okazało się, że wpłata banku nie została zaksięgowana, a co za tym idzie nie zostało złożone zamówienie u producenta!!!!!!
      08/10/13 po kilku telefonach do Warszawy , do centrali uzyskałam informację, że na 100 % towar do mnie dotrze w czwartek 10/10/13 najpóźniej w piątek. Po dzisiejszym telefonie dowiaduję się, że nadal towaru nie mają na magazynie, nie mają żadnej adnotacji, że dzwoniłam we wtorek i obiecano mi narożnik w tym tygodniu!!!!!!!!i na koniec informacja, że mają 4 dni na wysłanie towaru po dojechaniu do magazynu!!!! we wtorek zapewniano mnie, że towar zostanie wysłany na cito!!!!!!!!!koszmar salon, koszmar obsługa i koszmar w dodzwonieniu się!!!!!!NIE POLECAM!!!!!
      • Gość: znawca tematu Re: problem z Agata Meble IP: *.plock.mm.pl 10.10.13, 14:30
        Kto chodzi do AGATY wychodzi biedny , nie bogaty!
        Potwierdzam wszystkie tu wpisy. Ten sklep ma zła obsługę klienta. Dziewuchy nie maja pojęcia co robią. Towar drogi i wadliwy. I ja mam tam swoja historię, a nawet dwie. Więc o co chodzi? Nie chodzi (-ć) tam i tyle!
        • Gość: i po problemie Re: problem z Agata Meble IP: *.plock.mm.pl 10.10.13, 15:29
          meble w tym sklepie są dość specyficzne ponieważ nadają się do meblowania jedynie dwu rodzajów wnętrz - burdeli oraz pogrzebowych sal konsolacyjnych , ewentualnie kancelarii komorniczych .

do domu to się nie nadaje no chyba że ktoś ma powiedzmy specyficzne upodobania . ludzie zaś ze specyficznymi upodobaniami nie powinni się uskarżać na drobne niedociągnięcia .
          • Gość: mmm12 Re: problem z Agata Meble IP: *.96.247.161.tvksmp.pl 14.01.14, 20:25
            nie gadaj ja wczoraj kupilam, montuje i jest ok ,,,sa ladne, mnie tam pasowala sypialnia i kupilam jest sliczna,
      • agatameble Re: problem z Agata Meble 11.10.13, 12:58
        Pani Agnieszko, bardzo przepraszamy za utrudnienia, jeśli nadal będą one występować prosimy o kontakt. Pozdrawiam E-rzecznik Agata Meble
      • Gość: `dzięki problem z Agata Meble i to ..... IP: 95.178.0.* 16.01.14, 10:40
        no właśnie obsługa nie znająca przepisów lub odgórnie narzucone prawa wewnętrzne, czy paragon z kasy należy do klienta czy kopia tegoż paragonu . Oddając jeden towar wadliwy z tegoż paragon sklep na pozostałe daje klientowi ksero tegoż paragonu zatrzymując oryginał dla siebie . I CO KLIENT W PRZYSZŁOŚCI GDY BEDZIE CHCIAŁ SKORZYSTAĆ z reklamacji -gwarancji na któryś z pozostałych towarów zakupionych na ten paragon -kserokopie wiadomo nie otrzyma bo nie ma oryginału . Chyba oryginał jest właśnością kupującego bo to ON zapłacił za towar a nie sklep.
    • Gość: aniutka3 Re: problem z Agata Meble IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.13, 12:44
      NIGDY WIĘCEJ!!! Kupiłam Meble Forte INDIGO W Agacie w Katowicach po 9 miesiącach są nie do użytku- stół jest przetarty kompletnie, kanty białe- meble są jak oklejone papierem!! Reklamacja oczywiście nie uznana!
      • Gość: Sandra Re: problem z Agata Meble IP: *.ostroleka.vectranet.pl 16.12.13, 09:29
        co? weź wrzuć foty jakieś bo nie potrafie sobie tego wyobrazić, co to znaczy przetarty kompletnie?
        • Gość: Sandra Re: problem z Agata Meble IP: *.ostroleka.vectranet.pl 20.12.13, 20:25
          hah, no tak... napisać coś bez sensu to kazdy potrafi. Teraz widac ile było w tym racji...
      • czarny.chochlik Re: problem z Agata Meble 16.12.13, 12:35
        Hmm też mam indigo niespełna od roku i moje meble są w jak najlepszym stanie. Może źle je pielęgnowałaś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka