Dodaj do ulubionych

Czterdzieści lat minęło

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 21:55
wszystko fajnie, tylko cały płock i polska budowała kombinat a tylko wybrańcy
dostali akcje za ponad 300 tysiećy, jak ci tutaj jubilaci. a ci co wsmrodzie
przepracowali prl i gó.. dostali, to o nich się zapomina?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zenon Dylewski Re: Czterdzieści lat minęło IP: *.plock.mm.pl 03.10.06, 23:53
      Najpierw rozpieprzyli cały Kombinat. Porobili spółki i skłócili Załogę, która
      konsolidowała sie właśnie przez te 40 lat a na koncu robia fety a reszte co sie
      pozbyli uzanali za obcych. Po 40 latach pracy, PANIENKA z Biura przepustek po
      bezposredniej wielkiej uroczystości pozegnania emeryta, powiedziała
      beznamietnie;
      Jak pan chce przepustke na pamiatke , to prosze zapłacić 170 zł ! Tak mnie
      Orlen pozegnał. Napisałem po tym artykuł "Kolega Twoim Wrogiem."
      Ponieważ zniszczono więzi miedzyludzkie. Takie wielkie udawanie.
    • Gość: ar Czterdzieści lat minęło IP: 193.59.95.* 04.10.06, 08:41
      JAK WYBRAŃCY DOSTALI AKCJE??? TRZEBA BYŁO PRACOWAĆ BY DOSTAĆ ! Ja np. konczylem
      szkole Chemika, i moglem isc do MZRiP, ale nie poszedlem. kumple poszli
      pracowali i akcje dostali.. I do kogo mam miec żal, że nie dostalem? Do siebie.
      Ale nie zaluje niczego ....
      Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz .... - znasz to?
      • Gość: z Płocka przeczytaj IP: *.msmplock.pl 04.10.06, 08:49
        mydlenie oczu tymi dinozaurami, bo jest inny problem, o którym władze miasta
        milczą lub są bezradne w tej kwestii. Chodzi o to, że płocczanie oprócz smrodu
        i najdroższego paliwa w Polsce nie mają wiele z istnienia kombinatu. Wszelkie
        profity ciągnie tzw. "warszafka", z której często przyjeżdzają miernoty i
        zajmują eksponowane stanowiska. Z Płocka nie ma nikogo we władzach spółki, a
        jak na ironię ministrem skarbu jest płocczanin. Wolę już kolesiostwo z naszego
        miasta niz jakiś obcy desant, który często traktuje przyjazd tutaj jak
        niechciany wypad na prowincję. Proszę się obudzić ministrze Jasiński!
        • Gość: r. Re: przeczytaj IP: *.c151.petrotel.pl 04.10.06, 08:56
          ... i dać posadki ciulom z Płocka! Bo bycie "z Płocka" jest już samo w sobie
          certyfikatem na wysokie kwalifikacje...Qrwa, jaka tu ciemnota w tym p...onym
          Płocku!!! Sp..ć z powrotem do PGR-ów~!!!
          • Gość: plocczanin Re: przeczytaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 09:40
            Masz racje Plock i jego mieszkancy to czarny motloch Tylko wy ludzie z
            warszawki zwiazani dziwnym ukladem z obecnym zarzadem Orlenu macie wylaczny
            patent na madrosc , dobre wychowanie i kulture osobista czego ty drogi
            warszawiaku jestes najlepszym przykladem Swiadczy o tym twoja blyskotliwa
            wypowiedz
          • Gość: Płoczczanin Re: przeczytaj IP: *.c155.petrotel.pl 04.10.06, 20:33
            Ty Chamie z Warszawy a nawet nie bo co 2 psełdo warszawiak pochodzi z wiochy.
            Włóż słomę do butów , zdejmij garnitur i spójż w lusto posrańcu.
            Jakoś Kombinat istniał przez tyle lat ludzie z całej Polski przyjeżdzali by w
            nim pracować i nie było mowy czy ty jesteś z Warszawki czy nie.
            Ciemna maso jak brakuje tobie słów co do wyrażania opini na forum
            tzn"...QRWA , P...ONYM , SP...Ć co i dotyczy mojej osoby to wracaj do Warszawki
            kase młócić w FSO , a nie ludziom z Płocka i nie tylko prace zabierasz.
            Powiec kto tobie robotę załatwił bo co treści twojej wypowiedzi to ty ani
            kwalifikacji ani certyfikatu nie masz.
    • Gość: P Czterdzieści lat minęło IP: *.c155.petrotel.pl 04.10.06, 09:51
      Wszystko fajnie, ale tę firmę budowali również i ludzie, którzy zostali
      przepędzeni do spółek a teraz nie dość, że się o nich zapomina to jeszcze tych,
      którzy nadal pracują traktuje się jak zbędny balast generujący tylko koszty dla
      wielkiego Orlenu. Najlepiej jak by wszyscy pracowali za darmo. Zresztą o tym,
      co się w spółkach dzieje można by długo…
      • Gość: zd Zenon Dylewski Re: Czterdzieści lat minęło IP: *.plock.mm.pl 04.10.06, 10:54
        To jest prawda. Miałem 19 lat jak zaczałem pracowac w MZRiP. Pod koniec mojego
        zycia nagle stałem sie pracownikiem obcej firmy A powstał Orlen na pawach
        Nowego Jorku a pisze delikatnie. Moja praca dała tysiącom ludzi również
        mieszkanie i integracje zmiaste. To wszystko zabrali nam z NJ. Zabranomi moją
        osbowość z Firmą w której pracowałem 2/3 mojego zycia. na tych co wymyslili
        dla Polski system akcyjny, spłynęło jak po kaczce (*bez domysłu). Jeżeli
        piszecie o tych olbrzymich pieniądzach z akcji, zwróćcie uwagę kto je zatrzymał?
        Kto wykupił za 10 zł? Nam płocczanom został tylko huk, rak. Nie wyzywajcie nas
        i siebie. przez 40 lat płacono niewiele za pracę. W tym samym czasie kiedy my
        zarabialiśmy przez rok tyle ile w chemi USA za miesiąc, Bank Światowy skierował
        swe łaby na Nas.
        Pomyślcie ile wział pewien człowiek za 19 dni pracy.
        Pomyślcie jak żyje i szpanuje jego potomstwo. Ono nigdy nie zarobi przez całe
        zycie - ile wziął och tato za 19 dni pracy.
        To wszystko nazywa sie POLSKĄ.

Przypominam moja wypowiedź. -Kolega Twoim Wrogiem;

KOLEGA TWOIM WROGIEM?
        Na początku XX wieku, Amerykanie kupili kopalnie w Katowicach. Najpierw
        wybudowano kościół, szpital, bloki mieszkalne dla załogi i domki jednorodzinne
        dla kadry, majstrów. Był to kapitalizm z ludzką twarzą, który został stworzony
        dla zysku właścicieli. Górnicy mieli pracę, opiekę socjalną i utrzymanie. Ten
        wzorcowy, patriarchalny system, został obecnie zamieniony na akcjonariat, który
        jak czołg, niszczy CZŁOWIEKA. Pojawiający się w petrochemii zarządzający,
        zmieniają się błyskawicznie. Jakże wielu z nich, chce się dorwać do kasy.
        Znają się na wszystkim. Wczoraj pracowali w rozrywce, dzisiaj, przelewają
        naftę. Jutro zajmą się cukrem… Łatwo się bierze z cudzego. Niewiadome
        powiązania, skutkują pensjami, przekraczającymi ludzkie wyobrażenie. W ciągu
        jednego pokolenia przeszli z komunistycznej drobnej wypłaty do pieniędzy za 1
        miesiąc, których ich robotnik nie zarobi przez całe życie. Poznali smak
        pieniędzy i idą, jak czołgi. Za sobą mają prawo, przepisy, Wszystko dzieje się
        legalnie. Ale jakże nieludzko… Zachłysnęli się samym sobą. Żeby było z czego
        brać, trzeba zabrać załodze. Sami konsumują, robotnicy zaś – przejadają.
        Wszystko odbywa się w głębokiej ciszy. Zastraszenie jest tak wielkie, że
        dopiero potomni opiszą nasze czasy, kiedy Płock musiał zamilknąć.
        System zlikwidował w petrochemii, wieloletnie stosunki międzyludzkie. Zniknęło
        pojęcie ZAŁOGI. Dawni koledzy w sposób sztuczny zostali poróżnieni i kończą
        pracę zawodową, traktowani nierówno. Powstałe z jednej firmy spółki, nagle są
        obce. Wydzierają sobie zamówienia. Koledzy z instalacji, na życzenie
        zmieniających zastany system, stają się OBCY. Wręcz wrodzy, bo z konkurencyjnej
        spółki. Zabierane są grupy uposażeń. Następują zwolnienia. Od miesięcy
        publikatory trąbią o niecnym aresztowaniu szefa. Nikt nie pisze o robotnikach
        aresztowanego szefa. Jakby nie istnieli. Ponad naszymi głowami, przelewają się
        postacie tłuste, ze złym promieniowaniem. Widziałem już takie w swojej młodości
        na plakatach propagandowych lat 50 tych, jako niecnych kapitalistów… Płock
        milczy. Czy platynowym piórem pisze się lepiej? Nowe pokolenie urzędników –
        dokonuje transferu ludzi do stolicy. Powstała nowomowa. Nie ma już człowieka.
        Równie łatwo jak ulubiony transfer pieniędzy, naciskając klawisze komputera,
        zamienili człowieka w DANE. A mają do czynienia z człowiekiem żywym, który ma
        ludzkie odczucia, pragnienia i ma to, co zaniknęło u Vipów. ROBOTNIK, nawet
        pomocniczy - MA POCZUCIE GODNOŚCI. Nawet zarabiający 18 zł dziennie.
        Przez dziesięciolecia robotnicy poruszali się po swoim Zakładzie bez
        plastykowych przepustek.. Czy ktoś jeszcze pamięta, że w pracy zostawiamy 1/3
        SWOJEGO ŻYCIA? Dlatego kochamy swój Zakład. Stanowił jednorodność naszego
        życia. Przyszli nowi ludzie i zniszczyli wszystko. Została obawa o pracę.
        Poczucie bezwartościowości. Pozostały przyspieszone choroby. Czy ktoś jeszcze
        pamięta, że w latach 70 tych, badania prowadzone przez łódzkie kliniki
        wojskowe, wykazały pękanie struktur chromosomów u pracujących w petrochemii,
        a co za tym idzie, przyśpieszona starość i śmierć. Redaktorka za ujawnienie ww
        w zakładowej gazecie, stawała na dywaniku dyrekcji…PRZYJDZIE JESZCZE DZIEŃ
        ZAPŁATY… I tak historia zatoczyła koło. Proszę kolegów z pracy. BĄDŹMY ŻYCZLIWI
        WZAJEMNIE. Bóg jest miłością a godności nie jest w stanie zabrać nam żaden
        zarządzający.
        Zenon Dylewski

Zeby poprawić? tzw WIZERUNEK FIRMY, powołano stanowisko ds ww. Przez długie
        lata Pani OD WIZERUNKU była naszą życzliwą ludziom i światu Panią psycholog.
        Był popularna, była nasza. Nagle przestała być nasza a ja byłem już obcy i
        niewazny. Do tej pory wszyscy milczeli ale znajdzie sie dziejopis który
        zanalizuje całe zło, jakie nam pracownikom zrobiono dla podniesienia zysku wg
        wymagań pewnej nacji.
    • Gość: Olex Czterdzieści lat minęło IP: 193.59.95.* 04.10.06, 11:21
      Chłopcze czapkę z głowy przed tymi ludźmi i nie pisz więcej bzdur ,
      również w innych komentarzach artykułów .
      • Gość: zd Re: Czterdzieści lat minęło IP: *.plock.mm.pl 04.10.06, 11:45
        Powiem ci tak. Nie jestem dla ciebie żadnym chłopcem. Mam prawo wypowiadac sie
        o moim zakładzie w którym przepracowałem 40 lat. Wasze macki jeszcze tak daleko
        nie siegaja. Jestes człowiekiem niekulturalnym. Czapkę możesz zdjąć przede mną.
        Ale przed murem możesz założyc. Wiem co piszę i nie będziesz dla mnie nadzorcą.
        • Gość: olo Re: Czterdzieści lat minęło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 18:16
          Ale z Ciebie pieniacz.Wyluzuj na tej emeryturce,bo szkoda zdrowia....Świat sie
          zmienia i tego nikt nie powstrzyma.
    • Gość: 30 latek Czterdzieści lat minęło IP: *.plock.msk.pl 04.10.06, 20:39
      Stefek twoja generacja już winna iść na emeryturę.Trzeba świżej krwii!1
    • Gość: sram Czterdzieści lat minęło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 21:55
      kombinat usmiercił tysiące ludzi
      mostu sobie nie zbudował lecz musi robic to miasto
      zarobki maja za leżenie niesamowite a inni po 600 zł zarabiają,eeech
      • Gość: kaka Re: Czterdzieści lat minęło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 08:58
        te instalacje które niby tutaj wypowiadający się budowali juz albo nie pracują
        albo zostały zmodernizowane, a modernizacje Orlen robił ze swoich pieniędzy,
        kombinat płaci kolosalne podatki dla Państwa, dzięki którym Ci co kiedyś
        budowali kombinat dzisiaj mają darmową opiekę zdrowotną, oświatę itp.
        Płocczanie mają pracę dobrze płatną, szpital jakoś funkcjonuje, miasto ma
        podatki dzięki którym może wyremontować Tumską, amfiteatr itp. Gdyby nie Orlen
        to Płock byłby całkowitym zaściankiem z 60% bezrobociem, bez szans na rozwój bo
        nawet kolei tutaj nie ma, główne szlaki drogowe tez przechodzą obok miasta, a
        każdy zakład truje, drobiarskie, mięsne, mleczarnia w środku miasta, każdy
        posiadacz samochodu, LUDZIE OBUDŹCIE SIĘ!!!! Płock ma szczęście że ma kombinat,
        Ciechanów, Ełk, Rzeszów, i wiele innych miast chciałoby mieć go u siebie, a
        żeby coś dostać to trzeba najpierw dać samemu!!! Pozdrawiam
        • Gość: zadowolony Re: Czterdzieści lat minęło IP: *.plock.mm.pl 05.10.06, 09:51
          Mamy smród, raka, zagrozenie spalenia miasta w całości. Zniszczenial udzi z
          braku mozliwości ewakuacji z przyczyn naturalnego ukształtowania miasta.
          Wycelowane rakiety rosyjskie na miasto.
      • Gość: LULEK Re: Czterdzieści lat minęło IP: *.plock.msk.pl 05.10.06, 17:40
        TY MASZ RZECZYWIśCIE Gó.. W GęBIE.TWOI ZNAJOMI OD DAWNA O TYM MóWIą
        • Gość: Znajomy Re: Czterdzieści lat minęło IP: *.plock.mm.pl 05.10.06, 20:41
          Co za męt społeczny. Kto ciebie wychodował? Jaki sliczny wizerunek Orlenu.
    • Gość: Leszek Czterdzieści lat minęło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 21:34
      Czuję się okradziony przez Was. Sami układaliście regulamin przydziału akcji.
      Ja też pracowałem tam, ale nie wchwili prywatyzacji i już nic mi się nie
      należało. To była własność całego narodu, ale tylko Wy się obdzieliliście.
      Przez Was w Płocku mamy tylko drożyznę, zniszczone i zatłoczone jezdnie przez
      TIR. Zasmrodzone powietrze, zagrożenie.
      Oczekujemy jako rekompensaty nakładów na miasto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka